با وجود تهدیدهای بیسابقه رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر قطع کمکهای مالی ایالات متحده به کشورهایی که به قطعنامه وضعیت قدس رأی مثبت بدهند، جامعه جهانی به حاکمیت آمریکا نه گفت و اقدام غیرقانونی ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را رد کرد؛ رویدادی که با بازتاب گستردهای مواجه شد.
به گزارش «تابناک»؛ پس از آنکه دونالد ترامپ، دستور انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس را صادر کرد و در اقدامی خلاف قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و خواسته متحدان اروپاییاش، موضعی خصمانه علیه خواست جهانی گرفت و کوشید این عمل را به متحدانش تحمیل کند، کشورهای قدرتمند جهان از جمله مجموعه اتحادیه اروپا با ترامپ مخالفت کردند و تاکید کردند که بیت المقدس را به رسمیت نمیشناسند.
با توجه به آنکه آمریکا هرگونه قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی را در شورای امنیت سازمان ملل وتو میکند و تلاش اخیر مصر نیز با رأی منفی و وتو نیکی هیلی نماینده دولت آمریکا در سازمان ملل بینتیجه ماند، شماری از کشورها درصدد برآمدند در مجمع عمومی سازمان ملل و با تکیه بر پشتوانه رأی همه اعضای سازمان ملل که امکان وتو آن وجود ندارد، قطعنامهای را دربار وضعیت قدس تنظیم و به رای بگذارند که با واکنش تند دولتمردان آمریکا مواجه شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تهدید کرد، کمک مالی واشنگتن به کشورهایی که به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در خصوص قدس رأی مثبت دهند، قطع خواهد شد. ترامپ در این تهدید بیسابقه گفته بود: «برخی کشورها صدها میلیون دلار و حتی میلیاردها دلار میگیرند و در عین حال علیه ما رأی میدهند. ما این رأیها را رصد میکنیم. بگذارید آنها علیه ما رأی دهند. در این صورت مبلغ زیادی در جیبمان میماند. اهمیتی نمیدهیم.» و نیکی هیلی نماینده ترامپ در سازمان ملل نیز در همین راستا گفته بود که نام کشورهایی که به این قطعنامه رأی دهند، یادداشت میکند و فراموش نخواهد کرد.
با وجود این، مجمع عمومی سازمان ملل امروز (پنجشنبه) برای بررسی تصمیم آمریکا در اعلام قدس به پایتختی رژیم صهیونیستی جلسه اضطراری تشکیل داد و با ۱۲۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع پیشنویس قطعنامه مربوط به وضعیت قدس را به تصویب رساند. ۹ عضو سازمان ملل که به پیشنویس قطعنامه قدس رأی مخالف دادند، عبارتند از گواتمالا، هندوراس، رژیم صهیونیستی، جزایر مارشال، میکرونزی، جزیره ناورو، جزیره پائولو، توگو و آمریکا.
ریاض المالکی، وزیر خارجه فلسطین در این مجمع اظهار داشت: «قدس کلید جنگ و صلح در منطقه خاورمیانه است. آمریکا پس از این تصمیم دیگر جایگاه میانجیگری را نمیتواند در مذاکرات صلح داشته باشد. وتوی آمریکا ما را هرگز تسلیم نخواهد کرد. جامعه بین المللی امروز در آزمون بی سابقهای در خصوص تحولات مربوط به قدس قرار دارد. کسی که صلح را انتخاب می کند باید دست از استعمارگری بردارد.»
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست گفت: «رأی دادن علیه تصمیم ترامپ مهم است، برای اینکه فلسطینیان بدانند در مبارزه با اسرائیل تنها نیستند. تصمیم ترامپ درباره قدس در تضاد با قوانین بینالمللی است. تصمیم یکجانبه آمریکا بافت اجتماعی شهر قدس را تهدید می کند. اگر کسی تصور کند، می تواند آرای اعضا را بخرد در خطاست. ما از هیچ تهدیدی نمیترسیم.»
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز گفت: «آمریکا بزرگترین تأمین کننده بودجه سازمان ملل متحد است. سازمان ملل متحد مکان و محلی برای دشمنی با اسرائیل شده است. تصمیم ترامپ درباره قدس بازتاب اراده و خواست مردم آمریکا است. ما سفارت خود را از تلآویو به قدس منتقل خواهیم کرد و هیچ کسی ما را از این تصمیم منع نخواهد کرد.»
پس از تصویب این قطعنامه، محمدجواد ظریف در توییتی تأکید کرد: «یک نه قاطع جهانی به خواستههای قلدرمآبانه رژیم ترامپ»؛ توییتی که انعکاس وسیعی در رسانههای بین المللی داشت.
دولت آمریکا در اقدامی عجیب پس از شکست در مجمع عمومی سازمان ملل که چالشی جدی برای میزان نفوذ آمریکا در جامعه جهانی قلمداد میشود، در راستای تحت الشعاع قرار دادن این شکست دیپلماتیک، بیانیهای ضدایرانی صادر کرد. دولت آمریکا در این بیانیه تبلیغاتی آورده است: «از شورای امنیت میخواهیم ایران را بابت نقض مکرر و آشکار قطعنامههای شورای امنیت پاسخگو کند.»
کاخ سفید در بخش دیگر این بیانیه با طرح دوباره اتهام ایرانی بودن موشکهای شلیک شده به ریاض از جمله موشک اخیر که کاخ یمامه ریاض را هدف قرار داد، از رفتار عربستان در یمن تقدیر کرده و آورده است: «از تصمیم عربستان درباره بازگشایی بندر یمنی الحدیده برای ورود کالاهای بشردوستانه و تجاری استقبال میکنیم!»