تلاطمات بازار سکه باعث شد تا بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش قیمت سکه دست به پیش فروش آن بزند. حالا خبرها حکایت از آن دارد که ذخایر طلای بانک مرکزی باید برای یک عده خاصی که درصد خیلی کمی از جامعه را در بر می گیرند آب و تبدیل به سکه شود.
به گزارش تابناک اقتصادی، تلاطمات بازار سکه در ماه های آخر سال 96 باعث شد تا قیمت سکه به طرز وحشتناکی صعودی شود و بانک مرکزی مجبور شد برای جلوگیری از این روند اقدام به پیش فروش سکه نماید. در طرح اولیه پیش فروش سکه که از 28 بهمن آغاز شد پیش فروش شش ماهه سکه بهار آزادی به قیمت 14 میلیون ریال و پیش فروش یک ساله با قیمت 13 میلیون ریال از طریق شعب منتخب بانک ملی به اجرا درآمد.
با اوج گیری دوباره قیمت سکه در ماه ابتدایی سال 97، نرخ های پیش فروش سکه در سررسیدها و قیمت های مختلف توسط بانک مرکزی اعلام شد. بر همین اساس از 18 فروردین ماه 97 پیش فروش سکه با سررسید یک ماهه یک میلیون 590 هزار تومان، سه ماهه یک میلیون و 540 هزار تومان، شش ماهه یک میلیون و 475 هزار تومان، 9 ماهه یک میلیون و 410 هزار تومان، 12 ماهه یک میلیون و 350 هزار تومان، 18 ماهه یک میلیون و 245 هزار تومان و دو ساله یک میلیون و 160 هزار تومان اعلام شد.
روزنامه دنیای اقتصاد طی گزارشی در مورخه 8 اردیبهشت 1396 اعلام کرد مطابق با آمار مسئولین بانک مرکزی، در طرح پیش فروش سکه پس از یکسان سازی نرخ ارز حدود یک میلیون و 800 هزار سکه با سررسید کمتر از سه ماهه فروخته شده است. ضرب و انتشار این تعداد سکه نیازمند ذوب کردن 13.1 تن از ذخایر طلای بانک مرکزی است. بانک مرکزی در ازای این میزان طلا توانسته است در حدود 2.8 هزار میلیارد تومان نقدینگی معادل 0.2 درصد از کل نقدینگی را جذب نماید.
اما این ذخایر طلای بانک مرکزی که متعلق به همه مردم ایران است برای چه کسانی آب شده است؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسش به صحبت های اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در مورخه 3 اردیبهشت 1397 رجوع می کنیم. جهانگیری که در این روز برای رونمایی از سامانه الکترونیکی نیما در بانک مرکزی حاضر شده بود با اشاره به پیش فروش سکه از سوی بانک مرکزی خاطر نشان کرد: تمام افرادی که سکه خرید کرده اند تا 2 اردیبهشت 1397، 65 هزار نفر بوده اند که چند میلیون سکه خریده اند که البته برخی از آن ها حتی 26 هزار سکه خرید کرده اند، بنابراین تعداد آن ها محدود است و افراد نمی توانند کاری کنند که اقتصاد ایران به هم بریزد!
بنابراین از کل جمعیت حدود 80 میلیون نفری ایران، ذخایر طلای بانک مرکزی برای 65 هزار نفر آب می شود. یعنی 0.08 جامعه از این راهکار بانک مرکزی و ذخایر طلای آن منفعت و رانتی نصیبشان می شود. این یعنی چوب حراج به ذخایر طلای کشور برای یک عده خاصی که قطعاً بسیاری از آن ها افراد حاضر در دهک های بالایی جامعه می باشند و احتمالاً در فهرست یارانه بگیران نیز هستند و به گفته محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، دولت قادر به شناسایی این افراد جهت حذف یارانه هایشان نیست!