اظهارات جدید وزیر خارجه آمریکا در مورد برجام، سفر هنیه به مصر برای شکستن محاصره غزه، پنج شرط دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس برای ایران، درخواست محمد البرادعی از اعراب برای آشتی با ایران و توییت جدید ترامپ علیه ایران و برجام، از جمله مهم ترین خبرهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست فلسطین از اتحادیه عرب برای برگزاری نشست فوری نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نماینده دائم فلسطین در اتحادیه عرب، از درخواست خود برای برگزاری نشست فوری این اتحادیه در خصوص مقابله با انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی خبر داد.
به گزارش روسیا الیوم، دیاب اللوح، سفیر فلسطین در مصر و نماینده دائم این کشور در اتحادیه عرب تأکید کرد، از این اتحادیه خواسته نشستی فوری برای مقابله با تصمیم آمریکا مبنی بر انتقال سفارتش به قدس اشغالی برگزار کند.
وی در ادامه افزود: باید در این نشست تصمیمات عملی در حد و اندازه این فاجعه بی سابقه در جامعه بین الملل گرفته شود.
اللوح تأکید کرد: باید یک پیام عربی یکپارچه از سوی اتحادیه عرب ارسال شود که نشان دهد، این اتحادیه همه تلاش خود را برای لغو تصمیم آمریکا و هر تصمیم مشابه دیگری از سوی کشورهای جهان به کار می گیرد.
بسیاری از کشورها مخالفت خود را انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس اشغالی اعلام کرده اند.
وزیر خارجه آمریکا: اروپاییها حاضر نشدند به اصلاح برجام تن دهند
«مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا یکشنبه در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی بی اس، درخصوص تلاشهایش برای رسیدن به توافقی با اروپا درخصوص برجام گفت: اروپاییها حاضر نشدند به شروط لازم برای اصلاح توافق تن دهند.
پمپئو ادامه داد: آنها نزدیک نود روز فرصت داشتند. حالا هم به همکاریها ادامه خواهیم داد و همان گونه که رئیسان جمهوری ترامپ و مکرون (فرانسه) گفتهاند، خواستار توافق بزرگتری هستیم.
وزیر امور خارجه آمریکا افزود: در هفتههای آتی، سخت روی این موضوع کار خواهیم کرد. اگر بتوانیم اروپاییها را مجاب به چنین توافقی کنیم.
پمپئو مدعی شد: آنچه در زمان اجرای برجام اتفاق افتاد، تشدید رفتارهای سوء ایرانیها به موجب دستیابی آنها به منابع مالی بود؛ پولی که به دست آوردند، صرف شلیک موشک به ریاض (عربستان سعودی) و اسرائیل شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به منتقدان خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران تاخت و گفت: مضحک است که بگوییم اقدامات هفته گذشته در ارتباط با برجام، تهدیدها را علیه کسی افزایش داده است. در زمان اجرای این توافق، تنها رفتارهای بد ایران افزایش یافت.
پمپئو در پاسخ به پرسشی درباره احتمال تبادل زندانی با ایران گفت: نمیتوانم به این پرسش پاسخ بدهم. ما برای زندانیانی که از کره شمالی پس گرفتیم، تبادلی انجام ندادیم. آنها برگشتند، چون رئیس کیم (رهبر کره شمالی) معتقد بود که این اقدام هم جهت با منافع اوست و ما از این بابت متشکریم.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه اظهارات ادعایی خود افزود: امیدوارم آقای روحانی (رئیس جمهوری ایران) که خود را غربی (متمایل به روابط با غرب) میداند، هم بپذیرد که زندانیان ایرانی (دوتابعیتی) را آزاد کند.
پمپئو ادامه داد: او (روحانی) از خواست خود برای حضور کسب و کارهای اروپایی میگوید و کمترین کاری که میتواند انجام دهد، این است که همه آنهایی را که کشورش زندانی کرده، بازگرداند.
سفر هنیه به مصر برای شکستن محاصره غزه
«خلیل الحیه»، عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) گفت: سفر غیر منتظره یکشنبه شب «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر این گروه به مصر برای شکستن محاصره غزه و در باره انتقال سفارت آمریکا به قدس صورت گرفت.
به گزارش پایگاه خبری «فلسطین الیوم»، الحیه بامداد دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی تصریح کرد: دیدار هنیه در چهارچوب روابط دو جانبه میان ملت فلسطین و مصر و کسب حمایت کشورهای عربی و اسلامی صورت گرفت.
این مقام بلندپایه فلسطینی گفت: پس از دیدار هیأت فلسطینی با «عباس کامل» رئیس سازمان اطلاعات و امنیت مصر، بر حمایت قاهره از مردم فلسطین تأکید شد و مسئولان مصری وعده دادند که برای احقاق حقوق ملت فلسطین و تلاش برای شکسته شدن محاصره غزه، در کنار آنها ایستاده اند.
الحیه در ادامه از رایزنی مقام های فلسطینی با همتایان مصری خود درباره انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس خبر داد.
وی در پایان یادآور شد: ملت ما برای برپایی راهپیمایی بزرگ بازگشت و شکست محاصره غزه تا تحقق کامل اهداف خود مصصم است.
مردم فلسطین در اعتراض به سالگرد بیرون راندن صدها هزار فلسطینی و تاسیس رژیم صهیونیستی (چهاردهم می 1948)، این روز را روز «نکبت» می نامند.
پنج شرط دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس برای ایران
«عبداللطیف الزیانی» دبیرکل بحرینی شورای همکاری خلیج فارس مدعی شده است که ایران اگر می خواهد امنیت منطقه را حفظ کند، باید پنج شرط را محقق کند.
در حالی که آژانس انرژی اتمی به عنوان مرجع قانونی تأیید صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران بارها بعد از توافق هسته ای پایبندی ایران به مفاد برجام را تأیید کرده است، این مسئول عربی با دخالت در امور داخلی ایران مدعی شده که ایران باید به منشور سازمان ملل احترام بگذارد و مسیر بازرسی و نظارت نهادهای بین المللی بر تأسیسات هسته ای ایران را ادامه دهد.
وی با تکرار ادعاهای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در خصوص کمک تسلیحاتی ایران به انصار الله مدعی شده است که ایران باید از دادن موشک های بالستیک به «تروریست ها» جلوگیری کرده و به تصمیمات شورای امنیت احترام بگذارد و در امور داخلی کشورهای مجاور خود دخالت نکرده و از اقدامات تروریستی حمایت نکند.
در حالی که آمریکا ناقض اصلی برجام است، این مسئول عربی مدعی شده که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، خواستار منطقه ای عاری از سلاح اتمی هستند و تصمیم ترامپ برای خروج از برجام این فرصتی را به ایران می دهد تا مسیر خود را تغییر دهد.
در حالی که عربستان به عنوان یکی از اعضای صاحب نفوذ شورای همکاری به همراه امارات در طول سه سال گذشته خاورمیانه را با جنگ علیه یمن نا امن تر کرده اند، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس مدعی شده که اگر ایران به پنج شرط فوق عمل کند، خاورمیانه امن خواهد شد و جهان نیاز دارد تا این منطقه امنیت داشته باشد تا بتواند به نقش خود در ایجاد ثبات و توسعه عمل کند.
درخواست محمد البرادعی از اعراب برای آشتی با ایران
روز یکشنبه پایگاه روسیا الیوم اعلام کرد، البرادعی، در صفحه توئیتر خود نوشت: ما در جهان عرب با فاجعه ای انسانی، ناجوانمردانه و اختلافاتی ویران کننده میان خود و همسایگان مواجهیم. همه می دانند که این منازعات موجب وخیم تر شدن اوضاع می شود و هیچ راه حلی به جز گفت وگو ندارد. آیا تاکنون به مذاکرات با یکدیگر و مذاکرات اعراب با ترکیه و ایران و بررسی اختلافات فکر کرده ایم؟ آیا بدون مذاکره راهی برای نجات از سقوط در پرتگاه وجود دارد؟
دیپلمات مصری دارنده جایزه صلح نوبل افزود: جنگ ها، منازعات را وخیم تر می کند. جنگ (تحمیلی) عراق علیه ایران و جنگ های خلیج فارس نمونه آن است. هر چقدر این اختلافات پیچیده تر شود نیاز به گفت وگو بیشتر می شود؛ مانند منازعه کره شمالی با آمریکا.
البرادعی افزود: من از شدت منازعه میان کشورهای عربی با ایران و ترکیه خبر دارم و به نظر من برای جلوگیری از هرگونه رویارویی ویران کننده، مذاکرات مستقیم ضروری است. ما با این تلاش چه چیزی را از دست خواهیم داد؟
رئیس پیشین آژانس بین المللی انرژی هسته ای چندی پیش هم از کشورهای عربی منطقه خواسته بود به جای این که سرنوشت خود را به دست ابرقدرت ها بسپارند، با ایران که همسایه آنها در منطقه است، مذاکره کنند.
سیاستمدار کهنه کار مصری در صفحه شخصی توئیتر خود نوشته بود: منطقه به ما تعلق دارد و امنیت آن امنیت ماست. آیا در آینده به عنوان یک طرف اساسی در مذاکرات با ایران مشارکت خواهیم داشت؛ همان کاری که همسایگان کره شمالی انجام دادند، یا سرنوشتمان را به ابرقدرت ها خواهیم سپرد و بعد از بدشانسی گله خواهیم کرد؟
وی افزود: در مذاکرات با ایران شرکت کنید تا در راه حل ها از امنیت و منافع شما مایه نگذارند.
ترامپ: ایران در زمان برجام به دنبال تصرف خاورمیانه بود
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بامداد دوشنبه بار دیگر به انتقاد از توافق هستهای «برجام» پرداخت.
وی در حساب کاربریاش در توئیتر نوشت: «به یاد دارید ایران زمانی که برجام پابرجا بود، چقدر بد رفتار می کرد. آنها به دنبال تصرف خاورمیانه به هر وسیله ممکن بودند. حالا، این اتفاق نخواهد افتاد.»