استقبال اسرائیل، بحرین و امارات از استراتژی جدید آمریکا در برابر ایران، طرحهایی در کنگره آمریکا برای جلوگیری از تضعیف تحریمهای ایران توسط اروپا، اعلام حمایت پنتاگون از استراتژی آمریکا در برابر ایران و تمایل سعودیها برای خرید گنبد آهنین از اسرائیل از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام حمایت موگرینی از برجام در مقابل اظهارات پمپئو نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به یاوه گویی های وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد، این اتحادیه تا زمان پایبندی ایران به توافق هسته ای، متعهد به اجرای آن است.
روز دوشنبه «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا طی سخنانی تند، به تکرار ادعاهای پیشین مقامات این کشور علیه ایران پرداخت و به اعمال تحریم های ضدایرانی شدیدتری تهدید کرد.
در واکنش به این ادعاها، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه ای تأکید کرد، اتحادیه اروپا همچنان به برجام پایبند مانده و خواسته های خود از ایران را از طریق دیگری پیگیری می کند.
در این بیانیه آمده است: به سخنرانی امروز وزیر خارجه آمریکا گوش دادیم، مخاطب سخنان «مایک پمپئو» نه تنها ایران که تمامی طرف های حامی برجام بود.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یک دستاورد بزرگ در عرصه بین المللی است که تضمین می کند فعالیت هسته ای ایران به شکل صلح آمیز بماند.
این توافق حاصل بیش از یک دهه مذاکره پیچیده بوده و توازن صحیح را ایجاد می کند. همانطور که آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرده، ایران به تعهدات خود طبق برجام، عمل کرده است.
آژانس همچنین تأیید کرده که طبق توافق هسته ای، به تمامی مراکز هسته ای ایران به منظور انجام مأموریت نظارتی خود، دسترسی داشته است.
اتحادیه اروپا تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد، متعهد به اجرای کامل برجام است. این یک توافق بین المللی بوده و به تأیید شورای امنیت رسیده. از این رو جامعه بین الملل انتظار دارد که تمامی طرف ها به تعهدات خود پایبند بمانند.
از جمله این تعهدات، عادی سازی مناسبات تجاری و اقتصادی است که باید طبق توافق از سوی کشورهای امضا کننده آن، رعایت شود.
برجام به تمامی موضوعات و نگرانی ها در خصوص ایران نمی پردازد. از این روی، اتحادیه اروپا نگرانی ها در خصوص نقش منطقه ای ایران، رعایت نشدن حقوق بشر و دیگر مسائل را از طریق دیگری پیگیری می کند.
استقبال اسرائیل، بحرین و امارات از استراتژی جدید آمریکا در برابر ایران
آل خلیفه بر حمایت کامل خود از راهبرد آمریکا در قبال ایران تأکید و مدعی شد: ما در مقابله با خطر ایران با واشنگتن در یک صف قرار داریم. ایران باید فورا حمایت از تروریسم و دخالت در امور کشورهای منطقه را متوقف کند.
این وزیر اماراتی در صفحه خود در توئیتر اتهامات همیشگی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و گفت: اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره سیاستهای ایران دقیق است و استراتژی اعلامشده توسط پامپئو، نتیجه رفتارهای ایران در منطقه است.
«انور قرقاش» وزیر مشاور دولت امارات نیز با اعلام حمایت از اظهارات امروز مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا علیه ایران اعلام کرد، «استراتژی محکم پمپئو نتیجه رفتارهای ایران در منطقه است.»
قرقاش افزود: پس از توافق هسته ای شاهد دخالت های بی سابقه ایران بودیم و زمان آن فرا رسید، تهران دریابد که رفتارهای آن قابل قبول نیست.
بنیامین نتانیاهو نیز سخنرانی دوشنبه مایک پامپئو علیه ایران را ستود و خواستار پیروی بقیه کشورها از سیاستهای واشنگتن شد.
طرحهایی در کنگره آمریکا برای جلوگیری از تضعیف تحریمهای ایران توسط اروپا
منابع آگاه روز دوشنبه گفتهاند، نمایندگان کنگره آمریکا در حال بررسی طرحهایی برای مقابله با «قوانین بازدارنده» اتحادیه اروپا هستند.
روز دوشنبه منابع آگاه گزارش دادهاند، قانونگذاران آمریکایی در حال رایزنی برای تدابیری جهت جلوگیری از اقدام احتمالی کشورهای اروپایی برای دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران در دوران پسابرجام هستند.
«واشنگتنفریبیکن»، از رسانههای آمریکایی نزدیک به نومحافظهکاران آمریکا گزارش داده نمایندگان کنگره در حال بررسی یک سند سیاستگذاری هستند که در آن سازوکارهای برخورد با کشورهای اروپایی، در صورت تضعیف نظام تحریمهای آمریکا علیه ایران تشریح شده است.
به نوشته «واشنگتنفریبیکن»، نمایندگان کنگره در یک یادداشت سیاستی نقشهراهی برای مقابله با اقدام دولتهای اروپایی و تحریم احتمالی بانک توسعه اروپا تدوین کردهاند. این سند که توسط «ریچارد گلدبرگ»، از مشاوران ارشد در مؤسسه جنگ نرم آمریکایی، «بنیاد دفاع از دموکراسیها» نوشته شده، خواستار قطع دسترسی «بانک توسعه اروپا» به نظام مالی آمریکا در صورت نقض تحریمهای آمریکا شده است.
در این سند همچنین آمده است: «امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه روز پنجشنبه پذیرفت که باید به شرکتهای اروپایی اجازه داد خودشان تصمیم بگیرند بدون دستور اتحادیه اروپا چهکار خواهند کرد». واشنگتنفریبیکن نوشته این اظهارات ماکرون نشان میدهد قوانین بازدارنده تنها اقدامی نمادین هستند.
پنتاگون: در حال بررسی اقدامات احتمالی در برابر ایران هستیم
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا ساعتی پس از اظهارات ضد ایرانی وزیر خارجه این کشور، از بررسی اقدامات احتمالی در برابر ایران خبر داد.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا میگوید که نظامیان آمریکایی گامهای [اقدامات] لازم برای مقابله با رفتار ایران در منطقه را برخواهند داشت و همچنان در حال بررسی اقدامات نوین یا تقویت اقدامات جاری هستند.
سرهنگ رابرت منینگ، سخنگوی پنتاگون گفت: «ما تمامی گامهای [اقدامات] لازم برای رسیدگی به نفوذ بدخیم ایران در منطقه را برخواهیم داشت... ما در حال بررسی این مسأله هستیم که آیا لازم است اقدامات کنونی را افزایش دهیم یا اقدامات جدیدی را اجرا کنیم».
تمایل سعودیها برای خرید گنبد آهنین از اسرائیل
مرکز صهیونیستی بگین در پژوهشی ضمن اذعان به خطرناک و دقیق بودن موشک های انصارالله یمن به تمایل سعودی ها برای خرید سامانه های دفاع موشکی از تل آویو و راز نزدیک شدن ریاض به مسکو پرداخته است.
به گزارش المسیره، در مطالعات یک مرکز پژوهشی رژیم صهیونیستی، به خطرناک بودن موشک یمنی ها به سبب دقتی که این موشک ها در اصابت به هدف دارند، اشاره شده است.
مرکز مطالعات راهبردی بگین رژیم صهیونیستی وابسته به دانشگاه بار ایلان در پژوهشی اذعان کرد: موشک های بالستیکی که از سوی حوثی ها شلیک می شود، بسیار خطرناک از حیث اصابت دقیق به هدف و توسعه فناوری آن هستند.
این مرکز صهیونیست مدعی شد، یمنی ها این موشک ها را از ایران و کره شمالی به دست آورده اند.
در پژوهش این مرکز اسرائیلی آمده است: اسرائیل می تواند که بازار سلاح سعودی حضور داشته باشد و نقش بزرگی در تجهیز ریاض به سامانه تسلیحاتی برای مقابله با چالش های امنیتی که با آن روبه روست، ایفا کند؛ تهدیداتی که عمق خاک سعودی به دنبال شلیک موشکهای انصارالله یمن را هدف قرار می دهد، سبب افزایش فرصت به منظور گرایش عربستان برای خرید سامانه دفاع هوایی از اسرائیل برای مقابله با این موشک ها می شود.
در این پژوهش که از سوی «دلینا نووشال»، پژوهشگر صهیونیست آماده شده است به تمایل سعودی ها برای تجهیز خود به سامانه دفاع موشکی ساخت صهیونیست ها به ویژه گنبد آهنین و سامانه ترووی اشاره شده و این تمایل را تحولی بزرگ در روابط میان تل آویو و ریاض توصیف کرده است.
بر اساس این پژوهش، سال نقطه تحول بزرگی در روابط میان تل آویو و ریاض محسوب شده و آمده است که عربستان به دنبال استفاده از روابط خود با رژیم صهیونیستی برای تقویت قدرت بازدارندگی و بهبود توان خود برای مقابله با نقش ایران در منطقه است.
در پژوهشی که این مرکز صهیونیستی منتشر کرده، تأکید شده که عربستان می تواند عرصه ای برای آزمایش توان سامانه های دفاع هوایی باشد.
در این پژوهش آمده است: درک نیاز به تقویت سامانه دفاع هوایی سبب شد، ملک سلمان در ماه اکتبر به روسیه برود و قراردادی به ارزش سه میلیارد دلار امضا کند که مسکو به موجب آن متعهد به تجهیز ریاض به سامانه پیشرفته اس ۴۰۰ شود. میل به خرید سلاح از روسیه به تمایل ریاض برای توسعه همکاری میان مسکو و ریاض در بسیاری از زمینه ها و از جمله مهار بحران های منطقه ای مربوط می شود. سعودی ها به نزدیک شدن به روس ها دلبسته اند تا از آن برای فشار به انصارالله استفاده کنند.
بر اساس این پژوهش رژیم صهیونیستی، سعودی ها در حال حاضر به سامانه آمریکایی پاتریوت برای مقابله با موشک هایی که یمنی ها شلیک می کنند، تکیه کرده اند. جدای از آن سعودی ها در سال ۲۰۱۵ سامانه دفاع هوایی تاد را به ارزش ۱۵ میلیارد دلار خریده اند.