انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی امروز چهارشنبه نهم خرداد برگزار شد و علی لاریجانی مجددا بر کرسی ریاست پارلمان نشست. این انتخابات برخلاف دور قبل با اندک پیچیدگیهایی مواجه بود. با این حال ترکیب هیئت رئیسه تغییر چندانی نداشت.
برای نخستین بار انتخاب رئیس مجلس در این دوره، دو مرحلهای شد. علی لاریجانی در رقابت با محمدرضا عارف و حمیدرضا حاجی بابایی ابتدا ۱۰۱ رای و سپس ۱۴۷ رای کسب کرد و همچنان رئیس ماند. رقابت تنگاتنگ او با عارف سبب شد که امسال ۵۷ رای کمتر از سال گذشته کسب کند.
در انتخابات هیات رئیسه سومین سال از مجلس دهم، علی مطهری و مسعود پزشکیان از سوی فراکسیون امید و عبدالرضا مصری از فراکسیون ولایی و هادی قوامی از فراکسیون مستقلین برای کرسیهای نایب رئیسی مجلس رقابت کردند.
در این رقابت از ۲۷۹ رای ماخوذه، مطهری ۱۴۳ رای، پزشکیان ۱۵۷ رای، مصری ۱۳۴ رای و ۸۱ قوامی رای کسب کردند. به این ترتیب مطهری و پزشکیان بر رقبایشان پیشی گرفتند.
پیشتر برخی رسانهها از احتمال عبور اصلاح طلبان از مطهری خبر داده بودند. هرچند خبر حذف علی مطهری از هیئت رئیسه مجلس توسط فراکسیون امید توسط چندین عضو این فراکسیون رد شده بود.
ناظران هیات رئیسه مجلس نیز به نسبت سال گذشته تغییری نیافت. عباسی، نعمتی و آشوری بار دیگر بر کرسیهایی تکیه زدند که سال گذشته نیز فراکسیون امید سهمی از آن نداشت. ترکیب کرسیهای دبیری هیات رئیسه به نفع فراکسیون امید تغییر یافت. به گونهای که یوسف نژاد و رحیمی، جایگزین فرهنگی و کاتب شدند
اگر تعداد حاضرین فراکسیونها در هیئت رئیسه را ملاک برتری فراکسیونی بر سایر فراکسیونها محسوب کنیم فراکسیون امید؛ پیروز رقابتهای هیات رئیسه مجلس شده است. به این ترتیب که فراکسیون امید ۵ کرسی، فراکسیون ولایی ۴ کرسی و فراکسیون مستقلین ۳ کرسی را از آن خود کرده اند.
برخی نمایندههای مجلس از جمله هاشم زایی گفته بود: یک فراکسیون سیاسی برای اینکه زنده بماند باید اعلام موضع کند و مستقلا و با تمام قوا وارد رقابت شود. فراکسیون امید هم از این قاعده مستثنی نیست و قرار است بر خلاف سال گذشته به طور مستقل برای همه کرسیهای هیات رئیسه لیست بدهد.
مقایسه آرای دو نواب رئیس اجلاسیه سوم مجلس دهم، گویای ریزش آرای هر دو آنهاست. پزشکیان ۲۲ رای و مطهری ۲۰ رای کمتر از سال گذشته کسب کردند. ۲۰ رایی که مستقیما به سبد آرای رقبایشان رفته بود. چرا که مصری و قوامی نیز با همین نسبت رشد آرا داشتند.
با وجودی که سال گذشته حضور یک زن و یک اهل تسنن در هیات رئیسه از مطالبات جدی فراکسیون امید بود و فراکسیون زنان هم در این باره فعالیت چشمگیری داشتند، ولی گویا اختلاف نظرهایی که بین فراکسیون زنان ایجاد شده است باعث شده دیگر این موضوع به طور جدی پیگیری نشود و عملا این اتفاق در این دوره انتخابات هیئت رئیسه هم رخ نداد.