مشارکت اسرائیل در نخستین رزمایش بزرگ ناتو، واکنش نتانیاهو به فرمان هسته ای رهبر انقلاب، احتمال برگزاری نشست طرف های درگیر بحران قطر در ماه سپتامبر و توافق آمریکا و ترکیه برای خروج نیروهای کرد از منبج، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به موج جدید خشکسالی و گرما در خاورمیانه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نشریه اکونومیست گزارش داد: خاورمیانه که طبق الگوی خاص خود، همواره نسبت به مسأله حفظ محیط زیست بی اعتنا بوده، باید خود را آماده استقبال از خشکسالی های طولانی تر، موج گرماهایی داغ تر و متداول شدن وزش توفان ریزگردها کند که تبعات تغییرات جوی کره زمین است.
این هفته نامه انگلیسی در گزارشی مفصل به تحلیل پدیده خشکسالی در خاورمیانه پرداخته و نوشته است: تغییرات جوی، دارد خاورمیانه و به ویژه جهان عرب را نگون بخت تر از همیشه می سازد.
باید در انتظار خشکسالی های طولانی تر، موج گرماهایی داغ تر و افزایش وزش توفان ریزگردها در خاورمیانه و شمال آفریقا باشیم.
عراق امروز در مقایسه ده سال قبل محیط زیستش تقریبا نابود شده است.
رودخانه ها به منابع انتشار ریزگرد در تابستان بدل شده اند. آسمان هایی که تا یک دهه قبل سیاه می شد از پرواز لک لک ها و حواصیل ها (مرغ ماهی خوار)، امروز دیگر خالی اند. خشکسالی، کشاورزان را مجبور کرده است زمین های خود را رها کنند. توفان ریزگرد که دیرزمانی به ندرت اتفاق می افتاد، امروز هوا را سراسر پوشانده است.
امروز حافظان محیط زیست در عراق برای نجات جان اکوسیستم این کشور از خطر نابودی، تشکلی با نام طبیعت عراق ترتیب داده اند تا با مسئولان کشور برای نجات جان محیط زیست کشور رایزنی کنند؛ اما در کردستان عراق که مسئولان کمترین توجه را به این معضل دارند، می گویند: آخرین چیزی که ما می خواهیم به آن فکر کنیم، تغییرات آب و هوایی است.
مشکل اینجاست که خاورمیانه اصولا منطقه ای است که هیچ کس در آن نسبت به خطر تغییرات جوی حساس نیست. این یک مشکل عام در کل منطقه است، حال آن که معضلات ناشی از تغییرات جوی در خاورمیانه و شمال آفریقا روز به روز، رو به بدتر شدن است.
«مؤسسه ماکس پلانک برای شیمی» Max Planck Institute for Chemistry آلمان در تحقیقاتی اعلام کرده است، خشکسالی های طولانی مدت، داغ تر شدن موج هوای گرم، نوفان متداول ریزگردها، از پدیده های رایج در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست.
سال هاست در منطقه خاورمیانه فصول خشک سال طولانی تر و خشک تر شده است. این حرارت و خشکسالی سبب از بین رفتن محصول کشاورزی می شود. مشکل فزاینده سنسورهای حرارتی هم به نوبه خود، مسأله ای غامض است و کشورها هم مرتبا تابستان هایی با دماهای مرگبار را تجربه می کنند.
اگر وضع به همین منوال پیش برود و راه حلی برای آن تدبیر نشود، اوضاع محیط زیست خاورمیانه تا چند سال آینده وحشتناک خواهد بود.
بنا بر گزارش مؤسسه مزبور، دمای خاورمیانه و شمال آفریقا در آینده در فصل تابستان، دو برابر میانگین جهانی بالا خواهد رفت. تا سال 2050 دمای حداکثری 46 درجه سانتیگراد و یا بیشتر، 5 برابر بیشتر از دمایی خواهد بود که در آغاز قرن بیست و یکم ثبت شده است.
مشارکت اسرائیل در نخستین رزمایش بزرگ ناتو
اسرائیل که عضو ناتو نیست، قرار است برای نخستین بار در رزمایش بزرگ ناتو در نزدیکی روسیه در اروپای شرقی شرکت کند. در همین حال، دبیرکل ناتو اخیرا گفته بود، در صورت حمله ایران، ناتو برای حمایت از اسرائیل وارد عمل نخواهد شد.
یک رزمایش بزرگ به رهبری آمریکا با هجده هزار سرباز از نوزده کشور عمدتا عضو ناتو در مرزهای شرقی این اتحاد شامل لهستان و سه کشور حوزه بالتیک، استونی، لتونی و لیتوانی برگزار می شود.
هاآرتص در گزارشی نوشت: روز یکشنبه نیروی زمینی آمریکا در اروپا اعلام کرد، رزمایش «حمله شمشیر 18» تا 15 ژوئن در سراسر منطقه جریان دارد و نمایشی از تعهد و همبستگی پیمان آتلانتیک شمالی در زمانی است که مانورهای نظامی روسیه به شکلی فزاینده اعضای ناتو را نگران کرده است.
ناتو در کشورهای بالتیک و لهستان حدود شش هزار نیرو مستقر کرده است.
وزیر دفاع لیتوانی هم از آغاز وسیع ترین مانور ملی آن کشور به نام «توفان و رعد» با حدود 9 هزار نیرو خبر داده است.
اسرائیل که عضو ناتو نیست، برای نخستین بار در رزمایش «حمله شمشیر» مشارکت می کند. چند ده تکاور اسرائیلی برای حضور در این مانور نظامی به اروپای شرقی اعزام شده اند.
دبیرکل ناتو اخیرا گفته بود، در صورت حمله ایران، این پیمان برای حمایت از اسرائیل وارد عمل نخواهد شد.
واکنش نتانیاهو به فرمان هسته ای رهبر انقلاب
نخست وزیر رژیم صهیونیستی به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای فراهم کردن مقدمات غنیسازی ۱۹۰ هزار سو، واکنش نشان داد.
به گزارش اسپوتنیک، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای فراهم کردن مقدمات غنیسازی ۱۹۰ هزار سو، واکنش نشان داد.
وی مدعی شد، از این موضوع تعجب نکرده است.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی ادعا کرد: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته ای را نخواهیم داد.
احتمال برگزاری نشست طرف های درگیر بحران قطر در ماه سپتامبر
سخنگوی وزارت خارجه قطر از گمانه زنی ها برای برگزاری یک نشست با حضور طرف های درگیر بحران خلیج فارس در ماه سپتامبر خبر داد.
به گزارش اسپوتنیک، لؤلؤه الخاطر، سخنگوی وزارت خارجه قطر اعلام کرد، اقدامات دیپلماتیک محسوسی در خصوص بحران خلیج فارس در حال انجام است و سخنانی در خصوص برگزاری یک نشست میان طرف های درگیر این بحران در ماه سپتامبر آتی مطرح شده است.
وی در ادامه افزود: ما شاهد فعالیت های کشور دوست و برادر کویت بودیم و در همین راستا، اقداماتی برای برگزاری یک نشست با حضور طرف های درگیر در ماه سپتامبر صورت گرفته است. اینکه آیا این مسأله صورت خواهد پذیرفت یا خیر، به کشورهای محاصره کننده قطر بستگی دارد، ولی متأسفانه اقدامات آنها در دوره گذشته بیانگر چیز دیگری است.
این مسئول قطری تأکید کرد: دوحه کامل پیامدهای اقتصادی محاصره را پشت سر گذاشته و منابع واردات خود را گسترش داده است و اگر روابط با کشورهای عربی به حالت خود برگردد، این منابع وارداتی هم چنان پابرجا خواهند ماند.
وی نسبت به پیامدهای سیاسی منفی بحران خلیج فارس بر امنیت منطقه ابراز نگرانی کرد.
توافق آمریکا و ترکیه برای خروج نیروهای کرد از منبج
وزارت خارجه آمریکا از توافق با ترکیه بر سر حضور شبهنظامیان کُرد در شهر منبج سوریه خبر داد. این بحث یکی از موارد مورد اختلاف جدی دو طرف بود.
آن گونه که آمریکاییها اعلام کردهاند، طرفین بر سر اجرای نقشه راهی توافق کردهاند که نهایتاً به جابجایی نیروهای «یگانهای مدافع خلق» از شهر منبح به سمت کرانه شرقی رودخانه فرات میانجامد.
آمریکاییها البته گفتهاند که نظامیانشان همچنان در مناطق حد فاصل محل حضور نیروهای کرد و نیروهای ترکیه در خاک سوریه، به گشتزنی خواهند پرداخت.
دولت سوریه بارها اعلام کرده که حضور نیروهای آمریکایی و ترکیهای در خاک این کشور، غیرقانونی است. آمریکاییها مدعیاند برای نابودی داعش در سوریه ماندهاند.