مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: سالانه حدود 3 هزار نفر به دلیل نرسیدن عضو فوت میکنند، حتی اگر نصف افراد مرگ مغزی اعضای خود را اهدا کنند با آمار هزار نفر موجود دو هزار نفر هم اهدا کنند، کافی است.
کتایون نجفی زاده در حاشیه اولین جلسه دوره آموزشی تخصصی مدیریتی فراهم آوری اعضای پیوندی استان هرمزگان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: برای تپش قلب نیاز به جریان الکتریکی است و این جریان توسط گره کوچکی به نام گره پیشاهنگ که در گوشه قلب وجود دارد با جابجا کردن یونها ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه گره پیشاهنگ برای ایجاد تپش نیاز به اکسیژن دارد و بین 6 تا 8 دقیقه هم میتواند بدون اکسیژن تپش ایجاد کند، خاطرنشان افزود: مرگ مغزی یعنی متلاشی شدن سلولهای مغزی که بههیچعنوان قابلبرگشت نیست و با کما متفاوت است چراکه در کما ساختار سلولها از بین نمیرود.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان ادامه داد: به علت همین عملکرد گره پیشاهنگ در قلب است که فردی که دچار مرگ مغزی شده تبدیل به آدم مردهای میشود که قلبش بهوسیله اکسیژن مصنوعی جریان دارد، همه میدانیم بافت مرده را باید از بدن جدا کرد چراکه موادی ترشح میکند که بقیه بدن را فاسد میکند، از لحظهای که مرگ مغزی اتفاق میافتد سموم تولید شده توسط مغز باعث میشوند همه اعضا کیفیت خود را از دست بدهند و حداکثر 2 هفته میتوان فرد مرگ مغزی را نگه داشت.
نجفی زاده با اشاره به اینکه ممکن است خانواده فرد دچار مرگ مغزی بالاخره بعد از چند روز رضایت دهند اما دیگر دیر شده و عضوی برای اهدا نداشته باشد، خاطرنشان کرد: به همین دلیل است که تنها یکسوم اعضای مرگ مغزیها قابل اهدا خواهد بود.
وی اضافه کرد: 99 درصد مرگها قلبی بوده و تنها یک درصد مغزی است و آن یک درصد را مردم نمیشناسند و به همین دلیل است که سخت میتوان به خانوادهای گفت بیمارتان فوت شده اما قلبش ضربان دارد و این ضربان باعث بازگشت بیمار نخواهد شد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینکه فتوای امام (ره) در سال 68 برای مجاز بودن اهدای عضو در ایران صادر شد و 11 سال طول کشید تا مجلس آن را تائید کند، تصریح کرد: بهصورت میانگین سالانه سه هزار مورد مرگ مغزی قابلاهدای عضو در ایران داریم، 926 نفر از این تعداد در سال گذشته اعضایشان را اهدا کردند، هر مرگ مغزی 8 عضو قابلاهدا دارد، یعنی 6 هزار عضو قابلاهدا خاسکپاری شده است.
نجفی زاده با اشاره به اینکه روزانه 7 تا 10 بیمار نیازمند پیوند اعضا فوت میکنند، عنوان کرد: بسیاری از افراد نیازمند به اهدای عضو سالها در سختی و عذاب زندگی میکنند و مرگ سختی را تجربه خواهند کرد، مرگ حق است اما اینطور مردن حق هیچکسی نیست.
وی با بیان اینکه سالانه حدود 3 هزار نفر به دلیل نرسیدن عضو فوت میکنند، خاطرنشان کرد: حتی اگر نصف افراد مرگ مغزی اعضای خود را اهدا کنند با آمار هزار نفر موجود دو هزار نفر هم اهدا کنند کافی است.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه هرمزگان پتانسیل این را دارد که با ایجاد زیرساختها و فرهنگسازی به یکی از قطبهای پیوند برای مثال در پیوند قلب و ریه در کشور تبدیل شود، بیان کرد: همانطور که استان فارس توانسته خود را تبدیل به قطب پیوند کبد کند.
نجفی زاده با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته درزمینهٔ اهدای عضو انجیاوها پشت وزارت بهداشت ایستادهاند، افزود: انجمنها در ایران هم درزمینهٔ اهدای عضو با هدف نهادینه کردن فرهنگ اهدای عضو و کمک به خانوادههای نیازمند اهدای عضو و ... فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه اگر فیلمی ساخته شود که نشان دهد بیمار مرگ مغزی زنده شده یا در اهدای اعضا پارتیبازی صورت گرفته این مسائل را که در حال وقوع نیستند، القا کند و بر ذهنیت جامعه تأثیر منفی میگذارند، اظهار کرد: در کشور اسپانیا مردم همانطور که فوتبال را میشناسند، اهدای عضو را هم میشناسد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه برای اهدای عضو افراد مرگ مغزی حتی با داشتن کارت اهدای عضو همچنان به رضایت خانواده نیاز است، افزود: اما با داشتن کارت اهدای عضو خانواده میفهمند که خود فرد رضایت داشته و به همین دلیل امکان رضایت دادن آنها بیشتر میشود.
نجفی زاده با بیان اینکه به علت نداشتن ارزش قانونی کارت اهدای عضو باید سازوکار صدور آن خیلی آسان شود، تصریح کرد: علاقهمندان به دریافت کارت اهدای عضو میتوانند کد ملی خود را به سامانه پیامکی 3432 ارسال کنند، سامانه تاریخ تولد فرد را میپرسد و کارت اهدای عضو صادر خواهد شد، با ایجاد این سامانه آمار صدور کارتها اهدای عضو بهشدت بالا رفت.
وی با اشاره به اینکه به دنبال این هستیم که مانند همه کشورهای دنیا کارت اهدای عضو در کشور ما نیز روی کارت گواهینامه رانندگی صادر شود، عنوان کرد: علت این کار این است که بیشتر آمار مرگ مغزی در حوادث رانندگی اتفاق میافتد، این طرح تا هیئت دولت رفته و منتظر تائید آن هستیم؛ میخواهیم کاری کنیم که تمایل به اهدای عضو روی هر کارتی حک شود.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان خاطرنشان کرد: در گذشته در هرمزگان سیستم اهدا عضو اینطور بود که اگر در پارسیان فردی نیاز به عضوی داشته باشد باید تا بندرعباس مسیر 5 ساعته را طی کند و تا آن زمان ممکن است خیلی برای اهدای عضو دیر باشد، و با آن سیستم قبلی تنها بندرعباس پوشش داده میشود.
نجفی زاده ادامه داد: در سیستم جدیدی که امیدواریم در هرمزگان ایجاد شود از هر بیمارستان در هر شهر نماینده داریم، در هر شهر آزمایشها و کارهای لازم انجام میشود و تأخیرهای چندساعته نخواهیم داشت.
وی اضافه کرد: هدیه ما به استان هرمزگان ایجاد سامانه صدور کارت اهدای عضو مختص هرمزگان با نشانی www.hormozgan.ehda.center است.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در تشریح پیشنهادات خود به هرمزگان بیان کرد: ایجاد ساختار موردنیاز فراهم آوری اعضای پیوندی در مرکز ترومای بندرعباس، اقدام به تأسیس مرکز پیوند کلیه و کبد، تشکیل شورای عالی فراهم آوری و پیوند استان، تشکیل شعبه انجمن اهدای عضو ایرانیان در هرمزگان، همکاری نهادهای فرهنگی مانند رسانهها، ائمه جمعه، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری، شهرداری و ...، تشکیل مجمع خیرین سلامت فراهم آوری و پیوند اعضا، تخصیص یک جلسه از شورای فرهنگ عمومی استان به اهدای عضو از کارهایی است که استان هرمزگان میتواند در این راستا انجام دهد.
نجفی زاده در پایان افزود: امیدواریم با فراگیری علم نوین فراهم آوری اعضای پیوندی و تعامل همهجانبه مسئولین و فرهنگسازان استان، نظارهگر روزی باشیم که هیچ ارگان قابلاستفادهای از افراد مرگ مغزی به زیرخاک نرود و هیچ بیماری به علت نرسیدن عضو پیوندی از بین نرفته و بهحق خود که حیات است، برسند.