پس از آنکه گروهی از هنرمندان با انتشار یک ویدیوی مشترک، تحریمهای مالی آمریکا را مانع از تأمین مالی برای خرید غذا و دارو و تحریم غیرمستقیم دارو تلقی و نسبت به این رفتار غیرانسانی اعتراض کردند، گروهی از اکانتهای توییتری که با هدایت اتاق عملیات روانی ضدایران مدیریت میشوند، با راه اندازی هشتگی تلاش کردند دیگر هنرمندان را نسبت به هرگونه واکنش بهراسانند و طبقه هنرمند ایران را به عنوان قدرت مؤثر در دیپلماسی عمومی، به سکوت وادارند؛ تحرکی که البته با بیمحلی اهالی سینما همراه شده است.
به گزارش «تابناک»؛ گروهی از هنرمندان از جمله شماری از چهرههای مطرح سینمای ایران، سه شنبه پانزدهم مرداد، با انتشار یک ویدیو ـ که روایتی از زندگی سخت کودکان سرطانی ـ تحریمهای غیرانسانی آمریکا را به چالش کشیدند؛ تحریمهایی که در حوزه بانکی به منزله عدم امکان تأمین مالی برای خرید داروست و در واقع هرچند دارو و غذا مستقیم تحریم نشده، در عمل با توجه به آنکه امکان تأمین مالی برای آنها به واسطه تحریمهای بانکی وجود ندارد، مستقیم دارو و غذا نیز مشمول تحریمهای بیرحمانه آمریکا شده است.
رضا کیانیان، پرویز پرستویی، رخشان بنی اعتماد، لیلی رشیدی، سحر دولتشاهی، مهتاب کرامتی، باران کوثری، الهام کردا، محسن کیایی، امیرمهدی ژوله، هستی مهدوی، نرگس آبیار، پردیس احمدیه و... این ویدیو را منتشر و این صدا را تقویت کردهاند تا همصداییشان به شنیده شدنِ این اعتراض انسانی به گوش جهانیان منجر شود؛ پیامی با زیرنویس انگلیسی که مخاطبش مشخص است و انتظار میرود با انعکاس در رسانههای جهان، بتواند نگاه افکارعمومی جهان را متوجه آنچه امروز سیاستمداران آمریکا برای ایران رقم میزنند، کند.
در توضیح این ویدیو آمده بود: «تحریم بانكي فقط يك اقدام و يك خبر در خبرگزاریها نیست. تحریم بانكي یعنی مرگ کودکان سرطانی ايران به خاطر ممنوع شدن فروش دارو. / Placing sanctions on Iranian banks is not just an act or a story in news agencies. Sanctioning Iran means the death of young children with cancer.» و این نوشته را با هشتگ #SanctionsTargetMe همراه کردهاند. این هشتگ میتواند مورد استفاده تک تک شهروندان ایران قرار گیرد که هدف مستقیم تحریمهای آمریکا هستند.
هرچند مسئولان وزارت بهداشت و درمان تأکید کردهاند که تدابیر لازم اندیشیده شده و در عین حال راهکارهای مطمئنی برای دور زدن تحریمها در حوزههای گوناگون از جمله غذا و دارو وجود دارد و در این زمینه نگرانی هست، واقعیت این که سوای تدابیر مسئولان کشورمان، تبعات تصمیم آمریکا، عملاً مسدود کردن مسیر تأمین دارو و نیازهای پزشکی از کشورهای غربی است و این تحرکات، به خوبی دورویی آمریکاییها را که ادعا میکردند تحریمها علیه مردم ایران طراحی نشده را نشان میدهد.
هنرمندان پیش از این نیز اقدامات مشابه اما دیرهنگامی کرده بودند؛ اما به نظر میرسد، این بار دیپلماسی عمومی به موقع شروع شده و قاعدتاً نباید به این حرکت خلاصه شود. البته برخی هنرمندان که گرین کارت یا اقامت آمریکا داشتند، به واسطه ترس از واکنش آمریکا به اقدام آنها، از همراهی و همصدایی خودداری کردند. برخی نیز نگران از محافل سینمایی بین المللی نظیر جشنوارهها و متأثر از سایهای که سیاست بر بسیاری از این محافل انداخته، ترجیح دادند سکوت کنند.
با این حال صدای هنرمندان به اندازه کافی بلند بود که اتاق عملیات روانی علیه ایران به آن واکنش نشان دهد. گروهی از اکانتهای توییتری وابسته به این اتاق عملیات روانی، هشتگی برای تحت فشار گذاشتن معترضان راه اندازی کردند و در واکنش به هشتگ #SanctionsTargetMe سینماگران، هشتگ #تحریم-سینما را مورد استفاده قرار دادند و تلاش کردند بدین شکل برای سینماگرانی که با این حرکت زدند، هزینه ایجاد کنند.
البته مشخص است که این حرکت مؤثر نخواهد بود و سینما با چنین حرکتهایی تحریم نخواهد شد و اتاق عملیات روانی ضدایران نیز از این موضوع به خوبی آگاهی دارد. هدف اصلی از این هشتگ نیز صرفاً ایجاد نگرانی است و کاهش احتمال فعال شدن مؤثرِ دیپلماسی عمومی ایران است که سلبریتیها از جمله سینماگران در آن نقش مؤثری دارند. تجربه نشان داده دیپلماسی عمومی نقش تعیین کنندهای در عبور از شرایط سخت دارد و باید هنرمندان از قدرتی که دارند، بدون ترس از این فضاسازیها استفاده کنند.
مردم به خوبی از ماهیت آنهایی که نسبت به اعتراض پیرامون تحریمهای مالی منتهی به عدم امکان خرید غذا و دارو، به خشم میآیند و قصد دارند هر منتقد مؤثری را نسبت به سیاستهای تحریم خشن آمریکا علیه مردم مظلوم ایران به سکوت بکشانند، آگاهی دارند و قدر هنرمندانی که در کنار آنها برای عبور از این روزها ایستادهاند، میدانند.