آمار تجاری که دلار دولتی گرفتند و ارز وارد نکردند

کد خبر: ۸۵۷۲۰۱
|
۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۹ 04 December 2018
|
6398 بازدید

یکی ازچالش‌های بزرگ این روزهای کشور این است که صادرکنندگانی که برای صادرات از معافیت‌های مالیاتی چشمگیر برخوردار شده‌اند حاضر به برگرداندن ما به ازای دلاری درآمدهای نفتی شان نیستند.

به گزارش خبرآنلاین، در بحثی تماشایی، امید قالیباف در برنامه گزارش خبری شبکه دو سیما میزبان سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و مهدی کسرایی پور معاون تدوین مقررات ارزی بانک مرکزی بود و روی خط تلفنی این برنامه هم پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس قرار داشت.

این سه قرار بود در برنامه امید قالیباف درباره بخشنامه‌های ارزی جدید بانک مرکزی و کارایی‌شان سخن بگویند.کلیت این بحث تخصصی درباره گلایه‌های تجار درباره بخش‌نامه های ارزی بود. اینکه همین چند روز قبل هم محسن جلال‌پور رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از رویه دولت اعلام کرده بود به دلیل مشکلات قوانین داخلی کشور، ترجیح می دهد مثل خیلی دیگر از تجار بزرگ دست از صادرات بکشد.

البته پورابراهیمی نماینده مجلس حاضر در برنامه به عنوان حکم ماجرا تاکید داشت که این تعدد دستورالعمل‌ها مشکلاتی را برای صادرکنندگان ایجاد کرده . او تاکید داشت دولت در سال ۹۸ باید دلار را تک نرخی کند و صادرات به کشورهای همسایه چون افغانستان و عراق که بزرگترین شرکای تجاری ما هستند باید بر پایه ریال یا ارز این کشورها باشد.

او همچنین از دلار ۴۲۰۰ تومانی انتقاد کرد و گلایه‌هایی داشت که چرا شبه دولتی های حاکمیتی مثل شرکت های پتروشیمی که زیر نظر نهادهای نظامی ، صندوق های بازنشستگی و ارگان های دولتی و حکومتی هستند، دلارهای شان را در سامانه نیما عرضه نمی کنند. نکته ای که امید قالیباف مجری برنامه هم به آن اشاره داشت اما نماینده بانک مرکزی از پتروشیمی‌ها تشکر کرد که باز آنها تنها شرکت‌هایی بوده اند که بعد از سیاست ارزی مردادماه دولت ، در سامانه نیما عرضه دلار داشته اند.

بخش جنجالی و جالب این ماجرا جایی بود که سلاح ورزی تاکید داشت به دلیل سخت گیری‌های انجام گرفته از سوی بانک مرکزی، تجار شناسنامه دار سعی کرده اند صادرات نداشته باشند. اینکه فروش دلارهای صادراتی با قیمت ارز نیمایی به صرفه نیست و باید دولت نرخ ارز سنا یا نرخ کف بازار را برای آنها در نظر بگیرد. او البته در حرف‌هایش تاکید کرد با این شرایط سخت بازگشت پول و این اخذ تعهدات صادراتی که به نوعی نقض قانون پیمان گیری از صادرکنندگان است، تا پایان سال جاری درآمدهای صادراتی کشور از بخش غیرنفتی کاهشی چشمگیر خواهد داشت و دولت باید بگذارد صادرکنندگان دلارهای شان را با نرخی بالاتر از نرخ نیمایی بفروشند.

آمار کسرایی پور که از بانک مرکزی آمده بود اما باورنکردنی بود.

او یکبار از آمار ۶ میلیارد دلار صادرات ارزی سخن گفت که به کشور برنگشته است و در پاسخ به سلاح ورزی هم گفت:«صادرکننده ای ۱۲۳ میلیارددلار از سامانه نیما و ارز پایه ۴۲۰۰ تومانی برای تولید محصولات صادراتی اش ارز گرفته در طول ۶ ماهه نخست اما می دانید حتی یک ریال ارز به کشور وارد نکرده است؟»

آمار شوک برانگیزی که هرچند نماینده پارلمان بخش خصوصی اگر درباره دشواری برگرداندن پول به کشور سخن بگوید هم قابل قبول نیست و البته با این همه اصرار این تاجر سرشناس بر جایگزینی رقم ارز بازار به عنوان نرخ ورود ارز صادرکننده بخش خصوصی در تناقض بود.

طوری که مجری برنامه هم با اشاره به شرایط سخت تحریم های اقتصادی کشور، این حرکت صادرکنندگان را به باد انتقاد بگیرد.

اینکه آنها برای عدم عرضه دلارهایی که بر پایه مبالغ سوبسیدی گرفته اند، برایش از معافیت های مالیاتی برخوردار شدند و پاداش صادرات هم برای‌شان در نظر گرفته می‌شود را به این بهانه که قیمت بازار بالاتر از دلار دولتی است به کشور وارد نکنند، رفتاری است نابخشودنی.

البته نماینده بانک مرکزی در همین برنامه آماری ارائه داد که نشان می دهد تفاوت نرخ دلار نیمایی با کف بازار دلار آزاد هم مبنای عدم بازگشت این دلارها نبوده است.

کسرایی پور گفت:«در میانه مرداد که سیاست‌های ارزی جدیددولت اعلام شد ، تقریبا نرخ برابری دلار نیمایی و بازار آزاد در یک نقطه بود اما باز هم شاهد بودیم این بازگشت دلارهای صادراتی و عرضه در سامانه نیما رخ نداد.»

گفته‌هایی که ضرورت شفاف‌سازی بانک مرکزی در برخورد با تجار متخلف را به اثبات می‌رساند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟