به نظر می رسد، آمریکایی ها پس از یک دوره انفعال در صحنه سیاسی و میدانی سوریه، بار دیگر تلاش های گسترده ای برای اثرگذاری بر تحولات این کشور آغاز کرده اند.
به گزارش «تابناک»؛ در همین راستا، خبرگزاری سوریه، روز دوشنبه از حمله موشکی ائتلاف آمریکا به یک پایگاه ارتش این کشور در السخنه در شرق خبر داد؛ موشک هایی که از یک پایگاه نظامی آمریکا در نزدیکی مرز عراق و اردن با سوریه شلیک شده بود.
با این حال، تحرکات و تلاش های جدید آمریکا برای اثرگذاری بر تحولات سوریه به حمله روز دوشنبه خلاصه نمی شود و به نظر می رسد، واشنگتن پروژه جدیدی در ابعاد سیاسی در سوریه آغاز کرده است.
در همین زمینه، «جیمز جفری»، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه با طرح ادعایی، مذاکرات کشورهای ضامن آتش بس در سوریه یعنی ایران، روسیه و ترکیه موسوم به روند آستانه را «ناموفق» عنوان کرد و مدعی شد: پیشرفت ملموسی در تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه به دست نیامده و فکر میکنیم که روند آستانه به پایان خود رسیده است!
وی پس از دیدار با نمایندگان انگلیس، آلمان، اردن، فرانسه، مصر و عربستان سعودی با شرکت در یک نشست خبری، با اشاره به اینکه در نشست های آستانه اعضای کمیسیون قانون اساسی سوریه نیز مشخص نشده اند، ادعا کرد: هرچند آمریکا مستقیم در این نشست ها شرکت نکرد، از آن حمایت کرد. ولی اکنون آستانه به نقطه پایان رسیده است.
نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه اضافه کرد: برای دستیابی به راه حل سیاسی در سوریه، باید روند ژنو را در پیش گرفت. دیدگاه واشنگتن این است که اگر تا ۱۴ دسامبر (ارائه گزارش دیمیستورا به شورای امنیت درباره وضعیت مذاکرات سوریه) هم موفق نشود، باید روند آستانه را متوقف کنیم.
«جیمز جفری» همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار آناتولی درباره نقشه راه منبج میان ترکیه و آمریکا و لزوم خروج تروریست های «پکک» از این شهر نیز گفت: از نزدیک تحولات منطقه را تحت نظر دارم و تاکنون ۵۰ گروه از این منطقه خارج شده اند.
وی همچنین درباره دیدار یا عدم دیدار خود با عناصر «پکک» نیز گفت: برای انجام کارم با هر که لازم باشد دیدار می کنم.
در این زمینه باید به چند نکته اشاره کرد: نخست اینکه، این برای اولین بار است که آمریکایی ها اینچنین در برابر روندهای آستانه و سوچی با محوریت روسیه، ایران و ترکیه موضع گیری می کنند. به نظر می رسد معنای این موضع گیری به حاشیه بردن روند آستانه است. لذا دور از انتظار نیست که واشنگتن و متحدانش با به حاشیه بردن این روند، روند ژنو که روندی با محوریت این کشور است را احیا کنند.
دوم؛ آمریکایی ها همزمان با تلاش برای به حاشیه بردن روند آستانه، به دنبال گسترش اقدامات عملیاتی و نظامی خود در سوریه است تا از این طریق بتواند روندهای سیاسی را تحت تأثیر قرار دهند و از آن به عنوان اهرم فشاری برای پیشبرد اهداف سیاسی شان در سوریه استفاده کنند.
بدون تردید، این رویکرد جدید آمریکا می تواند تنش ها در سوریه را دوچندان کند و زمینه های رقابتی گسترده میان واشنگتن و روسیه را فراهم آورد. شرق سوریه یکی از نقاطی است که انتظار می رود، به زودی شاهد تنش هایی در آنجا میان محور آمریکا از یک سو و محور ایران و روسیه از سوی دیگر باشیم.