چرا حضور هشت ساله آلمان ها، گرهی از بحران آب زاینده رود باز نکرد؟

اکنون حوضه آبریز زاینده رود و به ویژه مناطق پایین دست آن، اسیر بحران آبی است که روز به روز تشدید می‌شود و مدیران اجرایی نیز از حل آن ناتوانند؛ بحرانی که تقریباً چهار استان بزرگ کشور را درگیر کرده و زندگی میلیون‌ها انسان را به خطر انداخته است. در این میان یکی از نقد‌های مهمی که به فرایند مدیریت بحران می‌توان وارد کرد، بحث ناکارآمدی مدیران در بهره مندی از توانمندی‌های خارجی برای حل بحران است.
کد خبر: ۸۵۹۵۹۶
|
۲۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۵ 11 December 2018
|
13692 بازدید
|
تقریباً هیچ، دستاورد هشت سال همکاری با آلمان برای مدیریت صحیح زاینده روداکنون حوضه آبریز زاینده رود و به ویژه مناطق پایین دست آن، اسیر بحران آبی است که روز به روز تشدید می‌شود و مدیران اجرایی نیز از حل آن ناتوانند؛ بحرانی که تقریباً چهار استان بزرگ کشور را درگیر کرده و زندگی میلیون‌ها انسان را به خطر انداخته است. در این میان یکی از نقد‌های مهمی که به فرایند مدیریت بحران می‌توان وارد کرد، بحث ناکارآمدی مدیران در بهره مندی از توانمندی‌های خارجی برای حل بحران است.

به گزارش «تابناک»؛ تابستان گرم و خشک حوضه آبریز زاینده رود با هر سختی و مشقتی که بود، گذشت و امید بسیاری از شهروندان و مدیران اجرایی این بود که با آغاز فصل پاییز و بارش‌های جدید از فشار بحران آب کاسته شود؛ انتظاری که آمار و ارقام موجود نشان می‌دهد چندان بجا نبود و قرار نیست در سال آبی جاری نیز اتفاق خارق العاده‌ای رخ بدهد.

این وضعیت را می‌توان با مرور اطلاعاتی که از شرایط کنونی سد زاینده رود به عنوان منبع اصلی تغذیه آب شرب، صنعت و کشاورزی پایین دست زاینده رود برداشت کرد که این روز و علی رغم بارش‌های مناسب تا کنون تنها با ۱۰ درصد از ظرفیت موجود فعال است.

توضیح بیشتر اینکه سد زاینده‌رود با حجم مخزن یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب در حال حاضر فقط ۱۳۵ میلیون مترمکعب ذخیره آبی دارد؛ به ‌عبارتی حدود ۹۰ درصد از مخزن این سد خالی است.

هم‌اکنون حدود ۱۰ درصد از مخزن سد زاینده‌رود، آب پشت این سد ذخیره شده و این وضعیت، نگرانی‌هایی را بابت تأمین آب دو استان اصفهان و یزد به وجود آورده است.

هنوز هیچ زمان مشخصی برای بازگشایی آب به سطح خشک زاینده‌رود اعلام نشده و با توجه به کسری قابل توجه آب در مخزن سد، امکان دارد امسال تصمیمات جدیدی برای بازگشایی آب تا نوروز گرفته شود، اما آنچه مشخص است تا اطلاع ثانوی بستر زاینده‌رود در اصفهان خشک خواهد ماند.

یکی از مسائل مهمی که در مورد مدیریت یکپارچه منابع آب زاینده رود در سال‌های اخیر می‌توان مورد اشاره قرار داد، ورود چندین ساله محققان آلمانی برای ارزیابی دقیق و علمی مشکلات این حوضه آبریز است؛ ورودی که اکنون نزدیک هشت سال از آن می‌گذرد و در طول همه این سال‌ها شاهد تغییر شگرفی در فرایند مدیریت و کاهش تنش‌های آبی زاینده رود نبودیم.

۲۶ آبان ۱۳۸۹ بود که رسانه‌های محلی استان اصفهان از تصمیم وزارت علوم آلمان برای مشارکت در پروژه‌های تحقیقاتی حوضه آبریز زاینده رود سخن گفتند و در همین راستا دکتر شهروز مهاجری، به عنوان یکی از ایرانیان مقیم آلمان ـ که متخصص مسائل آب و فاضلاب است ـ مسئولیت مدیریت پروژه آلمانی‌ها را در اصفهان بر عهده گرفت؛ پروژه‌ای که مدیریت یکپارچه رودخانه زاینده رود نام گرفت و اکنون هشت سال از آغاز فعالیت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی این مجموعه می‌گذرد؛ حضوری که در سال ۱۳۸۹ اعلام شد، وزارت علوم آلمان برای آن ۳ میلیون یورو هزینه خواهد کرد.

پرسش و نکته مهمی که در مورد کم و کیف عملکرد این مجموعه در ایران مطرح می‌شود، اینکه وزارت علوم آلمان با چه انگیزه‌ای تصمیم به ورود به بحران آب زاینده رود گرفت و در این سال‌ها نتایج مطالعاتی این مجموعه چه گره‌ای از مشکلات بی شمار زاینده رود برداشته است؟

یکی از متخصصان مسائل آب ایران که ترجیح داد، نامش در این گفت وگو محرمانه بماند، در این باره به «تابناک» گفت: من تقریباً در جریان فعالیت این مجموعه در حوضه آبریز زاینده رود هستم و پروژه‌ای که به آن اشاره می‌کنید، در راستای برنامه عام المنفعه وزارت علوم آلمان ـ که به بحران‌های زیست محیطی مناطق مختلف جهان ورود می‌کند ـ آغاز شد.

وی افزود: آنچه در مورد ماحصل هشت سال حضور آلمانی‌ها در این موضوع می‌توان مورد اشاره قرار داد آن است، که همه هزینه‌های مربوط به مطالعات آن‌ها توسط وزارت علوم آلمان صورت گرفت و مسئولان و مدیران اجرایی کشور چندان در این رابطه متحمل هزینه نشدند.

این متخصص ادامه داد: مطالعات این مجموعه در این هشت سال هرچند در بسیاری موارد دقیق و فنی است و اطلاعات و مستندات فراوانی را شامل می‌شود، دو ایراد اساسی دارد که نمی‌توان به آن اشاره نکرد.

وی در همین رابطه افزود: نقد اول به اقدامات این مجموعه آلمانی، این است که آن‌ها تقریباً با فرهنگ و ساختار‌های اجتماعی ایران و به ویژه اصفهان آشنایی نداشتند و این در حالی است که برای حل ریشه بحران باید راه حل‌ها از بطن جامعه و متناسب با ساختار‌های موجود تهیه شود. نقد دوم به این مجموعه آن است که مطالعات آن‌ها بیشتر بعد ابزاری و مهندسی دارد و در آن واقعیت‌های انسانی و اجتماعی مورد تأکید نیست.

این متخصص یادآور شد: برای مثال این مجموعه تحقیقاتی در بخشی از مطالعات خود و به عنوان راهکار برای کشاورزی پایین دست زاینده رود، موضوع ایجاد بازار آب را برای کشاورزان با هدف صرفه جویی مطرح کردند و این در حالی است که اولاً هیچ کس به اندازه کشاورزان آن هم در چنین شرایطی قدر آب را نمی‌داند و دیگر آنکه الان اصلاً آبی برای کشاورزی نداریم که بخواهیم برای آن بازار آب ایجاد کنیم!

وی در ادامه سخنان خود افزود: با همه این موارد، موضوع مهمی که باید به آن اشاره کرد، این است که پروژه مدیریت یکپارچه زاینده رود توسط وزارت علوم آلمان و با هزینه‌های خودشان پیش رفت که از این بابت این رخداد ارزشمند است و نمی‌توانیم انتقاد را به عملکرد آن‌ها داشته باشیم.

این متخصص ادامه داد: من فکر می‌کنم بزرگ‌ترین نقدی که در این فرایند می‌توان مطرح کرد به مدیران اجرایی کشور و به ویژه وزارت نیرو بازمی‌گردد.

وی افزود: وزارت نیرو در این شرایط به عنوان پیمانکار فعال شد و این در حالی است که خود وزارت نیرو و سیاست هایش، بخشی از دلیل بحران شکل گرفته است. از سویی نیز مدیران اجرایی و سیاسی کشور در این هشت سال عملاً نتوانستند از این فرصت پیش آمده برای هدایت و بهره مندی بهتر و کاربردی‌تر از حضور متخصصان آلمانی استفاده کنند و این فرصت پیش آمده را عملاً سوزاندند.

این پژوهشگر مسائل آب با تأکید بر اینکه تقریباً دستاورد مشخصی از مشارکت آلمانی‌ها با ایران در مدیریت صحیح منابع آب زاینده رود در مقام عمل نمی‌بینیم، افزود: وقتی شما از نزدیک با برخی پژوهشگران مرتبط با این مجموعه سخن بگویید، متوجه می‌شوید که یا به صورت فنی و مهندسی به مواردی اشاره می‌کنند که در صحنه عمل چندان امکان اجرایی ندارد و یا اینکه به مسائلی اشاره می‌کنند که چندان پیچیدگی خاصی ندارد و از توان هر کارشناسی ارائه چنین تحلیل‌هایی برمی‌آید.

این پژوهشگر مسائل آب در پایان ضمن گلایه از مدیران اجرایی استان اصفهان به خاطر عدم بهره مندی از متخصصان و صاحب نظران برای مدیریت بحران پیش آمده در وصف کشاورزان شرق اصفهان گفت: من از نزدیک با کشاورزان شرق اصفهان دیدار داشته ام و با آن‌ها زندگی کرده ام. آن‌ها اکنون دیگر امیدی به مدیران استانی و کشور و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ندارند و عقیده دارند هیچ کس تصمیمی برای حل مشکل و مسائل پیش آمده آن‌ها ندارد.

بنا بر موارد مورد اشاره، می‌توان نتیجه گرفت که در رابطه با بحران آب زاینده رود و تنشی که این روز‌ها به اوج رسیده و زندگی میلیون‌ها شهروند را به ویژه در حوزه آب شرب با مشکل مواجه کرده است، جدا از موضوع کاهش بارش‌های جوی، ضعف مدیریتی و ناتوانی در بهره مندی از توانمندی‌های علمی جهانی نیز مشکل دیگری است که نیاز است به آن توجه کرد و در محاسبات مربوطه مد نظر قرار داد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
وای بر آمران و سازندگان سدها بر روی حوزه های آبریز داخل کشور.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
"گرهی" درست است چون "ه" در "گره" تلفظ میشود و مثل مثلاً "ه" در "گربه" نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
برای اینکه مشکلات یک استان مثل سیستان یا ایلام که جز محروم ترین مناطق ایران هستند حللل شود باید اداره تام الا ختیار اون رو به مدت طولانی مثلا 100 سال به امارات مدیران متخصص اروپایی یا ژاپنی بدهیم درست همان کاری که هنگ کنگ، سنگاپور و امارات متحده عربی و بسیاری از شیخنشین ها انجام دادند.

تجربه 40 سال گذشته به خوبی نشون داد که ایرانی جماعت به درد مدیریت حتی یک مهد کودک کوچک هم نمیخوره و ما باید این رو بپذیریم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۱
تو خودت حتما عرضه اداره مهد کوک را نداری ولی برای ایرانی ها نسخه نپیج
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
راه حلهای آلمانیها را اصفهانیها قبول نمی کنند چون به جای صرفه جویی و پذیرش واقعیت به دنبال انتقال آب از کارون هستند
پاسخ ها
علی
| Bulgaria |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۱
دنبال آباد کردن اصفهان حتی به قیمت خراب کردن خوزستان!.آب کارون شریان حیاتی برای خوزستان بود.
مهران
|
Germany
|
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
آب خشک قرار نیست همان جا بمانند‌ بردند جاهایی که آب وجود دارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
با عرض سلام، کم آبی اصفهان و یزدراهکار دارد 1- صنایعی آب مصرف می کنند از این دو استان برچیده و به همراه تمام کارکنانشان به کناره های خلیج فارس یا کناره های دریای کاسپین (خزر) برده شوند 2- با تزریف منابع مالی تمام کشاورزی دو استان مکانیزه شود 3- مردم دو استان شهری یا روستایی با نصب ابزارهایی در منزل در مصرف آب صرفه جویی نمایند. اگر این سه کار انجام شود سال دوم سد زاینده رود از آب لبریز می شود و رود زاینده رود نیز جان خواهد گرفت و در انتها نیز تمام فاظلاب دو استان تصفیه مناسب شده و در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. خداوند برای هر مشکلی راه حلی قرار داده است منتها در این کشور 90 درصد مردم فکر نمی کنند و تنها به دنبال راحتی و آسایش هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
ظاهرا ایشان اصلا از مشکل خشک شدن زاینده رود اصلا آگاه نیست
دلیل اصلی اینها است:
عدم حفر تونل کوهرنگ 3 و بهشت آباد
پمپاژ بالای آب از بالادست در چهارمحال و بختیاری
ناشناس
| Germany |
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۱
ناشناسی 22:45 انگار کلا توی باغ نیستی!
خودت داری میگی تونل 3 گوهرنگ و بهشت آباد! یعنی 3 تونل کوهرنگ و 1 تونل دیگه آب از کارو برداشته بشه چون در چهارمحال و اصفهان مدیریت درست آب وجود نداره؟!
خجالت نکشید! میخواهید کلا کارون رو منحرف کنید سمت اصفهان! اما اطمینان داشته باشید با این سیستم مدیریتی که دارید 1 قطره آب به شهرتون نمیرسه!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۱
دوستی که راه حل را حفر کوهرنگ 3 و بهشت آباد می دانی آن وقت مردم خوزستان چه باید بشوند هوای خوزستان با انتقال آب از کوهرنگ ریزگردش بیشتر می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
اینها در کشور خودشون هم خشکسالی دارند حالا امدن اینجا برو بابا دلت خوشه
ناشناس
|
France
|
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
اعتماد به اروپایی های پسر عموی امریکا و بدهکاران اسراییل نهایت سادگی
پاسخ ها
ایرانی
| Germany |
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
پس چرا با وی پی آن اونا اومدی ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
اقا مدیران کم سواد که به دنبال کارشناسان بین المللی با سواد و متخصص نمی اورند چند نفر کم سواد مثل خودشان را می اورند و تا از قبل قراردادها پورسانتها ی اانچنانی بگیرند.
maximoos
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۰
هیچگاه هیچ گره ای از کار مردم باز نمیشود که هیچ بلکه فقر و فحشا و اعتیاد و طلاق و ................................. روز بروز بالاتر خواهد رفت... ای تابناک سانسورچی برایم من ایمیل نده که نظر شما غیر قابل انتتشار است... شماها خودتان چه هستید که بگویید چه چیز قابل انتشار است یا خیر
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟