استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: آمارها نشان میدهد مهاجرت هر سال افزایش می یابد، به گونه ای که از هر ٣٠ نفر یک نفر مهاجرت می کند.
به گزارش ایرنا، سعیده سعیدی عصر سه شنبه در نشست تخصصی آسیب شناسی مهاجرت های بین المللی در پژوهشکده سیاست گذاری دانشگاه صنعتی شریف، اظهار کرد: مسأله مهاجرت چالشی جهانی است که بر کشور مبدأ، مقصد و همچنین نهاد خانواده اثر میگذارد.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر با افزایش فقر و سایر معضلات اجتماعی این پدیده افزایش یافته است ، در باره مهاجرت زنان اظهار کرد : به لحاظ کمی رشد قابل توجهی داشته است. در گذشته این مهاجرت نوعی تابو تلقی می شد اما امروزه جامعه این امر را پذیرفته است.
این پژوهشگر اجتماعی ادامه داد: از سال ٢٠١5 به بعد بنابر اعلام سازمان ملل بسیاری از این مهاجرت ها ناامن و از اواخر قرن بیستم به یک پدیده سیاسی مبدل شده است.
وی با اشاره به مهاجرت های غیرمتعارف (غیرقانونی) افزود : در گذشته مهاجرت های غیرمتعارف توسط افراد فرهیخته صورت نمی گرفت اما پس از بحران های ارزی در سال های اخیر افراد تحصیل کرده جامعه نیز به چنین مهاجرت هایی روی آوردهاند.
سعیدی گفت : هر جابجایی نهاد خانواده را دچار چالش می کند. چنان چه این جابجایی به صورت غیرمتعارف انجام گیرد، طبیعتاً این چالش بزرگتر، بازگشت به مبدأ دشوارتر و هزینه ها نیز بیشتر می شود.
وی در خصوص تأثیرات مهاجرت غیرمتعارف بر نهاد خانواده به چالش روابط بین فرزندان و والدین، افزایش طلاق عاطفی و رسمی، تغییر الگوهای ازدواج و مهاجرت کودکان بدون همراه اشاره کرد و افزود : فرزندان این خانواده ها نیز دچار آسیب های اجتماعی بیشتری می شوند.
این استاد دانشگاه همچنین در باره چالش مهاجران در کشورهای مقصد به مسأله اخراج، افزایش خشونتهای جسمی و روانی، چالش سکونتگاه ها، مخاطرات مسیر، طولانی بودن بررسی پرونده های پناهجویی، مسائل و مشکلات مالی و نبود راهنما در مهاجرت های غیرمتعارف و زندگی در برزخ اشاره داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد : جامعه دانشگاهی وظیفه آگاهی بخشی به خانواده ها، بویژه نسل جوان را برعهده دارد. تا اگر مهاجرت غیرمتعارفی نیز صورت می گیرد، اطلاعات کافی در مورد چالش ها و هزینه های آن وجود داشته باشد.