فتاوای آیت الله العظمی خوئی (قدس سره)
سؤال 1354- آيا صحيح است كه مىگويند استخاره چه به قرآن يا تسبيح يا نماز از مختصات امام معصوم است يا نائب او يا مرجع تقليد يا وكيل او، و براى ديگران نيست؟
جواب: اين گفتار صحيح نيست.
سؤال 1355- مفهوم استخاره و شروط آن چيست؟
جواب: معنى لغوى استخاره طلب خير نمودن از خداوند متعال است، و اين طلب خير به نحو معمول از قرآن يا تسبيح، فعل خير و عدم آن بدست مىآيد، و شروطى براى آن ذكر نشده غير از آنچه ذكر شده احياناً از اوقات خاصهاى براى استخاره.
سؤال 1356- امورى كه جايز نيست استخاره در آن چيست؟ و آيا جايز است استخاره براى عمل نمودن شك در عدالت شخصى يا در شك در ثبوت رؤيت و عدم آن؟
جواب: استخاره براى كارهايى است كه مىخواهد انجام دهد و خير و شر آن را نمىداند، اما واجبات و محرمات و افعالى كه واضح الخير و الشر، و امورى كه سؤال نمودى از عدالت و ثبوت هلال از استخاره در آنها كه فعل تو نيست، اينها مورد استخاره نمىباشد مثلاً كشف نمودن صدق گفتار و كذب آن، راه آن امارات شرعيه است از بينه و امثال آن، و استخاره در چنين مواردى كهانت به غيب زدن است و صلاحيت براى استخاره ندارد.
سؤال 1357- آيا استخاره حجت است در اين امر؟
جواب: حجيت ندارد استخاره در اين امر و نه در غير آن از مواردى كه صلاحيت براى استخاره ندارد، غير از جايى كه طلب خير از خدا مىكند، پس توكل بر خدا مىكند به حسن ظن خود در آنچه آشكار گردد براى او.