به گزارش «تابناک»؛ هرچند تأمل در پرسش های فوق، نشان از دو وضعیت کاملا متفاوت دارد و این انتظار را به وجود میآورد که پاسخ به پرسش ها کاملا متفاوت باشد، در کمال ناباوری در کشورمان به یک پاسخ مشترک میرسد: «سد سازی»!
پاسخی که در سالهای اخیر و اوج گیری خشکسالی و در نتیجه آن، کمبود منابع آب، بارها از زبان بسیاری از کارشناسان و مسئولان شنیده و دریافتهایم که عمده دلیل خشک شدن برخی حوضههای آبی، نگاه سازهای به آب بوده که یکی از مظاهر آن سدسازی است.
سدسازیهایی که ظاهرا مسئولان کشورمان در تکیه به آن افراط کردهاند تا جایی که راه خلاصی از بسیاری از مشکلات آبی در کشور، از مصرف خارج کردن برخی سدهای ساخته شده معرفی میشود. افراطی که مسئولان هم به آن اذعان دارند تا جایی که طرح ساخت برخی سدها را متوقف یا از دستور کار خارج کردهاند.
شرایطی که این باور را به وجود میآورد که به این زودیها از جایی و کسی درباره امتیازات سد و ضرورت احداث سدی جدید نشنویم، به ویژه زمانی که پای ترسالی و سیلاب در میان باشد؛ پای رویدادی که چند روزی است زندگی را بر جمع بزرگی از هموطنانمان در استانهای خوزستان و لرستان سخت و دشوار کرده است.
سیلابی مخرب که نتیجه ترسالی عجیبی است که در پی خشکسالی از راه رسیده است. ترسالی که رودهای از تک و تا افتاده و رسوب گرفته توان مهارش را نداشتند و در نتیجه، سیلاب روانه منازل بسیاری از هموطنانمان شد و خسارت آفرید؛ خساراتی که هنوز تلاش برای مقابله با گسترش آن ادامه دارد و پایان نیافته است.
وضعیتی که باید پایان بیابد تا دریابیم سیلاب اسیر چه میزان خسارت بر جای گذاشته و سپس چشم انتظار طرح و برنامه مسئولان برای جبران آن باشیم، اما ظاهرا پیش از پایان آن هم میشود به بروز تغییراتی بنیادین و اساسی گره بخورد؛ تغییراتی مانند مثبت و موثر جلوه دادن ساخت سازههایی که اخیرا به شدت منفور شده بودند: سدها!
هنوز بخشهایی وسیع از جنوب غربی کشورمان زیر آب است که برخی از ضرورت ساخت سدی خاص سخن میگویند و مدعی میشوند اگر ساخته شده بود، میتوانست سیلاب اخیر را مهار کرده و مانع از بروز خسارات وارد آمده شود؛ سدی با نام بختیاری در بالاست سد دز و روی دز که مدتهاست کار ساخت آن در جریان است و از قضا چند ده درصد پیشرفت هم داشته.
سدی که ظاهرا قرار است در ویرانههای سیلاب ناشی از ترسالی سبز شود تا سیلابهای آینده را مهار کند. سیلابهایی مانند آنچه اخیرا رخ داده و البته سختترین سیلاب به وقوع پیوسته در این خطه در ادوار بوده است؛ رویدادی که برخی مدعی هستند راه مقابله با آن، اجرای سدی است که سالها پیش طراحی شده و اجرایش کلید خورده است!
بازگشت غرورآفرین سازههایی که منفور شده بودند، در نقش منجی مردم؛ بازگشتی که مانع میشود کسی بپرسد آیا امدادرسانیها مناسب بوده یا خیر یا این پرسش را مطرح و پی جویی کند که وقتی نیاز به ترمیم بندهای آسیب دیده از سیلاب یا ساخت آب بندهایی برای جلوگیری از شدت گرفتن خسارت بود، سدسازان و طراحان و مدافعان این سازهها کجا بودند؟!