افشای نشست امنیتی ترکیه و سوریه در آنتالیا، تنش در روابط مراکش با عربستان و امارات، واکنش دوحه به ورود جنگنده بحرینی به خاک قطر و قدردانی سفیر روسیه از مسئولیتپذیری حزبالله، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه بوده اند. در این میان، باید به جمع آوری هفتاد امضا در پارلمان عراق برای اخراج نظامیان آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از افزایش شمار نمایندگان موافق اخراج نظامیان آمریکایی از خاک عراق به ۷۰ تن خبر داد.
«مهدی تقی»، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق اعلام کرد که تاکنون هفتاد نماینده عراقی نامه به جریان انداختن پیش نویس طرح قانونی اخراج نیروهای بیگانه و بویژه نظامیان آمریکا از خاک عراق را امضا کرده اند.
طبق اعلام این عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، ستاد مشترک ارتش این کشور قرار است طی دو روز آینده گزارش جامعی را درباره تعداد پایگاه های آمریکا و میزان نیروهای مستقر در آن به این کمیسیون ارائه کند.
مهدی تقی افزود: اگر سرلشکر «عثمان الغانمی» رئیس ستاد مشترک ارتش و «عادل عبدالمهدی» فرمانده کل نیروهای مسلح اطلاعات مروبط به نیروهای آمریکایی را در اختیار پارلمان نگذارند، این کمیته در نظر دارد آن دو را برای طرح سوال به پارلمان فرا بخواند.
افشای نشست امنیتی ترکیه و سوریه در آنتالیا
یک وبسایت خبری عراقی به نقل از یک منبع آگاه سوری از ملاقات سران امنیتی سوریه با همتایان ترکیهای آنها در آنتالیا خبر داد.
وبگاه خبری باسنیوز عراق نوشت: روابط و تماسهای امنیتی بین آنکارا و دمشق از زمان آغاز بحران سوریه تا به امروز در سطوح متعدد ادامه دارد؛ به رغم اینکه آنکارا مستقیم از مخالفان مسلح سوریه حمایت میکند و ارتش ترکیه نواحی وسیعی از شمال سوریه را تحت کنترل دارد و همچنین خواهان سرنگونی نظام بشار اسد است.
باسنیوز نوشت، یک منبع آگاه سوریه از سفر محرمانه سرلشکر «علی مملوک»، رئیس دفتر امنیت ملی سوریه (بالاترین پست امنیتی در این کشور) به آنتالیا در جنوب غرب ترکیه در اول دسامبر گذشته خبر داد که به منظور دیدار با مقامات امنیتی ارشد ترکیه و بحث درباره سرنوشت حزب کارگران کردستان در سوریه و ترتبیاتی خاص برای منطقه شرق فرات انجام شد.
این منبع سوری که خواست نامش فاش نشود به باسنیوز گفته است: سرلشکر علی مملوک در سفری محرمانه به آنتالیای ترکیه با مقامات ارشد امنیتی این کشور گفتوگوهایی درباره بیرون راندن حزب کارگران کردستان از مرزهای سوریه و ترکیه با توجه به تفاهمهای بین طرفین داشته است.
این منبع افزود: توافقی بین دولت سوریه و ترکیه در آنتالیا بر سر اینکه پ.ک.ک به سمت جنوب و منطقه عربی و مرزهای عراق کشیده شود، صورت گرفته و در ازای آن ترکیه بقای دولت سوریه را پذیرفته و از درخواست خود برای کنارهگیری آن صرفنظر کند.
منبع سوری گفت: همچنین توافق شده که ترکیه پستهای بازرسی ایجاد کرده و در تشکیل شورای اداری در شمال سوریه شریک شود و در ازای آن مربع امنیتی باقی مانده و پرچم سوریه در این منطقه به اهتزار درآید.
این منبع افزود: ترکیه در ابتدا خواهان این بود که منطقه امنیتی تحت تسلط آن باشد؛ اما روسها اصلا موافق نبودند و دولت سوریه هم مخالفت کرد تا جایی که ترکیه مجبور به امتیازدهی شد و این امتیازات شامل پذیرش شرکایی در کنار خود در غرب کردستان (شمال سوریه) بود، به گونهای که در ازای آن پرچم سوریه در آنجا به اهتزاز درآمده و بده بستانهایی درباره ادلب صورت گیرد.
تنش در روابط مراکش با عربستان و امارات
منابع خبری اعلام کردند، مراکش سفیرش در امارات را هم چند روز پس از آنکه سفیرش را از عربستان فرا خواند، فرا خوانده است.
بر اساس گزارش منابع مراکشی؛ مراکش محمد آیت وعلی را برای مشورت فرا خوانده است.
به گفته این منابع علت فراخوانده شدن سفیر مغرب از امارات به دلیل تشدید تنش میان رباط و کشورهای حوزه خلیج فارس رخ داده است.
گفتنی است، «مصطفی المنصوری» سفیر مغرب در عربستان سعودی قبلا اعلام کرده بود که پس از گزارش شبکه تلویزیونی سعودی «علیه تمامیت ارضی» مغرب، به کشورش فراخوانده شده است.
مصطفی المصنوری در گفتوگو با پایگاه خبری «۳۶۰» ـ نزدیک به دولت مغرب ـ گفته بود: کشورش وی را به منظور رایزنی درباره روابط میان دو کشور، فراخوانده است.
المنصوری خاطرنشان کرد: دلیل فراخوانده شدنش به مغرب تحولاتی است که اخیرا در سطح روابط میان دو کشور شکل گرفته؛ به ویژه پس از آنکه تلویزیون «العربیه» سعودی گزارشی تصویری علیه وحدت ارضی کشور پادشاهی مغرب منتشر کرد.
گفتنی است، شبکه العربیه در برنامه ای به تاریخ و روند شکل جبهه پولیساریو پرداخت و از این جبهه به عنوان جنبشی تاریخی علیه اشغالگری مغرب نام برد و آن را نماینده ملت صحرای غربی دانست و از مواضع مغرب و نداشتن برنامه ای در این زمینه انتقاد کرد.
واکنش دوحه به ورود جنگنده بحرینی به خاک قطر
منابع قطری از ورود هواپیمای یکی از کشورهای تحریم کننده قطر به حریم هوایی این کشور و واکنش دوحه به آن خبر دادند.
به گزارش اسپوتنیک، قطر به نقض حریم هوایی این کشور از سوی هواپیمای نیروهای هوایی بحرین واکنش نشان داد.
خبرگزاری قطر گزارش داد، شیخ علیاء احمد بن سیف آل ثانی نماینده دائم قطر در سازمان ملل امروز شنبه در نامه ای به آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل، نقض حریم هوایی این کشور از سوی هواپیمای بحرینی در مورخه پنجشنبه ۲۷ دسامبر ۲۰۱۸ را اطلاع داد.
شایان ذکر است که بحران روابط سیاسی ۲۰۱۷ قطر روز پنجم ژوئن ۲۰۱۷ با قطع روابط دیپلماتیک چهار کشور عربی به محوریت عربستان سعودی با قطر به وقوع پیوست. چهار کشور عبارتند از: عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، بحرین. سپس تعداد زیادی از کشورهای عربی از این اقدام پشتیبانی و روابط خود را با قطر قطع کردند.
قدردانی سفیر روسیه از مسئولیتپذیری حزبالله
«الکساندر زاسپیکین»، سفیر روسیه در لبنان در مصاحبهای که روز شنبه منتشر شده، ضمن ابراز خرسندی درباره مواضع داخلی و منطقهای حزبالله لبنان، به انتقاد و هشدار درباره مواضع منطقهای آمریکا و ضدیتش با ایران پرداخته است.
این دیپلمات روس به خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت: «درباره بروز جنگ بین اسرائیل و لبنان، هیچ چیزی با قاطعیت قابل پیشبینی نیست، چون کل منطقه در یک مرحله حساتس قرار دارد. مردم خواستار حل بحرانهای موجود، بازگشت به یک زندگی توام با صلح. افزایش همکاریها هستند. یک راه جایگزین در برابر این راه، تحریک کردن برای آغاز منازعات تازه توسط آمریکاییها است، درگیریهایی که میتواند کشورها و نیروهای قومی و مذهبی بسیاری را شامل شود».
به گفته زاسپیکین، آمریکا به جای تلاش برای همکاری با روسیه و دیگر کشورها به منظور کاستن از تنشها، یک کارزار علیه ایران و حزبالله به راه انداخته و وضعیت بد کنونی منطقه را بدتر کرده است.
سفیر روسیه در لبنان با ابراز خرسندی درباره مواضع حزبالله لبنان گفت: «وقتی تحولات در سوریه داشت شکل میگرفت، حزبالله در کنار مقامهای قانونی خود قرار گرفت و جنگ با تروریستهای منطقه را وظیفه خود دانست. حزبالله به درخواست (دولت) سوریه مستقیم در عملیات نظامی (در سوریه) در کنار روسیه و ایران قرار گرفت. این حزب، رویکردی مسئولانه در قبال اتفاقهای سوریه و به طور کلی منطقه در پیش گرفت و به طرز قابل توجهی به شکست تروریستها کمک کرد».
وی افزود: «بعد از تشکیل دولت جدید (در لبنان)، حسن نصرالله دبیرکل این حزب از نیروهای سیاسی خواست که از جنگیدین با یکدیگر خودداری کنند و با همدیگر به سراغ چالشهای بزرگی که کشور با آن روبه روست، بروند».