کنکور دکتری حذف نخواهد شد؛ این را وزیر علوم، تحقیقات و فناوری میگوید تا آب پاکی روی دست همگان بریزد. اما چرا؟
به گزارش «تابناک»، دکتر منصور غلامی در حاشیه بازدید از برگزاری آزمون دکتری در دانشگاه تهران، با تاکید بر اینکه ۱۹۴ هزار داوطلب شرکت کننده در آزمون سراسری دکتری ۹۸ داریم گفت: برنامه خاصی برای حذف کنکور دکتری نداریم.
اظهار نظری که نشان میدهد همه اظهارات مطرح شده در گذشته درباره حذف کنکور دکتری، بی اعتبار هستند و برنامهای برای اجرایشان وجود ندارد. اظهارنظرهایی که تاریخ انقضایشان رسیده است، تا جایی که وزیر تاکید دارد کنکور دکتری پابرجاست. اما چرا؟
غلامی در این خصوص میگوید: با احتساب ظرفیت دانشگاه آزاد، حدود ۲۳ هزار داوطلب در آزمون دکتری ۹۸ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی پذیرش خواهند شد. با این یادآوری که در سال آتی افزایش چشمگیری در ظرفیت پذیرش آزمون دکتری دانشگاهها نداریم.
اعداد و ارقامی که حکایت از قبولی حدود یک هشتم متقاضیان دکتری دارد و وزیر با تکیه به آن میگوید: با توجه به اینکه داوطلبان این آزمون بیشتر از تعداد ظرفیت پذیرش در دانشگاهها است قطعاً یک آزمون سنجش کلی متعادل باید وجود داشته باشد. به همین دلیل فعلاً برنامه خاصی برای حذف کنکور دکتری وجود ندارد.
اظهارنظری که پیرو آن، تقاضای برخی دانشگاهها برای پذیرش دانشجویان دکتری به شکل مستقیم بیان میشود تا وزیر تاکید کند که این پیشنهادات هنوز بررسی نشدهاند؛ وضعیتی که غلامی توضیح نداده علت آن چیست، هرچند میشود با تکیه به سخنان قبلی وزیر دریافت که چرا مسئولان خواستار واگذاری پذیرش دکتری به دانشگاهها نیستند.
اما آیا میشود به نابرابر بودن شمار متقاضیان و شمار پذیرفته شدگان یک آزمون، از غیر ممکن بودن حذف آزمون ورودی سخن گفت؟ آن هم آزمونی که بر اساس آن، برخی به بالاترین مقطع آموزش عالی در کشورمان راه پیدا میکنند؛ شیوهای که به باور بسیاری، آسیب آفرین و مشکل ساز است، آنقدر که میبایست به مسیری برگردیم که پیشتر در کشورمان برای جذب دانشجویان دکتری به کار گرفته میشود و منطبق بر شیوههای جهانی است.
نکات قابل تاملی که اگر بدانیم به تازگی حذف کنکور ورودی دانشگاهها در مقطع کارشناسی، به رغم نابرابری شدید میان متقاضیان و پذیرفته شدگان تا حدود زیادی به اجرا در آمده، جالب توجهتر به نظر میرسد چراکه برخلاف ادعای وزیر، این نابرابری موجب نشده کنکور ورودی دانشگاهها حذف شود!
تفاوتی که این سوال را به وجود میآورد که چگونه حذف کنکور کارشناسی ممکن است، اما حذف کنکور دکتری نه؟ امکان و عدم امکانی که هر دو با استدلال عدالت مطرح میشوند تا این گونه به نظر برسد که "عدالت" در این میان چیزی بیش از دستمایه توجیه نیست!