پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افزایش ۸۵.۱ درصدی متوسط قیمت خرید و فروش آپارتمان، سبزپوشی شاخص کل بورس در آخرین روز هفته، سهام آسیایی رشد کرد، کاهو را گرانتر از ۸۷۷۵ تومان نخرید، ارزش صادرات غیرنفتی به عراق ۴۵ درصد افزایش یافت، کردستان عراق به روابط تجاری با ایران ادامه میدهد، رکوردزنی پالادیم متوقف شد، قیمت کنونی نفت قابل قبول است و خروج ارز برای واردات ۳۰۷ تن بُرس نقاشی به کشور را در بر دارد.
مرکز آمار: گوشت گوسفند ۹۷.۸ درصد گران شد
آنچه مرکز آمار در رابطه تغییرات قیمت و تورم در ۲۴ گروه کالای خوراکی در بهمن امسال نسبت به بهمن ماه ۱۳۹۶ اعلام کرده نشان میدهد در همه آنها افزایش ثبت شده است، حال آنکه بیشترین افزایش قیمت مربوط به رب گوجه فرنگی با ۲۳۱.۱ درصد، سیب درختی زرد با ۱۲۸ درصد، گوجه فرنگی با ١٢٧.٩ درصد، موز با ١٠٣.١ درصد و گوشت گوسفند با ٩٧.٨ درصد افزایش است. همچنین بیشترین افزایش قیمت در بهمنماه نسبت به دی، به پیاز با ۲۲.۱ درصد افزایش، خیار ٢١.٣ درصد افزایش، گوجه فرنگی با ٢٠.١ درصد افزایش و گوشت گوسفند با ١٥.٦ درصد افزایش بوده است. اما در ماه مورد بررسی تخم مرغ ماشینی ٥.٧ درصد، برنج خارجی درجه یک ٢.٣ درصد و عدس١.٥ درصد نسبت به ماه قبل کاهش قیمت داشته است.
بنا بر این گزارش، متوسط قیمت گوشت گوسفند در بهمن ماه، حدود ۸۰ هزار تومان، گوشت گوساله و گاو ۷۲ هزار تومان، مرغ حدود ۱۳ هزار تومان، موز ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان و رب گوجه فرنگی ۱۸ هزار و ۶۰۰ تومان بوده است.
افزایش 85.1 درصدی متوسط قیمت خرید و فروش آپارتمان
بانک مرکزی اعلام کرد: تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران در بهمن ماه سال 1397 به بیش از 9 هزار واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 39 درصد و 49.2 درصد کاهش یافته است. متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در بهمن ماه امسال، 99.7 میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 1.7 و 85.1 درصد افزایش نشان می دهد. گزارش تحولات مسکن شهر تهران برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است که توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی تهیه میشود. در بهمن ماه میانگین بیشترین رشد قیمت نسبت به ماه مشابه پارسال به منطقه 9 معادل 109.2 درصد و کمترین میزان رشد به منطقه 12 معادل 61.2 درصد تعلق دارد. در مناطق 22 گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده معادل 218 میلیون و100 هزار ریال به منطقه یک و کمترین آن با 45 میلیون و 300 هزار ریال به منطقه 18 تعلق داشته که نسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب 89.1 و 86.7 درصد افزایش را نشان می دهد.
سبزپوشی شاخص کل بورس در آخرین روز هفته
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه، با افزایش ۵۸۲ واحدی معادل ۰.۳۵ درصد به رقم ۱۶۵ هزار و ۲۹۴ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با افزایش ۱۶۸ واحدی معادل ۰.۳۵ درصد به رقم ۴۷ هزار و ۸۷۸ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد ۲۹۷ واحدی معادل ۰.۹۸ رصد، عدد ۳۰ هزار و ۶۱۵ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش ۲۰۸ واحدی معادل ۰.۹۸ درصد به رقم ۲۱ هزار و ۴۵۸ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، ۷۳۸ واحد افزایش معادل ۰.۴۰ درصد را رقم زد و به سطح ۱۸۴ هزار و ۸۲۲ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۴۷۱ واحد افزایش معادل ۰.۳۸ درصد به رقم ۱۲۴ هزار و ۵۲۹ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۹۶۱ واحد افزایش معادل ۰.۳۰ درصد همراه بود و عدد ۳۱۶ هزار و ۱۷۰ واحد را به نمایش گذاشت.
با اظهارات مقامات فدرالرزرو؛ سهام آسیایی رشد کرد
روز چهارشنبه، پس از اینکه جرومی پاول، رئیس فدرالرزرو، دوباره با اشاره به کند شدن اقتصاد، بر تغییر سیاستگذاری فدرالرزرو به سوی راهکاری صبورانهتر (عدم افزایش نرخ بهره) تأکید کرد، سهام آسیایی به سوی رکورد ۵ ماهه خود حرکت کردند و دلار در پایینترین سطح سه هفتهای خود معامله شد. دادههای تاجران اروپایی نشان داد در ابتدای معاملات امروز شروعی ناامیدکننده داشتهاند. شاخص فوتسی لندن ۰.۲ درصد و داکس فرانکفورت ۰.۱ درصد افت کردند. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن با ۰.۱ درصد رشد دوباره به سوی بالاترین سطح ۵ ماهه خود حرکت کرد که قبلا در روزدوشنبه ثبت کرده بود. نیکی ژاپن ۰.۵ درصد رشد کرد، در حالی که سهام استرالیا هم ۰.۴ درصد بالا آمد. شاخص هانگسنگ در هنگکنگ ۰.۲ درصد به ارزش خود افزود، اما سهام چین برعکس روند بازارهای آسیایی حرکت کردند و شاخص شرکتهای برتر چین، سیاسآی۳۰۰ با ۰.۸ درصد افت مواجه شد. شاخص ایمینی سهام اساندپی۵۰۰ آمریکا، در ساعات معاملات آسیایی ۰.۱ درصد پایین آمد.
سهم ۱۹۳ هزار دلاری هر نروژی از صندوق ثروت ملی
صندوق ثروت ملی نروژ با دارایی یک تریلیون دلار که بزرگترین صندوق ثروت ملی جهان است، در سال گذشته میلادی به دلیل تلاطم بازارهای جهانی اقدام به خرید سهام با قیمت ارزان کرد. البته از آنجایی که در بازارهای جهانی تلاطم وجود داشت این صندوق ۴۸۵ میلیار کرون معادل ۵۶.۷۶ میلیارد دلار در طول سال ۲۰۱۸ میلادی ضرر کرد. در همین حال مدیر عامل صندوق ثروت ملی نروژ گفت: در سه ماه پایانی سال ۲۰۱۸ میلادی ۱۸۵ میلیارد کرون سهام خریداری کردیم و این خرید در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی ۲.۲ درصد به ارزش بازار این صندوق افزود؛ بنابراین، سهم هر نروژی از صندوق ثروت ملی این کشور ۱۹۳ هزار دلار است؛ اما بازگشت سود سرمایه این صندوق در سال گذشته میلادی ۶.۱ درصد روند نزولی داشت؛ در حالی که سود این صندوق در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۳.۷ درصد بود. بر پایه این گزارش، صندوق ثروت ملی از طریق درآمدهای نفت و گاز و تغییرات بازار تزریق می شود و از زمان راه اندازی آن در دهه ۱۹۹۰ میلادی به بعد فقط دو بار در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۱۸ میلادی با کاهش روبرو شده است.
کاهو را گرانتر از ۸۷۷۵ تومان نخرید
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی حداکثر قیمت عرضه کاهو توسط فروشندگان را 8775 تومان اعلام کرد. اسدالله کارگر در گفت و گو با اقتصادآنلاین با بیان اینکه فروشندگان سبزی و صیفی برای جور شدن اجناس مغازه خود مجبور به عرضه کاهو نیز هستند، اظهار کرد: در حال حاضر این محصول سبزی و صیفی برای مراکز عرضه سودی ندارد و فروش آن حتی زیان نیز برای آن ها به همراه دارد. وی ادامه داد: کاهو محصولی است که 50 درصد دور ریز دارد و فروشندگان سبزی و صیفی برای بازار پسندی آن مجبور به جدا کردن بخشی زیادی از محصول هستند. به گفته کارگر، کیفیت پایین تولید و حمل و نقل سبزیجات موجب افزایش دورریز آن ها شده است. وی قیمت هر کیلوگر کاهو برای فروشندگان را 4000 تومان تا 6500 تومان عنوان کرد.
ارزش صادرات غیرنفتی به عراق 45 درصد افزایش یافت
رایزن بازرگانی ایران در عراق روز چهارشنبه گفت: از آغاز سال تاکنون هشت میلیارد و 300 میلیون دلار کالای غیر نفتی از ایران به عراق صادر شده است. ناصر بهزاد اعلام کرد: صادرات غیرنفتی ایران به عراق در این مدت از لحاظ وزن ۵۴ درصد و از نظر ارزش 45 درصد افزایش نشان می دهد. وی گفت: این در حالی است که ارزش هر تن کالای صادراتی ایران به این بازار ۱.۱برابر ارزش کالاهایی می باشد که از ایران به مقصد سایر کشورها صادر شده است. بهزاد اظهار داشت: ۳۸ درصد از این میزان صادرات از طریق مرزهای اقلیم کردستان عراق به سایر نقاط این کشور انجام شده است. رایزن بازرگانی ایران درعراق همچنین از رشد چهار برابری برپایی نمایشگاه های معرفی کالاهای ایران در عراق خبر داد و اضافه کرد: در حال حاضر ۵۷ درصد صادرات ایران به سه کشور عراق، چین و امارات انجام می شود و در میان کشورهای همسایه، عراق مقصد پیشتاز و برتر ایران است.
پژو مزد رفتن از ایران را گرفت
این هفته مدیرعامل پژوسیتروئن از بازگشت این خودروساز به بازار ایالات متحده آمریکا خبر داد. بنا بر اعلام کارلوس تاوارس، به زودی یکی از برندهای این گروه خودروسازی به بازار آمریکا بازمیگردد. اگر این اتفاق رخ دهد، پژوسیتروئن میتواند پس از حدود سه دهه، دوباره به بازار آمریکا وارد شود، هرچند البته کار بسیار سختی برای رقابت با غولهای این بازار خواهد داشت. بازگشت پژوسیتروئن به آمریکا اما برای ایرانیها یادآور دوبار خروج این خودروساز از صنعت و بازار خودرو کشور است. پژوییها یک بار در سال ۲۰۱۲ و بهدلیل برقراری تحریمهای بینالمللی علیه ایران و همچنین خرید بخشی از سهام این شرکت توسط جنرال موتورزآمریکا، ارتباط خودروسازی خود را با ایران قطع کردند. این برند اروپایی در پسابرجام به ایران برگشت، اما همان طور که مدیران ارشدش پیشتر هشدار داده بودند، به دلیل تحریم صنعت خودرو کشور از سوی آمریکا، برای بار دوم چمدانها را بستند و رفتند. در همان روزهایی که پژوسیتروئن به ایران برگشته و مشغول فعالیت بود، یکی از مدیران ارشد این شرکت در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» اعلام کرد «اگر دوستان آمریکایی ما دوباره کشور شما را تحریم کنند، چارهای جز ترک ایران نداریم.» این گفته وی را مسئولان وزارت صنعت و ایرانخودرو خیلی جدی نگرفتند، اما با خروج آمریکا از برجام، پژوسیتروئن اولین شرکتی بود که آماده رفتن شد و رفت. حالا بهنظر میرسد آمریکاییها به نوعی مزد پژوسیتروئن را دادهاند، چه آنکه قصد دارند در ازای پشت کردن این خودروساز به ایران، سهم احتمالا ناچیزی از بازار خود را در اختیار این شرکت قرار دهند.
کردستان عراق به روابط تجاری با ایران ادامه میدهد
سافین دیزایی سخنگوی اقلیم کردستان عراق گفت: کردستان عراق با وجود تحریم های آمریکا علیه ایران به ادامه صادرات نفت و رابط تجاری با ایران ادامه خواهد داد. وی گفت: نمی توانیم ارتباط تاریخی خود با ایران را به خاطر یک تصمیم سیاسی کنار بگذاریم. کردستان عراق و ایران منافع مشترک اقتصادی، سیاسی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی دارند. دیزایی افزود: اقلیم کردستان عراق برنامه تکریم تمام قرار دادهای فعلی را داد؛ اما این تصمیم کاملا در دست دولت کردستان نیست. وی گفت: تا آنجایی که می دانم مذاکراتی بین دولت در بغداد و آمریکایی ها در ارتباط با تحریم های ایران انجام گرفته؛ اما تاکنون تصمیمی از سوی دولت مرکزی گرفته نشده است. حدود دو هفته پیش دولت کردستان عراق بعد از آنکه آمریکا به دلیل صادرات نفت از این اقلیم به ایران شکایت کرد، دستور فوری توقف صادرات نفت خام و کالاهای نفتی پالایش شده از این اقلیم به ایران را صادر کرد. به نقل از ایبنا؛ در پایان هفته گذشته صادرات از طریق تانکرهای نفتکش از کردستان به ایران بعد از برداشته شدن ممنوعیت اولیه صادرات از سوی دولت کردستان عراق از سرگرفته شد. همچنین وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان مجوز صادرات نفت و کالاهای نفتی از کردستان عراق به ایران را در بیستم فوریه در مجوزی تحت عنوان استثناهای صادرات صادر کرد.
حجتی: مرغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی منصفانه است
محمود حجتی در جلسه بررسی وضعیت تأمین و توزیع نهاده های تولید کالاهای اساسی که با حضور معاونین و مدیران ارشد این وزارت و روسای سازمان های جهاد کشاورزی استان ها برگزار شد، تصریح کرد: با در نظر گرفتن همه عوامل موثر بر تغییر قیمت کالاها و بر اساس آنالیز قیمت های سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم گوشت مرغ منطقی و منصفانه و فروش این کالا با قیمت های بالاتر اجحاف به مصرف کنندگان است. وی با اشاره به تأمین نهاده ها و استمرار تولید گوشت مرغ در کشور اظهار داشت: ۷۰ درصد خوراک مورد نیاز تولید گوشت مرغ مربوط به نهاده هاست و در سال جاری ذرت یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بیش از پارسال تأمین شده و قیمت ذرت در بازار نیز از قیمت های مصوب، انحرافی ندارد. وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: واردکنندگانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی دریافت می کنند متعهدند این کالاها را با قیمت مصوب و زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی به واحدهای مرغداری و دامداری تحویل دهند.
خروج ارز برای واردات ۳۰۷ تن بُرس نقاشی به کشور
رکوردزنی پالادیم متوقف شد
هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز چهارشنبه بازار سنگاپور با ۰.۱ درصد کاهش، به ۱۳۲۷.۳۱ دلار رسید. در بازار آمریکا، هر اونس طلا برای تحویل در آوریل، با ۰.۱ درصد افزایش، ۱۳۲۹.۴ دلار معامله شد. مارک تو، مدیر تحقیقات در شرکت فلزات ارزشمند وینگ فانگ درباره روند بازار گفت: طلا به خصوص پس از اظهارات اخیر مقامات بانک مرکزی آمریکا، حمایت خوبی در مرز ۱۳۰۰ دلار یافته است. در حال حاضر همه دیدگاههای مختلفی درباره روند سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا دارند اما این بانک خویشتن دار بوده و با دقت آمار اقتصادی را زیر نظر دارد. وضعیت مذکور برای طلا مثبت بوده و قرار گرفتن قیمت این فلز بین ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ دلار در سال جاری بسیار منطقی است. قیمت طلا از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون با امیدواری به مصالحه تجاری آمریکا و چین و توقف روند افزایش نرخهای بهره آمریکا، بیش از 3درصد رشد کرده است. طلا از پایین ماندن نرخهای بهره سود میبرد زیرا هزینه نگهداری این فلز کمتر شده و جذابیت سرمایهگذاری بیشتری پیدا میکند. در این بین، هر اونس پالادیم برای تحویل فوری ۰.۶ درصد کاهش یافت و به ۱۵۵۰.۵۰ دلار رسید در حالی که روز گذشته تا مرز ۱۵۶۵.۰۹ دلار پیشروی کرده بود. این فلز که در تولید کاتالیزورهای خودرو به کار میرود امسال به دلیل محدودیت عرضه و تقاضای بالای بازار، ۲۳ درصد رشد قیمت داشته است. تهدید معدنچیان آفریقای جنوبی برای اعتصاب نیز از قیمت پالادیم حمایت بیشتری کرده است.
نواک: قیمت کنونی نفت قابل قبول است
وزیر انرژی روسیه اعلام کرد قیمت کنونی نفت قابل قبول است. به نقل از اسپوتنیک، الکساندر نواک گفت: بازار امروز نسبتاً آرام و باثبات به نظر میرسد که کاهش نوسان و قیمتها همچنان قابل قبول برای صادرکنندگان و واردکنندگان، نشانه آن است. ما این ثبات را بهطور عمده ناشی از توافق (کاهش تولید نفت) میدانیم. وی افزود: اگر عرضه مازاد ادامه مییافت، شاهد سقوط حتی بیشتر (قیمتها) بودیم. بگذارید به شما یادآوری کنم در ماه ژانویه سال 2016 میلادی قیمت نفت به 25 تا 27 دلار رسید و شاید شاهد نقطه قعر جدیدی برای نفت میبودیم. وزیر انرژی روسیه همچنین اعلام کرد این کشور تا ماه آوریل سال 2019 میلادی سطح کاهش تولید مورد توافق 228 هزار بشکه در روز را محقق میکند. نواک گفت: از آغاز ماه فوریه 2019 میلادی ما کاهش تولید حدود 90 هزار تا 100 هزار بشکه در روز را نسبت به ماه اکتبر سال 2018 میلادی آغاز کردیم.