سال ۹۷ با همه تلخیها و شیرینی هایش گذشت و اکنون در نخستین روزهای ۹۸ قرار داریم. سایت تابناک در آخرین روزهای سال گذشته طی چندین نظرسنجی، نظریات مخاطبان خود را درباره موضوعاتی از جمله تلخترین و شیرینترین حوادث و اتفاقات سالی که گذشت، خبرسازترین شخصیتهای سیاسی داخلی و خارجی، فرهنگی و ورزشی و نیز مهمترین نگرانی آنها در ابتدای سال ۹۸ جویا شد؛ که در چند خبر نتایج و حاشیه نوشتی بر آنها منتشر میشود.
به گزارش «تابناک»؛ سال گذشته، سالی پر از خبرهای خوب و بد و گاه عجیبی بود. شخصیتهای سیاسی هم مثل چهرههای فرهنگی و ورزشی دارای کنشها و واکنشها نسبت به اتفاقات پیرامون بودند. در دنیای سیاست بین الملل شخصیتهایی بودند که دایره تأثیرگذاری و برانگیختن افکار و احساسات عمومی از گفتار و رفتار آنها فراتر از مرزهای کشور خودشان میرفت.
رؤسای جمهور و حاکمان کشورهای قدرتمند و گاه کشورهای پر حاشیه منطقه جزو این دسته بودند. تصمیمات آنها در قبال مهاجران و شهروندان خود و سایر کشورها، سیاستهای جنگ طلبانه که گاه همراه با شکستن اصول و قواعد حقوقی بین المللی بود؛ از قتل فجیع روزنامه نگار در کنسولگری گرفته تا اظهارات تنش آفرین و دیگرستیزی از سوی دیگر، همه میتوانست شخصیتی سیاسی را در جهان به گزینههای منفورترینهای سال وارد کند.
دونالد ترامپ که شاید یکی از تندخوترین و دیگرستیزترین سیاستمداران حال حاضر جهان باشد، از آغاز سال گذشته نخست با تهدید به خروج از برجام و سپس با امضای خروج از برجام، سالی خصمانه را نسبت به ایران آغاز کرد و گاه و بیگاه در سخنرانی یا نشستهای خبری از اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران سخن گفت. او که ساعاتی قبل از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در توییتی از اصلاح مرد دوست داشتنی برای رئیس جمهور ایران استفاده کرده بود در سخنرانی خود گفته بود: «کمپین جدید فشار اقتصادی را برای قطع دسترسی مالی رهبران ایران به اهداف خونبار به راه انداخته ایم.»
اقدامات و گفتار ضد ایرانی ترامپ به این محدود نبود و برنامه ریزی دولت آمریکا به رهبری او برای تشکیل اجلاس ضد ایرانی ورشو از دیگر برنامههای او بود که میتوانست نگاه منفی ایرانیان نسبت به او را بدتر از قبل کند. واکنشها و رفتارهای متناقض او نسبت به مرگ جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی و سخن گفتن او از امکان همکاریهای هستهای دولتش با عربستان سعودی از دیگر اقدامات مغرضانه با استانداردهای دوگانه او بود که ارزش و اعتبار سخنان او را زیر سؤال میبرد.
محمد بن سلمان ولیعهد بلندپرواز سعودی سال سیاهی را پشت سر گذاشت و رسواییهای او در دربار سعودی و آتش افروزیها و کودک کشیهای ائتلافی به رهبری عربستان با قتل فجیع خاشقجی روزنامه نگار منتقد عربستانی در کنسولگری این کشور در عربستان را تکمیل کرد. برای چندین ماه نام او همراه با ماجرای قتل فجیع یک روزنامه نگار گره خورده و تنفر افکار عمومی جهانیان از او به اندازهای بالا گرفته بود که حتی هم پیمانان صمیمی این ولیعهد جوان هم ترجیح میدادند این اقدام وحشیانه که به دستور او انجام گرفته بود را محکوم کرده و یا سکوت پیشه کنند.
بن سلمان از همان فروردین سال ۹۷ در اظهاراتی ضد ایرانی گفته بود: بیشتر کشورهای منطقه با ایران دشمنی دارند و ایران خواستار این امر است، ایران دلیل مشکلات خاورمیانه است. قبل از اینکه ایران اعلام نکند که سلاح هستهای دارد ما هیچ کاری نمیکنیم و بدون شک ما ارتش خود را تجهیز خواهیم کرد. زیرا ما ارتشی قوی و مجهز داریم و اگر بخواهیم به حجم و کیفیت نگاه کنیم، میبینیم که عربستان بهترین ارتش را دارد.
امانوئل مکرون رئیس جمهور جوان فرانسه نیز سال سختی را گذراند. جنبش جلیقه زردها در فرانسه که برای چندین ماه چالش بزرگی را برای او و دولت فرانسه ایجاد کرده بود و سرکوب معترضین توسط پلیس این کشور ضمن خدشه دار کردن اعتبار و پایگاه اجتماعی او آسیب جدی نیز به موقعیت او در بین مردم سایر کشورها وارد کرد.
رهبر کره شمالی، عادل الجبیر و بنیامین نتانیاهو نیز هر یک به واسطه اقدامات و اظهارنظرهای خود در رسانههای جهان در زمینههای مختلف توجههای منفی را به خود جلب کرده بودند.
نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که درسال گذشته در اظهاراتی از تورقوزآباد هستهای سخن گفته بود اسباب طنز و شوخی ایرانیان را فراهم کرد و البته نزدیکتر و صمیمیتر شدن او با دونالد ترامپ و موضوع انتقال پایتخت به قدس اشغالی و انتقال سفارتخانههای بعضی کشورها هرچند شاید محبوبیت او را بین صهیونیستهای افراطی بیشتر کرد، میتوانست حضور او بین منفورترینهای سال ۹۷ را تحکیم کند.
سایت تابناک با قرار دادن شش گزینه ترامپ، نتانیاهو، بن سلمان، رهبر کره شمالی، مکرون و عادل الجیبر وزیر سابق امورخارجه سعودی در بین منفورترین شخصیتهای سیاسی بین المللی طی یک نظرسنجی که در واپسین روزهای سال ۹۷ برگزار کرد از مخاطبان خود خواست از نظر خودشان منفورترین شخصیت سیاسی بین المللی را مشخص کنند.
بیشتر بخوانید
در این نظرسنجی که ۷۵۸۷ تن از مخاطبان تابناک در آن شرکت کردند، محمد بن سلمان با ۴۴.۳۷ درصد بیشترین رأی را کسب کرد و منفورترین چهره سیاسی بین المللی شد. دونالد ترامپ با ۲۲.۴۶ درصد، دومین شخصیت منفور از دید مخاطبان تابناک در سال ۹۷ شد. گفتنی است این دو در نظرسنجی مشابهی با همین نام در سال ۹۶ نیز دو رأی اول را کسب کرده بودند.
نکته جالت توجه این که رهبر کره شمالی با ۱۳.۳۸ درصد بعد از این دو، سومین چهره سیاسی منفور بین المللی انتخاب شد و نتانیاهو، عادل الجیبر و مکرون با ۷.۵۲ درصد، ۶.۰۴ درصد و ۳.۲۳ درصد در ردهای بعدی این نظرسنجی قرار گرفتند.