بارندگیهای جدید در راه است؛ برای سیل زدگان هیچ جملهای از این این ترسناکتر نیست. چه برای آنهایی که در لرستان میکوشند تخریبها را پشت سر بگذراند و چه برای آنهایی که در خوزستان در تکاپو هستند تا با ساخت بند و سد و مانع، از سیلاب بگریزند.
به گزارش «تابناک»؛ این وضعیتی است که در مناطق سیل زده کشورمان حاکم است. نگرانی از بارشهای جدیدی که پیش بینی شده در روزهای آتی از راه خواهند رسید. بارشهایی که نه زمین توان جذبشان را دارد و نه سدها ظرفیتی برای جمع آوری شان و در نتیجه احتمال سیلابی شدنشان زیاد است.
واقعهای که به رغم تکرار زیاد، تکراری نمیشود، چون با هست و نیست و از آن مهم تر، با جان مردم سر و کار دارد. مردمانی که نظامیان و امدادگران و گروههای جهادی در کنارشان قرار گرفته اند تا بحران به وجود آمده را مهار کنند و لازم است دیگر مردم نیز به هر روشی که میتوانند به یاری ایشان بشتابند.
به گزارش فارس، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور دقایقی پیش از کانال سلمان در حاشیه شهرستان اهواز بازدید کرد و در جریان آخرین جزئیات آبگرفتگی منطقه قرار گرفت.
وزیر کشور در جریان این بازدید، در جمع مردم اظهار کرد: تمام مردم را به آرامش دعوت میکنم، جای هیچ نگرانی در اهواز نیست.
فضلی افزود: هشدارهایی که از سوی مسؤولان داده میشود، برای این است که پیش از هرگونه اتفاق و حادثه احتمالی باید مردم در جریان قرار گیرند.
استاندار خوزستان گفت: مدارس و دانشگاههای اهواز، باوی، کارون، حمیدیه، دشت آزادگان، هویزه، شوش و شعیبیه شوشتر تا روز دوشنبه 26 فروردین تعطیل اعلام شد.
به گزارش فارس، غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان عصر امروز در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مدارس و دانشگاههای اهواز، باوی، کارون، حمیدیه، دشت آزادگان، هویزه، شوش و شعیبیه شوشتر تا روز دوشنبه 26 فروردین تعطیل اعلام شد.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: امکان اینکه بخشهای از شهر اهواز به سیلاب دچار شود وجود دارد اما تلاشها در جهت ممانعت از این رخداد در حال انجام است.
به گزارش فارس، اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، در حاشیه بازدید از کانال سلمان، اظهار کرد: در حال حاضر ماشینآلات در جهت تحکیم و تقویت سیلبندها فعال هستند و از شهروندان تقاضا داریم علیرغم مشکل بودن ترک مناطقی که دستور تخلیه آنها ابلاغ شده است به این کار مبادرت ورزند چرا که برای حفظ جان مردم چارهای جز این نداریم و امیدواریم که کمکهای امدادی را به موقع داشته باشیم.
وی افزود: باتوجه به انحراف آب به سمت اهواز، مناطق عین2، گلدشت، سادات، سلیمآباد و تراکتوری اهواز باید تخلیه شده و ساکنان مناطق ملاشیه و کیانشهر در حالت امادهباش باشند؛ امکان اینکه بخشهای از شهر اهواز به سیلاب دچار شود وجود دارد اما تلاشها در جهت ممانعت از این رخداد در حال انجام است.
غلامرضا شریعتی ظهر امروز در یک گفتگوی تلویزیونی با اشاره به اینکه در مقطع الهایی اهواز دو رودخانه بزرگ دز و کرخه به هم پیوستهاند، اظهار کرد: این به هم پیوستن رودخانهها برای اولین بار است که صورت میگیرد و علت این امر به دلیل دبی بالای این دو رودخانه است.
شریعتی افزود: آب رودخانههای دز و کرخه هم اکنون به سمت اهواز در حال حرکت است؛ برای همین دستور تخلیه مناطق عین دو، سیاحی، سلیم آباد، گلدشت و سادات در شهر اهواز صادر شد؛ البته ما دبی رودخانه کارون را برای پذیرش این حجم آب کاهش داده بودیم.
وی بیان کرد: ما انتظار داریم مردان و جوانان در محل بمانند و تنها سالمندان، خردسالان و زنان منطقه را ترک کنند چرا که ما برای مقابله با خطرات ناشی از حرکت سیلاب به این مناطق اهواز تمهیداتی در نظر گرفته ایم تا خسارتی متوجه این مناطق نشود. البته ما در شهرهایی مثل حمیدیه و رفیع و سوسنگرد دستور تخلیه صادر کردیم ولی با تمهیدات صورت گرفته موفق شدیم از ورود سیلاب به این مناطق جلوگیری کنیم.
پیشبینیها از احتمال بارندگی ۵۰ میلیمتری در روزهای آینده لرستان خبر میدهد؛ جایی که دیوارههای ساحلی کشکان تخریب شده و سیلاب به سمت غرب شهر دوباره حرکت خواهد کرد تا جایی که فرماندار پلدختر میگوید: نمیدانم با چه زبانی بگویم مردمِ قسمت غربی، منازل خود را تخلیه کنند.
پیشبینیها از احتمال بارندگی ۵۰ میلیمتری در روزهای آینده لرستان خبر میدهد؛ جایی که دیوارههای ساحلی کشکان تخریب شده و سیلاب به سمت غرب شهر دوباره حرکت خواهد کرد تا جایی که فرماندار پلدختر میگوید: نمیدانم با چه زبانی بگویم مردمِ قسمت غربی، منازل خود را تخلیه کنند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه بخشهایی از کتابهای دانش آموزان مناطق سیل زده حذف خواهد شد گفت: امتحانات از آنها تا مباحثی که خوانده اند گرفته خواهد شد.
به گزارش میزان، سید محمد بطحایی در حاشیه مراسم هیات دولت درباره شرایط خاصی که دانش آموزان مناطق سیل زده تعلق خواهد گرفت گفت: بخشهای از کتابهای دانش آموزان مناطق سیل زده حذف خواهد شد و امتحانات از آنها تا مباحثی که خوانده اند گرفته خواهد شد.
وی در ادامه بیان کرد: به همان میزان که کلاس های آنها تشکیل نشده و از ادامه تحصیل بازمانده اند تلاش می کنیم تا امتحانات آنها را به تعویق بیندازیم.
استاندار خوزستان دستور تخلیه پنح منطقه در اهواز را صادر کرد و گفت: ساکنان منطقه کیانشهر نیز در حالت آماده باش قرار گیرند.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، غلامرضا شریعتی اظهار داشت: مناطق عین دو، گلدشت، سیاحی، سادات، و سلیم آباد اهواز باید به صورت فوری تخلیه شوند. منطقه کیانشهر اهواز نیز در حالت آماده باش قرار داشته باشد.
طغیان رودخانه های دز، کارون و کرخه و رهاسازی آب از سد کرخه و دز به دلیل بارش شدید باران در خوزستان و بالا دست آن باعث جاری شدن سیلاب در برخی مناطق استان شده است.
بر اثر سیلاب اخیر دستور تخلیه 234 روستای استان داده شده و بالغ بر 46 هزار نفر سیل زده در اردوگاه های اسکان مستقر شده اند.
محمد سبزهزاری دیرکل هواشناسی خوزستان اظهار کرد: با بررسی نقشههای پیشیابی در روز جاری جوی نسبتا پایدار بر روی خوزستان حاکم خواهد بود.
وی افزود: از اواسط روز پنجشنبه هفته جاری تا اوایل روز یکشنبه هفته آینده سامانه بارشزا وارد خوزستان میشود که ابتدا سبب ابرناکی و سپس رگبار، رعد و برق و در بعضی ساعات وزش باد خواهد شد.
سرهنگ رضا دولتشاهی، رییس پلیس راه خوزستان گفت: جاده اهواز به شوش به دلیل جاری شدن سیلاب از رودخانه کرخه برای تردد خودروها مسدود است. همچنین جاده اندیکا به شهرکرد نیز شامگاه سه شنبه با دستور فرماندار این شهرستان به دلیل بالا آمدن سطح آب تالاب شیمبار و جاری شدن آب در این جاده مسدود شده است.
سرهنگ دولتشاهی با اشاره به جاری شدن سیلاب در جاده سوسنگرد به بستان تصریح کرد: هنوز جاده سوسنگرد به بستان مسدود نشده و تردد به کندی در این جاده در حال انجام است، زیرا برای جایگزین کردن جاده عبدالخان مشکلاتی وجود دارد. امروز جاده اهواز به آبادان برای تردد باز است، اما این جاده هم با مشکلات ناشی از آبگرفتگی مواجه است.
محمود دشتبزرگ،مدیرعامل برق منطقهای خوزستان از احداث سیلبند در اطراف سه پست غرب اهواز، کوت امیر و آهودشت خبر داد و گفت: بر اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان، خروجی آب سدها بهمنظور کنترل آب در پاییندست کاهش یافته است و این فرصتی خواهد بود تا بتوانیم اقدامات بیشتری را برای حفظ پایداری و ایمنی پستهای فشارقوی خوزستان انجام دهیم.
دشتبزرگ یادآور شد: تاکنون در خوزستان هیچ پستی در سطح انتقال و فوق توزیع به دلیل درگیر شدن با سیلاب، دچار خاموشی و قطعی نشده است.
حسن کریمی، سرپرست شرکت توزیع برق خوزستان درخصوص خسارت سیلاب به شبکه برق استان گفت: سیلاب اخیر ۱۷ میلیارد تومان به شبکه و تجهیزات برق خوزستان، بهجز اهواز خسارت زد. برآورد اولیه نشان میدهد علاوه بر شبکههای توزیع، ترانسها و حتی ساختمانهای اداری برق شهرستانها نیز از خسارتهای سیلاب در امان نبودند.
کریمی اظهار کرد: با توجه به آبگرفتگی یکهزار و ۵۰۰ کیلومتر از شبکه برق در استان خوزستان، احتمال بیشتر شدن خسارتهای وارد شده بیشتر است، اما تلاشهای صورت گرفته برای پایداری شبکه تا کنون از بروز مشکل جدی پیشگیری کرده است. بیشترین حجم خسارتهای وارد شده به شبکه برق مربوط به شهر "هویزه" با تخریب ۳۰ کیلومتر شبکه و "عبدالخان" با ۲۰ کیلومتر شبکه است.
دین پرست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزارت کشور از نیمه شب گذشته به نمایندگی از وزیر کشور و به منظور هماهنگی در سطح ملی و استانی برای پاکسازی و امداد به هموطنان سیلرزده در استان لرستان مستقر شده است.
دین پرست در جریان این سفر از موافقت دکتر رحمانی فضلی با تعیین استانهای آذربایجان غربی و گیلان به عنوان استانهای معین ویژه و مستقیم استان لرستان تا پایان روند بازسازی مناطق سیلزده این استان خبر داد.
معاون اقتصادی وزیر کشور که امروز از مناطق سیلزده شهرستان پلدختر بازدید کرد، عصر امروز در جلسه هماهنگی مدیریت بحران استان لرستان شرکت می کند.
استاندار کرمان گفت: با اختصاص یک خط هواپیمایی آنی بین کرمان و خوزستان، زمینه تسریع در ارسال امکانات مورد نیاز سیل زدگان در حمیدیه فراهم شده است.
دانش آموزان گیلانی بیش از ۷ میلیارد ریال به مناطق سیل زده کشور کمک کردند.
کیامرث حاجیزاده مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان با اشاره به این که بر اساس برآورد اولیه وقوع سیلاب اخیر در خوزستان تا این لحظه ۴۰ هزار میلیارد ریال خسارت به استان وارد کرده است، گفت: این خسارات در بخشهای کشاورزی، مسکن شهری و روستایی، عشایر، راههای ارتباطی، معابر شهری، برق، گاز، ماشین آلات و تاسیسات زیربنایی بوده است.
وی تصریح کرد: میانگین بارش از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۵۰۰ میلیمتر بوده که نسبت به سال قبل ۲۷۵ درصد و نسبت به بلند مدت ۷۰ درصد رشد داشته است همچنین میزان آورد سدهای استان در سال آبی جاری نسبت به سال قبل ۳۵۰ درصد و نسبت به بلند مدت ۶۵ درصد افزایش داشته است. مجموع کل ظرفیت سدها ۲۲ میلیارد مترمکعب است که حدود ۹۷ درصد مخازن این سدها در حال حاضر پر شده است.
نورالدین بازگیر، معاون توسعه و بهرهبرداری از سدهای سازمان آب و برق خوزستان ضمن تکذیب شایعات در خصوص سد کرخه گفت: با دستور وزیر نیرو ظرفیت سد سیمره ۴۰۰ میلیون مترمکعب در حال افزایش است و با توجه به ظرفیت خالی ایجاد شده در سد کرخه و افزایش ظرفیت سد سیمره، در صورت وجود سیلاب در روزهای آینده آمادگی کامل برای کنترل آن وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در سد کرخه بیش از یک هزار و ۲۰۰ ابزار پایش وجود دارد که روزانه وضعیت این سد را پایش میکنند بیان داشت: تاکنون هیچ موردی در سد کرخه از نظر بدنه سد، سازههای سرریز و تجهیزات نصبشده بر روی سرریز مشاهده نشده و هیچ نگرانی از نظر ایمنی و پایداری سد کرخه وجود ندارد.
بازگیر تراز فعلی سد کرخه را ۲۲۴.۲۵ و حجم فعلی آب در سد کرخه ۵.۹ میلیارد مترمکعب عنوان و تصریح کرد: ورودی سد کرخه تا صبح امروز یک هزار و ۴۳۳ مترمکعب در ثانیه است که نسبت به روز گذشته کاهش یافت و خروجی سد کرخه یک هزار و ۸۷۷ مترمکعب در ثانیه است.
عباس شرفی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای لرستان در جلسه ستاد بحران استان اظهار کرد: در جریان سیلاب لرستان راه 838 روستا بسته شد.
وی با بیان اینکه با تلاشهای انجام شده راه 596 روستا باز شد، افزود: در حال حاضر راه 210 روستا همچنان مسدود است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای لرستان تصریح کرد: 600 کیلومتر از راههای موجود و 600 کیلومتر از راههای در حال احداث در جریان سیلاب خسارت کامل دیده است. همچنین 2000 کیلومتر از شانه راهها، 28 دستگاه پل با دهانه بالای 20 متر و 180 دستگاه پل با دهانه یک تا 20 متر دچار خسارت شدند.
محمدحسین ارسطوزاده معاون میراث فرهنگی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در بازدید از مناطق سیلزده دشتآزادگان، حمیدیه و سوسنگرد اظهار کرد: پس از وقوع سیلابهای اخیر در سطح استان خوزستان، همه امکانات شهرستان و استان در قالب ستاد بحران و باحضور مردم در تلاش برای به حداقل رسانیدن آسیبها به زیرساختهای شهری و روستایی و حفاظت از جان و مال مردم هستند.
وی ادامه داد: باتوجه به جاری شدن سیلاب در شهرستان حمیدیه و همجواری کوشک تاریخی این شهرستان با رودخانه، نگرانی از وضعیت آن وجود دارد. البته اثر یادشده در سطحی بالاتر از شهر واقع و احداث شده که این موضوع باعث عدم آسیب رسیدن به این بنای تاریخی درحال حاضر شده است.
شعبانپور رئیس کمیته امداد امام خمینی شهرستان جهرم بیان کرد: این محمولهها شامل پتو، بخاری، پوشاک، فرش و انواع خوراکی به مناطق سیل زده استان لرستان ارسال و پس از نیازسنجی توسط ستاد مرکزی توزیع میشود.
وی تصریح کرد: ارزش کمک های ارسالی به مناطق سیل زده لرستان ۹۰۰ میلیون ریال برآورد شده است.
مهرداد فتحی بیرانوند، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان با اشاره به آسیب دیدن بسیاری از زیر ساختهای شهری و روستایی در مناطق سیل زده گفت: این امر باعث میشود مشکلات زیست محیطی در حوزههای مختلف خصوصا محیط زیست انسانی و شهری به وجود بیاید که این اداره کل با رایزنیها و بررسی راهکارها در صدد کاهش این مشکلات میباشد.
وی مهمترین مشکلات زیست محیطی در این مناطق را عدم مدیریت پسماند و انتقال زبالهها و فراوانی ظروف یکبار مصرف و پسماندهای غذایی داخل و اطراف شهرها و نیز وجود گل و لای ناشی از سیلاب عنوان نمود و بیان داشت: جهت حفظ سلامت شهروندان باید این موارد در اسرع وقت ساماندهی گردد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفت: با بازدید معاونت نظارت و پایش این اداره کل و کارشناسان این حوزه از تصفیه خانه شهر پلدختر خوشبختانه به سیستم تصفیه خانه فاضلاب این شهرستان خساراتی جدی وارد نشده، اما خسارات زیادی به شبکه جمع آوری فاضلاب این شهر وارد آمده که ضروری است نسبت به مرمت آن اقدام گردد. از آنجایی که پس از بحرانهایی نظیر سیل و زلزله، شیوع شیوع بیماریهای میکروبی شایسته است، نسبت به رعایت مسائل زیست محیطی و بهداشتی اهتمام ویژهای صورت گیرد.
سیفالله ابوترابی، سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور گفت: در طی یک بخشنامه به همه استانهای کشور اعلام کردیم که هر کس به هر دلیلی در حادثه سیل، آسیب دیده و شناسنامه اش مفقود شده، در خارج از نوبت، زمابندی و رایگان برای آنها شناسنامه صادر خواهد شد و مانند شناسنامه اولیه آنها بوده و فاقد علامث المثنی است.
ابوترابی با اشاره به اینکه دولت هزینه صدور این شناسنامهها را تقبل خواهد کرد، بنابراین هزینه برای صدور از مردم دریافت نمیشود، گفت: افرادی که شناسنامه خود را گم کردهاند اگر در روستا ساکن هستند، ابتدا بایستی به دهیاریها مراجعه کنند و پس از تایید در دهیاریها به ستاد مدیریت بحران شهرستان معرفی میشوند و اگر در آن ستاد نیز هویت آنها تایید شد، ثبت احوال رایگان و در همان روز شناسنامههایشان را صادر خواهد کرد. این روند برای جلوگیری از سوءاستفاده برخی افراد در نظر گرفته شده است.
فریبا بهاری سرپرست فرمانداری دورود در ستاد بحران استان اظهار کرد: متأسفانه با وجود اینکه هنوز سیل در استان تمام نشده شاهد رانشهایی در شهرهای استان هستیم. قطعاً در صورت استمرار دانشها شاهد فاجعههایی خواهیم بود.
وی ادامه داد: طی چهار روز گذشته 12 رانش در شهرستان دورود رخ داده است که 5 مورد آن بحرانی گزارش شده است.
کاروان مهر هنرمندان استان خوزستان با هدف کمک به مردم سیلزده استانهای غرب و جنوب غرب کشور فراخوان کمکرسانی را منتشر کرد.
در متن این فراخوان آمده است:
هماستانیهای عزیز و انساندوست استان خوزستان،
کاروان مهر هنرمندان تئاتر استان خوزستان بعد از حضور و کمک به مردم و کودکان مناطق سیلزده استان گلستان، این بار به دیار و سرزمین خویش رسیده است تا با همراهی هنرمندان رشته موسیقی با عنوان «کاروان مهر هنرمندان استان خوزستان» در کنار مردم غیور خوزستان، لرستان و کرمانشاه باشند و برای همیاری با مردم سیلزده این مناطق چشم انتظار کمکهای شما هماستانیهای عزیز باشند.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، شورای راهبردی تئاتر خوزستان، انجمن هنرهای نمایشی خوزستان و شورای راهبردی موسیقی و انجمن موسیقی استان خوزستان پذیرای کمکهای غیرنقدی شما مردم نوع دوست هستند تا سفیر مهر شما به مردمان سیلزده کشور عزیزمان باشند.
کالاهای مورد نیاز: کنسروهای خوراکی، آب معدنـی، پتـو، خوراکیهای خشک، وسایـل بهداشتی و چـادر.
مکان تحویل: ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستانهای استان خوزستان، اهواز، بلوار لشکر، تالار آفتاب.
زمان تحویل کمکهای مردمی: از ۱۷ فروردین ۱۳۹۸
حرکت کاروان مهر: ۲۰ تا ۲۴ فروردین ۱۳۹۸
علی خدادادی مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان اظهار کرد: جهت ارزیابی و پایش وضعیت موجود در مناطق سیلزده خوزستان و اتخاذ تصمیمها و تدابیر لازم برای امدادرسانی مؤثر، قرارگاه عملیاتی امداد و نجات در خوزستان تشکیل شده است.
وی افزود: پس از نشست مشترک وزیر کشور با استاندار خوزستان و مسئولان سایر دستگاههای درگیر، دستور تشکیل دو قرارگاه عملیاتی امداد و نجات با هدایت جمعیت هلال احمر و قرارگاه امنیتی امام علی(ع) صادر شد. قرارگاه عملیاتی امداد و نجات وظایفی از جمله ارزیابی و پایش وضعیت موجود، مشکلات، نواقص و ارائه راهکارها و اتخاذ تدابیر لازم برای تسریع در روند امدادرسانی در مناطق سیل زده خوزستان را بر اساس این گزارش، بر عهده دارد.
رضایی معاون راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ایلام گفت:با توجه به بارندگیهای شدید و جاری شدن سیل اخیر در استان ایلام بیش از ۵۰ راه روستایی استان ایلام قطع شدن یا تردد از آنها مختل گردید. بلافاصله با ورود عوامل راهداری مشکلات جادهای برطرف ، تردد و دسترسی این روستاها برقرار و در حال حاضر هیچ گونه انسداد راه روستایی در استان نداریم.
رضایی افزود: در مجموع ۱۲۰۰ کیلومتر از راههای اصلی، فرعی و روستایی حوزه استحفاظی استان ایلام بر اثر سیل اخیر دچار خسارت شده و بالغ بر ۴۰۰۰ میلیارد ریال به زیر ساختهای راههای استان ایلام خسارت وارد شده است.
سید علیرضا حسینی معاون فرماندار گمیشان گفت: طی چند روز اخیر با اقداماتی که با تلاش دستگاه های اجرایی و نیروهای سپاه و ارتش صورت گرفت، شاهد فروکش کردن آب های سطحی در مناطقی مانند استقلال جنوبی و بخش شرقی و شمالی بودیم. هشت پمپ در خیابان استقلال جنوبی با سرعت و قوت و شبانه روزی نسبت به تخلیه کردن آب اقدام می کنند و ارتفاع آب از یک و نیم متر به ۳۰ سانتی متر رسیده است.
حسینی ادامه داد: اکنون این منطقه وارد فاز گندزدایی و پاکسازی محیطی شده و شهرداری با همکاری شبکه بهداشت کار آهک پاشی را شروع خواهد کرد. مهم ترین تهدید غیر از مسائل بهداشتی، نشست و فروریختگی خانه ها بعد از تخلیه آب است که به شدت اهالی این منطقه مخصوصاً خانه های قدیمی را تهدید می کند.
وی تصریح کرد: حدود ۳۰۰ نفر در مراکز اضطراری گمیش تپه و تعدادی هم در بندرترکمن اسکان اضطراری دارند و آمار نسبت به قبل کاهش یافته است. بخش شمالی روستای قرنجیک خواجه خان همچنان در محاصره آب قرار دارد و به دلیل زیر آب رفتن پل راه ارتباطی پنج روستا قطع شده بود که این مشکل امروز با باز کردن راه فرعی برطرف می شود. انتظار داریم که آبگرفتگی ۳۶ درصدی گمیشان امروز به ۱۰ درصد برسد و در دو روز آینده تخلیه خواهد شد.
رضا گیاهی معاون آبفا کشور گفت: در حوزه شهری در دورود، پلدختر و معمولان آسیب زیادی از سیل دیدیم که در دورود از نوع اتفاقات عادی بود و جمع شد، اما در پلدختر وضعیت سختی داشتیم که با اصلاح خطوط انتقالی که در کنار رودخانه وجود داشت، تا روز گذشته موفق شدند با دبی 125 لیتر در ثانیه آب شهر را در بخشهایی وصل کنند. شب گذشته سومین خط انتقال پلدختر وارد مدار بهرهبرداری شد.
معاون منابع انسانی و بهبود شرکت مهندسی آبفا کشور گفت: در حال حاضر نزدیک 200 لیتر در ثانیه آب وارد مخزن 10 هزار مترمکعبی شهر پلدختر میشود و فقط در شب که کنترلی روی مصرف نیست برای ذخیرهسازی بهتر مخزن، مخزن بسته میشود و در روز در بخشهای شرقی شهر که آسیب کمتری دیدند آب توزیع میشود.
گیاهی عنوان کرد: در حال حاضر در بخشهای غربی پلدختر که در زیر گل و لای و لجن فرورفته توزیع آب را نداریم و برای بهرهمندی مردم از آب 12 هزار بسته آب در محل تولید و توزیع میکنیم. در حوزه شهری پلدختر هم 26 تانکر از 21 استان معین آبفای لرستان به این شهر انتقالیافته آب را توزیع میکنیم.
گیاهی ادامه داد: در شهرستان معمولان، آب کاملاً وصل شده به جز منازلی که در ساحل رودخانه وجود دارند و آسیب دیدند. در معمولان 53 لیتر در ثانیه توسط 2 حلقه چاه آب تأمین میشود و مشکل جدی در این راستا نداریم.
وی بیان کرد: در حال حاضر در 2 شهر پلدختر و معمولان آبستن خطر هستیم، خطوط انتقال انحصاری که در کنار رودخانه کشکان وجود دارد میتواند با هر سیل دیگری آسیبهای جدیتری ببیند.
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی روز سهشنبه ۲۰ فروردین ۹۸ با حضور در مناطق سیلزده چهارمحال و بختیاری، از برنامه ریزی دولت برای جبران خسارتهای ناشی از سیلاب اخیر خبر داد و گفت: این خسارتها در قالب تسهیلات بلاعوض و یارانه دار به مردم پرداخت میشود. نگرانی درخصوص پرداخت خسارت به سیل زدگان وجود ندارد و دولت اعتبارات لازم در این زمینه را اختصاص خواهد داد.
وی با اشاره به باز بودن راههای کشور پس از سیلاب، گفت: با وجود بارندگی، سقوط بهمن و سیلاب، تمامی راهها با تلاش راهداران و نیروهای امدادی و نظامی باز است. برای برخی از پل و راهها نیز باید با لحاظ مباحث جدید مهندسی، جایگزین ایجاد شود. بارشهای اخیر سبب شد تا حوضه آبریز چهارمحال و بختیاری با وجود آسیبهای جدی، تا حدودی از بحران خشکسالی و کم آبی رهایی یابد.
فریبا بهاری، سرپرست فرمانداری دورود در جلسه ستاد بحران استان گفت: طی چهار روز گذشته ۱۲ مورد رانش در این شهرستان رخ داده است. متأسفانه با وجود اینکه هنوز سیل در استان تمام نشده شاهد رانشهایی در شهرهای استان هستیم. قطعاً در صورت استمرار دانشها شاهد فاجعههایی خواهیم بود. طی چهار روز گذشته ۱۲ رانش در شهرستان دورود رخ داده است که ۵ مورد آن بحرانی گزارش شده است.
هم چنین قدرتالله ترابینژاد ، فرماندار چگنی در این جلسه از خسارت ۴۰۵ میلیارد تومانی به این شهرستان خبر داد و در ادمه گفت: ۱۲ پل در شهرستان چگنی تخریب و منجر به قطع ارتباط روستاها با شهر شده است. زیرساختهای شهری تخریب شده است و خیلی از روستاهای این شهرستان دچار رانش شدند. بخشی از شهر نیازمند جابهجایی است. ۴۰۵ میلیارد تومان خسارت به این شهرستان وارد شده است و نیازمند عزم و کار ملی هستیم.
شهیار میرخشتی، رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی خوزستان گفت: تیم عملیات ویژه اورژانس کشور علاوه بر استانهای گلستان و لرستان جهت تسریع خدمات فوریتهای پزشکی در مناطق سیلزده وارد استان شد. این تیم برای کمک رسانی به مناطق سیل زده استان همراه با ۵ دستگاه آمبولانس و ۲ دستگاه خودروی مخصوص تردد در زمینهای ناهموار و سخت عبور اعزام شدند.
میرخشتی پیش از این نیز اعلام کرده بود ۳۰ دستگاه آمبولانس، ۴ دستگاه اتوبوس آمبولانس و ۲ فروند بالگرد از نقاط مختلف کشور برای امدادرسانی به خوزستان اعزام شده است. به گفته رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی خوزستان، بیمارستان سیار ۵۰ تختخوابی سازمان اورژانس کشور در اردوگاه جوادالائمه حمیدیه برای خدمت رسانی به سیل زدگان راه اندازی شده است.
جمال عالمی نیسی فرماندار اهواز، با تکذیب شایعه تخلیه برخی از نقاط شهر اهواز بر اثر سیلاب گفت: تاکنون دستور تخلیه هیچ نقطهای در شهر اهواز صادر نشده است و وضعیت عادی است.
وی گفت: شهروندان به شایعات توجه نکنند و اخبار صحیح را از منابع رسمی مانند روابط عمومی فرمانداری، صدا و سیما، خبرگزاریهای رسمی و پایگاههای خبری معتبر دریافت کنند.
سیل اخیر در استان لرستان پلهای زیادی را تخریب کرده است، اما نکته مهم تخریب یکی از پلهای جدید تحت عنوان پل جدید کاکارضا واقع در محور ارتباطی الشتر به خرم آباد است که دو سال از زمان ساخت آن میگذرد. این در حالی است که در نزدیکی همین پل، پل قدیم کاکارضا قرار دارد که بیش از ۱۰۰ سال از زمان ساخت آن میگذرد اما آسیب چندانی به آن وارد نشده است. با این وجود معاون وزیر راه و شهرسازی از اعزام گروهی به منظور تعیین علت تخریب پل جدید کاکارضا در اثر وقوع سیل خبر داد، در حالی که پل قدیمی کاکارضا با بیش از ۱۰۰ سال زمان ساخت دچار آسیب نشده است.
خیراله خادمی –مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور- در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه برآورد اولیه خسارات وارد شده به شبکه ارتباطی کشور ناشی از وقوع سیل حدود ۲,۶۰۰ میلیارد تومان است، اظهار کرد: تصور میکنیم که در بررسیهای دقیقتر میزان این خسارت حدود ۱,۰۰۰ میلیارد تومان دیگر افزایش یابد که مربوط به استانهای گلستان، مازندران، ایلام، لرستان و خوزستان است و استان لرستان بیشترین خسارت وارده را متحمل شده است.
وی در پاسخ به اینکه به چه علت پلهای قدیمی با بیش از ۱۰۰ سال ساخت تخریب نشدهاند، اما شاهد فروپاشی پلهایی هستیم که بعضاً دو سال از زمان ساخت آنها میگذرد؟ تصریح کرد: اینگونه نیست که همه پلهای قدیمی سالم مانده و پلهای جدید تخریب شده باشند. باید بدانید اکثر پلهایی که در مسیر کشکان و سیمره از خرم آباد تا پلدختر قرار داشتند تخریب شدهاند و این موضوع به علت بالا بودن شدت بارندگی و فشار سیل است.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور با اشاره به اینکه پلها برای دورههای زمانی مختلف و به طور مثال بازههای زمانی ۳۰ و یا ۱۰۰ ساله طراحی میشوند، گفت: پلها بر اساس آئیننامه راهسازی احداث میشوند و همان گونه که میدانید قالب آنها در آبراهها و در معرض سیل برای دوره زمانی ۳۰ ساله طراحی میشوند علت بالا نبودن میزان دوره زمانی ساخت آنها این است که توجیه اقتصادی ندارند و در آئیننامه راهسازی نیز این مسئله مدنظر قرار گرفته است.
وی افزود: در مورد دو پل جدید و قدیم کاکارضا در محور ارتباطی الشتر به خرم آباد باید خاطرنشان کرد که تیم فنی جهت بررسی به محل اعزام شده است تا مشخص شود به چه علت پل جدید تخریب شده و پل قدیم پابرجاست. شاید این مسئله به دلیل طراحی، جانمایی و یا ضعف ساخت باشد که به محض مشخص شدن آن اعلام خواهد شد. اینگونه نیست که تمامی پلهای جدید تخریب و پلهای قدیم پابرجا باقی مانده باشند و تا جایی که اطلاع داریم تنها در این مورد چنین اتفاقی رخ داده است.