روزنامه «نیویورک تایمز» روز سه شنبه نوشت، پاتریک شاناهان کفیل وزارت دفاع آمریکا برنامه بهروزشده نظامی را ارائه کرد که در آن اعزام ۱۲۰ هزار نظامی آمریکایی به خاورمیانه در نظر گرفته میشود تا در صورتی که ایران ساخت سلاح هستهای را تسریع بخشد و یا به نظامیان آمریکایی حمله کند، با ایران مقابله نماید.
به گزارش «تابناک»؛ نیویورک تایمز گزارش داد، در جلسهای که به دعوت جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ تشکیل شده بود، گروهی از فرماندهان نظامی و رؤسای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا شرکت داشتند و هدف و دستور کار آن بررسی طرح بروز رسانی شده وزارت دفاع آمریکا برای مقابله نظامی احتمالی با ایران بوده است.
به نوشته نیویورک تایمز، پیش از این جلسه، بولتون از وزارت دفاع آمریکا خواسته بود طرحی بروزرسانی شده برای مقابله با فعالیتها و اقدامات نظامی احتمالی ایران علیه منافع آمریکا در منطقه آماده کند که پاتریک شاناهان کفیل، ریاست پنتاگون این طرح اولیه را به جلسه پنجشنبه گذشته ارایه کرده است.
بر اساس این طرح اولیه، پیشنهاد شده در صورت اقدام نظامی احتمالی ایران علیه منافع آمریکا در منطقه و یا تسریع فعالیتهای هستهای این کشور در صورت خروج از برجام، ۱۲۰ هزار نیروی نظامی جدید ایالات متحده آمریکا به منظور مقابله نظامی احتمالی با ایران در منطقه مستقر شوند. این بزرگترین تجمع نظامی نیروهای آمریکایی در منطقه از زمان حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ خواهد بود.
نیویورک تایمز ارایه این طرح بروزرسانی اولیه را در راستای پیشبرد برنامههای تندروهای جنگطلب در کابینه ترامپ به ویژه جان بولتون دانسته که بنا به نوشته این روزنامه از زمان دولت جورج دبلیو بوش، آرزوی مداخله نظامی آمریکا علیه ایران را در سر میپرورانده است.
با این حال به نوشته نیویورک تایمز طی روزها و هفتههای گذشته هم مقامات ایالات متحده آمریکا و هم ایران تأکید کردهاند که قصد جنگ با یکدیگر را ندارند.
بیشتر بخوانید
به نوشته نیویورک تایمز، هنوز مشخص نیست، این طرح اولیه پنتاگون تا چه میزان با اقبال نظر دونالد ترامپ روبه رو شود؛ او در جریان کارزار انتخاباتی خود بارها شعار خروج نظامیان آمریکا از افغانستان و عراق را سر داده و در دسامبر سال گذشته نیز در اظهاراتی بیمقدمه و غیرمنتظره در مکالمه تلفنی خود با اردوغان، از خروج فوری نیروهای نظامی آمریکا از سوریه خبر داده بود؛ هر چند گروه بزرگی از مقامات و فرماندهان نظامی و امنیتی آمریکا با این ایده مخالفت کردند و بعدها ترامپ نظر خودش را درباره خروج فوری از سوریه تعدیل کرد.
به نوشته نیویورک تایمز اختلافات شدیدی در درون دولت ترامپ درباره نحوه مقابله با ایران وجود دارد. برخی از مقامات ارشد آمریکایی معتقدند ارایه طرحهای مقابله با ایران همچون طرح اخیر پنتاگون با وجودی که در مرحله اولیه است، نشان میدهد که تهدیدات ناشی از ایران برای آمریکا چقدر خطرناک است؛ اما برخی دیگر از مقامات، که خواستار حل وفصل دیپلماتیک و مسالتآمیز تنشهای کنونی هستند، بر این باورند که اعزام اخیر ادوات نظامی به منطقه، روشی تاکتیک برای هشدار به ایران در برابر اقدامات احتمالی آتی این کشور علیه منافع آمریکاست.
بسیاری از ناظران اعلام این تصمیم از سوی آمریکاییها را در راستای تشدید عملیات روانی علیه ایران قلمداد میکنند؛ عملیات روانی که با هدف ارعاب تصمیم سازان ایرانی و پذیرش خواستههای آمریکا از سوی تهران انجام میشود.
در همین راستا، برخی دیگر از ناظران، خبر اعزام ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خاورمیانه را در راستای اقدامات خودسرانه جان بولتون در غیاب مایک پمپئو، وزیر خارجه این کشور قلمداد میکنند. پمپئو که هم اکنون در روسیه است، به رغم آنکه خود رویکرد ضد ایرانی تندی دارد، با تشدید تنشها میان ایران و آمریکا مخالف است و به همین جهت اختلافاتی با بولتون در مورد پرونده ایران دارد؛ لذا به نظر میرسد، بولتون از فرصت عدم حضور پمپئو در آمریکا استفاده کرده و در یک اقدام خودسرانه، خبر اعزام ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خاورمیانه را با هدف تشدید عملیات روانی علیه ایران رسانهای کرده است.