فلسفه قرقهای اختصاصی فلسفه درستی است اما اگر محدود به شکار شود، ثروتمندان آنها را تبدیل به قرق سلطنتی کنند و رییس سازمان محیط زیست هم بگوید که قوچهای پیر به دلیل خوردن آب زیاد باید شکار شوند آن وقت است که از نظر اخلاقی مشکلساز میشود.
خبرگزاری خانه ملت -گلزری فرخندهبخش: مدتها است فریاد دلسوزان محیط زیست و نمایندگان مجلس در رابطه با فعالیت قرقهای اختصاصی بلند است اما متاسفانه هیچ گوش شنوایی برای شنیدن صدای آنها وجود ندارد و مسئولان محیط زیست همچنان آن را مهمترین دستاورد خود طی دهه اخیر دانسته، بر تداوم آن اصرار دارند و هیچ پاسخ درخور و مناسبی برای ارائه به منتقدان شکار و قرقهای اختصاصی ندارند.
پروانه قرق های اختصاصی برای نخستین بار اواخر سال 95 با امضای رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اعتبار 5 ساله در دو منطقه یزد و کرمان به متقاضیان حقوقی و حقیقی اعطا شد البته ایجاد قرقهای اختصاصی بر اساس پیش بینی قانون گذار در قانون شکار و صید مصوب 1346 مورد توجه سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت اما به دلایل مختلف طی سنوات گذشته اقدامی در خصوص تدوین و تصویب آیین نامه حقوق و تکالیف قرق ها انجام نگرفت.
قرق اختصاصی شکار
در مراسم اعطای مجوز قرق های اختصاصی تیموری، مدیر کل دفترحفاظت ومدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد به طور قطع با اجرای قرق های اختصاصی شاهد فعالیت شکارچیانی قانونمند در کشور خواهیم بود و یکی از راهکارهای اساسی کمک به حفظ و حمایت از گونه های جانوری وحشی کشور و بهره برداری پایدار از حیات وحش و منابع زیستی است غافل از اینکه این اقدام مسیر را برای ترغیب شکارچیان غیرمجاز هموار و زیستگاه ها را از وحوش و سرمایه های ملی کشور خالی میکند.
در شرایطی که حیات وحش کشور اصلا حال و روز خوشی ندارد و سازمان حفاظت محیط زیست باید برای جلوگیری از انقراض نسل یوز، پلنگ، خرس قهوه ای و گوزن زرد ایرانی چارهاندیشی کند حیات وحش کشور را با بیرحمی طعمه دست مو بورهای آمریکایی و با افتخار خبرهای شکار آنها را در صفحه رسمی خود منتشر و به نوعی تبلیغ شکار می کند.
در واقع این قضیه و بی تفاوتی محیط زیست به عنوان متولی حمایت از حیات وحش مصداق روشن این بیت شعر است که" هرچه بگندد نمکش می زنند/وای به روزی که بگندد نمک".
درویش: ما از قرق هایی که توسط ثروتمندان تبدیل به قرق سلطنتی شدهاند حمایت نمیکنیم
در این رابطه محمد درویش، مدیرکل سابق دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، می گوید فلسفه قرق های اختصاصی فلسفه درستی است اما اگر محدود به شکار شود و مانند آقای عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بگوییم که قوچ های پیر زیاد آب می خورند بنابراین باید شکار شوند آن وقت است که از نظر اخلاقی مشکل ساز می شود و نمی توان به هدف نهایی که جلب توجه جامعه محلی و همچنین بکارگیری فارغ التحصیلان بیکار در حوزه های محیط زیست و منابع طبیعی است دست یافت و در واقع ما از قرق های اختصاصی حفاظت می کنیم که توسط متخصصان، کارشناسان جوان فارغ التحصیل و از NGO ها راه اندازی شوند نه اینکه ثروتمندی با پول خود منطقه ای را برای تبدیل به قرق سلطنتی کند.
منطقشان این است که ما به حیات وحش غذا می دهیم پس حق داریم آنها را بکشیم و به شکارچیان مو بور خارجی اجازه شکار دهیم
درویش می افزاید: متاسفانه روند فعالیت قرق های اختصاصی در کشور به درستی شکل گرفته و در استان های یزد و کرمان چند فرد سرمایه دار نسبت به انجام این کار اقدام کردند نه NGO ها؛ یعنی بدنه اجتماعی نداشتند و تنها با پول خود منطقه ای را مانند قرق های صنعتی برای خود قرق کردند که راحت بتوانند شکار کنند، حیات وحش را سلاخی کنند و منطق آنها نیز این است که ما به آنها غذا می دهیم پس حقمان است آنها را بکشیم یا به شکارچیان مو بور خارجی اجازه شکار دهیم.
نقوی حسینی: سازمان محیط زیست باید حافظ حیات وحش باشد نه اینکه خود زمینه شکار و کشتار آنها را فراهم کند
در قرق های اختصاصی نظارت و سیاستگذاری نظام برداشته و به افراد غیرمتخصص و غیرکارشناس واگذار می شود و این اقدام به شدت خسارت بار است
سیدحسین نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت، تاکید می کند: سازمان محیط زیست باید حافظ حیات وحش باشد نه اینکه خود زمینه شکار و کشتار آنها را فراهم کند متاسفانه در قرق های اختصاصی نظارت و سیاستگذاری نظام برداشته و به افراد غیرمتخصص و غیرکارشناس واگذار می شود و این اقدام به شدت خسارت بار است.
پاپی زاده: محیط زیست تنها به فکر درآمد زایی از طریق کشتار حیات وحش بوده تا حفظ آنها
عباس پاپی زاده عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، معتقد است متاسفانه تجربه نشان داده طی چند سالی که سازمان محیط زیست قرق های اختصاص را واگذار کرده به هیچ وجه موفق نبوده و اسناد آن نیز موجود است در این رابطه به شدت نسبت به عملکرد محیط زیست انتقاد داریم زیرا نظارتی وجود ندارد و در نحوه واگذاری دقت نشده و در واقع تنها به فکر درآمد زایی از طریق کشتار حیات وحش بوده تا حفظ آنها.
وی می افزاید: این اقدام تنها نگرانی و اعتراضات کارشناسان و دوستداران محیط زیست را به همراه داشت بهتر بود بخش خصوصی توانمند و متخصص در این حوزه فعالیت کند که هدف اصلی آنها حفظ حیات وحش باشد نه اینکه قرق ها به افراد غیراهل و غیرکارشناس واگذار شود.
محیط زیست از ظرفیت های بسیار بالایی برخوردار است و این ثروت بین نسلی را باید برای نسل های آینده حفظ و ذخیره کرد
بر اساس اظهارات پاپی زاده محیط زیست از ظرفیت های بسیار بالایی برخوردار است و این ثروت بین نسلی را باید برای نسل های آینده حفظ و ذخیره کرد اما متاسفانه در سال های گذشته به دلیل ضعف نظارت محیط زیست و همچنین بی توجهی نسبت به تامین اعتبار لازم برای حفاظت از حیات وحش و گونه های جانوری، زیست بوم گیاهی و جانوری آسیب زیادی دید و اگر وضعیت به این منوال پیش رود در آینده نه چندان دور در رابطه با کاهش گونه های جانوری و گیاهی دچار بحران جدی خواهیم شد کما اینکه در حال حاضر نیز با این بحران مواجه هستیم.
بختیاری: قرق اختصاصی به شیوه فعلی به هیچ وجه کارشناسی شده نیست
اعطای مجوز شکار از سوی محیط زیست به عنوان متولی حفاظت از حیات وحش برای درآمدزایی به هیچ وجه اقدام درستی نیست و پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه دارد
علی بختیاری عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، بر این باور است که قرق های اختصاصی گزینه مناسبی نیست و نمی توان گفت شکار کنترل شده و نسل حیات وحش افزایش یافته زیرا به هیچ وجه این امر دیده نمی شود بنابراین قرق اختصاصی به شیوه فعلی به هیچ وجه کارشناسی شده نیست و اعطای مجوز شکار از سوی محیط زیست به عنوان متولی حفاظت از حیات وحش و محیط زیست برای درآمدزایی به هیچ وجه اقدام درستی نیست و پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه دارد بنابراین در رابطه با فعالیت آنها باید تجدیدنظر کرد.
کمالی پور: واگذاری حیات وحش به افراد فاقد صلاحیت و غیرکارشناس زنگ خطری جدی برای محیط زیست کشور است
یحیی کمالی پور، نایب رئیس کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، تاکید می کند که طبق قانون و مقررات کشور جمهوری اسلامی سازمان حفاظت محیط زیست متولی حفاظت از محیط زیست است به نحوی که هر گونه کنترل، نظارت، پیشگیری و برخورد در این حوزه به محیط زیست واگذار شده بنابراین واگذاری حیات وحش به افراد فاقد صلاحیت و غیرکارشناس و تلاش برای افزایش حضور شکارچیان خارجی جهت قتل و عام حیوانات خارج از شرح وظایف محیط زیست و زنگ خطری جدی برای محیط زیست کشور است.
مقام معظم رهبری می فرمایند شکار کردن تفریحی حتی اگر با مجوز سازمان محیطزیست باشد، جایز نیست
سازمان حفاظت محیط زیست با اعطای مجوز به گردشگران خارجی حیات وحش را قربانی سودجویی خود کرده است
در حالی که مراجع تقلید شکار تفریحی را حرام می دانند و مقام معظم رهبری می فرمایند" شکار کردن تفریحی حتی اگر با مجوز سازمان محیطزیست باشد، جایز نیست " اما متاسفانه سازمان حفاظت محیط زیست پا را فراتر گذاشته و با اعطای مجوز به گردشگران خارجی حیات وحش را قربانی سودجویی خود کرده است.
در این رابطه نقوی حسینی یادآور می شود: حوزه گردشگری و فعالیت های توریستی یکی از پایه های درآمدی کشورها است و در کشور ما نیز ظرفیت های بسیار زیادی برای گردشگری دارد و می توان با کشورهای منطقه رقابت کرد البته غیر از محیط زیست بیش از 100 مورد و آیتم گردشگری در کشور وجود دارد که می توان آنها را رونق داد چرا تمامی ظرفیت های گردشگری کشور را رها کردیم و به محیط زیست چسبیدیم؟
نباید به بهانه توسعه پایدار به شکارچیان خارجی اجازه قتل و عام حیات وحش داده شود
بختیاری، نماینده مردم بافت نیز تاکید می کند درآمدزایی از طریق شکار به هیچ وجه منطقی نیست و نباید به بهانه توسعه پایدار به شکارچیان خارجی اجازه قتل و عام حیات وحش داده شود اگر قرار باشد شکار برای شکارچیان داخلی ممنوع باشد باید برای شکارچیان خارجی ممنوعیت بیشتری اعمال شود.
علی بختیاری در نشست کارگروه دام، طیور و آبزیان کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی
وی می افزاید: سازمان حفاظت محیط زیست چرا به شکارچیان خارجی به راحتی اجازه شکار می دهد در حالی که شکار در دنیا منسوخ شده و از سویی وضعیت حیات وحش بسیار شکننده تر از آن است که توان شکار را داشته باشد در این رابطه باید شکار در کشور ما نیز ممنوع و تفنگ ها کنار گذاشته شود و محیط زیست تجدیدنظر کند و نباید اجازه شکار به اتباع خارجی در کشور داده شود؛ در واقع فعالیت و ورود شکارچیان خارجی به کشور شکارچیان داخلی را به قتل و عام حیات وحش ترغیب می کند.
در شرایطی که جامعه محلی در رابطه با شکار به شدت تحت فشار است نباید شکارچیان خارجی ها چون پول بیشتری دارند شکار کنند
تایید نمی کنیم در شرایطی که جامعه محلی به شدت تحت فشار است و حتی نباید کشت و کار کنند شاهد باشند که شکارچیان خارجی ها چون پول بیشتری دارند شکار کنند
درویش نیز معتقد است به هیچ وجه تایید نمی کنیم در شرایطی که جامعه محلی به شدت تحت فشار است و حتی نباید کشت و کار کنند شاهد باشند که شکارچیان خارجی ها چون پول بیشتری دارند شکار کنند و این باعث جری تر شدن و موج بی اعتمادی می شود و جامعه محلی نیز به سمت شکارغیرقانونی روی می آورند و اگر بیش از 130 محیط زیست شهید شده اند به دلیل این تهدیدهایی است که وجود دارد.
اینکه جامعه محلی می بیند خارجی موبور با حمایت محیطبان حیات وحش را بیرحمانه شکار می کند و آنها نمی توانند بسیار آسیب زا است
وی می افزاید: اینکه جامعه محلی می بیند خارجی مو بور با امکانات و حمایت محیط بان حیات وحش را بی رحمانه شکار میکند چون پول دارد و آنها نمیتوانند بنابراین موضوع به شدت می تواند برای محیط زیست آسیب زا باشد.
دشمن امروزه با ابزارهای نوین به جنگ ما برخاسته و راهبرد و اهدف زیادی را دنبال می کند که به طور قطع اگر نتوان تاکتیک ها و راهبردهای آنها را شناسایی کرد تبعات آن دامنگیر کشور می شود.
محیط زیست و گردشگری از جمله حوزه هایی است که به تازگی مورد توجه دشمن قرار گرفته است
محیط زیست و گردشگری از جمله حوزه هایی است که به تازگی مورد توجه دشمن قرار گرفته و تمرکز زیادی بر روی جاسوسی های نوین در پوشش های گردشگری و محیط زیستی مناطق کویری پیدا کرده اند و از این طریق به دنبال ضربه زدن به منافع ملی هستند.
سفر 41 تبعه اروپایی به استان یزد به منظور شکار و حضور در محدوده اماکن حساس کشور
در این رابطه بر اساس برخی اطلاعات، در سال 97 بیش از 41 تبعه اروپایی به منظور شکار به استان یزد سفر کرده و در مناطق کویری و قرق که در محدوده اماکن حساس قرار دارند حضور یافتند.
افزایش 20درصدی حضور اتباع اروپایی در مناطق قرق و کویری یزد
افزایش 20 درصدی حضور اتباع اروپایی در مناطق قرق و کویری یزد از یک سو و عدم نظارت و کنترل بر عملکرد آنها از سویی دیگر زمینه مناسبی را برای شناسایی نقاط امن کویری برای سرویسهای اطلاعاتی بیگانه جهت جاسوسی و شناسایی از مناطق حساس کشور هموار کرده که بر اساس نظر کارشناسان و نمایندگان مجلس اگر نسبت به ورود تبعه خارجی و آمریکایی به کشور غفلت شود در آینده ای نزدیک تبعات آن دامنگیر کشور می شود.
ضرورت توجه به پروژه نفوذ و جاسوسی در حوزه محیط زیست
آنچه که باید امروزه مورد توجه قرار گیرد پروژه نفوذ و جاسوسی است که در حوزه محیط زیست رخ می دهد
نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در رابطه با حضور اتباع اروپایی و آمریکایی در مناطق بکر کویری، می گوید: آنچه که باید امروزه مورد توجه قرار گیرد پروژه نفوذ و جاسوسی است که در حوزه محیط زیست رخ می دهد البته تنها مختص کشور ما نیست و در سایر کشورها امکان رخداد آن وجود دارد.
چرا تمامی ظرفیت های گردشگری کشور را رها کردیم و به محیط زیست چسبیدیم
وی ادامه می دهد: جای سوال است که چرا تمامی ظرفیت های گردشگری کشور را رها کردیم و به محیط زیست چسبیدیم آن هم در مناطق بکر کشور که حساس است؛ شنیده ها حاکی از این است که این مناطق به گردشگران برای شکار اجاره داده می شود تا به جولانگاهی برای شکار و سایر فعالیت ها تبدیل شود و دستگاه های امنیتی باید در این رابطه اظهارنظر کنند.
دستگاه های نظارتی و امنیتی عملکرد شکارچیان خارجی را رصد کنند
نقوی حسینی تاکید می کند: شکارچیان خارجی در مناطق بکر و حساس و زیر سایه ضعف نظارت دستگاه ها شکار می کنند که نیاز است دستگاه های نظارتی و امنیتی ورود کنند و نظارت مناسبی را بر عملکرد شکارچیان داشته باشند و رفتار و عملکرد آنها را بررسی کنند.
حضور شکارچیان خارجی تحت پوشش گردشگر در مناطق بکر و حساس کویری خطرزا است
وی می افزاید: حضور شکارچیان خارجی تحت پوشش گردشگر در مناطق بکر و حساس کویری خطرزا بوده و به هیچ وجه اقدام مناسبی نیست و نباید اجازه داد به راحتی در مناطق حساس و امن محیط زیست حضور یابند و در پوشش گردشگر دست به هر کاری بزنند.
البته درویش نظر دیگری دارد و می گوید: به طور قطع با شکارچیانی که پروانه شکار می گیرند یک محیط بان همراه است و تمامی مشخصات آنها را وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه و امور خارجه داشته و به این راحتی ویزا به آنها داده نمی شود و وزارت خارجه در زمان اعطای ویزا تمامی اطلاعات آنها را بررسی می کند بنابراین به این شکل نیست که به بهانه شکار آزاد و در طبیعت رها باشند.
چرا باید به راحتی اجازه شکار به یک آمریکایی در کشور داده شود
بر اساس اظهارات بختیاری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در حال حاضر جاسوسی در پوشش محیط زیستی کشور را تهدید می کند ورود تبعه خارجی و آمریکایی به کشور برای کشتار حیات وحش کشور به هیچ وجه صورت خوشی ندارد چرا باید به راحتی اجازه شکار به یک آمریکایی در کشور داده شود در حالی که امکان جاسوسی این افراد از مناطق حساس کشور وجود دارد؛ می طلبد دستگاه های امنیتی ورود و وضعیت را بررسی کنند.
نباید اجازه داد مناطق بکر کشور به جولانگاه و محل تفریح اتباع و شکارچیان خارجی تبدیل شود
کمالی پور نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس نیز بر این باور است که نباید اجازه داد مناطق بکر کشور به جولانگاه و محل تفریح اتباع و شکارچیان خارجی تبدیل شود به طور قطع اعطای مجوز شکار به شکارچیان خارجی کشور را با خطرات زیست محیطی، امنیتی و جاسوسی مواجه می کند.
در شرایط حساس فعلی نمی توان گفت هدف اصلی ورود اتباع خارجی به کشور تنها شکار باشد
وی می افزاید: در شرایط حساس فعلی نمی توان گفت هدف اصلی ورود اتباع خارجی به کشور تنها شکار باشد بلکه می توانند به بهانه های متعددی و در پوشش گردشگر وارد کشور شوند و صدور راحت مجوز شکار از سوی محیط زیست آنها را به اهدفشان نزدیکتر می کند و امنیت کشور را به خطر می اندازد.
ممکن است همراهان خواسته یا ناخواسته اطلاعاتی را در اختیار شکارچیان خارجی قرار دهند
وی با تاکید بر ضرورت جلوگیری از ورود شکارچیان خارجی به کشور می گوید: برخی از افرادی که با شکارچیان همراه می شوند علم و اطلاعات کافی از مباحث امنیتی و سیاسی ندارند و ممکن است خواسته یا ناخواسته اطلاعاتی را در اختیار تبعه خارجی قرار دهند و تبعات بسیار سنگینی را برای آینده کشور به همراه داشته باشد.
دولت به محیط زیست تذکر دهد تا تنها در حوزه شرح وظایف خود عمل کند
دولت باید به محیط زیست تذکر دهد تا محیط زیست تنها در حوزه شرح وظایف خود عمل کند و به گونه ای اقدام نکند که امنیت کشور به خطر افتد
به گفته نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد برای پیشگیری از چنین تهدیدهایی باید از ورود هر گونه شکارچی خارجی به کشور جلوگیری شود و دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی باید ورود کنند و در صورت مشاهده هر گونه تخلف مراتب را به دستگاه قضا اعلام کنند و از سویی دولت نیز باید به سازمان حفاظت محیط زیست تذکر دهد تا محیط زیست تنها در حوزه شرح وظایف خود عمل کند و به گونه ای اقدام نکند که امنیت کشور به خطر افتد.
پاپی زاده نیز تاکید دارد: اینکه در هر منطقه ای از کشور شاهد شکار باشیم به لحاظ تامین شرایط امنیتی خاص برخی مناطق این شرایط وجود ندارد و سازمان محیط زیست باید هماهنگی لازم را با دستگاه های امینتی و انتظامی کشور داشته باشد.
با مطرح شدن نام عیسی کلانتری برای سکانداری کشتی سرگردان و طوفان زده محیط زیست نگرانی هایی میان کارشناسان و دلسوزان محیط زیست به وجود آمد هرچند برخی تاکید داشتند نباید پیش داوری کرد اما پس از گذشت سال ها فعالیت این ناخدای ناهماهنگ، تمامی نگرانیها و کابوس ها به واقعیت پیوست و نتوانست کشتی سرگردان محیط زیست را به سرمنزل مقصود سوق دهد.
دفاع تماد قد سازمان محیط زیست از راه اندازی قرق های اختصاصی، صدور مجوز شکار، شکارفروشی و سلاخی حیات وحش و همچنین محصولات تراریخته نشان می دهد هنوز برای دغدغه مندی و تعصب برای حفاظت از محیط زیست راه طولانی در پیش داریم و در این وانفسا نیاز به افرادی که محیط زیست را تبدیل به بنگاهداری شکار نکنند بیش از پیش احساس می شود.