روز گذشته، خبری در برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شد که منتشرکنندگان آن مدعی بودند، جر و بحث تندی از سوی «حسن روحانی» رئیس جمهور با «اسحاق جهانگیری» در یک جلسه شده و همین باعث دلخوری و قهر معاون اول معاون رئیس جمهور گشته است؛ هرچند این خبر از سوی برخی چهرههای دولتی تکذیب شد و برخی هم به آن کنایه زدند، آنچه از دل واکنشها به آن میتوان نتیجه گرفت، این است که خبر خیلی هم نامربوط و نادرست نیست و اتفاقی بین روحانی و جهانگیری درگرفته است.
به گزارش «تابناک»؛ خبر این گونه روایت شده بود که در پی بروز مباحثهای در جلسه روز شنبه، روحانی خطاب به جهانگیری میگوید که شما و اصلاح طلبان به دنبال سرنگونی دولت هستید. معاون اول، اما در واکنش به این سخنان رئیس جمهور، اظهارات تندی بر زبان نمیآورد، اما تصمیم به ترک جلسه میگیرد، ولی لاریجانی ـ احتمالا منظور «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی است ـ از او (معاون اول رئیس جمهور) میخواهد جلسه را ترک نکند. هرچند حضور او در جلسه به معنای پایان این ماجرا نبوده است.
آن طور که در خبرهای مربوط به این جدال لفظی بین رئیس دولت و نفر اول بعد از او آمده است، «اسحاق جهانگیری» پس از پایان جلسه، راهی منزل شده و در محل کار خود حاضر نمیشود. پس از عدم حضور معاون اول رئیس جمهور، از قرار معلوم چندین تن از وزیران کابینه، طی روزهای شنبه و یکشنبه با جهانگیری تماس گرفته یا به دیدار او در منزلش رفته و خواستار بازگشت معاون اول به سر کارش شده اند. گفته شده، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه از جمله وزیرانی است که برای وساطت، به منزل جهانگیری رفته است.
حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در توئیتی که به نظر میرسد بی ارتباط با این ماجرا نباشد، نوشت: «جلسات عالی کشور نه جای بله قربان گویی است، نه خطاب و عتاب و نه جای قهر و ناسازگاری. بزرگان کشور در این جلسات، دیدگاههای سازمانی مختلف و گاه متعارض را با صراحت تمام مطرح و تبادل نظر را تا رسیدن به بهترین تصمیم برای بهبود زندگی مردم دنبال میکنند.»
پس از طرح این موضوع در رسانه ها، مشاور معاون اول رئیس جمهور در واکنش به برخی اخبار درباره درگیری لفظی روحانی و جهانگیری، گفت: هم اکنون معاون اول رئیس جمهور در جلسه هیأت دولت حضور دارد. «کاظم پالیزدار» در خصوص شایعات مطرح پیرامون اسحاق جهانگیری در فضای مجازی گفت: جلسه هیأت دولت (جلسه روز یکشنبه دولت) دقایقی پیش آغاز شده و آقای جهانگیری هم با قوت در این جلسه حضور دارند.
همچنین خروجی تلاش تیم اطلاع رسانی و خبری دولت هم برای رد موضوع جدال لفظی بین رئیس جمهور و معاون اولش، انتشار یک عکس از جلسه دولت بود که در آن روحانی، جهانگیری و وزیر اطلاعات در جلسه روز گذشته دولت در حالی که میگویند و میخندند، بود و در توضیح آن آمده که «برخی رسانهها شایعهای مبنی بر مناقشه جهانگیری و روحانی و قهر معاون اول رئیس جمهوری منتشر کرده بودند که این تصویر، نشانهای بر کذب بودن این شایعه است»؛ در حقیقت دمدستیترین کار برای رد وجود چنین موضوعی انتخاب شده بود.
از سال ۹۶ که دولت دوازدهم کار خود را آغاز کرده، خبرهای بسیاری درباره اختلاف نظر اسحاق جهانگیری با رئیس جمهور و بخشهایی از دولت و هچنین انتقاداتی که او به مسائل جاری قوه مجریه دارد، منتشر شده و میشود و هرازگاهی هم خبرهایی یا از جانب اصلاح طلبان و از دیگر بخشها منتشر میشود که مثلا «جهانگیری اختیاراتش کم شده»، «بهتر است او از دولت جدا شود»، «معاون اول از دولت رفتنی است»، «او با رئیس دفتر رئیس جمهور اختلاف نظر جدی دارد» و اخباری امثال آن.
در این دو سالهای که از عمر دولت دوازدهم گذشته، هرچند مشکلات اقتصادی و اجرایی زیادی در دولت وجود داشته و گریبان کشور را به واسطه تحریمهای آمریکا گرفته است، حواشی هم به همان اندازه زیاد بوده تا جایی که بسیاری از اقدامات و عملکردها از این ناحیه تحت تأثیر قرار گرفته و در برخی اوقات حتی حاشیهها بر متن دولت غلبه کرده است؛ بنابراین، میتوان این گونه تحلیل کرد که وجود چنین مسائلی وقت و انرژی بسیاری از دولت تدبیر و امید میگیرد.
در حقیقت باید هم خطاب به رئیس جمهور، هم خطاب به معاون اول او، هم خطاب به سایر دولتمردان و هم به دیگر ارکان نظام، یادآوری کرد در شرایط سخت اقتصادی کشور ـ که مردم منتظر حل مشکلات هستند ـ وقت دعوا و آشتیهای اینچنینی نیست. یک بار برای همیشه تکلیف این خبرها و شایعات را مشخص کنید و اگر توافق ندارید، تصمیم بگیرید که از ایجاد هزینه برای کشور بپرهیزید؛ برای نمونه، اگر «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور به رغم کمکی که به حسن روحانی در دولت یازدهم و در ایام انتخابات کرده است، فضا را برای انجام وظیفه و مسئولیت فراهم نمیبیند، رسما استعفا داده و از قوه مجریه جدا شود.
از طرفی اگر روحانی واقعا اعتقاد دارد که اصلاح طلبان به دنبال سرنگونی دولت هستند یا به افراد برآمده از این جناح حداقل برای کار در دولت دومش اعتقاد ندارد، میتواند با یک تصمیم صحیح و به کارگیری افرادی که به آنها اعتماد و اعتقاد بیشتری دارد، بساط حاشیهها و شایعات را برچیده و پیشبرد هرچه بهتر امور و حل معضلات و مشکلاتی که نیازمند یک کار جدی و به دور از حاشیههای زائد است، کمک کند. با انجام چنین اقداماتی دیگر خبری از قهر، دعوا و آشتی هم نیست. از طرفی اگر همه این مسائل ساخته ذهن حاشیه سازان است، روحانی و جهانگیری به صراحت آن را بیان کنند و یک بار برای همیشه تکلیف را مشخص سازند.