مدیرکل میراث فرهنگی استان قم از ثبت ملی جشن نیمه شعبان با محوریت مسجد مقدس جمکران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان قم، حمید یزدانی با اعلام این خبر اظهار داشت: به غیر از جشن نیمه شعبان، ۸ اثر معنوی دیگر استان قم با عناوین مختلف شامل مهارت انگشترسازی، مهارت ساخت کاشی ۷ رنگ، مهارت ساخت لعاب سبز قمی، مهارت چلنگری، مهارت عصاری، مهارت پخت آبگوشت یخنی، و دو بازی الکدولک و توپ مره در اجلاس ثبت آثار معنوی کشور که در استان اردبیل برگزار شد واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی قم با بیان اینکه جشن نیمه شعبان باعث وفاق ملی، اجتماعی و ایجاد حس همبستگی در جامعه میگردد، افزود: این جشن بزرگ و فرخنده به مناسبت تولد حضرت مهدی (عج) در سراسر ایران با شور و شعف برگزار میشود، اما مرکزیت این جشن که معمولاً از اقصی نقاط کشور و بعضاً از سایر کشورهای دیگر در آن شرکت میکنند، مسجد مقدس جمکران قم است.
وی ضمن اشاره به رواج رشته انگشتر سازی در شهر قم به دلیل حضور گسترده گردشگران مذهبی، گفت: بر اساس شواهد موجود و آثار بهدستآمده از تپه صرم، تولید و استفاده از انگشتر بیش از ۲ هزار سال پیش از میلاد مسیح در قم معمول بوده است و جای آن بوده که با حمایت مسئولان امر زمینه تقویت هرچه بیشتر این رشته از لحاظ کمی و کیفی موردتوجه قرار گیرد و این رشته در لیست آثار صنایعدستی ثبت شود.
یزدانی با بیان اینکه مهارت پخت کاشی هفترنگ قم از جمله پروندههایی بود که در فهرست میراث ملی ثبت گردید، ادامه داد: قدمت کاشی در استان قم به دلیل وجود مزارات متعدد امامزادگان مقرب بسیار کهن بوده و مدارک بسیاری از کاشی هفترنگ در جایجای شهر قم نمایان است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان قم گفت: مهارت ساخت لعاب سبز قمی بسیار قدیمی است، اما ازآنجاییکه سفال در طول زمان شکسته و از بین میرود اطلاعات ما از منشأ و قدمت واقعی این بر اساس اطلاعات شفاهی است، اما طبق اطلاعات مستند استاد هنرمند رضا سرکار پور، پدر بزرگ ایشان در دوره قاجار اقدام به ساخت این نوع لعاب میکردهاند، قدمت آن حداقل به دوره قاجار میرسد.
وی ادامه داد: چلنگری یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیاء سبکوزن مانند میخ، انبر و ... ساخته میشود که خوشبختانه این هنر به دلیل کاربردی بودن هنوز در بین اهالی قم رواج دارد.
یزدانی افزود: عصاری در لغت به معنی روغنکشی بوده که با توجه به وجود عصار خانهای متعلق به قرن یازدهم هجری قمری در شهر کهک قم، نشان از قدمت این مهارت در عصر صفوی دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی قم گفت: آبگوشت یخنی از دیگر غذاهای سنتی تهیهشده در استان قم است که نحوه پخت آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
یزدانی گفت: بازی الکدولک و بازی توپ مره نیز دو بازی بومی و محلی قم نیز واجد ارزش شناخته و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
وی تصریح کرد: در این همایش استان قم در زمره استانهایی قرار گرفت که بیشترین آثار ثبتی را داشته است و پرونده جشنهای نیمه شعبان با محوریت مسجد مقدس جمکران در رده پروندههای بسیار ارزشمند این همایش شناخته شد.