رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران به خبرنگار تابناک اقتصادی در مورد جلسات برای مشخص شدن نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آینده (۹۸-۹۹) گفت: در روز یکشنبه مورخ ۱۰ شهریور ماه ۱۳۹۸ جلسهای با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس خواهیم داشت که قرار است در آن جلسه آنالیز و هزینهها را ارائه دهیم.
به گزارش
تابناک اقتصادی، آرام آرام روزها به پایان شهریور ماه نزدیک میشود، اما هنوز خبری از جلسات دولت برای تعیین نرخهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی نیست. این در حالی است که طبق قانون باید این جلسات تا پایان شهریور ماه برگزار و نرخها نیز مشخص شود. طبق قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و ضرر و زیان کشاورزان، دولت موظف است همه ساله خرید محصولات اساسی کشاورزی (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندرقند، پنبه وش، دانههای روغنی، چای، سیب زمینی، پیاز و حبوبات) را تضمین نموده و حداقل قیمت خرید تضمینی و مصوب را قبل از آغاز هر سال زراعی (آخر شهریور ماه) از طریق رسانههای عمومی اعلان نماید.
در چند سال گذشته تعللهایی از سوی دولت برای اعلام نرخهای خرید تضمینی کشاورزی در وقت قانونی آن مشاهده شده است و همین تعللها باعث شده است تا گندمکاران نتوانند برای کشت سال زراعی آینده خود برنامه ریزی لازم را انجام دهند و این موضوع بر روی میزان تولید گندم تاثیرگذار بوده است. همچنین هنگامی که نرخهای خرید تضمینی از سوی دولت اعلام میشود، این نرخها گندمکاران را راضی نمیکند. خبرها حکایت از آن دارد که گندمکاران در سال زراعی جاری گندم کمتری به دولت فروخته اند و این موضوع میتواند امنیت غذایی مردم را به نوعی تهدید کند.
حالا پرسش این است که چرا در سال جاری گندمکاران گندم کمتری به دولت فروختند؟ جلسات تعیین نرخ خرید تضمینی برای گندم در سال زراعی آینده به کجا رسیده است و چه قیمتی برای خرید تضمینی گندم پیشنهاد خواهد شد؟
علیقلی ایمانی رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در پاسخ به این پرسشها به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: کشاورزان امسال گندم کمتری را در مقایسه با سال گذشته به دولت فروخته اند. این موضوع کاهش فروش گندم به دولت نیز دو دلیل دارد: اول اینکه در ابتدای فصل برداشت دلالها با بیان این موضوع به کشاورزان که دولت پول شما را نقد نمیدهد، توانستند حتی گندم را زیر قیمت دولت از گندمکاران خریداری کردند و پول گندمکار را نقد پرداخت کردند و دوم اینکه بخشی از گندم هم به امید اینکه احتمالاً دولت در نرخ خرید تضمینی گندم تجدید نظر کند به دولت تحویل داده نشد که البته هم اکنون و با توجه به اینکه نرخ خرید تضمینی افزایش نیافت، آرام آرام این بخش از گندمها به دولت فروخته میشود. نکته حائز اهمیت این است که خوشبختانه امسال دولت در مقایسه با سالهای گذشته پرداختیهای بهتری در زمینه خرید تضمینی گندم داشت و امروز که کشاورز گندم خود را به دولت تحویل میداد حداکثر ظرف زمان ده روز پول در حسابش بود.
وی در مورد احتکار گندم هم گفت: برخی دلالان این کار را انجام داده اند که البته دستگاههای نظارتی به این موضوع ورود پیدا کرده اند و به عنوان نمونه حتی در روزهای گذشته در بندرترکمن استان گلستان حدود ۲۲۰۰ تن گندم از یک انبار کشف شد. رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران افزود: گندم به میزان کافی در سال جاری تولید شده است و در مجموع نگرانی از بابت کاهش تولید وجود ندارد، اما خرید بنا به دلایلی که عرض کردم امسال یک مقداری کمتر اتفاق افتاده است.
وی در مورد جلسات برای مشخص شدن نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آینده گفت: در روز یکشنبه مورخ ۱۰ شهریور ماه ۱۳۹۸ جلسهای با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس خواهیم داشت که قرار است در آن جلسه آنالیز و هزینهها را ارائه دهیم. ما همچنین پیشنهاد خود را با توجه به هزینههای تولید و تورم موجود در کشور برای خرید تضمینی گندم که ۲۵۵۰ تومان میباشد به جهاد کشاورزی ارائه داده ایم. ایمانی افزود: امیدواریم که امسال یک نرخی تعیین شود که هم معیشت کشاورز تامین شود و هم انگیزهای برای تولید باشد.