رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه با دو کشور ترکیه و روسیه با «دلار» تعامل تجاری نداریم، گفت: حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد مبادلات با ترکیه با پول ملی انجام میشود و بقیه آن با یورو در حال انجام است.
به گزارش نبض بورس، عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی پیش از ظهر امروز(چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیئت دولت و در جمع خبرنگاران درباره مبادلات بانکی و تجاری با ترکیه و روسیه از طریق پول های ملی، گفت: با دو کشور ترکیه و روسیه با «دلار» تعامل تجاری نداریم.
وی ادامه داد: اگر برخی مواقع نیز از «یورو» نام میبریم، در واقع یورو را به عنوان مبنای تبدیل در نظر گرفتهایم تا اگر پول ملی دو کشور افت و خیز داشته باشد، طرف مقابل ضرر نکند.
همتی گفت: بسیاری از کشورها تمایل دارند که با پول ملی خود با ایران مبادله تجاری کنند تا آمریکا بر روند مبادلاتشان نظارت نداشته باشد و همه مبادلات مالی ما با روسیه از طریق پول ملی است، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد مبادلات با ترکیه نیز با پول ملی انجام میشود و بقیه آن نیز با یورو در حال انجام است.
وی در خصوص تحریم بانک مرکزی نیز گفت: بانک مرکزی را تحت عنوان یک سرفصل دیگر تحریم کردهاند که البته این اقدامات از نظر ما تبلیغاتی است. البته واقعیت این است که مشکلات جدی برای ما از نظر روابط بانکی ایجاد کرده اما ما راههای دیگری را برای اجرای کارهای خود یافتهایم. ما دنبال دور زدن تحریم نیستیم، اکنون در حال انجام تجارت بدون تحریم هستیم.
رئیس بانک مرکزی با اشاره به سفر اخیر خود به کشورهای همسایه گفت: دیروز کویت بودم که در آنجا با بسیاری از روسای بانکهای مرکزی کشورهای منطقه مذاکره کردیم. به نظرم تحریم مجدد بانک مرکزی با هدف ایجاد یک جو روانی است و اتفاق جدیدی رخ نمی دهد و ما در حال انجام کارهای خود هستیم.
وی ادامه داد: در آینده روابط تجاری، مالی و بانکی را با استفاده از روش هایی جدا از روش هایی که مدنظر آمریکاست برقرار می کنیم. مشکلی تاکنون برای ما رخ نداده و اگر چهار بار دیگر نیز ما را تحریم کنند تاثیر جدیدی نخواهد داشت. همان بار اول که تحریم کردند ما پیش بینی هایی کردیم تا خارج از مقرراتی که آنها در نظر گرفته بودند بتوانیم کارهای خود را پیش ببریم.
همتی درباره انتشار اوراق جدید در عملیات بازار باز گفت: در واقع این اوراق را باید مردم خریداری کنند. خزانه داری این اوراق را برای کسری بودجه خود در بازار می فروشد.
رئیس بانک مرکزی افزود: عملیات بازار باز یک ابزار سیاست پولی است و قرار نیست با عملیات بازار باز هر چه دولت اوراق می فروشد را ما خریداری کنیم. ما با دخالت خود در بازار اوراق، اجازه نمی دهیم که نرخ آن افزایش یابد. ما در حد اصلاح و کنترل نرخ بهره دخالت میکنیم و بقیه اش را ما مردم خریداری خواهند کرد.
وی افزود: در سال های بعد که وضع دولت بهتر شود، اوراق را پس می گیرد. این یک روش عادی در دنیاست که خزانه داری اوراق را منتشر می کند و بانک های مرکزی نیز از طریق عملیات بازار باز، نرخ بهره را کنترل می کنند تا اهداف تورمی بانک مرکزی لطمه نبیند.
همتی درباره ادعای اینکه ثبات نرخ دلار در هفته های اخیر آرامش قبل توفان است، گفت: کنترل کامل بر بازار ارز برقرار است. روند صادرات غیر نفتی ادامه دارد و عرضه مداوم ارز در نیما در حال انجام است. ادعای آرامش قبل از توفان که مطرح شده فقط باعث خالی کردن دل مردم می شود. اکنون روند خوبی حاکم شده و در آینده بهتر نیز می شود. هدف ما تامین ارز مورد نیاز کالاهای ضروری است.
وی با بیان اینکه برخی میگویند که بانک مرکزی تقاضاهای ارزی را محدود کرده است، افزود: در شرایط جنگ اقتصادی و فشارهای سنگین اقتصادی قرار نیست که واردات کالاهای لوکس و غیر ضروری را آزاد بگذاریم یا خروج سرمایه از کشور را مجاز کنیم. بنابراین دنبال محدود کردن مصرف ارز در بخش های غیر ضروری بوده ایم. اکنون کنترل کامل بر بازار داریم و نگرانی از این بابت نداریم و در آینده این ثبات ادامه می یابد.
رئیس کل بانک مرکزی درباره تغییر جایگاه ماشین آلات وارداتی و خسارت وارده به سرمایه گذاران نیز گفت: اینها تصمیماتی است که دولت می گیرد که در کمیسیون اقتصادی نیز بحث می شود. مواردی که فکر می کنیم توجیه اقتصادی واردات ماشین آلات به هم می خورد، تجدید نظرهایی داشته و مصوباتی داشتیم که برخی از این ماشین آلات را از این قضیه معاف کرده اند.
وی درباره گلایه بانکها از بانک مرکزی مبنی بر اینکه بابت قرضی که از بانک مرکزی میگیرند سود میدهند اما دولت نه طلب و نه سود این بانکها را نمیدهد، گفت: دولت سود معمول بانکها را محاسبه میکند، البته اکنون نیز بانک مرکزی به بانکها چندان قرض نمیدهد.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان درباره میزان دقیق بدهی دولت به بانک ها، گفت: اختلاف نظر است و سازمان حسابرسی باید تعیین کند.
منبع: مهر