تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افزایشی در قیمت سکه نخواهیم داشت، کاهش قیمت طلا در بازارجهانی/ دلیل تاثیرگذار بر قیمت طلا؟ افزایش نسبی قیمت نفت در بازار جهانی، حباب سهام آمریکا در حال ترکیدن است، چقدر ارز صرف واردات آچاربکس به کشور شد؟ کردهای عراقی کالاهای ترکیه را تحریم کردند و واکنش رئیس کل بانک مرکزی به ادعای برایان هوک را در بر دارد.
کشتی آرای: به نظر میآید در هفته جاری، افزایش تقاضا با توجه به شرایط اقتصادی و باتوجه به مراسم پیوندهایی که در ماه ربیع الاول صورت میگیرد، ادامه داشته باشد. نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران تأکید کرد: البته این افزایش تقاضای سکه و طلا موجب افزایش قیمتها نمی شود، چون سیاست بانک مرکزی در کنترل قیمت ارز بسیار موفق بوده و اگر همین سیاست ادامه داشته باشد، با ثبات قیمت ارز و کمی افزایش قیمت جهانی طلا، افزایش یا کاهش در بازار طلا و جواهر طبیعی خواهد بود.
سه خودروساز بزرگ کشور با تولید ۴۴۰ هزار و ۲۱۴ دستگاه انواع محصول سواری طی هفت ماه امسال، کاهش ۴/ ۲۲ درصدی را در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته تجربه کردند. با تداوم خودداری وزارت صنعت، معدن و تجارت از انتشار آمار تولید خودرو در کشور، باز هم صورتهای مالی ارائه شده به بورس، ملاک بررسی تیراژ خودروسازان تا پایان مهر امسال قرار گرفت. به نقل از دنیای اقتصاد؛، ایرانخودرو طی چند ماه گذشته حتی یک دستگاه سوزوکی را نیز به مونتاژ نرسانده و بنابراین این محصول عملا با خودروسازی کشور وداع کرده است. در کنار ویتارا، به نظر میرسد، دانگفنگ و ایرانخودرو نیز به آخر خط رسیدهاند و تولید این محصول چینی در کشور متوقف شده است. سایپاییها در تولید سراتو که محصولی مونتاژی و تحتلیسانس کیاموتورز کره است، با افت تولید مواجه شدهاند؛ بنابراین، تا پایان مهر امسال، سه هزار و ۶۳۰ دستگاه سراتو در سایپا مونتاژ شده که در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته، ۳۵ درصد افت را نشان میدهد. با توجه به آمار تولید مهر ماه که از صفر بودن تیراژ سراتو حکایت دارد، این مونتاژی کرهای نیز در لیست خودروهای حذفی کشور قرار گرفته است.
در بین دیگر محصولات سایپا، تیبا تیراژی ۹۱ هزار و ۶ دستگاهی از خود به جا گذاشته و بنابراین نسبت به هفت ماه سال گذشته ۲/ ۳ درصد کاهش را نشان میدهد. تولید پراید اما روندی افزایشی داشته است، خودرویی که سایپاییها سرانجام راضی به حذف آن شدند. پراید که قرار است تنها تا تیر ماه سال آینده به تولید برسد، در هفت ماه امسال تیراژی ۱۵۷ هزار و ۳۹۲ دستگاهی از خود بهجا گذاشته و در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته ۱۵ درصد افزایش تولید را تجربه کرده است.
در معاملات دیروز بازار جهانی فلزات گرانبها هر اونس طلا با 4 دلار کاهش 1508.7 دلار قیمت گذاری شد. قیمت کنونی در مقایسه با قیمت یک ماه پیش 9.8 دلار و در مقایسه با قیمت یک سال گذشته 275.8 دلار افزایش داشته است. نقره نیز سه سنت کاهش قیمت را تجربه کرد و 18.04 دلار در هر اونس قیمتگذاری شد. پلاتین بدون تغییر قیمت 930 دلار در هر اونس به فروش رسید اما پالادیوم با 11 دلار کاهش نسبت به دیروز 1769 دلار در هر اونس داد و ستد شد. به گزارش رویترز، همانند بازار نفت انتشار آمار نسبت به بهبود فعالیت کارخانههای چین اصلیترین دلیل تأثیرگذار بر قیمت طلا بوده است.
در معاملات دیروز بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت برنت دریای شمال در آخرین مبادلات نسبت به روز پنجشنبه 7 سنت افزایش داشته و 59.69 دلار در هر بشکه قیمت گذاری شد. نفت آمریکا نیز 20 سنت افزایش قیمت را تجربه کرد و 54.38 دلار در هر بشکه به فروش رسید. به گزارش اوپک هر بشکه نفت تولیدی این سازمان در آخرین مبادلات انجام شده 61.24 دلار به فروش رسیده است. به گزارش رویترز، قیمت نفت در مبادلات دیروز کاهش هفتگی را نشان میدهد اما دلیل افزایش نسبی روز جمعه، گزارش نسبت به فعالیت کارخانههای چین بود که تأثیر مثبتی بر بازار گذاشت.
پیتر شف، اقتصاددان یورپاسیفیک کپیتال میگوید که فدرالرزرو در نظر دارد ماهانه ۶۰ میلیارد دلار به اقتصاد در حال کند شدن آمریکا تزریق کند و از سوی دیگر نرخ بهره را هم کاهش دهد، اما همچنان ادعا میکند سیستم مالی آمریکا هیچ مشکلی ندارد. شف میگوید: فقط آنچه را که فدرالرزرو میگوید نادیده بگیرید و به آنچه انجام میدهد توجه کنید. آنها ناامیدانه تلاش میکنند نگذارند هوای داخل این حباب خالی شود، اما این کار جواب نخواهد داد.
او توضیح داد: حباب سهام آمریکا همین حالا هم ترکیده است. او ادامه داد: تنها سؤالی که باقی مانده است این که این هوا با چه سرعتی خالی خواهد شد و بازارهای چه موقع متوجه میشوند که بازی تمام شده است؟ آنها خواهند فهمید که فدرالرزرو تا به حال چه کار میکرده و ماهیت واقعی این اقتصاد حبابی چیست. شف توضیح داد که کاهش نرخ بهره، تلاشی ناامیدانه برای جلوگیری از بیرون آمدن باد این حباب است، تا به این ترتیب اعتماد کاذبی در مصرفکننده به وجود بیاید. شف میگوید: مصرفکنندگان همین حالا اطمینان دارند که وضعیت اقتصاد فاجعهبار است. آنها هیچ پولی ندارند، دارای کار خوبی هم نیستند، هیچ پساندازی ندارند و زیر بار بدهی وامهای به زندگی ادامه میدهند. شف گفت: اما فدرالرزرو متوجه شده که آنها تا زمانی که برای خرید وسایل مورد نیاز خود، که نمیتوانند با پولی که ندارند، تهیه کنند، به وام گرفتن ادامه دهند، به دلایلی خوشبین باقی خواهند ماند.
در حال حاضر ۲۰۲۸ میلیاردر از ۷۲ کشور جهان وجود دارند که مجموع ثروت آنها به رقم باورنکردنی ۹.۱ تریلیون دلار می رسد. در بین ثروتمندترین خانواده های جهان نام ۲۵ خانواده به چشم می خورد که در مجموع ۱.۱ تریلیون دلا ثروت دارند.
۱-خانواده والتون
خالص ثروت: ۱۵۱.۵ میلیارد دلار
منبع ثروت: والمارت
در سال ۱۹۶۲ میلادی، سام والتون و باد والتون، اولین فروشگاه والمارت را افتتاح کردند. در حال حاضر والمارت بزرگترین فروشگاه زنجیره ای در جهان است و ارزش بازار آن چیزی حدود ۱۵۱.۵ میلیارد دلار برآورد می شود.
۲- خانواده کوخ
خالص ثروت: ۹۸.۷ میلیارد دلار
منبع ثروت: صنایع کوخ
چارلز کوخ و دیوید کوخ با توسعه کسب و کار خانوادگی خود در زمینه پتروشیمی به یکی از ثروتمندترین خانواده های آمریکا تبدیل شده اند. درآمد سالانه صنایع کوخ حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در سال براورد میشود.
۳- خانواده مارس
خالص ثروت: ۸۹.۷ میلیارد دلار
منبع ثروت: شکلات سازی مارس
یکی از برترین برندهای شکلاتی در جهان که مالک شکلات های " ام اند ام" و مارس است. تخمین زده میشود این برند در سال ۳۵ میلیارد دلار درآمد داشته باشد.
۴- خانواده وان دام
خالص ثروت: ۵۴.۱ میلیارد دلار
منبع ثروت: صنایع بوش
صنایع بوش یکی از رو به رشدترین برندهای بزرگ جهان است، به گونه ای که سال ۲۰۱۷ این برند ۱۷ درصد رشد سوداوری داشت.
۵- خانواده دوماش
خالص ثروت: ۴۹.۲ میلیارد دلار
منبع ثروت: هرمس
با گذشت حدود دو قرن از تأسیس هرمس، اکنون این برند یکی از شناخته شده ترین برندهای لوکس پوشاک در جهان است. خانواده دوماش اکثریت سهام و همچنین مدیریت برندهرمس را در اختیار دارند.
۶- خانواده ورتمایر
خالص ثروت: ۴۵.۶ میلیارد دلار
منبع ثروت: شنل
یکی دیگر از نمایندگان عرصه پوشاک در فهرست حاضر که برند آن ها سالانه حدود ۱۰ میلیارد دلار درآمد دارد.
۷- خانواده آمبانی
خالص ثروت: ۴۳.۳ میلیارد دلار
منبع ثروت: صنایع رلیانس
تنها نماینده آسیا در فهرست امسال که مالک بزرگترین مجموع پالایشگاهی در آسیا هستند. این برند همچنین در حوزه خرده فروشی و ارتباطات نیز فعالیت دارد.
سیدهادی بهادری، عضو کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به افزایش 20 درصدی میزان معاملات مسکن در مهر ماه سال جاری، گفت: "با وجود افزایش قابل قبول معاملات مسکن در مهر ماه سال جاری در قیاس با شهریور ماه، اما قیمت ها هم پای میزان معاملات بالا نرفته و این مسأله یک نکته قابل توجه و مثبت است. بر اساس گزارش وزارت راه و شهرسازی، قیمت مسکن در هر متر مربع در شهری مانند تهران افزایش یافته است، این موضوع به معنای آن است که بازار مسکن دیگر از نظر قیمتی اشباع شده است. همواره کارشناسان اعلام می کنند، افزایش قیمت بازار مسکن به صورت پله ای است؛ این یعنی آنکه قیمت مسکن در مقطعی به صورت چشمگیر بالا رفته و برای مدت طولانی افزایش نخواهد یافت تا اینکه قیمت ها به میزان تورم بازار مسکن بالا رود. ما در شرایط کنونی انتظار تورم و افزایش قیمت مسکن را نداریم و امیدواریم در ماه های آتی بازار مسکن در یک روند ثبات زا بماند. /خانه ملت
فروشگاههای اقلیم کردستان عراق با پاسخ مثبت درخواست فعالان مدنی کالاهای ترکیه را در اعتراض به حمله آنکارا به شمال سوریه تحریم کردهاند. اقلیم کردستان عراق سالانه 8 میلیارد دلار از ترکیه واردات دارد که از انار گرفته تا ماست، محصولات بهداشتی و سبدهای پلاستیکی را شامل میشود. فعالان مدنی حالا به قسمت این حجم از واردات کالاهای ترکیه رفته و به دلیل حمله دو هفتهای به شمال سوریه توسط این کشور خواستار ممنوعیت ورود کالاهای ترک شدهاند. به دلیل حمله ترکیه حدود 12 هزار نفر از کردهای سوریه وارد شمال عراق شدهاند. یکی از سازمان دهندگان تحریم کالاهای ترکیه که از اشخاص معروف کردستان عراق محسوب میشود گفت: ما نمیتوانیم به خطوط مقدم مبارزه با ترکیه برویم. بنابراین سلاح ما تحریم کالاهای ترکیه است. وی تأکید کرد: ما به دنبال تعمیم این رویکرد در تمام حوزههای اجتماعی هستیم که میتواند ضربهای بزرگ به اقتصاد ترکیه باشد. فعالان مدنی در شهرهای شمالی عراق با پخش کردن پلاکارد و اعلامیه در فروشگاههای اقلیم کردستان از مصرف کنندگان خواستهاند تا از خرید محصولات ترک خودداری کرده و از سوی دیگر به دنبال راضی کردن عمده فروشها برای توقف کامل واردات از ترکیه هستند. یک فروشنده لوازم آرایشی و بهداشتی میگوید پس از حمله ترکیه به شمال سوریه ما تصمیم گرفتیم، واردات محصولات ترک را قطع کرده و حالا به دنبال جایگزینهای آن هستیم. /فارس
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در پاسخ به این که میزان فروش برق ایران در حال حاضر به عراق چقدر است گفت: در حال حاضر حدود 1200 مگاوات به عراق برق صادر می شود و طرف عراقی هر چقدر که نیاز داشته باشد ما می توانیم برق به آنها صادر کنیم. همایون حائری در پاسخ به این که دلیل تعلل طرف عراقی برای امضای قرارداد بعد از گذشت 9 ماه از امضای تفاهمنامه با عراق برای بازسازی و کاهش تلفات برق این کشور چیست گفت: در حال انجام مقدمات برای امضای قرارداد با طرف عراقی هستیم و اینکه تعللی از سمت عراقی ها وجود دارد صحت ندارد. به گزارش فارس، در بهمن ماه سال گذشته در سفر لویی الخطیب وزیر برق عراق به ایران و در دیدار با اردکانیان وزیر نیرو تفاهمنامه همکاری سه ساله ای با صنعت برق ایران امضا شد.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در یک پست اینستاگرامی نوشت؛
«اخبار تحریم های جدید در ادامه فشار حداکثری در روز گذشته:
- برایان هوک: صادرات نفت ایران به ۱۲۰ هزار بشکه در روز رسیده!
- آمریکا تحریم های جدیدی در مورد واردات و صادرات برخی لوازم و مصالح ساخت و ساز وضع کرد!
- آمریکا با همراهی چشم کشور منطقه ۲۵ شخص حقیقی و حقوقی را تحت تحریم قرار داد!
هر گزاره قبلا نیز تحت عناوین مختلف اعلام شده بود. اگر گذاره اول درست بود شاید می شد به اثربخشی دو گزاره دیگر اعتنا کرد. اقتصاد ایران مسیر تجارت در شرایط تحریمی و رشد صادرات نفتی و غیرنفتی را طی میکند.»