اکبر فتحی رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، از تلف شدن ۱۱۵۰ راس دام سبک و سنگین بر اثر زلزله در میانه خبر داد و افزود: به بیش از ۲۷۰ جایگاه دامی آذربایجان شرقی نیز خسارت هایی وارد شده است.
اسحاق جهانگیری صبح امروز در تماس تلفنی با استاندار آذربایجان شرقی که در مناطق زلزله زده استان حضور دارد گفت: همه نیروها و ارگان های امدادرسان استان برای کمک به زلزله زدگان به کار گرفته شود.
وی افزود: با بسیج تمامی امکانات استان و اعزام گروه های امداد رسان و ارزیاب به مناطق زلزله زده، اقدامات لازم و کمک رسانی فوری به آسیب دیدگان دستور کار قرار گیرد.
فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، گفت: سوخت مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی به طور کامل تامین شده است. سوخت کافی در منطقه وجود دارد و هیچ کمبودی به لحاظ تامین سوخت موردنیاز جایگاهها و مردم وجود ندارد.
وی اضافه کرد: تعدادی نفتکش حامل نفت سفید نیز به صورت اضطراری در روستاهای زلزله زده مستقر شدهاند تا در صورت نیاز، سوخت گرمایشی مورد نیاز مردم را تامین کنند.
ایرج بدر، مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی در گفتگو با مهر، درباره آخرین وضعیت برق مناطق زلزله زده گفت: تاکنون خاموشی در این مناطق نداشته ایم و تنها کنتور خانه هایی که تخریب شده اند، دچار مشکل و در نتیجه قطعی برق شدند؛ این در حالی است که در دو روستا ورنکش و ورزقان که میزان تخریب بالایی را تجربه کردند، شاهد قطعی برق بودیم که به زودی تعمیر می شود.
وی افزود: در بخش هایی از شبکه مشکلاتی ایجاد شد که اکیپ های فنی ما به سرعت رسیدگی کرده و مشکل برطرف شده است.
مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر در گفتگو با یکی از بخش های خبری شبکه خبر با اشاره به آخرین وضعیت روستاهای زلزله زده گفت: در پی زلزله ۵.۹ ریشتری در بامداد امروز در آذربایجان شرقی ۳۴ تیم عملیاتی مشغول امداد رسانی هستند و دو بالگرد نیز برای ارزیابی و ارائه اطلاعات دقیق تر در حال کار هستند.
وی ادامه داد: تاکنون ۷۸ روستا ارزیابی شده که ۷ روستا بیشترین خسارت را داشته و در ارزیابی ها بیشترین تخریب در روستای ورنکش و ورزقان است. در حال تخلیه اضطراری روستاهای زلزله زده هستیم و اسکان در این روستاها آغاز شده است و اسکان اضطراری در روستای ورنکش در حال اتمام است، در حال حاضر تمام استان های معین آماده باش هستند و تعداد فوتی ها اضافه نشده است.
سرهنگ نادر رحمانی رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا با اشاره به وقوع زلزله در بامداد روز جاری در برخی استانهای شمالی کشور، اظهار کرد: خوشبختانه تاکنون گزارشی از بسته شدن محورهای مواصلاتی اصلی استانهای زلزلهزده نداشتهایم و تمامی محورها باز هستند و امکان تردد وجود دارد.
بر اساس گزارش مدیریت کنترل و هماهنگی عملیات تا صبح امروز (ساعت ۸:۳۰)، ۳۴ تیم عملیاتی و ارزیاب به استعداد ۱۱۰ نفر نیروی عملیاتی به مناطق مختلف اعزام شده اند که تا کنون ۶۵ روستا را مورد ارزیابی قرار داده اند. بر این اساس، ۴۰ باب منزل مسکونی در ورنکش، ترکمانچای و ترک تخریب کامل شده و در ۱۴ روستا ترک خوردگی دیوار و ریزش در برخی اماکن رخ داده است.
بر اساس این گزارش، شمار جان باختگان زلزله همان ۵ تن از اهالی روستای ورنکش شهرستان میانه است و آن گونه که اورژانس کشور اعلام کرده، آمار مصدومان نیز ۳۳۹ نفر است که ۶۵ نفر بر اثر ریزش آوار مصدوم شده اند و مابقی بر اثر ترس و شوک ناشی از وقوع زلزله.
صبح امروز استاندار آذربایجان شرقی در روستای زلزله زده ورنکش حضور پیدا کرد و روند امداد رسانی را بررسی کرد.
روحانی، ریاست جمهوری کشورمان دقایقی پیش در تماس با محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی درگذشت تعدادی از هموطنان میانهای در زلزله بامداد امروز را تسلیت گفت.
روحانی بر ضرورت بسیج تمام امکانات در زمینه امدادرسانی و اسکان به زلزلهزدگان تاکید کرد.
مرتضی سلیمی رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر گفت: در پی زلزله ۵.۹ ریشتری در بامداد امروز در آذربایجان شرقی، ۳۰ تیم عملیاتی در منطقه مشغول امدادرسانی هستند. دو بالگرد در منطقه آماده به کار هستند تا ارزیابی بیشتری را داشته باشند. تاکنون ۶۵ روستا ارزیابی شده است. ۷ روستا بیشترین خسارت داشتهاند. مطابق ارزیابیها بیشترین تخریب در ورنکش با ۳۰ واحد تخریبی گزارش شده است.
وی افزود: اسکان اضطراری در ورنکش شروع شده است؛ همچنین تغذیه اضطراری همزمان با اسکان اضطراری شروع میشود. اقلام زیستی شامل چادر، پتو، چراغ والور با توجه به سرمای منطقه، سبدهای غذایی ۷۲ ساعته به منطقه اعزام شده. با آغاز اسکان اضطراری، بقیه مواد غذایی میان آسیب دیدگان توزیع میشود.
وی افزود: دراین زمین لرزه، ۶ شهر، ۱۴۵ روستا تحت تاثیر بوده اند. زلزله ۵.۹ ریشتری تاکنون ۴۰ پس لرزه داشته که بزرگترین آن ۴.۸ ریشتر بوده است. غیر از ورنکش، آسیبدیدگی ها در بقیه مناطق ترکخوردگی سقف و دیوارها بوده است.
تا ساعت ۸:۳۰ صبح، ایستگاه های لرزه نگاری ۵۷ پس لرزه ثبت کرده اند که بزرگترین شان ۴.۳ ریشتر قدرت داشته و در ساعت ۳:۰۲ در همان محدوده کانون زلزله در نزدیکی ترکمانچای به وقوع پیوسته است.
علی شهودی، مدیر روابط عمومی هلال احمر آذربایجان شرقی به فارس گفت: زلزله در بخش ترک شهرستان میانه روستای ورنکش ۵ کشته و ۱۱ مصدوم بر جای گذاشت. همچنین ۶۰ واحد تخریب شده است. عملیات آواربرداری در روستای ورنکش تمام شده است.
وی افزود: زلزله در روستاهای برزریق، اشتینار، قشلاق بخش ترک شهرستان تخریب چندین واحد ساختمان شده است. اقلام امدادی از قبیل چادر و مواد غذایی از شهرستان میانه و تبریز بارگیری و به روستاهای زلزله زده ارسال شده است.
این زلزله که در بیشتر مناطق آذربایجان شرقی احساس شد، موجی از ترس و وحشت را در میان مردم ایجاد کرده بود و شهروندان مناطقی که زلزله در آنها احساس شده بود، به پارکها و فضاهای باز پناه برده بودند. اکنون که پسلرزههای زلزله ۵.۹ ریشتری میانه نیز رو به کاهش است، بسیاری از مردم که به بیرون از خانهها رفته بودند به تدریج به منازل خود باز میگردند.
براساس گزارشهای رسیده بیشترین خسارات زلزله در ۴ روستا از جمله در روستاهای ورنکش و ورزقان بوده است.
محمدباقر هنربر، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان شرقی گفت: متاسفانه تاکنون ۵ نفر بر اثر زلزله ۵.۹ ریشتری میانه فوت کردهاند.
رئیس اورژانس کشور از جان باختن سه نفر و مصدومیت ٢٠ نفر تا این لحظه (۴ و ۴۰ دقیقه) در پی زلزله ۵.٩ ریشتری در آذربایجان شرقی خبر داد.
فرماندار میانه از ریزش کوه در جاده میانه ـ بستان آباد بر اثر زلزله بامداد امروز خبرداد. محمدرضا مشایخی گفت: برای بازگشایی مسیر ماشین آلات لازم توسط اداره راهداری شهرستان اعزام شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، رحمانی فضلی وزیر کشور به دنبال وقوع زلزله در برخی مناطق شمال غرب کشور در دستوری به رییس سازمان مدیریت بحران خواستار رسیدگی سریع به وضعیت زلزله زدگان و مناطق زلزله زده شد.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور با تاکید بر اینکه امدادرسانی به سانحه دیدگان باید در اولویت قرار گیرد گفت: تمامی واحدها و سازمان ها و ارگان های امداد رسان موظف به ارائه سریع و به موقع خدمات به زلزله زدگان می باشند و در صورت نیاز با هماهنگی استانداران مناطق زلزله زده ، امکانات و توانمندی های لازم در این خصوص به کار گرفته شود.
وزیر کشور از هموطنان خواست ضمن حفظ آرامش و خونسردی با نیروهای امداد و نجات همکاری لازم را داشته باشند و اخبار و اطلاعات خود را صرفا از مراجع رسمی دریافت کنند.
محمدباقر هنربر، مدیر کل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی گفت: متاسفانه تاکنون یک نفر فوتی در روستای ورنکش میانه بر اثر زلزله گزارش شده است.
وی افزود: بر اثر زلزله دو مورد آتشسوزی در روستاهای ترکمنچای و چند مورد ریزش دیوار گزارش شده است.
براساس این گزارش، تاکنون و در مدت یک ساعت پس از زلزله در شرق آذربایجانشرقی ۷۰ نفر برای مداوا به اورژانس شهرستان سراب مراجعه کردهاند. علت مراجعه بیشتر این افراد شوک، ترس، استرس و حالات روحی بعد از زلزله گزارش شده است. البته چند نفر نیز بر اثر افتادن از پله، دچار آسیب شده بودند که مداوا شدند و یک فرد مسن نیز که دچار حمله قلبی شده بود، احیا شد.
شهرام میرزایی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر زنجان با اشاره به احساس شدن زلزله در این شهر گفت: مرکز این زلزله مابین شهرستانهای میانه و سراب اعلام شده است. تاکنون گزارشی از خسارتهای احتمالی این زلزله در استان گزارش نشده است.
وی افزود: در حال حاضر هلال احمر شهرستانها نیز در آماده باش کامل به سر میبرند. به محض اعلام سازمان امداد و نجات، نیرو و تجهیزات به مناطق زلزله زده ارسال خواهد شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان از آمادگی کلیه واحد های امدادی جمعیت خبر داد و گفت: به کلیه پایگاه های امداد و نجات و شعب جمعیت هلال احمر استان آماده باش اعلام شده است.
مهدی ولی پور مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گیلان با اشاره به زمان وقوع زلزله بیان کرد: حدود ساعت ۰۲ و ۱۷ دقیقه امروز ۱۷ آبان ، زلزله ای به قدرت ۵/۹ دهم ریشتر مناطق گیلان ، آذربایجان شرقی ، اردبیل و... را لرزاند. کانون این زلزله در ۱۹ کیلومتری ترک آذربایجان شرقی اعلام شد. بلافاصله پس از وقوع زلزله وبا اعلام آماده باش، طبق بررسی اولیه تیم های ارزیاب جمعیت هلال احمر، وقوع این زلزله هیچگونه خسارت مالی و جانی در استان نداشته است.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان از آمادگی کلیه واحد های امدادی جمعیت خبر داد و گفت: به کلیه پایگاه های امداد و نجات و شعب جمعیت هلال احمر استان آماده باش اعلام شده است. با احتمال وقوع پس لرزه، مردم عزیز استان ضمن حفظ آرامش نسبت به بسته بودن شیرهای گاز اطمینان حاصل نمایند، همچنین با رعایت نکات ایمنی در صورت بروز هرگونه حادثه مراتب را به ۱۱۲ اعلام کنند.
بر اساس مختصات اعلام شده از کانون زلزله توسط موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، موقعیت کانون زلزله روی نقشه گوگل اینجاست:
بر اساس گزارش موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، زلزله به بزرگی ۵.۹ ریشتر در ۰۲:۱۷:۰۵ (به وقت محلی) در ۳۷.۷۳ شمالی و ۴۷.۶۱ شرقی در عمق ۸ کیلومتر در ۱۹ کیلومتری «ترک»، ۲۵ کیلومتری «سراب» و ۲۵ کیلومتری «ترکمانچای» در آذربایجان شرقی به وقوع پیوسته است.
یعقوبی معاون فرماندار میانه گفت: گروههای ارزیاب به روستاهای منطقه زلزله زده شهرستان اعزام شده اند. ریزش ساختمان از برخی روستاها گزارش شده و احتمال صدمات مالی و جانی وجود دارد.
در همین حال، فرماندار بستانآباد گفت: خوشبختانه مشکل خاصی در شهرستان بستان آباد گزارش نشده است. مردم آرامش خود را حفظ کنند. تیمهای ارزیاب همچنان در منطقه حضور دارند.
فرماندار سراب نیز به خبرنگار فارس گفت: حدود ۷۰ نفر مصدوم در شهرستان سراب داشتیم که به صورت سرپایی درمان شدند. در بعضی از روستاها تعدادی از احشام و حیوانات در زیر آوار ماندهاند که با هماهنگی دهیاران و گروههای امدادی اقدامات لازم در حال انجام است.
سایت «مرکز لرزه نگاری کشوری» موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران که از دسترس مراجعان خارج بود، بالاخره در دسترس قرار گرفت و بر اساس اطلاعات درج شده در آن، کانون زلزله در نزدیکی «ترکمانچای» قرار داشته و پس از وقوع زلزله، بیش از ده پس لرزه در این کانون به وقوع پیوسته و ثبت شده است:
راس ساعت ۲:۴۰ بامداد پس لرزه ای با قدرت ۴.۴ ریشتر بار دیگر کانون زلزله را لرزاند.
اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از وقوع زمین لرزه ۵ و ۹ ریشتری در آذربایجان شرقی و اعزام گروههای ارزیاب به مناطق زلزله زده خبر داد و به ایسنا گفت: دقایقی پیش زمین لرزه ای به بزرگی ۵.۹ ریشتر روستای آذربایجان شرقی را لرزاند.
وی با بیان اینکه تیم ها و گروه های ارزیاب به مناطق زلزله زده اعزام شدهاند گفت: تاکنون گزارشی از خسارات احتمالی این زلزله مخابره نشده اما تمامی تیمها و عوامل مدیریت بحران امدادی و خدماتی و انتظامی به حالت آماده باش درآمدهاند.
به رغم آنکه لرزیدن مناطق وسیعی از کشور موجب شده بسیاری از هموطنان مان وحشت زده شده و به دنبال اطلاعات دقیقی از ماجرا باشند، سایت مرکز لرزه نگاری کشورمان کماکان از دسترس عموم خارج است! سایتی که ظاهرا مسئولان به اهمیت در دسترس بودن آن در چنین مواقعی واقف نیستند.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور از آمادهباش تمامی پایگاههای اورژانس و مراکز درمانی استان آذربایجان شرقی خبر داده و به ایسنا گفته: تیمهای ارزیاب اورژانس به مناطق زلزله زده اعزام شدند.
به گفته وی، تاکنون گزارشی از مصدومین این حادثه مخابره نشده است.