طرح سرا یا همان سامانه رأیﺳﻨﺠﯽِ اصلاحطلبان، طرحی است که گفته می شود از سوی حزب اتحاد ملت به شورای عالی سیاستگذاری پیشنهاد شده است. در «سرا» که یک وبسایت اینترنتی است، اصلاح طلبان به عنوان «انتخابکننده» به عضویت درمی آیند و در یک رأی گیری شفاف و دموکراتیک، از میان نامزدهای واجد شرایط، فهرست نامزدهای اصلاح طلبان را در تهران و مراکز استانها برمی گزینند.
به گزارش «تابناک»؛ اما از روزی که اصلاحطلبان از طرح جدید خود رونمایی کردهاند، موافقان و مخالفان این طرح در برابر یکدیگر صفآرایی کردند. عده ای اعتقاد دارند که این طرح برای گنجاندن نفرات خاص در لیست هاست و عده ای دیگر آن را فاقد زیر ساخت مناسب برای اجرا می دانند.
داود محمدی، نماینده اصلاحطلب تهران در خصوص «طرح سرا» که در هفتههای اخیر به طور جدی توسط شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت، گفت: به نظر من، «طرح سرا» زیرساخت و امنیت لازم برای اجرا ندارد.
وی افزود: در این طرح امکان اینکه عدهای وارد سیستم شوند و امنیت آن را دچار مشکل کنند، وجود دارد. از طرفی مسأله اصلی، تقویت احزاب است. در یک جامعه مدنی، باید حرف مردم در قالب احزاب گفته و شنیده شود. از این روی، احزاب بهترین رابط بین مردم و مسئولان هستند و میبینیم در کشورهای مترقی، حزبها کاندیداهایی را به مردم معرفی میکنند تا آنها بتوانند راحتتر به انتخاب روی بیاورند.
عضو فراکسیون امید مجلس تصریح کرد: باید نقش احزاب برای مردم تبیین شود تا آنها با اعتماد بیشتری به آنها روی آورند. احزاب و جریانهای سیاسی میتوانند گفتمانهای مختلف که به جامعه نزدیک است را به وجود آورند و سپس پاسخگوی عمل خود باشند، یعنی در این صورت مردم میدانند که طرف حساب آنها چه کسانی هستند.
محمدی اظهار داشت: «طرح سرا» ابتکار عمل را از احزاب اصلاحطلب گرفته و در این طرح، احزاب خیلی جایگاه ندارند و این اصلاً اتفاق خوبی نیست، زیرا اگر احزاب فردی را معرفی کنند و آن شخص رأی بیاورد، پاسخگو هستند، ولی در این طرح اگر به فرد منتخب انتقاد شود، میگوید من برآمده از نظرجمعی اصلاحطلبان هستم و آن گاه مردم سردرگم میشوند و نمیدانند باید مطالبات خود را از چه کسانی پیگیری کنند.
دبیرکل انجمن اسلامی معلمان کشور گفت: من آینده خوبی برای این طرح متصور نیستم و اتفاقاً برخی احزاب بزرگ اصلاحطلب هم در شورای عالی سیاستگذاری با آن مخالفت کردند، زیرا این روند یک روند عادلانه برای شایستهسالاری نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم اگر بنا به اجرای «طرح سرا»ست، حتماً در ابتدا در قالبهای کوچکتر و نه در انتخابات مجلس یازدهم آزمایش شود، زیرا اگر برای انتخابات پیشرو استفاده و ضعفها و ایرادات اساسی آن دیده شود، هزینه زیادی متوجه اصلاحطلبان خواهد شد.