دلار ۴۲۰۰ تومانی در بودجه ۹۹؛ به نام حمایت از مصرف کنندگان، اما به کام واردکنندگان!

در مجموع طی دو سال حدود ۱۶۲ هزار میلیارد تومان یارانه برای پایین نگه داشتن قیمت کالا‌های اساسی از ناحیه توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت شد، اما همان گونه که گزارش مرکز پژوهش‌ها اعلام کرد، این طرح به هدف خود نرسید و رسماً قیمت کالا‌های اساسی افزایش یافت.
کد خبر: ۹۴۰۷۰۷
|
۰۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۶ 30 November 2019
|
15326 بازدید
|

تابناک اقتصادیبه تازگی محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه طی مصاحبه‌ای، از ماندگاری ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه سال ۱۳۹۹ خبر داد و گفت: قیمت دلار برای کالا‌های اساسی در لایحه بودجه ۹۹ همچنان ۴ هزار و ۲۰۰ هزار تومان پیش بینی شده است.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ نوبخت در پاسخ به این پرسش که آیا دولت برای سال ۹۹ نیز تصمیم به استفاده از دلار ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالای اساسی دارد، توضیح داد: بله؛ تصمیم ما قطعی است، زیرا اگر به جای دلار ۴۲۰۰ تومانی از ارز نیمایی استفاده شود، یعنی پذیرفته‌ایم از ابتدای فروردین ۹۹ مرغ و شکر به جای ارز ۴۲۰۰ تومانی با دلار حدود ۱۱ هزار تومانی تامین شود که در این شرایط همه چیز گران خواهد شد. دولت به دنبال مهار تورم است.

حالا با توجه به این صحبت‌ها مروری خواهیم داشت بر آنچه بر ارز ۴۲۰۰ تومانی گذشت و به این پرسش پاسخ خواهیم داد که در سال آینده ارز ۴۲۰۰ تومانی از چه طریقی تامین خواهد شد؟

ارز ۴۲۰۰ تومانی از چه زمانی وارد ادبیات اقتصاد ایران شد؟

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در بیستم فروردین ۱۳۹۷ و بعد از جلسه فوق العاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز اعلام کرد، از روز سه شنبه، ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ نرخ دلار برای تمام فعالان اقتصادی و برای رفع همه نیاز‌های قانونی، نیاز‌های مسافران، دانشجویان و محققان ۴۲۰۰ تومان خواهد بود. جهانگیری تاکید نمود که ارز مورد نیاز همه بخش‌ها از طریق بانک مرکزی و صرافی‌ها و بانک‌های تحت کنترل بانک مرکزی ارز تامین می‌شود و مردم و فعالان اقتصادی برای تامین ارزشان با این نرخ نباید نگران باشند؛ بنابراین، تاریخ تولد ارز ۴۲۰۰ تومانی را می‌توان ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ دانست.

دولت چگونه به نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای دلار دولتی رسید؟

روزنامه سازندگی طی مطلبی درباره جلسه‌ای که از آن قیمت دلار، ۴۲۰۰ تومان بیرون آمد، این گونه نوشته بود: معاون اقتصادی رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و معاون اول رئیس جمهور، خواهان ارائه یک نرخ «فریز شده» می‌شوند. پس از این رئیس جمهور از اعضای حاضر در نشست می‌خواهد تا نرخ‌هایی پیشنهاد بدهند. اعداد ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی، ۴ هزار و ۱۰۰ تومان، ۴ هزار و ۸ تومان و ۵ هزار و ۶۰۰ تومان بعد از این مطرح می‌شود و بازهم اعضا هر کدام شروع به ارائه تحلیل‌هایی پراکنده می‌کنند. در نهایت روحانی خواهان رای گیری در مورد یک نرخ واحد می‌شود.

محمد نهاوندیان عدد ۴ هزار و ۸۰۰ تومان را پیشنهاد می‌دهد و باز هم رئیس دولت می‌پرسد: مبنای این نرخ گذاری‌ها چیست؟ و «چرا ۳ هزار و ۸۰۰ تومان یا ۵ هزار و ۸۰۰ تومان؛ نه.» (نقل به مضمون) باز هم بحث‌ها آغاز می‌شود، ولی تاکید روحانی بر نرخی کمتر از ۴ هزار تومان بوده ‌است. بحث در مورد نرخ جدید باز هم به نتیجه نمی‌رسد و در نهایت اکثریت حاضرین در نشست عدد ۴ هزار و ۱۰۰ تومان را پیشنهاد می‌دهند که با مخالفت کرباسیان وزیر وقت اقتصاد، آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی و مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور مواجه می‌شود. هر سه این‌ها قیمت‌گذاری فریز شده را بدون توجه به منابع ارزی محدود کشور بی‌ثمر می‌دانستند. مخالفت آن‌ها بازهم اجازه نمی‌دهد هیات دولت به نرخ واحدی برسد و در نهایت رئیس جمهور اعلام می‌کند در مورد نرخ ارز باید رای‌گیری انجام شود و اکثریت اعضای دولت به عدد نهایی رای می‌دهند، ولی اکثریت قاطع نیست و باز هم رای گیری مجدد و در نهایت افراد راضی و ناراضی به عدد ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی رای می‌دهند. این عدد توسط اسحاق جهانگیری به عنوان حد میانه اعداد پیشنهادی ارائه می‌شود. او نرخ ۴ هزار و ۱۰۰ تومان را که به نظر رئیس جمهور نزدیک‌تر بود را توصیه می‌کند، ولی در نهایت نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به تصویب می‌رسد.


هدف از عرضه ارز دولتی چه بود؟

در فروردین ماه سال گذشته که ارز ۴۲۰۰ تومانی متولد شد، نرخ ارز افسار گسیخته در حال افزایش بود و از آنجا که کشور تا حدود زیادی به واردات وابسته بود، دولت پیش بینی می‌کرد که این جهش ارزی باعث شود تا قیمت‌ها در بازار کالا و خدمات با جهش چشمگیری رو به رو شده و اقتصاد ایران دوباره درگیر نرخ تورم بالایی شود. به همین منظور دولت جهت پیشگیری از ورود نوسانات بازار ارز به بازار کالا و خدمات، تصمیم گرفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی را جهت کلیه نیاز‌های کشور پرداخت کند و از این طریق نرخ ارز را پایین نگه دارد.

منبع تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی کجا بود؟

در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ منبع تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی درآمد‌های نفتی اعلام شد. در مورد میزان ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص یافته برای واردات کالا‌های اساسی هم باید گفت: مطابق با گفته حمید پورمحمدی، معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه، در سال ۹۷ هرچند به شدت دولت به منابع حاصل از صادرات نفت نیاز داشت، حدود ۱۷.۵ میلیارد دلار به کالا‌های اساسی پرداخت شد. همچنین میزان ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته شده برای واردات ۲۵ قلم کالای اساسی در بودجه سال ۹۸ نیز ۱۴ میلیارد دلار بود. در تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ بند "ز" نیز دو شیوه برای صرف این ۱۴ میلیارد دلار از منابع حاصل از صدور نفت برای حمایت از معیشت مردم و تامین مابه التفاوت ارز برای تولید داخل در نظر گرفته شد که بررسی این دو شیوه از حوصله این متن خارج است. به هر صورت، طی دو سال دولت ۳۱.۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی به منظور پایین نگه داشتن قیمت کالا‌های اساسی بین واردکنندگان توزیع کرد.

آیا ارز ۴۲۰۰ تومانی به هدف خود رسید؟

مرکز پژوهش‌های مجلس طی گزارشی که در سال گذشته منتشر کرد، عنوان نمود که بررسی کارشناسان نشان می‌دهد که قیمت کالا‌های اساسی در ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۷، نه تنها ثابت نبوده، بلکه افزایش شدیدی نیز داشته است. برای مثال برخی کالا‌ها مانند گوشت دام و گوشت مرغ حدود ۵۰ درصد یا بیشتر رشد قیمت داشته اند.

در ادامه گزارش آمده بود: در مجموع مرکز پژوهش‌ها معتقد است که هدفِ ثباتِ قیمت کالا‌های اساسی محقق نشده و کالا‌های اساسی (در نگاه کلی) در ده ماهه اسفند ۹۶ تا آذر ۹۷ حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته اند. بانک مرکزی نیز در گزارشی که در زمینه افزایش قیمت کالا‌های اساسی در هشتم بهمن ۱۳۹۷ منتشر نمود ضمن تایید این افزایش قیمت اذعان داشت که اگر این تخصیص ارز دولتی برای واردات کالا‌های اساسی نبود، قیمت کالا‌های اساسی بسیار بیشتر از میزان کنونی افزایش می‌یافت.

چقدر یارانه از بابت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، توزیع شد؟

برای اینکه ببینیم چقدر یارانه برای کالا‌های اساسی از بابت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۳۹۷ پرداخت شده، کافی است میانگین قیمت دلار نیمایی (ارزی که برای واردات سایر کالا‌ها اختصاص می‌یابد) در سال گذشته را که حدود ۸ هزار تومان به ازای هر دلار بوده است، از دلار ۴۲۰۰ تومانی کم کرده (۳۸۰۰ تومان به ازای هر دلار) و در مبلغ ۱۷.۵ میلیارد دلار ضرب کنیم که به عدد ۶۶.۵ هزار میلیارد تومان خواهیم رسید؛ یعنی در سال ۱۳۹۷، حدود ۶۶.۵ هزار میلیارد تومان یارانه برای پایین نگه داشتن قیمت کالای‌های اساسی از سوی دولت پرداخت شد. در سال جاری نیز میانگین قیمت دلار نیمایی حدود ۱۱ هزار تومان بوده که ما به التفاوت این قیمت با ارز ۴۲۰۰ تومانی رقمی حدود ۶۸۰۰ تومان است که اگر این رقم را در مبلغ ۱۴ میلیارد دلار ارز در نظر گرفته شده برای واردات کالا‌های اساسی ضرب کنیم به رقم ۹۵.۲ هزار میلیارد تومان خواهیم رسید. در مجموع می‌توان گفت: طی دو سال حدود ۱۶۲ هزار میلیارد تومان یارانه برای پایین نگه داشتن قیمت کالا‌های اساسی از ناحیه توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت شد، اما همان گونه که گزارش مرکز پژوهش‌ها اعلام کرد این طرح به هدف خود نرسید و رسماً قیمت کالا‌های اساسی افزایش یافت.

در سال ۹۹ منبع تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی کدام درآمد‌های ارزی خواهد بود؟

همان گونه که گفته شد، دولت تصمیم دارد به رغم تمام انتقادات وارده به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی دوباره این سیاست را در سال آینده نیز دنبال کند. همان گونه که در بالا گفته شد در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ این ارز از محل درآمد‌های نفتی تامین می‌شد، اما برای سال آینده رئیس سازمان برنامه و بودجه طی مصاحبه‌ای با اشاره به اینکه منابع بودجه ۱۳۹۹ کمترین وابستگی را به نفت دارد، اعلام کرد: صرفا منابعی که از نفت تحصیل می‌شود برای تحقق طرح‌های عمرانی استفاده خواهد شد. حالا پرسش اساسی این است که دولت قصد دارد از چه محلی ارز مورد نیاز برای این طرح را تامین کند؟

گمانه زنی‌ها حکایت از آن دارد که اگر قرار باشد، دولت در سال آینده باز هم سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را دنبال کند، قطعاً باید ارز مورد نیاز برای این کار را از محل درآمد‌های نفتی تامین کند. در این صورت صحبت‌های رئیس سازمان برنامه و بودجه، که گفته بود "صرفا منابعی که از نفت تحصیل می‌شود برای تحقق طرح‌های عمرانی استفاده خواهد شد" نقض خواهد شد. برای رسیدن به جواب قطعی این پرسش البته باید منتظر انتشار لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ ماند که گفته می‌شود در پانزدهم آذرماه سال جاری به مجلس تقدیم خواهد شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
فنر ارز هم فشرده خواهد شد و روزی مانند بنزین دردسر ساز می شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
ظاهرا جریان مخفی در کشور وجود دارد که قصد بیرون کردن تمامی نخبگان را دارد از هر ابزاری هم استفاده می کند
مسولین هوشیار باشید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اگر دولت پول نیاز دارید و شکاف طبقاتی زیاد و زیادتر می شود چرا مالیات بر عایدی سرمایه را تصویت و اجرا نمی کنید که مالیات عادلانه از قشر مرفه تر گرفته شود و در جامعه توزیع می کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
دلار 4200 برای پایین نگه داشتن پایه حقوق است ،
اگر حداقل حقوق را با قیمت روز دلار مقایسه کنیم می شود ماهی 125 دلار یعنی یک دهم کشور امارات
قابل توجه مسئولانی که می گویند قیمت سوخت و گوشت در ایران ارزان است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اشتباه مسولین که این است که فکر می کنند مردم ناآگاه هستند و نمی فهنمند
دقیقا به خاطر نگه داشتن حقوق کارمندان و حقوق بگیران این کار را می کنند ولی هزینه ها بالای 200 درصد رشد داشته اند و فقط به نفع کسانی است که ارز 4200 را در اختیار دارند
نمایندگان مجلس هم هیچ اعتراضی نمی کنند ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
خب راه حل بهتر چیه؟
باید این کالاهای اساسی رو از چه طریق به مردم با قیمت پایین رسوند؟
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
عزیزم الان که دلار ۴۲۰۰ کالا را ارزون به دست ما میرسونن .
باید بسمت اقتصاد ازاد جلو بریم
تا کی یارانه رو همه چیز .
خدا میدونه من خودم هشتم گرو نهم ولی ونها دلیلش اقتصادتبعیض امیز
تو کشور هلی اروپایی چطور پناهجو ها را شناسایی و ساپورت میکنن .
چطور خدمات درمامشون را با کمترین هزینه میچرخونن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
مثل زمان جنگ ۸ ساله
خود دولت و وزارت بازرگانی ، مبادرت به خریداری اقلام پر مصرف و حیاتی مردم
از بازار رقابتی جهانی در مقیاس بزرگ وارد کند
و با سیستم کوپنی بصورت عادلانه و منظم بین مردم توزیع کند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
بازم 4200 ؟1
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
۴۰ سال ارز ارزان وتسهیلات در اختیار وارد کننده قرار میگیره نه تولید کننده .برای همینه که وقتی تو شرایط سخت قرار میگیریم همچی بهم میریزه.تنها راه نجات این کشور حمایت از تولیده نه حمایت از واردات.
مشاور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اقای همتی صحبت روز ۱۳ ابان کجا رفت . همت تو کجا رفته . دیگه تو خیابون قدم نمی زنی دادش.
. گقتی بنزین گرون شد . چی شد. خوب چرا من بیکار بشنیم . منم گرون کنم که فضا خوبه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اینکار عین فساد و رانت است
و نصیب مردم نخواهد شد
و در جیب ژن های بد و آغازاده ها خواهد رفت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
خوبه ؟ سال اینده ماشینهای ب ام و و بنز بیشتری در خیابانها می بینیم که از قبل این مصوبات و برنامه هدفمند و احمقانه سر بر می اورند. ماشینهایی از مبدا کشورهایی که با ما اشکارا عناد دارند: خیانت ملی را کی میکند؟
ناشناس
|
Switzerland
|
۲۱:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
میدونید دلارهای جهانگیری را کی ها بردن و خوردن!؟ آیا به مردم رسید یا همش رانت شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
کالای اساسی ،گوشت قرمز کیلویی صد و ده تومان ،مرغ کیلویی چهارده هزار تومان ، ماهی متوسط کیلویی شصت هزار تومان ، تخم مرغ دانه ای هفتصد تومان قند کیلویی نه هزار تومان ، شکر کیلویی هفت هزار تومان ،برنج داخلی کیلویی متوسط بیست هزار تومان ، برنج خارجی کیلویی متوسط هشت هزار تومان ، روغن خوراکی لیتری بیست هزار تومان ، حبوبات متوسط کیلویی دوازده هزار تومان،نان متوسط کیلویی پنح هزار تومان ، ، پس دلار ۴۲۰۰ برای دلالی حضرات است ، یعنی همان از مابهتران ،که مثل جن خوب همه جا هستند ،و از نعمات دلار ۴۲۰۰ تومان برخوردارند
چرا دولت ،از تفاوت قیمت دلار ،و قیمت بنزین اصلاح دستمزدها ،و حقوقهای کارگر ، کارمند و بازنشسته را انجام نمیدهد ،و ملت را از شر پوپولیسم ،و لمپن ،و گدا پروری خلاص نمیکند ؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟