به گزارش «تابناک»؛ پس از آنکه باران به مدد شهروندان پرشمار تهرانی رسید و از آلودگی شدید و آزار دهنده نجاتشان داد، بار دیگر شرایط در حال بازگشت به وضعیت وخیم روزهای ابتدایی هفته گذشته است، چون پایداری جوی در پیش خواهد بود.
آن گونه که پیش بینیهای هواشناسی نشان میدهد، پایداری جوی در پیش است که نتیجه آن، افزایش غلظت آلایندهها در هوا و کاهش کیفیت هواست؛ وضعیتی که با توجه به وارونگی جوی، احتمالا شاخص آلودگی هوا را در وضعیت «ناسالم» و حتی «بسیار ناسالم» قرار خواهد داد.
این در حالی است که واکنش مسئولان به آلودگی هوا در روزهای گذشته، تصمیمات تکراری از جمله تعطیلی مدارس و دانشگاه ها، تشدید طرحهای محدودیت ترافیکی از جمله اعمال طرح زوج و فرد از درب منازل و ممنوعیت تردد کامیونها و فعالیت معادن شن و ماسه بوده است.
اگر از میزان تاثیر این دست تصمیمات در کاهش آلودگی هوا صرف نظر هم کنیم، اشکال بزرگی که متوجه این رویکرد مقابله با آلودگی هواست، چرایی اعمال نشدن آنها برای چند روز پیاپی است؛ اینکه هر روز برای فردا تصمیم گرفته میشود، در حالی که اگر مدارس برای دو سه روز پیاپی تعطیل شوند، اتفاق بهتری رقم خواهد خورد.
به تعبیر دیگر، وقتی که مشخص است وضعیت جوی در روزهای آتی چگونه است و میشود پیش بینی کرد که آلودگی هوا تشدید خواهد شد، چرایی تشکیل هر روز جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا و تصمیمات تکراری برای روز بعد، عجیب به نظر میرسد.
تصمیمی که میشود برای چند روز گرفت تا آن دسته از شهروندان که میتوانند از آلودگی هوا فرار کرده و به سفر بروند، تهران را ترک کنند و به واسطه کاهش جمعیت و تردد در سطح شهر، آلودگی هوا ولو اندک، کاهش بیابد؛ با این یادآوری که برای تعطیلاتی از این دست فواید دیگری نیز میتوان برشمرد.
بنابراین، طبیعی است که پیش بینی پایداری هوا برای هفته آتی و فقدان بارش و نزولات جوی، معنایی جز افزایش شدید آلودگی هوا نداشته باشد و نگرانی از آثار تردد در این هوای آلوده، دغدغه مهم ساکنان پرشمار تهران برای روزهای آتی باشد؛ دغدغهای که این سوال را پررنگ میکند آیا راه گریزی از آلودگی هوای تهران نیست؟
پرسشی کلیدی که ظاهرا پاسخ مسئولان از جمله اعضای کارگروه اضطرار آلودگی هوا بدان منفی است، چون اگر این گونه نبود، میکوشیدند چیزی بیش از مسکنهای کوتاه مدت و روز به روز برایش تجویز کنند، نه اینکه بدانند شنبهای آلوده در پیش است و تصمیم گیری برای تعطیلی مدارس برای شنبه را هم به ساعات آخر موکول کنند.
رفتاری عجیب که نشان میدهد سلامت مردم به دست گروهی سپرده شده که نه تنها قصد دارد ناتوانی اش در کاهش آلودگی هوا را لاپوشانی کند، که حتی در تصمیم گیری های مناسب در زمان مناسب هم تعلل به خرج میدهد؛ مثل امروز که جلسه شان بی نتیجه به پایان رسید تا تعطیل شدن یا نشدن مدارس برای روز شنبه به جلسه فردایشان موکول شود!