واکنش ترکیه به صدور احکام قضایی عربستان در پرونده قتل خاشقجی، برگزاری دور اول مذاکرات وزرای خارجه ایران و عمان، توافق سعودی و شورای همکاری برای ایجاد مرکز فرماندهی نظامی مشترک و ادامه تنش میان دوحه و ابوظبی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به صدور حکم اعدام برای پنج متهم به قتل جمال خاشقجی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دادستانی کل عربستان سعودی پنج متهم به قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی را به اعدام محکوم کرد.
همچنین سه متهم دیگر پرونده قتل جمال خاشقجی به ۲۴ سال زندان محکوم شدند. این احکام در حالی صادر شده که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، متهم اصلی این پرونده است و دادستانی عربستان اعلام کرده هیچ اتهامی علیه «سعود القحطانی» مشاور ویژه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، در پرونده قتل خاشقجی مطرح نشده بود.
دادستانی عربستان از آزادی سرکنسول این کشور در استانبول ترکیه خبر داد.
«محمد العتیبه» سرکنسول عربستان استانبول به مشارکت در قتل خاشقجی متهم شده بود که تبرئه شد.
گفتنی است، جمال خاشقجی، سردبیر سابق روزنامه الوطن و ستوننویس واشنگتن پست دوم ماه اکتبر ۲۰۱۸ به منظور انجام امور رسمی وارد کنسولگری این کشور در استانبول شد و از آن خارج نشد.
ریاض در بیستم اکتبر، قتل خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان سعودی را تأیید کرد. دادستان این کشور مدعی شد که خاشقجی بعد از درگیری با چند نفر در داخل کنسولگری فوت کرده و ۱۸ شهروند این کشور نیز در این رابطه بازداشت شدهاند.
دادستانی کل استانبول ترکیه ۳۱ اکتبر سال گذشته طی بیانیهای اعلام کرد، جمال خاشقجی بلافاصله پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در این شهر، طبق نقشه قبلی خفه و کشته شده است.
واکنش ترکیه به صدور احکام قضایی عربستان در پرونده قتل خاشقجی
دولت ترکیه روز دوشنبه ضمن رد حکم اعدام دادستان سعودی برای پنج نفر در خصوص پرونده قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد آل سعود، آن را بسیار دور از انتظارات خود و جامعه بینالملل خواند.
دادستانی عربستان سعودی، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در خصوص آخرین مراحل پرونده عاملان قتل «جمال خاشقجی» گفت: تاکنون احکام اولیه یازده تن صادر شده که پنج نفرشان به اعدام محکوم شدهاند.
ساعاتی بعد از صدور این حکم، وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای گفت که احکام صادره دادستانی سعودی علیه عاملان قتل خاشقجی، با تحقیقات قضایی صورت گرفته توسط ترکیه فاصله زیادی دارد و به هیچ وجه انتظارات آنکارا و جامعه جهانی را برآورده نمیکند.
به نوشته پایگاه خبری شبکه «الجزیره»، در این بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «بار دیگر از عربستان میخواهیم که در خصوص پرونده قتل خاشقجی با دستگاه قضایی ترکیه همکاری کند».
برگزاری دور اول مذاکرات وزرای خارجه ایران و عمان
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که روز دوشنبه در رأس هیاتی به مسقط سفر کرده با یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان دیدار و گفتوگو نمودند و مهمترین مسائل دوجانبه و منطقهای را بررسی کردند.
دور اول رایزنیهای دو وزیر خارجه به منظور استمرار رایزنیهای دوجانبه بین مقامات دو کشور صورت گرفته است.
سفر ظریف به مسقط در حالی انجام شد که یازدهم آذرماه میزبان همتای عمانی خود در تهران بود.
توافق سعودی و شورای همکاری برای ایجاد مرکز فرماندهی نظامی مشترک
«فیصل بن فرحان بن عبد الله»، وزیر خارجه عربستان سعودی و «عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس توافقنامه تاسیس مقر فرماندهی واحد نظامی این شورا در ریاض را امضا کردند.
این توافقنامه در راستای اجرای تصمیم سی و چهارمین دوره نشست شورای عالی شورای همکاری خلیجفارس در کویت در سال ۲۰۱۳، امضا شده که بر ایجاد مقر فرماندهی نظامی یکپارچه شورای همکاری با هدف همکاری و هماهنگی در زمینههای امنیت و دفاع و حفظ ثبات کشورهای عضو این شورا و دفاع از خود بر اساس اصل امنیت جمعی، تصریح میکند.
«عید الشلوی» فرماندهی واحد نظامی شورای همکاری خلیجفارس در اینباره اظهار داشت که آرزوی اعضای شورای همکاری خلیجفارس، ایجاد نیروی نظامی مشترک هوایی، دریایی و زمینی و نیز پدافند هوایی است.
وی تصریح کرد: گام نخست ایجاد مرکز فرماندهی مشترک در ریاض بود.
ادامه تنش میان دوحه و ابوظبی
«انور قرقاش»، وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجه، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «یک مهمان خارجی از من درباره تحولات بحران قطر پرسید. به او جواب دادم: یک گام به جلو و دو گام به عقب. مشکل این است که سرسختترین دشمن قطر، قطر است.»
قرقاش در دهم دسامبر جاری نیز در واکنش به عدم مشارکت «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در اجلاس سران شورای همکاری خلیجفارس در ریاض، نوشت: «با اینکه معتقدم هر بحرانی به پایان میرسد و راهحلهای صادقانه و پایدار به نفع منطقه است، ارزیابی من این است که بحران قطر ادامه دارد.
دلیل غیبت امیر قطر از این اجلاس ارزیابی منفی از مواضع است و باید برای حل بحران میان قطر و ۴ کشور (عربستان، امارات، بحرین و مصر) ریشههای این بحران حل و فصل شوند.»
چهار کشور عربستان سعودی، بحرین، امارات و مصر از پنجم ژوئن ۲۰۱۷، روابط دیپلماتیک و اقتصادیشان با قطر را به اتهام حمایت این کشور از تروریسم قطع و شروط سیزدهگانهای را برای احیای روابط بر دوحه تحمیل کردهاند.
طی هفتههای اخیر، گزارشها و اظهارات رسمی در دوحه، حاکی از مذاکرات میان قطر و عربستان سعودی برای پایان دادن به اختلافات در شورای همکاری است.