وحشت نظامیان آمریکایی از حمله قریب الوقوع به پایگاه عین الاسد، احضار کاردار کویت در تهران به وزارت امور خارجه، نگرانی فزاینده مصر از افزایش نفوذ ترکیه در لیبی و نامه هشدار رئیس پارلمان عراق به «برهم صالح» از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بازتاب وسیع رزمایش ایران، روسیه و چین در رسانههای عربی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روز گذشته رزمایش بزرگ نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند آغاز شد. معاون عملیات نیروی دریایی ارتش و سخنگوی رزمایش ایران، روسیه و چین در این خصوص گفت: منطقه شمال اقیانوس هند، منطقه بسیار امنی است که این امنیت پایدار با اقتدار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و دو نیروی دریایی ارتش و سپاه در دریا برقرار شده است.
رزمایش بزرگ نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند بازتاب گستردهای در رسانه های عرب زبان داشته است که به بخشی از آنها اشاره می .
روزنامه عرب زبان «رأی الیوم» چاپ لندن، با انتشار مطلبی، به بررسی ابعاد مختلف رزمایش سه جانبه ایران، چین و روسیه پرداخت و آن را مهم توصیف کرد. این روزنامه در مطلب خود آورده است: «رزمایش سه جانبه ایران، روسیه و چین، حامل پیامی مهم به ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی است که در ماه گذشته ایجاد دو ائتلاف دریایی متشکل از عربستان، امارات و دیگر کشورهای عربی را اعلام کردند».
این روزنامه چاپ لندن در مطلب خود همچنین آورده است: «رزمایش مذکور دارای ابعاد روانی نیز هست، چون می تواند فشار تحمیلی به ایران از سوی ایالات متحده آمریکا را حداقل از بُعد روانی بکاهد». رأی الیوم در مطلب خود در خصوص رزمایش سه جانبه یادشده همچنین تأکید می کند: «این رزمایش نشان می دهد، ایران در جهان منزوی نیست و دوستانی استراتژیک در وزن دو ابرقدرت، یعنی چین و روسیه دارد».
رأی الیوم در ادامه افزود: «منطقه خلیج فارس و به ویژه تنگه هرمز دیگر همچون یک قرن پیش در انحصار آن نیست. ایران از صنایع نظامی پیشرفته برخوردار است، در حالی که کشورهای عربی سرمایه های هنگفت خود را در مسیر سرسپردگی به آمریکا و غرب هزینه می کنند».
این در حالی است که روزنامه «الأهرام» مصر نیز به پوشش مانور سه جانبه ایران، چین و روسیه پرداخته است. این روزنامه عرب زبان ضمن بزرگ توصیف کردن رزمایش مذکور، در مطلبی اعلام کرده است: «این اولین مانور مشترک دریای میان ایران، روسیه و چین به شمار می رود». در همین حال، رسانه های مصری دیگر نظیر «الجمهوریه» و «الشروق» مواضعی مشابه روزنامه الأهرام را در قبال رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین اتخاذ کردند.
در همین حال، روزنامه «الرایه» قطر نیز جزو رسانه هایی است که به پوشش رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در اقیانوس هند و دریای عمان پرداخته است. این روزنامه ضمن «حائز اهمیت» توصیف کردن رزمایش مذکور اعلام نموده است: «قرار است رزمایش میان ایران، چین و روسیه چهار روز به طول انجامد».
از سوی دیگر، شبکه «الجزیره» نیز با انتشار مطلبی در خصوص رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین، اعلام کرد: «این رزمایش در منطقه بسیار مهمی برگزار می شود، چون اقیانوس هند، سومین اقیانوس بزرگ در جهان به شمار می رود که کشورهای بسیار مهمی مُشرف بر آن هستند».
در همین حال، «سی ان ان عربی» نیز مطلبی در خصوص رزمایش فوق منتشر و در مطلب خود در خصوص رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین تأکید کرده است: «رزمایش ایران، روسیه و چین در منطقه مهمی به نام دریای عمان برگزار میشود؛ منطقهای که از لحاظ اقتصادی نمیتوان آن را نادیده گرفت».
سی ان ان عربی در ادامه گزارش خود در این خصوص تأکید کرد: «رزمایش سه جانبه ایران، روسیه و چین در حالی برگزار میشود که تنشها میان ایران و آمریکا بیش از پیش افزایش یافته است».
از سوی دیگر، شبکههای «روسیا الیوم»، «الیوم السابع»، «المصری الیوم» و دهها رسانه عرب زبان دیگر به پوشش خبری گسترده از رزمایش سه جانبه ایران، روسیه و چین پرداختند و سخنان فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص را منعکس کردند.
این در حالی است که رسانههای ضد ایرانی نظیر العربیه، ضمن انتشار خبری کوتاه از آغاز رزمایش مشترک سه جانبه میان ایران، روسیه و چین تلاش میکنند تا ابعاد گسترده رزمایش مذکور و اهمیت آن از دیدگاه افکار عمومی پنهان بماند.
وحشت نظامیان آمریکایی از حمله قریب الوقوع به پایگاه عین الاسد
یک منبع امنیتی در الانبار از تدابیر امنیتی نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد به دنبال حمله موشکی به پایگاه کی ۱ در کرکوک خبر دادند.
این منبع بیان کرد: نیروهای آمریکایی اقدامات پیشگیرانه بی سابقهای در پایگاه عین الاسد در ناحیه البغدادی در منطقه هیت در استان الانبار در غرب عراق به دنبال حمله موشکی به به پایگاه کی ۱ در کرکوک به عمل آوردند.
منبع مذکور تاکید کرد: هواپیماها و بالگردهای آمریکایی بر فراز پایگاه به پرواز درآمده و آمریکاییها نوعی چتر هوایی بر فراز پایگاه عین الاسد از بیم حملات احتمالی ایجاد کرده اند. این پایگاه در حال حاضر شاهد پرواز گسترده هواپیماها و بالگردهای آمریکایی به منظور رصد هر گونه حمله به این پایگاه است.
از سوی دیگر، یک مسئول آمریکایی به فرانس پرس اعلام کرد، دست کم سی موشک به پایگاه کی ۱ در کرکوک شلیک شده است. این مسئول آمریکایی این حمله را شدیدترین حمله از اواخر اکتبر گذشته تاکنون قلمداد کرد.
احضار کاردار کویت در تهران به وزارت امور خارجه
به دنبال ملاقات نماینده یکی از گروهکهای تروریستی و تجزیه طلب با برخی از مقامات کویتی و برگزاری نشست ضد ایرانی در کویت، عصر دیروز کاردار سفارت کویت در تهران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به وی ابلاغ شد.
در این جلسه، دستیار وزیر و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه، با اشاره به ضرورت احترام متقابل در روابط فیمابین، اقدامات صورت گرفته در کویت را محکوم و اظهار کرد: اینگونه اقدامات، دخالت آشکار در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران و نقض اصل حسن همجواری و اظهارات دوستانه مقامات کویتی بوده و در تضاد با اصل احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی ایران است.
نگرانی فزاینده مصر از افزایش نفوذ ترکیه در لیبی
سفر اخیر رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، به تونس و مواضع وی در قبال لیبی را با نوعی نگرانی بازتاب دادهاند؛ آنچنان که برخی از آنها درباره نفوذ فزاینده این کشور در لیبی هشدار دادهاند.
در همین ارتباط، روزنامه «مصری الیوم» روز شنبه در یادداشتی به قلم «عباس الطرابیلی» با تیتر «تلاش اردوغان برای نجات السراج»، اردوغان را «سلطان جدید ترکیه» و قطر را «شیخنشین» نامید و در مقابل از شبهنظامیان شمال شرق لیبی به نام «ارتش ملی لیبی» نام برد.
مصری الیوم به کمکهای تسلیحاتی ترکیه به دولت «وفاق ملی در شمال غرب لیبی اشاره کرد و نوشت: «سلطانِ جدید ترکیه برای کمک به فائز السراج و جلوگیری از آزادسازی طرابلس از سیطره شبهنظامیان تروریست، تلاش زیادی کرده است که در ابتدا، پنهانی انجام میشد، خواه با تسلیحات سبک یا با حمایت مالی شیخهای قطر. هنگامی که حملههای ارتش ملی لیبی برای آزادسازی طرابلس و بازگرداندن آن به آغوش میهن شدیدتر شد، در همین هنگام، چهره پلید سلطان اردوغان و دنبالهرو وی تمیم، امیر قطر نیز نمایان شد».
مصری الیوم در ادامه با اشاره به توافقهای صورت گرفته میان ترکیه و لیبی، نقش فایز السراج، رئیسجمهور این کشور را در توافق با ترکیه، «خیانت» خواند و در ادامه با ابراز نگرانی از ورود نظامی مستقیم آنکارا به موضوع حمایت از طرابلس، نوشت: «سراج با این توافق به ترکیه اجازه میدهد در خاک این کشور حضور نظامی پیدا کند».
این روزنامه به قاهره نیز هشدار داد و مدعی شد: «توافقهای اخیر ترکیه و طرابلس تلاشی است برای کشاندن ارتش مصر به باتلاق لیبی و اینجاست که ابعاد توطئه ترکیه علیه مصر نمایان میشود».
روزنامه «الوفد» نیز در یادداشتی به این موضوع پرداخت و از افزایش همکاری آنکارا و طرابلس ابراز نگرانی کرد. الوفد با اشاره به سفر اخیر اردوغان به تونس ـ که بلافاصله پس از پایان انتخابات این کشور صورت گرفت ـ نوشت: «ترکیه بنا دارد تونس را به ائتلاف اخوانیها بکشاند؛ ائتلافی که اعضای آن را قطر، ترکیه و شبه نظامیان ترابلس تشکیل میدهند».
در این یادداشت که با تیتر «ترکیه... تونس و الجزائر» روز جمعه منتشر شده، حزب النهضه آلت دست اردوغان معرفی شده و آورده است: «اردوغان میداند که حزب حاکم در تونس یعنی النهضه، یکی از ابزارهای اوست که تمام اعضای آن و حتی همپیمانان آن تحت کنترلش هستند».
این یادداشت در ادامه مدعی انتقال داعشیها از نقاط دیگر به لیبی شد و افزود: «اردوغان و دنبالهروهای او یعنی کسانی که خیر و صلاح مردم لیبی را نمیخواهند، بنا دارند با انتقال هزاران داعشی و القاعدهای از سوریه و خود ترکیه به لیبی، یک حکومت تروریستی در این کشور بنا کنند».
این روزنامه مصری در ادامه با «اشغالگر» خواندن اردوغان تاکید کرد، اردوغان قصد دارد، «استعمار عثمانی» را احیا کند.
روزنامه «الشروق» مصر نیز از دیگر مطبوعات این کشور است از حضور ترکیه در عرصه لیبی ابراز نگرانی کرده و تسلط احتمالی ترکیه بر لیبی را به معنای «محاصره جنوب اروپا» دانست. الشروق با تیتر «اگر اردوغان کنترل لیبی را به دست بگیرد» به نقل از یکی از سیاستمداران سرشناس جهان عرب ـ بیآنکه نام او را فاش کند ـ نوشت: «موفقیت اردوغان در حمایت مالی از دولت السراج، که گروگان اردوغان شده است، به این معناست که او جنوب اروپا را محاصره میکند؛ همانطور که با برگه مهاجران آن را از شرق محاصره کرد».
این سیاستمدار در ادامه با اشاره به خطرات حضور اردوغان در لیبی عنوان کرد: «در ارتباط با مصر و مناطق عربنشین، آنچه اخوان نتوانست در مصر ایجاد کند، اردوغان سعی خواهد کرد آن را در لیبی جبران کند».
روزنامه شروق در این یادداشت تاکید کرده است، این سیاستمدار اطلاعات ارزشمندی دارد که مستقیم آنها را از مقامات بالا دریافت کرده است.
نامه هشدار رئیس پارلمان عراق به «برهم صالح»
«مختار الموسوی» نماینده فراکسیون «البناء» در پارلمان عراق از نامه «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق به «برهم صالح» رئیسجمهور که پس از اعلام آمادگی برای استعفا به منطقه کردستان عراق سفر کرده، خبر داد.
به نوشته پایگاه خبری «المسله»، الموسوی گفت: الحلبوسی در نامه به صالح، به او ابلاغ کرده، در صورتی که وی پست ریاستجمهوری را حتی بدون استعفا ترک کند، قانون اساسی به رئیس پارلمان اجازه میدهد که اختیارات ریاستجمهوری را بر عهده گیرد. اما برهم صالح تاکنون پاسخی نداده است.