پس از شهادت سردار سلیمانی، گروهی از هنرمندان و چهرهها با انتشار تصاویر و استفاده از هشتگهایی، یاد این فرمانده را گرامی داشتند. اینستاگرام از ساعاتی پس از شروع واکنشها، روند حذف پستهای دارای تصاویر و هشتگهای حاج قاسم سلیمانی را شروع کرد و این روند تاکنون نیز تداوم یافته است؛ اتفاقی که ظاهراً متاثر از فشار دولت آمریکا به اینستاگرام است و خشم کاربران ایرانی را نسبت به این سطح سانسور در پی داشته است.
به گزارش «تابناک»؛ «علیرضا جهانبخش، بهنوش بختیاری، بهاره رهنما، محمدرضا شریفی، رضا صادقی، لیلا اوتادی، رامبد جوان و...» لیست بلند و طولانی است. همگی یک ویژگی مشترک داشتند؛ پستی درباره شهید سپهبد قاسم سلیمانی در اینستاگرام به اشتراک گذاشته بودند و این پست حذف شده بود. برخی به اصرار بارها و بارها چنین پستها و استوریهایی در اینستاگرام گذاشتند و این پستها حذف شد.
اینستاگرام این اقدام را چند ساعت پس از شروع واکنشهای عمومی نسبت به ترور سردار سلیمانی در این شبکه اجتماعی آغاز کرد و برآورد میشود صدها هزار پست و استوری حاوی تصویر یا هشتگ «قاسم سلیمانی» را حذف کرده باشد که در میان آنها صدها پست و استوری از سلبریتیها و گروه بزرگی از هنرمندان نیز بود. غربالگری برای این نوع سانسور از سوی اینستاگرام هر بیست دقیقه یک بار اعمال میشود و هنوز نیز تداوم دارد.
شواهد نشان میدهد این پستها اتوماتیک حذف نمیشود و شماری از این پستها از سوی گروهی از کاربران که سازماندهی شدهاند، به اینستاگرام ریپورت میشوند و از طریق ریپورت گروهی و آگاه سازی اینستاگرام از محتوای آن که نه حاوی تصاویر سردار سلیمانی بوده و نه حاوی کلمات کلیدی -که به صورت اتوماتیک قابل شناسایی باشد- حذف شدهاند.
محمد قوچانی سردبیر روزنامه سازندگی در اینستاگرام خود در این زمینه نوشت: «این جلد سازندگی نیست. این روسیاهی اینستاگرام است که برای سومین بار جلد ویژه نامه سازندگی به یاد سردار ایران را حذف میکند. به بهانه اینکه شهید، تروریست است. عجبا که جای شهید و جلاد عوض شده است. این روسیاهی جامعه مجازی است که می خواهد قاسم سلیمانی را پس از حذف فیزیکی در جامعه واقعی، در فضای مجازی ترور رسانه ای کند.
فقط باید روایت آنان را بشنوید. آنان که در کمال وقاحت برای شهادت یک هم وطن به دست بیگانه، در شعبه فارسی رسانه های سعودی و فرنگی شادی میکنند. این است معنای آزادی بیان که کنگره تروریستهای مجاهدین خلق که از ترور امریکایی ها شروع کردند و به جنگ با ملت خویش رسیدند را زنده از تلویزیون پخش کنیم اما اجازه پخش تصویر حاج قاسم سلیمانی، قهرمان مبارزه با داعش را ندهیم. فیلم سر بریدن را از شبکه العربیه پخش کنیم. آموزش آدمکشی و ترور را در فیلم جوکر آموزش دهیم و ترویج کنیم اما جلد ویژه نامه سازندگی را حذف کنیم. به عصر آزادی مجازی خوش آمدید. میماند ضعف ما که محتاج بیگانگانیم و توان راه اندازی.»
یک سخنگوی شبکه اجتماعی فیسبوک (مالک اینستاگرام) در پاسخ به بیبیسی علت حذف برخی پستهای مرتبط با شهید قاسم سلیمانی در اینستاگرام را مربوط به تعهدات این شبکه در قبال تحریمهای دولت آمریکا علیه ایران خوانده و اظهار داشته است: «ما مطابق مقررات وضع شده در ارتباط با تحریمهای آمریکا اقدام میکنیم که شامل تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و فرماندهان آن هم میشود.»
اظهارات سخنگوی فیس بوک در حالی است که قاعدتاً اگر چنین شدت عملی در اعمال سانسور درباره شهادت یک فرمانده نظامی ایران وجود داشت، طبیعتاً باید شاهد آن در همه شبکههای اجتماعی دارای مبدا آمریکا از جمله توییتر میبودیم اما این شدت سانسور فقط در اینستاگرام رخ داده و رویهای یکپارچه در شبکههای اجتماعی نیست.