به گزارش تابناک به نقل از آزادی در همین حال پرده بر افتاد و حقیقت عیان شد، آنچه از میان رفت، اما تتمه اعتماد عمومی بود. اعتمادی که بسیاری از سیاسیون از صبح شنبه به بعد درمورد هدر رفت آن هشدار دادند و برخی نیز خوشبینانهتر منتظر ترمیم آن در پی ارائه توضیحات بیشتر هستند. عباس سلیمی نمین، تحلیل گر اصولگرا در گروه دوم جای میگیرد. او در گفتگو با «آزادی» گفت: «اولین بار نیست که چنین اتفاقی درسطح جهان میافتد. وقتی تهدیداتی متوجه کشور است و آماده باش در بالاترین سطح خود قرار دارد، احتمال بروز خطا وجود دارد. به همین دلیل در چنین شرایطی سعی میکنند که پروازها در فرودگاههای نزدیک به صحنهها و مراکزی که احتمال دارد مورد حمله دشمن قرار بگیرد، تعلیق کنند. اولین ایرادی که در این زمینه میتوان مطرح کرد این است که ستاد کل نیروهای مسلح میبایست بعد از تهدید ترامپ، این کار را میکرد، اما از این قضیه غفلت شده است و این یکی از خطاها است».
وی افزود: «دومین نکته این است که بعد از حادثه باید احتمالات متعدد مورد توجه قرار میگرفت. یک احتمال این بود که پدافند ما هواپیما را زده باشد، یک احتمال این بود که نیروهای مخاصم چنین کرده باشند، یک احتمال این بود که از طریق حملات سایبری اخلال ایجاد شده باشد و ... اینکه هیچ یک از احتمالات غیر از نقض فنی مد نظر قرارنگرفت یک ایراد دیگر بود.»
سلیمی نمین، عدم سرعت عمل در هماهنگی لازم در این مساله را ایراد جدی دیگر دانست و گفت: «چرا باید ارتباط بین بخشی که عمل کرده و ستاد کل نیروهای مسلح اینقدر کند باشد. بر اساس آنچه گفته شده روز چهارشنبه این احتمال طرح شده است و، چون مسئول مربوطه تهران نبوده و سرگرم تدارکات دفاعی بوده است و گفته بررسی شود، بررسی تا روز پنجشبه طول کشیده است! این زمان قابل پذیریش نیست و به روحیه ملت لطمه میزند.»
وی با اشاره به اینکه «همه عناصر دلسوز تصور میکردند که یک هجمه تبلغاتی صورت گرفته و باید به آن واکنش نشان دهند» گفت: «وقتی ما کوتاهی میکنیم و به افکار عمومی توجه نمیکنیم، درست نیست. به خصوص بی توجهی به کسانی که افکار عمومی را میسازند، درست نیست. وقتی خط مقدم خود را معطل نگاه میداریم یک جفای بزرگ به افکار عمومی کرده ایم.»
این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه گف: «یکی از قصورهای ستاد کل نیروهای مسلح این بود که وقتی گزارش میگیرد که این احتمال هم وجود دارد ید به مطبوعات و رسانه ملی اعلام نکرد. باید به اینها گفته میشد که احتمالات مختلف وجود دارد و تا نهایی شدن بررسیها نباید، به صورت قطعی سخن گفت. این غفلت جدی بود که سرمایه اعتماد به رسانهها که به سختی به دست آمده را به خطر انداخت. انها که میدیدند رسانه ملی یک موضع مشخص دارد باید بلا فاصله اعلام میکردند که این طور عمل نکنید، چون گزارشهایی وجود دارد که ما در حال بررسی آن هستیم.»
وی افزود: «این رویکرد و بی توجهی به این مهم بخشیدنی نیست و لطمه جدی به اعتماد رسانهای ایجاد کرد، زیرا مطبوعات و رسانه سالها از طریق صادقانه عمل کردن و خبررسانی به موقع برای کسب اعتماد عمومی تلاش میکند و خدشه دار کردن آن به این راحتی یک خطای جدی است».
این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه گفت: «در روز جمعه جلسه شورای امنیت ملی تشکیل شده و ابعاد قضصیه مورد بررسی قرار است، در این جلسه تصمیم گرفته شده که به اطلاع جامعه رسانده است، اما باز هم تاخیر و تعلل صورت گرفت. باید در همان روز جمعه که به جمع بندی رسیدند، اعلام میشد. در واقع ارتباطات و ایجاد هماهنگی بین ببخشهای مختلف بسیار مشکل داشته و زمان برده است و این قابل قبول نیست. هماهنگی باید سریع باشد به خصوص در شرایط ویژه حتی یک ساعت تاخیر هم به اعتماد عمومی لطمه خواهد زد».
وی در پاسخ به اینکه آیا میتوان از جامعه انتظار داشت که خیلی راحت باور کند، مساله فقط تاخیر در هماهنگی بوده است؟ گفت: «وقتی دیر هنگام به جامعه گزارش داده میشود، بلافاصله میگویند النجاه فی الصدق. رهبری جامعه ما از دوران امام تاکنون هرگز رویهای غیر از صادقت با مردم نداشته است. فرمایش شا درست است و بخشی از جامعه ممکن است این را به سهولت نپذیرد. به هرحال جامعه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است و ممکن است بخشی از آن تحت تاثیر حواشی این موضوع قرار بگیرد و به سوی سایر رسانهها و منابع خبری مایل شوند. به خصوص اینکه اکنون به اعتماد جامعه لطمه خورده و در این شرایط حتی اگر حقیقت محض را بگویی، سریع راضی نمیشوند. اکنون خطایی صورت گرفته و ما باید به خوبی این را بشکافیم. اکنون یکی از مسئولان گزارش داده و سردار باقری فرمانده کل نیروهای مسلح هم باید با مردم سخن بگوید و در جایی از ارتباطات تشکیلاتی کوتاه صورت گرفته است، اعلام کند.»
وی تاکید کرد: «من به عنوان کسی که تاریخ انقلاب را میخواند معتقدم در سختترین شرایط هم رهبری جامعه در این مسیر حرکت نکرده که مردم را از واقعیت دور کند و همیشه صداقت را مبنا دانسته اند. یک خاطر بگویم. در زمان آیت الله هاشمی رفسنجانی، قرار بود ایشان به منطقه عملیاتی بروند و برای فریب دشمن از طریق سید احمد آقا از امام خواستند که اعلام شود ایشان با امام ملاقات داشتند، اما امام نمیپذیرند و میگویند که گفتن خلاف واقع به مردم جایز نیست ولو اینکه عملیات بسیار مهم است و هدف ایجاد غفلت در دشمن است.»
سلیمی نمین تاکید: «رهبری جامعه دقت زیادی دارند، اما برخی مسائل به چرخهای میافتد و هر کدام از مسئولین باید مسئولیت پذیری داشته باشند و اینکه توجیه لازم را ابداع کنند و ارائه دهند، زمان میبرد. به عنوان مثال اگر گزارش در ستاد نیروهای کل مسلح متوقف شده باید برای آن توجیه داشته باشند و بگویند که چرا تاخیر صورت گرفته است. به نظر من جامعه این را خواهد پذیرفت ولو اینکه بخشی از جامعه به خاطر برخی بدبینیها سختتر میپذیرد. اکثریت جامعه خواهد پذیرفت اگر ما ایرادات و ضعفهای چرخه هماهنگی را بیان کنیم».