نخستین فیلم از لحظه اصابت موشکهای ایرانی به پایگاه آمریکا، نشست سهجانبه ترکیه، سوریه و روسیه در مسکو، انتقاد کنگره از پامپئو درباره عملیات ترور سردار سلیمانی و پایان بی نتیجه نشست مسکو درباره آتشبس در لیبی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به استقبال القاعده از ترور سردار سلیمانی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دفتر اطلاعرسانی گروهک «حراس الدین» وابسته به القاعده در صفحه توییتر خود، بیانیهای را در خصوص اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار حاج قاسم سلیمانی منتشر و در آن از این جنایت ایالات متحده استقبال کرد.
در این بیانیه، «ابو عبدالرحمن المکی» از سرکردگان گروهک تروریستی «حراس الدین» گفت: «نابودی دشمنان اسلام مایه خوشحالی مؤمنان است، حتی اگر به دست دیگران صورت گرفته باشد».
پیش از این، یک رسانه متعلق به گروه تروریستی داعش هم از اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، ابراز خشنودی کرده بود.
روزنامه «النبأ» متعلق به داعش که پنجشنبه هر هفته مرتب آماده و در رسانههای این گروهک منتشر میشود، در سرمقاله خود به این اقدام تروریستی آمریکا واکنش نشان داد و ابراز خوشحالی کرد.
بامداد جمعه سیزدهم دیماه، سپهبد حاج قاسم سلیمانی به همراه «ابومهدی المهندس»، جانشین رئیس سازمان الحشد الشعبی و شماری دیگر در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف حمله تروریستی آمریکا قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در پاسخ به این جنایت آمریکا، بامداد چهارشنبه چند موشک بالستیک به سمت پایگاههای آمریکایی در عراق شلیک کرد.
نخستین فیلم از لحظه اصابت موشکهای ایرانی به پایگاه آمریکا
شبکه «سیانان» روز دوشنبه در گزارشی در مورد پاسخ موشکی جمهوری اسلامی ایران به آمریکا، به پایگاه «عین الأسد» رفته و با نظامیان حاضر در این پایگاه گفتوگو کرده است.
هرچند در این گزارش بار دیگر ادعای آمریکا مبنی بر آسیب ندیدن نظامیان این کشور در این حمله تکرار شده، روایاتی از هراس و وحشت نیروهای آمریکایی از حمله موشکی ایران ارائه شده است.
این گزارش با تصویری از لحظه برخورد چند موشک ایران با پایگاه عین الأسد آغاز میشود. خبرنگار سیانان در این مورد میگوید: نیروهای آمریکایی به اینکه در طرف دریافتکننده این حملات قرار داشته باشند، عادت ندارند. آنها معمولا در طرف شلیککننده هستند.»
یکی از نظامیان آمریکایی حاضر در این پایگاه، در مورد لحظه حمله میگوید: «خوب، نمیخواهم دروغ بگویم، من در آن لحظه ترسیده بودم.»
وی البته ادعا میکند، اغلب نیروهای آمریکایی حاضر در این پایگاه از بیم حمله موشکی ایران، از قبل به پناهگاه رفته بودند.
خبرنگار سیانان اشاره میکند، ارتش آمریکا در آن شب نگران بوده است که ایران برای هدف قرار دادن این پایگاه، علاوه بر حمله موشکی، به تهاجم زمینی، حملات راکتی و خمپارهای هم متوسل شود.
در این گزارش خوابگاههای نظامیان آمریکایی که حالا به کلی تخریب شده، نمایش داده و عنوان میشود: «هر شب دیگری بود، بخشی از ۲۵۰۰ نیروی نظامی و پیمانکار [آمریکایی] در منطقهای حضور داشتند که هدف قرار گرفت.»
«تیم کارلند» از فرماندهان نظامیان آمریکایی در این پایگاه میگوید، از بیم حملات راکتی ایران نیروهای آمریکایی در پایگاه پخش و تلاش شده تا نیروها نزدیک به یکدیگر نباشند تا از این طریق احتمال آسیب جانی کاهش یابد؛ علاوه بر این، اغلب نیروها به پناهگاه منتقل شدهاند؛ پناهگاههایی که ساخت آن به دوران صدام، دیکتاتور معدوم عراق باز میگردد.
نشست سهجانبه ترکیه، سوریه و روسیه در مسکو
مسکو روز دوشنبه میزبان برگزاری مذاکرات سهجانبه نمایندگان سوریه، روسیه و ترکیه بوده است.
خبرگزاری «سانا» گزارش داد «علی مملوک» رئیس شورای امنیت ملی سوریه که در این نشست حاضر بود، از «هاکان فیدان» رئیس سازمان اطلاعات ترکیه خواسته است تا آنکارا به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه احترام گذاشته و فورا خاک این کشور را ترک کنند.
طرف سوری همچنین خواستار ضرورت وفاداری ترکیه به تعهدات مفاد توافقنامه سوچی درباره ادلب به خصوص مربوط به بند لزوم خروج ترویستها از ادلب و بازگشایی جاده حلب-لاذقیه و حلب-حماه شد.
مملوک گفت: «دولت سوریه مصمم به ادامه مبارزه با تروریسم و آزادسازی کل ادلب است».
انتقاد کنگره از پامپئو درباره عملیات ترور سردار سلیمانی
«الیوت انگل»، رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا طی بیانیهای به تصمیم «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا برای عدم حضور در این کمیسیون برای توضیح درباره ترور سپهبد «قاسم سلیمانی»، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابراز تاسف کرد.
وی در این بیانیه گفت: «از اقدام وزیر (خارجه) پامپئو برای اینکه فردا در این کمیسیون حضور نمییابد، ناامید و متاسفم. هر روز که میگذرد، سوالات جدیدی درباره حملهای که به کشته شدن ژنرال سلیمانی منتهی شد ایجاد میشود.»
انگل در ادامه این بیانیه اعلام کرد: «آیا واقعا یک تهدید حتمی وجود داشت؟ آیا این بخشی از یک عملیات بزرگتر بود؟ توجیه قانونی آن چه بود؟ مسیر پیش روی چیست؟ با توجه به توضیحات آشفتهای که از سوی دولت وجود دارد، وزیر امور خارجه باید از این فرصت استقبال کرده تا به سوالات در برابر مردم آمریکا پاسخ دهد. این کمیسیون انتظار دارد، هر چه سریعتر (پاسخ سوالات) را از وی بشنود.»
پیش از این نیز «ادم شف» رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصریح کرده بود که «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا و مقامهای ارشد دولت وی، دروغبافی میکنند تا حمله تروریستی به سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را توجیه کنند.
پایان بی نتیجه نشست مسکو درباره آتشبس در لیبی
مذاکرات وزیران خارجه و دفاع روسیه و ترکیه با خلیفه حفتر، فرمانده گروه موسوم به ارتش ملی لیبی و فایز السراج رئیس دولت الوفاق در مسکو بدون نتیجه پایان یافت.
صبح امروز نشستهای چندجانبه در مقر وزارت خارجه روسیه بین سرگئی لاوروف و سرگئی شویگو وزیران خارجه و دفاع روسیه و مولود چاووش اوغلو و خلوصی آکار همتایان ترکیهای آنها برگزار شد.
این مذاکرات با دیدارهای جداگانه بین هیاتهای مختلف ادامه یافت.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در پایان مذاکرت گفت، فایز سراج سندی را که مشتمل بر شروط آتشبس در لیبی است امضا کرد؛ اما حفتر برای امضای این سند تا صبح سه شنبه مهلت خواست.
لاوروف در نشستی خبری بعد از نشست با چاووش اوغلو گفت: مذاکرات درباره آتشبس در لیبی پیشرفت چشمگیری داشته است.
بر اساس اعلام وزارت خارجه روسیه مذاکرات امروز در ادامه ابتکار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه برای برقراری آتشبس در لیبی از نیمه شب دوازدهم ژانویه برگزار شده است.
جزئیات سند آتشبس در لیبی
در پیشنویس سند آتشبس از طرفهای درگیر خواسته شده است که بدون پیش شرط به آتشبس پایبند باشند.
همچنین بر اساس این پیشنویس طرفهای لیبیایی باید برای ثبات اوضاع در طرابلس و سایر شهرهای دیگر تلاش کنند.
طبق این پیش نویس طرفهای درگیر بر تشکیل کمیته ای نظامی برای مراقب بر آتشبس به توافق رسیدند.
از زمان سرنگونی رژیم «معمر قذافی» دیکتاتور معدوم لیبی در سال ۲۰۱۱، این کشور به دو دولت موازی در شرق و غرب تقسیم شده است.
ژنرال بازنشسته ارتش لیبی، خلیفه حفتر که کنترل شرق کشور را بر عهده دارد، مورد حمایت برخی طرفهای منطقهای و بینالمللی از جمله مصر و فرانسه است. وی طی چند ماه گذشته، بارها تلاش کرده است از طریق لشکرکشی طرابلس را به سیطره خود درآورد و این در حالی است که حملات حفتر تاکنون نتیجهای جز کشته شدن شهروندان لیبی و آواره شدن هزاران نفر از آنها نداشته است. دولت وفاق ملی نیز که مورد پذیرش بینالمللی قرار گرفته، تحت ریاست «فائز السراج» عمل کرده و کنترل غرب لیبی را در دست دارد و نیروهای این دولت با حملات حفتر مقابله کردهاند.