به گزارش تابناک، در نامه احمد توکلی خطاب به اعضای شورای نگهبان آمده است: طرز برخورد با اکثر داوطلبان اصلاحطلب از چند جهت نیازمند اصلاح است: این برادران و خواهران به دلیل فقدان شرایط مذکور در بند ۱، ۲ و ۴ رد صلاحیت شدهاند. شرایط مذکور از این قرارند: اعتقاد به اسلام، التزام عملی به اسلام، التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه. شرط نخست اعتقاد به اسلام صفتی نیست که به راحتی بتوان کسی را که مدعی مسلمانی است فاقد آن اعلام کرد.
وی در این نامه خاطر نشان کرد: در ملاقاتی که فحول جامعه مدرسین در سال ۶۱ با امام رحمتالله علیه داشتند یکی از فقها از وزیر کشاورزی وقت آقای محمد سلامتی یاد میکند و به امام عرض میکند که وی در کتاب اقتصادی خودش از شیخین دفاع کرده و حرفهای مارکسیستی زده است. امام در واکنش پرسیدند شما آقایان حاضرید حکم به کفر او بدهید و بگویید به اسلام معتقد نیست؟ اعتقاد به اسلام در اینجا به همان معنایی است که به ذهن متبادر میشود، یعنی عامه مردم او را مسلمان بدانند. اگر این تلقی درست باشد که چنین به نظر میرسد بنده از شما میپرسم کدام یک از افراد فهرست پیوست را کافر میدانید؟
توکلی همچنین در ادامه بند دوم که التزام به اسلام است را قابل ارزیابی و محاسبه دانسته و افزود: التزام به اسلام یعنی انجام واجبات و ترک محرمات. مسلمانی که اهل مسجد و محراب است. حج و انفاق را به جا میآورد، از بیتالمال مسلمانان حفاظت میکند، دغدغه مردم را دارد، نسبت به حقوق مردم حساسیت نشان میدهد، اهل شرب خمر و مال حرام و روزه خواری و... نیست، میتوان او را ملتزم به اسلام ندانست؟ اگر چنین فردی مثلاً به دخالت دین در عرصه عمومی معتقد نباشد و سکولاریسم را قابل دفاع بداند و ولایتفقیه را هم ابداع و نوآوری امام بداند ولی در عمل ملتزم به احکام شرع باشد به طوری که او را انسانی متدین بدانند باز واجد شرط خواهد بود.
این عضو مجمع تشخیص مصلجت نظام شرط سوم التزام عملی به نظام اسلامی را ظاهراً به معنای پذیرش حاکمیت و تبعیت از قانون دانست و ادامه داد: این هم قابل ارزیابی و محاسبه است. اگر کسی به چراغ قرمز گاهی بیاعتنایی میکند از التزام عملی به نظام ساقط نمیشود. بلی اگر بیاعتنائی به دستورات حکومت عادت وی باشد فاقد این شرط خواهد بود.
توکلی شرط آخر را مدرنتر از همه دانسته و خاطر نشان کرد: قانون حتی وفاداری کامل در عمل را نخواسته است، بلکه ابراز وفاداری را کافی میداند. کدام یک از افراد نامبرده در فهرست پیوست را میشناسید که این شرایط چهارگانه را ندارند.
وی تاکید کرد: ممکن است برخی از ایشان به قبول نداشتن ولایت فقیه و مخالفت با نظام یا موافق مذاکره با آمریکا یا اصرار بر اهمیت مناسبات خارجی در امور داخلی یا مخالفت با حجاب اجباری یا دفاع از برگزاری کنسرت در مشهد شهرت داشته باشند! اما تا وقتی که مخالفتها جامه عمل نپوشیده باشد آنها فاقد شرایط پنجگانه نیستند.
این عضو مجمع تشخیص مصلجت نظام تصریح کرد: این نکته مهم قابل توجه است که تفاوت نظر با رهبری کسی را ضد ولایت فقیه نمیکند؛ زیرا تبعیت از ولیفقیه در عمل است نه در نظر و اصرار بر مشابه اندیشی باعث تک بعدی کردن نمایندگان و مردم و ایجاد جمود فکری و نهایتاً محروم کردن رهبری و کشور از مشورت اندیشمندان آزاده، انقلابی و دلسوز میشود.
وی اصلاحطلبان را یک جریان غیر منضبط و طیفی خواند و در عین حال تاکید کرد: ولی تفکر آنان در میان مردم طرفداران زیادی دارد و نمیتوان و نباید آنها را نادیده گرفت. شرط عقل و حکومتداری علوی به حساب آوردن آنان است. از بیاعتنائی و سختگیری فقط دلخوری و حتی نفرت زاییده میشود. آن وقت اهداف سیاسی حکومت که وحدت ملی از اهم آنهاست از دسترس دور میشود.
توکلی در ادامه نامه خود هشدار داد: حذف نامزدهایی شبیه افرادی که در فهرست پیوست نامبرده شدهاند، به جای وحدت، شقاق ایجاد میکند و در وضعیتی که ما در آن به سر میبریم این امر خطرناک است.
این عضو مجمع تشخیص مصلpت نظام یک امر مذموم اجتناب ناپذیر در شرایط امروز کشور را ناتوانی شورای نگهبان از اجرای درست قانون انتخابات دانست و این عیب را عمدتاً معلول قانون انتخابات دانست که شاخصهای روشنی برای احراز صلاحیتها و فرصت کافی برای شورای محترم نگهبان برای ارزیابی صلاحیتها، همراه با اقناع داوطلبان و عموم مردم فراهم نمیسازد.
وی خاطر نشان کرد:حتی با اجرای کامل قانون فعلی انتخابات ممکن است نمایندگانی به مجلس بروند که مسلمان و انقلابی باشند؛ دزد، قاچاقچی و ضدانقلاب هم نباشند؛ اما صلاحیت قانونگذاری و نظارت بر اجرای همه ارکان کشور را نداشته باشند. این موارد از جمله موضوعات مغفول در قانون انتخابات است. امام صادق علیهالسلام میفرمایند: «ما اُبالی ائْتَمَنْتُ خائنا أو مُضَیّعا فرقی ندارد که کار را به خائن بسپارم یا به ضایع کننده» (نویسنده این سطور نیز خود را به دلیل کوتاهی در اصلاح قانون انتخابات در زمان نمایندگی ملامت میکنند.)
توکلی در ادامه نامه خود نوشت: لازم به ذکر است که احراز صلاحیتها امری واجب است. چرا که ما نمیخواهیم کسی را مجازات کنیم که اصل را بر برائت بدانیم، بلکه میخواهیم امانت بسپاریم و شرط عقل بلاشک احراز امانتداری و صلاحیت است. چنانکه حضرت آیتالله خامنهای به شورای نگهبان فرمودند که احراز صلاحیت قطعی است ولی احراز را خیلی سخت نکنید.
وی در خاتمه نامه خود به عنوان فردی که بیش از نیم قرن در عالم سیاست تلاش کرده است و oود را خیرخواه اعضای شورای نگهبان و ملت ایران دانسته خواستار توجه به موارد فوق شده و گفت: طوری نشود که با سختگیریهای نابجا علاوه بر ظلمی که واقع میشود؛ مجلس با نمایندگان فاقد صلاحیت و صفرکیلومتر شکل گیرد.