تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون سقوط سهام ژاپن و جهش ۷ درصدی سهام استرالیا، نفت ارزانتر شد، تکلیف تعطیلی خودروسازان و قطعه سازان را روشن کنید، طلا در بازار جهانی ارزان شد، مذاکره برای ارسال طلا با پروازهای چارتری، کاهش نرخ سکه در بازار نیمه تعطیل، صرافیهای بانکی باز هم نرخ دلار را اعلام نکردند و تداوم برداشت غیرمجاز از حسابها را در بر دارد.
بورس تهران در حالی به استقبال چهار روز تعطیلی تا روز جمعه میرود که نتیجه سه روز فعالیت در هفته جاری، رشد بیش از ۲۶ هزار واحدی شاخص کل بورس بوده است. همچنین روند معاملات نشان دهنده بازدهی ۶.۳۴ درصدی از اولین روز کاری سال تا آخرین روز کاری نوروز است؛ بنابراین، شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز، با افزایش ۲۰۱۲ واحدی معادل ۰.۳۷ درصد به رقم ۵۴۷ هزار و ۶۶۱ واحد رسید.
این در حالی است که در فرابورس شاخص کل با رشد ۱.۴۶ واحدی به رقم ۷ هزار و ۲۰ واحد رسیده است. در معاملات امروز بازار سرمایه، نماد معاملاتی و معادن متعلق به توسعه معادنوفلزات با ۴۶۴ واحد، نماد اخابر متعلق به مخابرات ایران با ۲۹۲ واحد، نماد بورس متعلق به بورس اوراق بهادار تهران با ۲۰۵ واحد، نماد و تجارت متعلق به بانک تجارت با ۱۷۷ واحد، نماد مبین متعلق به مبین انرژی خلیج فارس با ۱۶۶ واحد و نماد کالا متعلق به بورس کالای ایران با ۱۶۵ واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشتند. همچنین بیشترین تقاضا در نمادهای قرن متعلق به پدیده شیمی قرن، اخابر متعلق به مخابرات ایران، تملت متعلق به تامین سرمایه بانک ملت، ثفارس متعلق به توسعه و عمران فارس، و نوین متعلق به بانک اقتصاد نوین، کسرام متعلق به پارس سرام و کاذر متعلق به فرآوردههای نسوز آذر است.
روز دوشنبه، سهام آسیا اقیانوسیه با تداوم تأثیر منفی پاندمی ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی به نوسان خود ادامه داد و سهام اروپا معاملات خود را با سقوط شاخصها آغاز کرد. در بازار استرالیا بر خلاف بازارهای منطقه با جهش بیش از ۸ درصدی سهام شرکتهای مالی و بانکی شاخص بورس به شدت جهش و نیکی ژاپن ۱.۵۷ درصد سقوط کرد. در بازار چین کامپوزیت شانگهای ۰.۹۰ درصد پایین آمد و هانگسنگ در هنگکنگ با سقوط ۱.۱۴ درصدی روبه رو شد. کوسپی کرهجنوبی تقریباً بدون تغییر ماند (تنها ۰.۰۴ درصد افت کرد) در حالی که ایاساکس استرالیا با جهشی ۷ درصدی روبه رو شد. بازارهای اروپا هم که در اولین ساعت معاملات امروز خود به سر میبرند، کار خود را با افت آغاز کردهاند. داکس آلمان ۱.۰۴ درصد، کاک فرانسه ۱.۹۲ درصد و فوتسی انگلیس ۱.۸۳ درصد سقوط کردند و فوتسی میلان ۲.۱۴ درصد از ارزش خود را از دست داد. شاخص پنیوروپین استاکس ۶۰۰ هم ۱.۴۳ درصد در آغاز معاملات امروز سقوط کرد.
روز دوشنبه در حالی که هنوز جنگ قیمت عربستان و روسیه ادامه دارد، بدتر شدن پاندمی ویروس کرونا و تیره شدن چشمانداز تقاضا، باعث سقوط سنگین قیمت نفت شد و شاخص برنت را تا کمترین سطح خود از ۲۰۰۲ تا کنون پایین آورد. تا ساعت ۱۱:۱۷ به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، ۵.۷۰ درصد با ۱.۴۲ دلار سقوط کرد و به ۲۳.۵۱ دلار رسید. این شاخص پیش از این در معاملات امروز تا ۲۳.۰۳ دلار هم پایین آمده بود که این کمترین قیمت آن از نوامبر ۲۰۰۲ تا کنون است. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی در معاملات امروز تا ۱۹.۹۳ دلار سقوط کرد و به پایینترین سطح خود در هجده سال اخیر نزدیک شد، سپس تا ساعت ۱۱:۲۳ به وقت تهران با اندکی رشد به ۲۰.۶۶ دلار رسید که ۳.۹۵ درصد یا ۸۵ سنت پایینتر از قیمت بسته شده قبلی (روز جمعه) است.
حسین مدرس خیابانی قائم مقام وزیر صمت در اولین جلسه ستاد تنظیم بازار در سال ۹۹ با بیان اینکه تنظیم بازار با بیان اینکه سیاستهای تنظیم بازار سال ۹۹ به زودی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت ابلاغ خواهد شد، خاطرنشان کرد: تمام تأکید وزارت صنعت، معدن و تجارت بر کنترل واردات بوده، به نحوی که اصل بر ممنوعیت واردات است؛ مگر آنکه جایی از تولید داخل قادر به تأمین کالاهای مورد نیاز کشور نباشد، بنابراین، هیچ کالای خارجی که توان تولید داخل دارد، اجازه واردات نخواهد یافت. وی افزود: هماکنون واردات بر مواد اولیه، کالاهای اساسی و قطعات و تجهیزاتی متمرکز شده که مشابه تولید داخل ندارند.
وی همچنین با تأکید بر اینکه قیمت غذا در دنیا گران شده است، گفت: علیرغم آنکه قیمت نفت کاهش یافته و مشکلات بازار رکودی و نزول بورسهای دنیا رقم خورده است، اما قیمت موادغذایی در سراسر جهان گران شده و بسیاری از کشورها صادرات موادغذایی را ممنوع کردهاند.
فرهاد بهنیا، سخنگوی انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو، تعیین تکلیف سریع موضوع تعطیلی قطعه سازان و خودروسازان تا اوایل اردیبهشت ماه را توسط دولت و ستاد مبارزه با کرونا خواستار شد. وی تصریح کرد: امروز یازدهم فروردین ماه است و تا زمان بازگشایی کارخانههای تولیدکننده قطعات و شرکتهای خودروسازی فقط پنج روز فرصت باقی است. در این شرایط نمیدانیم که قطعه سازان باید تعطیل یا تولید قطعه برای خودروسازان را آغاز کنند؟
به گفته وی، چنانچه تعطیلات این چند روز (روز جمهوری اسلامی، روز طبیعت و جمعه پیش روی) محاسبه شود، عملا فرصتی برای تصمیمگیری مسئولان در خصوص تعطیلی خطوط تولید خودروسازان و انتقال آن به بنگاه های تولیدی قطعه سازی میسر نبوده و یا خیلی اندک است. سخنگوی انجمن قطعه سازان ایران در گفت و گو با فارس ادامه داد: این انجمن پیگیر پاسخ مسئولان ستاد مبارزه با کرونا در مورد نامه اخیر این انجمن در مورد تعطیلی بنگاه های قطعه سازی و خودروسازی است، اما متاسفانه هیچ پاسخی تاکنون دریافت نشده است. وی تاکید کرد: خطر بزرگ شیوع واگیری همگانی در انتظار بنگاه های تولید قطعات و خودروسازی است و هرگونه مسامحه در این خصوص، منجر به وقوع موج بزرگ انتشار کرونا خواهد شد.
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی با وجود اقدامات محرک مالی بانک های مرکزی، تحت تاثیر اقدام سرمایهگذاران برای تهیه نقدینگی و جبران ضررشان در بازارهای سهام، کاهش پیدا کرد. هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد کاهش، به ۱۶۱۴ دلار و ۴۶ سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز جمعه ۰.۷ درصد کاهش پیدا کرده بود. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۴ درصد کاهش، در ۱۶۴۶ دلار و ۶۰ سنت ایستاد.
بلومبرگ نوشت: بازار جهانی طلا با شیوع ویروس کرونا دچار تغییرات و نوسانات زیادی شده است. مسائل لجستیکی بینهایت دشوار شده اند و در شرایطی که تقاضا برای طلا افزایش پیدا کرده است، برخی از پالایشگاههای بزرگ طلا مجبور شده اند فعالیتشان را متوقف کنند. یک پالایشگر بزرگ آفریقای جنوبی پنجشنبه گذشته اعلام کرد ناچار است ارسال طلا به لندن را متوقف کند. انجمن بازار طلای لندن که نماینده فعالان بازار طلاست، اعلام کرد ظرفیت پالایش مشکلی نیست و پالایشگر به حد کافی وجود دارد تا تقاضا را تأمین کند اما این گروه به دنبال راهی برای حل مشکلات لجستیکی بوده و سرگرم تحقیق درباره امکان اجازه حمل جهانی خارج از لندن است. پالایشگرها و سایر فعالان بازار سرگرم تعامل با شرکتهای لجستیکی هستند تا مشکل محدودیتهای سفر را رفع کرده و امکان حمل فیزیکی طلا از طریق پروازهای باری یا چارتری را فراهم کنند.
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در معاملات امروز با کاهش ۵۰ هزار تومانی قیمت نسبت به دیروز به بهای ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان ارزشگذاری شد. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز در ساعت ۱۳ امروز ۶ میلیون و ۱۵۰ تومان فروخته شد. همچنین نیم سکه نیز سه میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی ۹۸۰ هزار تومان داد و ستد شد. هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۶۲۶ هزار تومان و هر مثقال طلا نیز ۲ میلیون و ۷۱۵ هزار تومان به فروش رسید.
در حالی که امروز بانکهای سطح کشور با توجه به محدودیتهای اعلام شده از قبل، به فعالیت مشغول بودند، اما خبری از باز بودن صرافیهای بانکی نبود. این در حالی است که در این شرایط، فعالیت دلالان ارزی و فعالان بازار در معاملات پشت خطی و حاشیه بازار ادامه دارد و دلار را در کانال ۱۶ هزار تومانی قیمت گذاری میکنند. صرافیهای بانکی در آخرین فعالیت خود در سال گذشته، هر اسکناس دلار آمریکا را به نرخ ۱۴۹۰۰ تومان فروخته بودند.
شاخص دلار در جهان در آستانه فتح کانال جدیدی قرار گرفت. در جریان معاملات دوشنبه، بسیاری از ارزهای مختلف در برابر دلار در موقعیت نزولی قرار گرفتند و دلار به جلو رانده شد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با صعود ۰.۳۵ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۹۸.۸۷۷ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل ۱.۰۴۶۱ دلار اعلام شد.
محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در صفحه مجازی خود نوشت: خبر خوش؛ با دستور مهم رئیس جمهور محترم امسال امر همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری علی رغم همه محدودیتها، نسبت به گذشته افزایش جدی مییابد و با تحقق وعده اعتبار تخصیصی دکتر نوبخت ما میتوانیم تقریباً بین ۱۵.۸ درصد تا ۷۷.۳ درصد حقوق بازنشستگان را افزایش دهیم.
مهر نوشت: رفتار بانکها از همان ابتدای کار، با وامگیرندگان قرض الحسنه رفتاری توأم با همراهی نبود؛ از همان روز اولی که دولت این مصوبات را اعلام کرد و بانک مرکزی ابلاغ بخشنامههای مرتبط را انجام داد؛ نظام بانکی ثابت کرد با هیچ کس حتی رئیس کل بانک مرکزی هم رودربایستی ندارد و به کار خود ادامه دادند و اقساط وام را مطابق با موعد مقرر و بعضاً با جریمه، از حساب مشتریان نظام بانکی کسر کردند. تماس با برخی شعب بانکی و معاونت بازرسی برخی از بانکها، حکایت از آن دارد که بانکها قصد ندارند همکاری کافی با وام گیرندگان داشته باشند، چون هنوز بر این باورند، چنین بخشنامهای از سوی بانک مرکزی یا بانکهای عامل به دست آنها نرسیده است. حال این مسئولیت به عهده رئیس کل بانک مرکزی است که از مرحله خواهش از نظام بانکی عبور کرده و وارد دستوری جدی برای برخورد با شعب بانکی یا مدیران عامل بانکهای متخلف و سرپیچی کننده از مصوبات دولت و بخشنامههای بانک مرکزی شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.