شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران در زمینه بازرگانی و سیاستگذاری فعالیت می کند و مدیریت آن هم اکنون بر عهده یزدان سیف است. این شرکت وظایفی چون خرید تضمینی کالاهای اساسی (گندم، برنج، روغن خام، شكرخام، گوشت مرغ و گوشت قرمز...)، تولید داخلی و نیز واردات و توزیع کالاهای اساسی و حفظ ذخیرۀ استراتژیک این کالاها را بر عهده دارد. از این رو، صحبت های مدیر این شرکت می تواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.
به گزارش تابناک اقتصادی، یزدان سیف مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانس برگزاری میشد، گفت: در سال گذشته عملکرد شرکت بازرگانی دولتی ایران به گونهای بود که این شرکت توانست نزدیک ۳۷ میلیون تن کالای اساسی را بخرد، بفروشد، نگهداری و ذخیره سازی کند و از این بابت سال بی نظیری را رقم بزند.
وی ادامه داد: در سال گذشته این شرکت پروژه خرید گندم تضمینی را در دستور کار داشت که بر اساس این پروژه، ۷ میلیون و ۷۶۱ تن گندم در قالب یک میلیون و ۲۳۹ هزار و ۲۱۴ محموله خریداری شد. متوسط وزن تحویلی هر محموله ۶ تن و متوسط وزن تحویلی هر کشاورز قریب به ۱۷ تن بود. میانگین درآمد هر گندمکار نزدیک به ۳۰ میلیون تومان بود که در مقایسه با سال گذشته رشد داشت.
سیف با اشاره به اینکه به لحاظ دریافت گندم تضمینی در سال ۹۸ در مقایسه با سال ۹۷، ۱۸ درصد کاهش را شاهد بودیم، گفت: اما ۶ درصد وجه بیشتر در پروژه خرید تضمینی گندم پرداخت شد. همچنین میانگین انتظار کشاورزان برای دریافت وجه خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۷، ۲۹ روز بود که این میزان در سال ۱۳۹۸ به ۱۲ روز کاهش یافت.
معاون وزیر صمت گفت: برای خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۹، از آبان ماه سال گذشته شروع کردیم. اولین کاری که در این زمینه انجام شد، ارزیابی خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۸ بود. بعد از ارزیابی، برخی از بخشنامهها و فرآیندها در جهت بهبود وضعیت اصلاح شد. وی افزود: در سال ۱۳۹۹، بالغ بر ۱۲۰۰ مرکز خرید گندم در سراسر کشور دایر خواهد بود که این مراکز در برخی استانها دایر شده است.
سیف ادامه داد: مراکز خرید گندم در هفت استان گرمسیر، شامل استانهای خوزستان، ایلام، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان فعالیت خود را آغاز کرده اند.
مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به اینکه در سال جاری نرخ خرید تضمینی گندم با رشد ۴۷ درصدی در مقایسه با سال ۱۳۹۸ رو به رو بوده است، افزود: با تصمیم دولت نرخ خرید تضمینی گندم ۲۵۰۰ تومان تعیین شد.
سیف گفت: نرخ خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۲ حدود ۵۵۰ تومان بود که این نرخ در سال ۱۳۹۹ به ۲۵۰۰ تومان افزایش یافته و برای خرید تضمینی گندم در سال جاری نزدیک به ۲۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی نیاز است.
وی ادامه داد: از ۲۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی مورد نیاز، حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان آن از محل اعتبارات هدفمندی یارانه ها، ۱۱ هزار میلیارد تومان از محل اعتبارات بانک مرکزی و سایر نیز از محل اعتبارات شرکت بازرگانی دولتی ایران تامین خواهد شد.
یزدان سیف گفت: برآورد شده است در سال جاری ۱۱ میلیون تن گندم به صورت خرید تضمینی خریداری شود. وی با اشاره به اینکه قیمت گندم برای مصارف نان در سال جاری تغییری نکرده است، افزود: دولت در سال جاری قریب به ۲۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان یارانه برای گندم، آرد و نان اختصاص داده است.
معاون وزیر صمت گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور، از نهادهای مربوطه خواسته است پروتکلهای تخصصی مراکز خرید را تدوین کنند تا خرید تضمینی گندم به درستی انجام شود و مخاطرهای برای کشور وجود نداشته باشد.
وی با اشاره به پروژه کلزا و دانههای روغنی که یکی از پروژههای مهم اقتصاد مقاومتی به شمار میرود، ادامه داد: سال گذشته ۴۳۱ هزار تن کلزا و دانههای روغنی خریداری شد که در مقایسه با سال ۱۳۹۷ رشد ۱۸ درصدی را نشان میداد.
همچنین امسال در بخش خرید کلزا و دانههای روغنی ۵۸۰ هزار تن خریداری خواهد شد و تمام تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفته شده است. برای این حوزه نیز دولت ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان منابع در نظر گرفته است. مراکز خرید در نظر گرفته شده برای خرید کلزا و دانههای روغنی نیز ۳۲۶ مرکز میباشد که در حال حاضر ۱۱۰ مرکز خرید فعال است.
سیف در مورد کیفیت نان در کشور نیز گفت: بر اساس ۲۶۲۸ نمونهای که در نظر گرفته شد، در اسفندماه کیفیت نان در شرایط خوب ارزیابی شد و نسبت به بهمن ماه ارتقا یافته بود.
وی افزود: در سال ۱۳۹۸، حدود ۱۰ میلیون و ۶۷۴ هزار تن گندم برای تولید نان، آرد و سایر محصولات و مشتقات توزیع شده است که نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۸۰۰ هزار تن کاهش را نشان میدهد.
سیف در مورد عملکرد شرکت در حوزه برنج نیز گفت: در سال گذشته، ۲۳۰ هزار تن برنج در ایام پرمصرف برای کنترل قیمت و افزایش عرضه به بازار توزیع شد که در مقایسه با سال ۱۳۹۷، ۵۳ درصد رشد داشته است.
همچنین در حوزه روغن که از اقلام اساسی است، در سال ۱۳۹۸ حدود ۵۴۰ هزار تن روغن توزیع شده که رشد ۸۵ درصدی را در مقایسه با سال ۱۳۹۷ نشان میدهد. به علاوه نزدیک به یک میلیون و ۴۸۰ هزار تن توزیع شکر را داشتیم که از این میزان ۶۴۰ هزار تن آن مربوط به واردات بخش خصوصی بود که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده بود.
وی در مورد ذخایر کالاهای اساسی گفت: امروز با تمام فشارهایی که وجود داشت، ذخایر کالاهای اساسی در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد.
معاون وزیر صمت گفت: در حوزه پروژههایی که شرکت بازرگانی دولتی در سال گذشته به پایان رساند میتوان به فعالسازی بندر چابهار اشاره کرد. ۱۰۰ هزار مترمربع انبار در سال گذشته تجهیز و راه اندازی شد. همچنین در سال گذشته، ۴۵۰ هزار تن کالای اساسی از بندر چابهار وارد شد. در سال ۱۳۹۸، تمام پروژههای نیمه تمام عمرانی که در سالهای ۸۰ تا ۸۲ آغاز شده بودند را به بهره برداری رساندیم.
سیف در پایان گزارش عملکرد شرکت، به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد. وی در پاسخ به این پرسش که بسیاری از کشورهای صادرکننده کالاهای اساسی هم اکنون درگیر شیوع ویروس کرونا میباشند و صادرات را ممنوع کرده اند، آیا این موضوع به تامین کالاهای اساسی لطمهای وارد نمیکند، گفت: اولاً لجستیک و تولید قابلیت تعطیلی ندارد. هم اکنون از سه کشور، کالاهای مختلف در حال بارگیری است و ظرف ۲۷ تا ۳۰ روز آینده به بنادر ایران خواهند رسید. ثانیا ما در کوتاه مدت و حتی در میان مدت به لحاظ ذخایر استراتژیک خوبی که داریم با مشکل مواجه نخواهیم شد.
مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به این پرسش که چه تمهیداتی برای ساماندهی بازار برنج و تخصیص ارز به واردکنندگان اندیشیده شده است گفت: از نیمه آذر تا به امروز، واردات برنج توسط بخش خصوصی حدود ۶۱۰ هزار تن بوده و این در حالی است که کل واردات برنج در یک سال یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن است؛ یعنی حدود یک سوم واردات برنج در همین سه ماه آخر سال بوده است.
وی ادامه داد: بانک مرکزی و دولت ارز واردات برنج را تامین کرده است و برنج کافی و لازم با توجه به میانگین مصرف ماهیانه در انبارهای بخش خصوصی باید موجود باشد. هیچ توجیهی برای افزایش قیمت و کمبود در بخش خصوصی وجود ندارد.
سیف افزود: براساس برنامه توزیع برنج، از اسفندماه حدود ۶۹ هزار تن برنج در کشور توزیع و در حال تحویل داریم. برای ایام ماه رمضان نیز یک هفته قبل از آن توزیع شروع خواهد شد و امیدواریم با توجه به توزیع و واردات، شاهد افزایش قیمت برنج نباشیم و مردم بتوانند با قیمت منطقی این کالا را خریداری کنند.
سیف در پاسخ به این که توزیع سایر اقلام در ماه مبارک رمضان چگونه خواهد بود، گفت: در حوزه شکر خانوار برای توزیع در فروشگاههای زنجیرهای و شبکههای منتخب، مقادیر لازم تدارک دیده و تاکنون ۳۰ هزار تن ابلاغ و طرح توزیع آن نیز تهیه شده است. این قلم کالای اساسی با آغاز ماه مبارک با قیمت مشخص و مصوب توزیع خواهد شد.
در حوزه روغن هم به همین مقدار یعنی ۳۰ هزار تن مورد تایید ستاد تنظیم بازار قرار گرفته است. کارخانجات و شبکههای توزیع نیز مشخص شده است. برنج نیز حدود ۳۰ هزار تن پیش بینی شده است. شایان ذکر است که این اقلام و ارقام کاملا منعطف خواهد بود.
معاون وزیر در پاسخ به اینکه چقدر در نانواییها بهداشت رعایت میشود و چه تدابیری برای این موضوع اندیشیده شده است، گفت: حتما در سلامت مردم حاکمیت و دولت حساس است. امروز پروتکلهایی تدوین و به نانواییهای مختلف ابلاغ شده است. روز گذشته طی گزارشی که از استان لرستان داشتم، عنوان شد که یازده واحد متخلف بسته شدند.
وی افزود: ظرف ماه آینده طبق توافقی که با شورای گندم، آرد و نان انجام شد قرار شد نانوایانی که امکان رعایت پروتکلها را نداشته باشند و یا عمدا رعایت نکنند عملا تعطیل شوند و سهمیههای آنها به نانواییهای صنعتی اضافه شود. مقدمات این طرح فراهم شده و به زودی تصویب و اجرایی خواهد شد.
سیف در پاسخ به اینکه با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، آیا قیمت سایر کالاها از جمله جو و کلزا افزایش خواهد یافت، گفت: هنوز برنامهای در این زمینه از سوی دولت به ما ابلاغ نشده است.
مدیر شرکت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به این پرسش که چرا قیمت نان در برخی استانها افزایش پیدا کرده است، گفت: تا به امروز تصمیم جدیدی در مورد افزایش قیمت نان نداشته ایم و تنها همان افزایش قیمت 10درصدی بوده است که در سال گذشته ابلاغ شد.
البته در استان مازندران به جهت اینکه این افزایش قیمت نان در سال گذشته اعمال نشده بود، در چند روز اخیر افزایش قیمت نان در دستور کار قرار داده شد که با واکنشهای وزیر صمت و کشور به ماجرای افزایش قیمت نان در این استان، این موضوع متوقف شد.