تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون قیمت نفت در مسیر ثبت دومین افزایش هفتگی، نرخ دلار و یورو در آخرین روز هفته، دلار هنوز شانس دارد، سازمان بازرسی اصلاح قیمت خودروها را مشروط کرد، طلا در اوج قیمت ایستاد و افزایش صادرات چین در بحبوحه همه گیری کرونا را در بر دارد.
قیمت نفت در مسیر ثبت دومین افزایش هفتگی
قیمت نفت در معاملات روز جمعه بازار جهانی با آغاز تسهیل محدودیتهای قرنطینه مقابله با شیوع ویروس کرونا از سوی کشورهای بیشتر که خوش بینی به بهبود تقاضا برای را تقویت کرد، افزایش یافت. بهای معاملات آتی نفت برنت با ۴۷ سنت سنت معادل ۱.۵ درصد افزایش، به ۲۹ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه رسید. معاملات نفت برنت روز پنجشنبه با حدود یک درصد کاهش قیمت بسته شده بود. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۴۸ سنت معادل ۱.۵ درصد افزایش یافت و به ۲۴ دلار و سه سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا روز پنجشنبه با حدود دو درصد کاهش بسته شده بود. هر دو شاخص قیمت به سوی دومین رشد هفتگی متوالی پیش میروند اما چشم انداز استمرار اشباع عرضه و محدودیت مخازن نگهداری نفت در خشکی و دریا، رشد قیمتها را محدود نگه داشته است.
نرخ دلار و یورو در آخرین روز هفته
در معاملات روز پنج شنبه هجدهم اردیبهشت ماه ۹۹ بازار ارز، شاهد ثبات نرخ گذاری توسط بازارساز بودیم. به گونهای که در صرافیهای بانکی و مجاز سطح کشور، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۱۵۶۰۰ تومان از مردم خریداری و به نرخ ۱۵۷۰۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که نسبت به روز قبل، تغییری نداشته است. همچنین هر اسکناس یورو در این صرافی ها، به نرخ ۱۷۰۰۰ تومان از مردم خریداری و به نرخ ۱۷۱۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد که همانند دلار، بدون تغییر نسبت به روز چهارشنبه بود. در این میان، در بازار آزاد، هر اسکناس دلار آمریکا که روز چهارشنبه با افزایش معناداری مواجه شده بود، دیروز به نوسان اندک بسنده کرده و به نرخ ۱۶۲۴۰ تومان فروخته شد.
دلار هنوز شانس دارد
از زمان آغاز بحران کرونا بازار ارز نیز نظیر بازارهای بورسی دچار نوسانات زیادی شده است؛ با این حال نظرسنجی صورت گرفته توسط رویترز نشان می دهد که کارشناسان شانس دلار را برای صعود، بیشتر از سایر رقبا می دانند. جهان امسال احتمالا با رکوردی بی سابقه از زمان بحران سال ۲۰۰۹ مواجه خواهد شد و همین مساله میل معامله گران به سرمایه گذاری بر روی دارایی های پرریسک تر را کاهش می دهد. با رنگ باختن تدریجی امیدها به بهبودی سریع اقتصاد اکنون به نظر می رسد دلار به بخت اصلی برنده بازار ارز تبدیل شده است. به نقل از ایسنا؛ جین فولی، استراتژیست ارزی در روبو بانک گفت: شاید سرعت شیوع بیماری کندتر از قبل شده باشد اما ما تا چندین ماه آینده شاهد تداوم اثرگذاری کرونا بر داده های اقتصادی خواهیم بود. از دید سرمایه گذاران، ریسک سرمایه گذاری روی دلار پایین تر از بسیاری از ارزهای دیگر است. از ۳۴ کارشناس ارزی شرکت کننده در نظرسنجی رویترز، ۲۴ کارشناس گفته اند دست کم تا پایان سه ماهه دوم امسال سلطه دلار بر معاملات بازار ارز حفظ خواهد شد و تنها یک نفر معتقد بوده است دلار روزهای بدی را در پیش دارد.
با این حال بسیاری از کارشناسان در بلندمدت کمتر به دلار خوش بین هستند و انتظار می رود اسکناس سبز بخشی از صعود خود در سه ماهه دوم سال را تا پایان سال از دست بدهد. انتظار می رود تا پایان سال یورو بتواند زیان ۳.۵ درصدی امسال خود در برابر دلار را جبران کند و ین نیز احتمالا دو درصد تا آن موقع در برابر دلار دست به پیشروی خواهد زد. لی هاردمان، کارشناس ارزی در بانک میتسوبیشی گفت: باید به این نکته توجه کنید که در پنج سال اخیر بخش بزرگی از محبوبیت دلار به خاطر عملکرد قوی اقتصاد آمریکا بوده است اما امسال احتمالا چنین خبری نیست. احتمالا روند دلار امسال موجی شکل خواهد بود و در کوتاه مدت روی ریل صعودی و در میان مدت در مسیر کاهشی قرار خواهد گرفت.
امکان تغییر روش آزاد سازی سهام عدالت فراهم شد
حسن علایی معاون سازمان خصوصی سازی به امکان ویرایش روش مدیریت سهام عدالت برای یک بار در سامانه سهام عدالت اشاره کرد و گفت: در چند روز نخست اجرای فرآیند آزادسازی، انتخاب یکی از دو روش مستقیم یا غیرمستقیم، در نسخه اولیه سامانه سهام عدالت برای مشمولان فراهم شده بود اما از چند روز بعد گزینه روش مدیریت غیرمستقیم برداشته شد. وی خاطرنشان کرد: پیشفرض سامانه انتخاب روش غیرمستقیم توسط مشمولین بوده است و برای افرادی که از ۱۰ تا ۱۵ اردیبهشت اشتباها روش سهامداری را انتخاب کردند یک بار امکان ویرایش گذاشته شده تا روش مدنظر را انتخاب کنند.
طراحی خودرو بعد از کرونا متحول می شود
گوردون واگنر، یکی از طراحان ارشد خودروهای مرسدس بنز در گفت وگو با بلومبرگ به تازگی به نکات جالبی از تاثیر و تبعات ناشی از شیوع گسترده و ویروس کرونا بر صنعت خودروسازی اشاره کرده است. وی در سخنان خود اظهار داشته است که آینده صنعت خودروسازی بدون شک بعد از همه گیری بیماری کووید ۱۹ شاهد تغییرات متعددی خواهد شد. او بر این باور است که وسایل نقلیه و خودروها پس از شیوع کرونا به گونه ای طراحی خواهد شد که برای سرنشینان خودرو نظافت و محیطی عاری از هرگونه ویروس و میکروب را به ارمغان بیاورد تا آنها بتوانند بدون هیچ گونه نگرانی سوار خودرو شده و در سطح شهر تردد داشته باشند. از طرفی دیگر فلیکس کلیبرتوس، مدیر بخش طراحی خارجی رولزرویس نیز در اظهاراتی مشابه از افزودن قابلیت و امکاناتی جدید برای خودروهای جدید سخن گفته است.
دستور ویژه وزیر صنعت برای بازار خودرو
وزیر صنعت، معدن و تجارت با صدور دستور ویژه به رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، از مسئولان این سازمان خواست تا با توجه به وجود برخی قیمت های غیر متعارف و فاصله دار نسبت به قیمت واقعی خودرو در بازار آزاد نسبت به قیمت کارخانه، با همه متخلفان این موضوع با جدیت تمام و قاطعانه برخورد نمایند و مراتب را مستمراً به مردم اطلاع رسانی کنند. رضا رحمانی در این راستا تاکید نموده است؛ به منظور حمایت از حقوق مصرف کنندگان و ضرورت حساسیت موضوع از حیث وجود جریان سود جوی فرصت طلب پشت پرده، نسبت به پیگیری جدی و برخورد با قیمت سازیهای کاذب، در اسرع وقت با اتخاذ تصمیمات و اقدامات متناسب، با همکاری و هماهنگی کامل با سایر دستگاههای نظارتی و امنیتی موارد بررسی و نتایج بدست آمده جهت افزایش احساس امنیت مصرف کنندگان واقعی و در راستای حفظ حقوق حقه شهروندی آحاد مردم، موارد را به اینجانب گزارش نمایید.
وی تصریح کرده است: ضروریست اقداماتی همچون پیگیری، شناسایی و برخورد با متخلفان احتمالی احتکار خودرو، پیگیری، شناسایی و برخورد قاطع و قانونی از طریق مراجع نظارتی و قضایی با سایت های اینترنتی متخلف که با ارائه قیمت های کاذب فضای بازار را دچار التهاب میکنند؛ در دستور کار جدی سازمان حمایت قرار گیرد. در دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت خطاب به سازمان حمایت آمده است؛ رفع موانع ثبت نام متقاضیان در سایت های فروش خودروسازان داخلی به جد و در سریع ترین زمان مورد رصد دقیق قرار گیرد تا شرایط برای رفع نیاز مصرفکنندگان واقعی خودروهای تولید داخل تسهیل شود و دست سوداگران همسو با معاندان و دشمنان در جنگ اقتصادی و تحریم های ظالمانه غرب از سر مصرف کنندگان کوتاه شود.
قاضی پور: به افرادی که در 18 ماه گذشته خودرو خریداری نکردند، اجازه ثبت نام داده شود
نادر قاضی پور عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درباره افزایش قیمت خودرو در بازار، گفت: از آنجایی که نقدینگی موجود در دست مردم به سمت بازارهای سودده هدایت می شود، بازار خودرو، سکه، مسکن و ... در ماههای گذشته ملتهب و قیمت ها افزایش یافت. نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: با اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ایران، گمانه زنی هایی مانند توقف تولید خودرو منجر به گرانی این محصول شد اما در حال حاضر با رونق گرفتن تولید خودروسازان، عرضه خودرو به بازار افزایش یافته و قیمت ها نزولی می شود. وی با بیان اینکه خودروسازان با عمل به تعهدات قبلی و تحویل خودروهای پیش فروش شده حباب موجود در بازار خودرو را از بین خواهند بُرد، اظهار کرد: باید با افزایش طرح های پیش فروش خودرو و اصلاح این طرح ها زمینه برای تامین خودروی موردنیاز مصرف کننده واقعی فراهم شود. نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه در طرح های پیش فروش باید تنها به افرادی که در 18 ماه گذشته خودرو خریداری نکردند، اجازه ثبت نام داده شود، اضافه کرد: افزایش یک باره قیمت خودرو ناشی از انتشار شایعه هایی مبنی بر توقف تولید خودروسازان به دلیل نبود قطعه و کمبود ارز بود که با افزایش تیراژ تولید در این شرکت ها آثار روانی شایعهها نیز از بین خواهد رفت.
سازمان بازرسی، اصلاح قیمت خودروها را مشروط کرد
سازمان بازرسی کل کشور در نامهای به وزیر صمت، افزایش و اصلاح قیمت خودروها را مشروط به تضمین عواملی اعلام کرده است. به گزارش ایسنا، در این نامه خطاب به رضا رحمانی - وزیر صنعت، معدن و تجارت - با توجه به اینکه سومین جلسه ستاد تنظیم بازار برای تعیین قیمت خودروهای داخلی همچون دو جلسه قبلی بی نتیجه باقی ماند، آمده است که اصلاح قیمت خودروها مشروط به تضمین عواملی همچون جلوگیری از ایجاد حاشیه بازار، توجه به زنجیره تأمین، انجام تعهدات، افزایش خدمات پس از فروش، لزوم داخلی سازی و کاهش ارزبری، افزایش تولید و افزایش کیفیت از ناحیه خودروسازان، انجام شود. در متن این نامه آمده است که با توجه به اینکه اقدامی از ناحیه وزارت صمت در این رابطه، ملاحظه نشده و از طرفی به واسطه آن که ابزار نظارتی لازم برای تحقق عوامل مشروط به اصلاح قیمت احصاء نشده است که بدون آن صرفا زمینه افزایش پی در پی قیمت خودرو فراهم خواهد شد؛ لذا کارگروه تنظیم بازار گزارشی در خصوص تحقق پیشنهاد این سازمان ارائه کند.
طلا در اوج قیمت ایستاد
قیمت طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی که معاملهگران منتظر انتشار آمار اشتغال ماهانه آمریکا برای ارزیابی وضعیت اقتصادی این کشور بودند، نزدیک به بالاترین حد خود در دو هفته گذشته ایستاد. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ثابت بود و در ۱۷۱۵ دلار و ۲۳ سنت ایستاد. بهای معاملات این بازار روز گذشته تا مرز ۱۷۲۱ دلار و ۷۶ سنت صعود کرده بود که بالاترین قیمت از ۲۷ آوریل بود. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۱ درصد افزایش، به ۱۷۱۵ دلار و ۲۳ سنت رسید.
افزایش صادرات چین در بحبوحه همه گیری کرونا
اداره گمرگ چین روز پنجشنبه اعلام کرد صادرات این کشور در ماه آوریل در مقایسه با دوره مشابه سال ۳.۵ درصد افزایش یافته است. اما همین آمار حاکی است که واردات چین در این ماه ۱۴.۲ درصد کمتر شده است و برای همین هنوز ناظران و تحلیلگران اقتصادی تصویر روشنی از اوضاع اقتصادی چین در شرایط شیوع کرونا ندارند. به نظر می رسد که با وجود ویروس کرونا باز هم تقاضا برای کالاهای ساخت چین فراوان است البته این کشور در این دوران توانست تجهیزات، اقلام پزشکی و ماسک های تولیدی فراوانی به دیگر نقاط دنیا صادر کند. افزایش صادرات چین در ماه آوریل تقریبا غلط بودن همه فرضیه ها را ثابت کرده است پیش بینی هایی که حاکی بود به دلیل کرونا تقاضا برای کالاهای ساخت چین کاهش خواهد یافت. به نقل از ایرنا؛ آمارها نشان می دهد صادرات چین در ماه ژانویه ۱۷.۲ درصد کاهش یافت در ماه مارس نیز افت ۶.۶ درصدی به ثبت رساند اما در ماه آوریل یک باره چرخش آماری از رشد صادرات خبر داد. با این حساب تراز تجاری چین که در ماه مارس ۱۹ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بود، در ماه آوریل با یک افزایش چشمگیر به ۴۵ میلیارد و ۴۳۰ میلیون دلار رسید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.