بازار ارز در هفتههای اخیر، روند افزایشی همانند مهرماه ۹۷ را در پیش گرفته است، به گونهای که قیمت دلار در صرافیهای مجاز به کانال ۲۲ هزار تومان وارد شده و در بازار امروز نیز نرخ دلار به رقم ۲۲۷۵۰ تومان رسیده است.
با افزایش معنادار قیمت ارز در بازار، دکتر همتی رئیس کل بانک مرکزی در گفتوگویی با اشاره به تاثیر منفی ویروس کرونا بر صادرات کشور و ناترازی به وجود آمده بین عرضه و تقاضای ارز در بازار، اظهار داشت: در دو سال گذشته حدود ۷۲ میلیارد دلار صادرات انجام شده که نزدیک به ۴۵ میلیارد دلار از ارز آن بازگشته است، اما ۲۷ میلیارد دلار هنوز بازنگشته و امیدواریم صادرکنندگان تا پایان تیرماه شتاب بیشتری بدهند.
این صحبت رئیس کل نشان از عدم عرضه حجم سنگین ارز دلارهای صادراتی از سوی برخی صادرکنندگان بخش خصوصی به چرخه اقتصادی کشور دارد؛ موضوعی که باعث انتقاد و گلایه رئیس جمهور از برخی صادرکنندگان نیز شد. دکتر روحانی افزود: "متأسفانه برخی از صادرکنندهها، این پا و آن پا میکنند و ارز خود را نمیآورند با این هدف که ارز بالاتر برود و خود اینها هم در فضای مجازی ترویج میکنند و در فضای روانی جامعه میدمند که ارز گران شود تا گرانتر بفروشند. این کار خیانت به ملت ایران و اقتصاد کشور است."
از سوی دیگر روز گذشته "بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات سال ۱۳۹۹ و رفع تعهدات ایفا نشده سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸" از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد تا فشار بر صادرکنندگان برای بازگرداندن دلارهای صادراتی به کشور افزایش یابد.
اما سوالی که در این میان برای همگان مطرح است، چرایی بازنگشتن دلارهای صادراتی در سالهای ۹۷ و ۹۸ به چرخه اقتصاد کشور است؟ اینکه چرا بعد از دو سال، همچنان دلارهای صادراتی به کشور بازنگشته است؟
آیا صادرکنندگان متخلف به کشور خیانت کرده اند؟
به نظر شما، چه مجازاتی باید برای متخلفان ارزی در نظر گرفته شود تا درس عبرتی برای دیگر صادرکنندگان باشد؟
آیا دستورالعملهای بانک مرکزی برای بازگشت ارز صادراتی، دارای نقص و ایراد بوده است که باعث شده بسیاری از فضای به وجود آمده سواستفاده کنند؟
چرا بعد از دو سال، بانک مرکزی و دولت به دنبال فشار برای بازگشت دلار صادراتی به کشور هستند؟
به نظر شما ۲۷ میلیارد دلار صادراتی پشت مرزهای ایران چه سرنوشتی داشته است؟ آیا صرف سرمایه گذاری در برخی بازارها همچون مسکن در سایر کشورها شده است؟
آیا اتاق بازرگانی ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی در این میان مقصر است یا بانک مرکزی و یا وزارت صمت؟
نقش کارتهای بازرگانی یک بار مصرف در تخلف به وجود آمده چه میزان است؟
به نظر شما، تا پایان تیرماه یعنی زمان بازگشت ارز صادراتی سالهای ۹۷ و ۹۸ به کشور، چند درصد از ۲۷ میلیارد دلار بازمی گردد؟
کدام دستگاه و وزارت خانه در ایجاد زمینه برای فرصت طلبان و متخلفان صادراتی نقش کلیدی داشته است؟
در پایان پیش بینی شما از قیمت دلار با توجه به بسیج شدن همه دستگاهها برای بازگشت هرچه سریعتر دلارهای صادراتی به بازار، در چه محدوده ای است؟ آیا دلار ۲۲ هزار تومانی میماند یا تغییر کاهشی یا افزایشی خواهد داشت؟