قیمت گوشت مرغ در چند وقت اخیر بر مدار صعود قرار داشته و به نوعی می توان گفت با قد کشیدن قیمت مرغ، این قلم کالا هم از سفره بسیاری از خانوارها پر کشیده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، امروز مورخه ۲۹ مرداد ماه ۱۳۹۹ حبیب الله اسدنژاد، نایب رئیس کانون مرغداران گوشتی طی مصاحبهای قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم را ١٧ هزار و ٥٠٠ تومان اعلام کرد و گفت: مباحث مطرح شده مبنی بر افزایش قیمت در آستانه ماه محرم صحت ندارد.
اسدنژاد توضیح داد: به دلیل کمبود شدید نهادهها و بالا رفتن قیمت؛ مرغداران حتی مرغهای با وزن پایین را به بازار عرضه و سالنهای پرورش را خالی میکنند ولی با شرایطی که هست، احتمالاً در ماههای آینده شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.
وی افزود: افزایش شدید قیمت نهادهها باعث شده قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده به ۱۴۵۰۰ تومان برسد و زیان بیش از ۲۰۰۰ تومانی به مرغداران تحمیل کند، در حالی که این روزها برخی از روی ناآگاهی از بالا بودن قیمت مرغ در کشور گله دارند.
همان گونه که ملاحظه می گردد، نایب رئیس کانون مرغداران گوشتی کمبود شدید نهاده ها را یکی از دلایل افزایش قیمت این نهاده ها و در نتیجه افزایش قیمت مرغ عنوان کرده است؛ موضوعی که ماه هاست به عنوان یکی از مهمترین دلایل افزایش قیمت گوشت مرغ از سوی مرغداران مطرح است.
به عنوان نمونه غلامعلی فاروغی از فعالان صنعت مرغ و عضو اتاق بازرگانی ایران طی مصاحبه ای در ششم تیرماه سال جاری در این باره گفت: هزینه مرغداران در ماههای گذشته، جدی افزایش یافته است. بر اساس قیمتهای رسمی هر کیلو ذرت برای استفاده در مرغداریها باید ۱۵۰۰ تومان قیمت داشته باشد؛ اما عددی که به تولیدکننده میرسد، حتی تا ۳۰۰۰ تومان نیز افزایش یافته است. کنجاله سویا نیز بنا بوده کیلویی ۲۷۰۰ تومان تمام شود اما در بازار تا کیلویی ۷۰۰۰ تومان قیمت خورده است. تمام اینها در حالی است که اساسا نهاده دام در بازار بسیار محدود بوده و دسترسی به آنها حتی با قیمت بالاتر نیز برای مرغداران بسیار دشوار است.
همچنین یکی از فعالان صنعت دامداری کشور نیز در گفتگو با تابناک اقتصادی در مورد کمبود نهاده های دام و طیور گفت: "درحال حاضر ذرت، جو و سویا جهت مصرف و سهمیه دامداری وجود ندارد و اگر هم باشد بصورت قطره چکانی توزیع می شوند. وی افزود: حتی وجه واریزی به حساب انجمن صنفی دامداران به قیمت ۱۵۱۰ تومان برای خرید ۷۵ تن ذرت به دلیل نبود سهمیه برای استان تهران به حسابمان برگشت داده شده است. دامداری ها مجبورند نهاده های دامی مورد نیاز خود را به قیمت ۲۸۵۰ الی۳۰۰۰ تومان از بازار آزاد و از دلال ها خریداری کنند. ضمنا سویا هم همین داستان را داره منتها به قیمت حدودی ۸۵۰۰ تومان که نرخ سهمیه ای ۲۷۱۰ تومان هست. خدا می داند با این وضعیت چه بلایی سر تولید بیاید و بعدش هم مردم که مصرف کننده هستند با چه قیمتی مجبور به خرید شیر و گوشت بشوند. مرغداری ها هم فکر کنم همین مشکل را دارند."
کمبود نهاده های دام و طیور در بازار موجب شد تا پشتیبانی امور دام برای جبران کمبود وارد میدان شود و از ذخایر استراتژیک خود برای تامین نهاده های مورد نیاز استفاده کند. عباسی معروفان مدیرعامل وقت شرکت پشتیبانی امور دام در بیستم فروردین ماه سال جاری طی مصاحبه ای با خبرنگار تابناک اقتصادی در این باره گفت: هم اکنون سه ماه است که نتوانستیم ارز را به فروشندگان منتقل کنیم و به همین دلیل بازارها با نوساناتی رو به رو شده اند. معروفان ادامه داد: در این دو سه ماهه ما از ذخایر پشتیبانی امور دام برای کنترل و تنظیم قیمت در بازار نهاده ها استفاده کردیم.
این استفاده از ذخایر استراتژیک چالشی جدی را هم اکنون پیش روی شرکت پشتیبانی امور دام گذاشته است، به گونه ای که جلال محمودزاده، نایبرئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس طی مصاحبه ای از کاهش ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی امور دام گفته است. وی با اشاره به این که ذخایر استراتژیک در پشتیبانی امور دام بسیار پایین است و به جای اینکه ما شش ماه ذخیره داشته باشیم در نهایت برای ۲۰ روز ذخایر داریم، درباره بیتوجهی دولت به تخصیص ارز برای واردات این نهادهها گفت: برای تامین نهادههای دامی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در ۴ ماه گذشته نیاز بوده که تنها دولت ۴۰۰ میلیون دلار به این موضوع اختصاص داده است.
هر چند عدم تخصیص ارز برای واردات نهادههای دام و طیور به کشور، اولین مقصر کمبود و افزایش قیمت نهادهها است، پرسش این است که نهادههای وارد شده به کشور چه میشوند؟ آیا این نهادهها به دست فعالان صنعت مرغداری میرسد؟
به نظر میرسد که نهادههای دام و طیور که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور میشوند، تماماً در اختیار فعالان صنعت مرغداری قرار نمیگیرد! در همین رابطه، محمد علی کمالی، مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور طی مصاحبهای در ۲۸ مرداد ماه سال جاری گفت: در حالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده که ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تن ذرت به کشور وارد شده، اما وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکند که تنها ۹۰۰ هزار تن ذرت برای عرضه در بازارگاه به دستش رسیده است.
وی افزود: در این شرایط آیا مرغدار باید بررسی کند چه بلایی سر نهادههای وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی آمده است؛ این اتفاق مانند ضرب المثل گم شدن شتر با بارش است. وی تاکید کرد در حال حاضر مرغداران ۷۰ درصد از نهادههای خود را با یک تلفن و از بازار آزاد خریداری میکنند. کمالی با بیان اینکه امضاهای طلایی در واردات و توزیع نهادها وجود دارد گفت: درحالی که تولید کنندگان برای تامین و واردات نهادههای مورد نیاز مشکلات جدی دارند، در روز جمعه به ۵ نفر ارز ۴۲۰۰ اختصاص میدهند.
واردات با دلار ۴۲۰۰ ادامه خواهد داشت؟
با وجود انتقادات بسیار به نحوه توزیع کالاهای اساسی وارد شده با دلار دولتی، اخیرا نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص ادامه واردات با ارز ۴۲۰۰ گفته است: دولت با وجود فشارهای کنونی و به دلیل محدودیت ارز و کاهش واردات تصمیم دارد با صرفنظر از بخشی از منافع خود همچنان کالاهای اساسی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین و روی همین ارز مصارف خود را در خزانه تعیین کند.
سخن پایانی
همان گونه که در بالا گفته شد، در حالی که ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی امور دام کشور در وضعیت مناسبی قرار ندارند، این مصاحبه نشان میدهد، حتی ذرتی که به کشور وارد میشود هم به دست مرغداران با قیمتهای مصوب نمیرسد و بیش از ۳ میلیون تن از ذرت وارد شده با ارز ۴۲۰۰ تومانی به کشور سرنوشت نامعلومی داشته است! این میزان ذرت چه شده است؟ آیا اشتباه آماری است؟! اگر اشتباه آماری است این اشتباه چرا اینقدر فاحش است؟ آیا این ذرتها در بازار آزاد و به قیمت بازار آزاد توزیع شده است؟ اگر این گونه است این رانتی که از مابه التفاوت ارز دولتی و آزاد جهت واردات این ذرتها ایجاد شده، نصیب چه کسانی شده است؟