تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون روند افزایشی قیمت دلار در نخستین هفته شهریور، روند افزایشی قیمت دلار در نخستین هفته شهریور، اسکناس سبز در بازار جهانی در وضعیت قرمز، اقتصاد چین در حال جهش و بازگشت است، امریکن ایرلاینز ۱۹ هزار نیروی خود را بدون کمک مالی اخراج میکند و روند کند بهبود پالایش نفت در پالایشگاه های هند را در بر دارد.
در معاملات روز (پنجشنبه ششم شهریور ۹۹) بازار ارز، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای بانکی و مجاز به نرخ ۲۳۰۰۰ هزار تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۳۱۰۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که نسبت به روز گذشته، ۱۰۰ تومان گرانتر شده است. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ ۲۷۲۰۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۷۳۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته میشود که نسبت به روز چهارشنبه، ۱۰۰ تومان گرانتر شده است. دلار در مجموع این هفته، افزایش ۶۰۰ تومانی را به ثبت رساند.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه (پنجم شهریور) به عدد یک میلیون و ۷۱۸ هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته گذشته بیش از دو درصد افت را تجربه کرد. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس نمادهای ملی صنایع مس ایران، سرمایهگذاری غدیر، بانک صادرات ایران، فولاد مبارکه اصفهان و پالایش نفت بندرعباس در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند. در هفتهای که گذشت اطلاعات و ارتباطات، فلزات اساسی، عمده فروشی، محصولات چوبی، سایر واسطه گری های مالی، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، خرده فروشی و استخراج کانههای فلزی با بالاترین درصد بازدهی همراه بودند.
دلار در معاملات دیروز بازارهای جهانی یک کانال عقب نشست. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات دیروز با ۰.۲۱ درصد کاهش نسبت به روز چهارشنبه در سطح ۹۲.۹۴۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۱۰ دلار اعلام شد.
پیتر شیف، کارگزار کهنهکار والاستریت، در هشدار جدید خود گفت: ارز آمریکا نفرین شده و اعتماد جهانی به آن بالاخره از بین خواهد رفت. وی گفت: این اتفاق باید خیلی وقت پیش رخ میداد. شیف در مورد سرنوشت توافق تجاری آمریکا و چین گفت: معتقدم هیچ فاز دومی برای این توافق وجود نخواهد داشت، چرا که پکن با نزدیک بودن انتخابات آمریکا، اهرم فشاری بر ضد واشنگتن در دست خواهد داشت. وی گفت: مشکل اصلی آمریکا وقتی اتفاق میافتد که چینیها دیگر اوراق قرضه ما را نخرند و یا فروش دارایی خود از این اوراق را، شروع کنند.
این کارگزار کهنهکار وال استریت هشدار داد: ممکن است این پروسه همین حالا هم آغاز شده باشد؛ چین قبلاً بزرگترین سرمایهگذار اوراق قرضه آمریکا در جهان بود، اما از سال گذشته ژاپن بزرگترین دارنده اوراق قرضه آمریکا در جهان شده؛ هرچند پکن هنوز میتواند از این اسلحه استفاده کند و بیش از ۱ تریلیون دلار از اوراق قرضه آمریکا را در اختیار دارد. به گفته شیف، اگر دلار سقوط کند، دیگر آمریکا قادر نخواهد بود، کالاهای چینی را خریداری نماید؛ چرا که قیمت آنها جهش خواهد کرد. وی گفت: وقتی دلار سقوط کند که من معتقدم این اتفاق خواهد افتاد؛ چینیها حجم خرید محصولات کشاورزی آمریکا را به شدت افزایش میدهند و آمریکاییها نمیتوانند محصولات زیادی از چین بخرند؛ چرا که قیمت آنها برای آمریکاییها گرانتر خواهد شد. شیف افزود: ما به سوی یک بحران واقعی پیش میرویم؛ بنابراین مشکل این نیست که اقتصاد چین در حال رسیدن به اقتصاد آمریکا است؛ بلکه آن است که ما در واقع با صادر کردن ارز خود که ارزش آن بیش از واقعیت بود، از چینیها با خرید کالاهای آنها سوءاستفاده میکردیم و من معتقدم توانایی آمریکا برای ادامه این کار در حال خاتمه یافتن است.
والاستریت ژورنال در مقاله خود با عنوان «جهش و بازگشت اقتصاد چین و رسیدن به اقتصاد آمریکا» اعلام کرده است: در حالی که اغلب اقتصادهای جهان برای کنترل شیوع کرونا با مشکل مواجه شدهاند، ریکاوری اقتصاد چین در حال شتاب گرفتن است و باعث شده تا فاصله آن با اقتصاد آمریکا نزدیک و نزدیکتر شود. طبق این مقاله، چین تنها اقتصاد بزرگی است که امسال رشد میکند. جیپی مورگان پیشبینی جدید خود از رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۰ را از ۱.۳ درصد قبلی به ۲.۵ درصد افزایش داد. اقتصاددانان بانک جهانی و سایر مؤسسات اعتبارسنجی هم پیشبینیهای خود در مورد چین را ارتقا دادهاند. در این مقاله آمده است: چین که از نظر جیدیپی واقعی دومین اقتصاد بزرگ جهان است به کندی در حال نزدیک شدن به ایالاتمتحده بود که حالا با ریکاوری سریع آن از بحران کووید ۱۹ این پروسه شتاب گرفته است. در این مقاله هومی کاراس، اقتصاددان ارشد اقتصاد جهانی در مؤسسه بروکینگز، میگوید: با این نرخ رشد و با این نرخ دلار چین تا سال ۲۰۲۸ به طور مطلق از آمریکا عبور میکند که این ۲ سال زودتر از پیشبینیهای قبل از دوره کرونا است. با این همه چین هنوز با چالشهایی روبرو است؛ به نحوی که ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی چین به صادرات آن تکیه دارد که این موضوع، آن را به مصرفکنندگان آمریکایی و اروپایی وابسته کرده است؛ در صورتی که ریکاوری در تقاضای این مشتریان با مشکل روبرو شود، اقتصاد چین هم به مشکل بر خواهد خورد.
روز پنجشنبه(ششم شهریورماه)، در حالی که سرمایهگذاران منتظر سخنرانی رئیس فدرالرزرو هستند، سهام آسیا اقیانوسیه با جهش سود صنعتی چین دچار نوسان شدند. نیکی ژاپن ۰.۴۸ درصد افت کرد و گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن با افتی ۰.۱ درصدی روبرو شد. در بازار چین کامپوزیت شانگهای ۰.۲۸ درصد پایین آمد و هانگسنگ هنگکنگ ۱.۰۲ درصد سقوط کرد. ایاساکس استرالیا بر خلاف بازارهای منطقه ۰.۶۱ درصد رشد کرد، در حالی که کوسپی کرهجنوبی ۰.۹۲ درصد از ارزش خود را از دست داد. در بازار ارز، دلار در برابر ارزهای مهم آسیا ضعیفتر شد. در مقابل یوآن چین دلار تا نرخ برابری ۶.۸۸۵۷ واحد پایین آمد و در مقابل ین ژاپن نرخ برابری دلار به ۱۰۶.۰۲ واحد بازگشت. گزارش جدیدی نشان داد که سود صنعتی چین جهش کرده است که این نشان میدهد ریکاوری دومین اقتصاد بزرگ جهان با سرعت خوبی ادامه دارد. از سوی دیگر، شرکت دارویی مدرنا اعلام کرد واکسن این شرکت در مراحل اولیه آزمایش انسانی خود در افراد پیر واکنش ایمنی خوبی به وجود آورده است.
امریکن ایرلاینز اعلام کرد در ماه اکتبر با پایان کمکهای دولتی برای حمایت از مشاغل، ۱۹,۰۰۰ نفر از کارکنان خود را اخراج خواهد کرد تا تعداد کل تعدیل نیروی این شرکت در دوره کرونا به ۴۰,۰۰۰ نفر برسد. تحت شرایط بسته مالی ۲۵ میلیارد دلاری کمک فدرال، شرکت امریکن ایرلاینز قبول کرده بود که تا پایان سپتامبر هیچیک از ۱۴۰,۰۰۰ نیروی کار خود را اخراج نکند. اما با پایان این دوره تقاضا به هیچ وجه مانند سابق نشده است. امریکن ایرلاین اعلام کرد ظرفیت این شرکت برای سه ماهه چهارم امسال ۵۰ درصد ظرفیت سال گذشته تخمین زده شده است و ظرفیت پروازهای بینالمللی این شرکت به ۲۵ درصد میزان سال گذشته میرسد. به نقل از مهر؛ امریکن ایرلاینز اعلام کرد انتظار دارد در ماه اکتبر کارکنان این شرکت ۴۰,۰۰۰ نفر کمتر از آغاز کرونا باشند.
پالایشگران هندی در ماه ژوئیه ۲.۵ درصد کمتر از ماه ژوئن نفت فرآوری کردند که این، نخستین کاهش ماهانه پالایش از ماه آوریل بود، زیرا محدودیتهای دوباره برای مهار کرونا در پی افزایش موارد ابتلا به این ویروس سبب توقف بهبود فروش سوخت در سومین بازار داخلی جهان شد. سطح فرآوری نفت خام پالایشگاههای هند در ماه آوریل و به دلیل محدودیتهای اعمالشده برای مهار ویروس کرونا با رقم بیسابقه ۲۸.۸ درصد کاهش یافته بود. با کاهش این محدودیتها، مقدار پالایش نفت خام در حال بهبود بوده است. فرآوری نفت خام هند در ماه ژوئیه نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۸.۸ درصد کاهش یافته و به ۴ میلیون و ۱۸۰ هزار بشکه در روز یا ۱۷ میلیون و ۶۸۰ هزار تن رسیده است. دادههای دولتی نشان میدهد که پالایشگاههای هند در ماه ژوئیه حدود ۸۳.۳ درصد از ظرفیت کلی خود را در مقایسه با رقم ۸۵.۴ درصد در ماه ژوئن به بهرهبرداری رساندند. براساس این دادهها، تولید گاز طبیعی در ماه ژوئیه نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۰.۳ درصد کاهش یافته و به ۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون مترمکعب رسیده است. تولید نفت خام نیز در این ماه نسبت به ماه ژوئیه پارسال ۵ درصد کاهش یافت و به ۲ میلیون و ۶۳۰ هزار تن (۶۲۰ هزار بشکه در روز) رسید.
مجمع جهانی اقتصاد با صدور بیانیه ای اعلام کرد که اجلاس بعدی با توجه به شیوع کرونا و لزوم رعایت نکات ایمنی برای کاستن از سرعت شیوع بیماری به تابستان سال آینده موکول خواهد شد. پیش از این قرار بود اجلاس بعدی در ماه ژانویه ( زمستان امسال) در شهر داووس سوئیس برگزار شود. آدریان مونک- مدیر روابط عمومی این مجمع با بیان اینکه اتخاذ این تصمیم ساده نبوده است افزود: نیاز است که شمار زیادی از رهبران و اقتصاددانان برای شرکت در این اجلاس گرد هم ایند که این تجمع از نظر مسائل بهداشتی ایمن نبود. به گفته مونک دستورالعمل اجلاس بعدی، احیای اقتصاد جهانی و باز تعریف مسیر رشد با توجه به بحران ناشی از کرونا خواهد بود.
مجمع جهانی اقتصاد که به صورت سالانه در شهر داووس برگزار می شود، معتبرترین اجلاس سالانه جهانی در حوزه اقتصادی در جهان است و مدیران شرکت های بزرگ در کنار مقامات سیاسی به تبیین راهکارها و مواضع خود می پردازند. طبق اعلام مجمع جهانی اقتصاد، قرار است در ماه ژانویه یک مجمع دیجیتالی برگزار شود که در آن رهبران کشورهای مختلف در کنار مدیران شرکت های بزرگ از طریق ویدئوکنفرانس با یکدیگر تبادل نظر کنند. این مجمع هم چنین افزوده است تصمیم گیری در خصوص تاریخ دقیق برگزاری مجمع به شکل حضوری در سریع ترین زمان ممکن انجام خواهد شد اما پیش از آن باید نسبت به سلامت و ایمنی میهمانان اطمینان حاصل شود. به نقل از ایسنا؛ تعویق مجمع جهانی اقتصاد در شرایطی رخ می دهد که سال گذشته نیز اختلاف نظر بین رهبران جهان بر سر مسائل مختلف باعث شده بود شماری از آن ها شرکت در این اجلاس را تحریم کنند. از جمله این مقامات می توان به دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا و بوریس جانسون- نخست وزیر انگلیس اشاره کرد
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.