بین الملل تابناک: «شوشان استپانیان» مسئول رسانهای وزارت دفاع ارمنستان روز سهشنبه اعلام کرد که جنگندههای اف-۱۶ ارتش ترکیه، یک فروند جنگنده سوخو-۲۵ نیروی هوایی ارمنستان را ساقط کرده و خلبان این جنگنده نیز کشته شده است.
به گفته این مقام ارمنستانی، جنگنده اف-۱۶ ارتش ترکیه از پایگاه هوایی شهر گنجه در جمهوری آذربایجان برخاسته و همزمان با حمایت هوایی از هواپیماهای بدون سرنشین جمهوری آذربایجان در حمله به شهرکهای وردنیس، متنس ماسریک و سوتک در ارمنستان، یک فروند جنگنده سوخو-۲۵ نیروی هوایی ارمنستان را نیز سرنگون کرده است.
یک مقام ترکیهای در گفتوگو با بلومبرگ ادعای ارمنستان مبنی بر سرنگونی یک فروند سوخو-۲۵ متعلق به نیروی هوایی ارمنستان توسط جنگنده اف-۱۶ ترکیه را رد کرد.
لازم به ذکر است بامداد یکشنبه اخباری مبنی بر وقوع درگیری بین ارمنستان و آذربایجان منتشر شد و دو طرف یکدیگر را به آغاز درگیریها متهم کردند و دور جدیدی از تنش بین دو کشور ایجاد شد.
وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد، نیروهای این کشور دو بالگرد و سه پهپاد آذربایجانی را در واکنش به حملات باکو به مناطق مسکونی ساقط کردهاند. وزارت دفاع ارمنستان همچنین اعلام «حالت جنگی» کرد و از تمامی نیروهای خود خواست تا در آمادهباش کامل قرار گیرند.
«نیکل پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان در نشست اضطراری با نمایندگان پارلمان این کشور درباره درگیری نظامی با جمهوری آذربایجان اعلام کرد، ایروان ممکن است رسما استقلال جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی (جمهوری آرتساخ) را به رسمیت بشناسد.
در واکنش به این اقدام ایروان، پارلمان آذربایجان نیز در مناطق درگیر حالت جنگی اعلام کرد. در همین حال، یک مقام محلی ارمنی در منطقه «قرهباغ» از کشته شدن ۱۶ تن و زخمی شدن، ۱۰۰ تن از نیروهای خود در درگیر با نیروهای آذربایجان خبر داد. وزارت دفاع آذربایجان هم از آزادسازی چند «روستا و منطقه» در قرهباغ کوهستانی خبر داد، ولی ارمنستان این خبر را تکذیب کرد.
واکنش و موضع ایران
پس از وقوع این درگیری، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در موضعی اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران از نزدیک و با نگرانی درگیریهای نظامی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را دنبال میکند و ضمن دعوت طرفین به خویشتنداری، خواستار توقف فوری درگیریها و آغاز گفتوگو بین دو کشور است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین آمادگی ایران برای استفاده از همه ظرفیتهای خود به منظور برقراری آتش بس و آغاز گفتوگوها بین طرفین را اعلام کرد.
از سوی دیگر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز همچنین یکشنبه شب در توئیتی در این خصوص نوشت: ایران به دقت خشونت نگران کننده در ناگورنو-قرهباغ را زیر نظر دارد. ما خواستار پایان فوری خصومتها و آغاز گفتگو برای حل اختلافات هستیم. همسایگان ما اولویت ما هستند و آماده ارائه مساعی جمیله به منظور فراهم ساختن گفتوگوها هستیم. منطقه ما هم اکنون نیازمند صلح است.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو امروز (سهشنبه) انتشار و تکرار اخبار بی اساس در خصوص انتقال تسلیحات و یا نیروهای وابسته به گروههای تروریستی از خاک جمهوری اسلامی ایران به سمت ارمنستان را به شدت تکذیب کرد.
این سفارتخانه همچنین از تلاشهای برخی طرفهای ثالث که برای هموار کردن اهداف درازمدت خود در جمهوری آذربایجان نیازمند تخریب وجهه ایران هستند، ابراز تأسف کرد.
در بیانیه سفارت ایران در باکو آمده است: مطابق بررسیها و استعلامات به عمل آمده از نهادهای ذیربط رسمی جمهوری اسلامی ایران، هیچگونه سلاح و نفراتی که در فیلمهای جعلی و مشکوک در شبکههای مجازی منتشر شده، صحت ندارد و هدف اصلی این شانتاژهای تبلیغاتی، تخریب مناسبات برادرانه و دوستانه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان است که البته موفق نخواهند شد.
پیش از این نیز سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه ادعاهای رسانهای مبنی بر ترانزیت سلاح و ادوات نظامی از مسیر خاک جمهوری اسلامی ایران به مقصد ارمنستان را تکذیب کرد و گفت: تردد کامیون و ترانزیت کالاهای متعارف غیرنظامی بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همسایه، طبق معمول همواره برقرار بوده و کامیونهای مورد اشاره نیز صرفا در همین چارچوب به فعالیت خود مشغول هستند.