در هفته ای که گذشت بازار سرمایه در مقایسه با هفته های گذشته عملکرد نسبتاً خوبی را به ثبت رساند و سهامداران را نسبت به آینده این بازار امیدوارتر کرد. البته در هفته منتهی به ۲۳ مهر ۹۹ به مانند هفتههای گذشته، همچنان در بسیاری از نمادهای کوچک، شاهد صفهای فروش بودیم و باید منتظر ماند و دید چه زمانی حقوقیهای این نمادها برای جمع آوری صفهای فروش آنها اقدام خواهند کرد.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در هفتهای که گذشت، گروه خودرویی و بانکی که در هفتههای قبل سرآمد بازار بودند و نمادهای آنها با صفهای خرید مواجه بودند، در آخرین روز معاملاتی نمادهای آنها یا در صف فروش بودند و یا در بازه منفی مورد معامله قرار گرفتند. در عوض با باز شدن شپنا بعد از برگزاری مجمع، این نمادهای پالایشی بودند که بعد از هفتهها قرمزپوشی معاملات قابل تاملی را داشتند و کار خود را در ناحیه سبز رنگ به پایان رساندند.
شاخص کل در حالی که در پایان معاملات روز چهارشنبه شانزدهم مهر ماه ۱۳۹۹ بر روی کانال یک میلیون و ۵۴۰ هزار واحدی قرار داشت، در پایان معاملات روز چهارشنبه ۲۳ مهر ماه ۱۳۹۹ با رشد ۲۱ هزار واحدی در کانال یک میلیون و ۵۶۱ هزار واحدی به کار خود پایان داد. همچنین شاخص کل (هموزن) در پایان معاملات هفته منتهی به ۱۶ مهر ۹۹، ۴۰۷ هزار و ۱۹۷ واحد بود که این عدد در هفته منتهی به ۲۳ مهر ۹۹ به ۴۱۱ هزار و ۹۵۶ واحد رسید.
نمادهای کیا الکترود شرق (کیا)، پالایش نفت تهران (شتران)، بانک سامان (سامان)، بیمه تجارت نو (بنو)، بیمه دی (ودی)، صنایع شیمیایی ایران (َیران)، بورس اوراق بهادار تهران (بورس)، سیمان اصفهان (سصفها)، فرابورس ایران (فرابورس)، حفاری شمال (حفاری)، توسعه و عمران امید (ثامید)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، بورس کالای ایران (کالا)، کشاورزی و دامپروری ملارد شیر (زملارد)، سایر اشخاص بورس انرژی (انرژی ۳)، مبین وان کیش (رکیش)، گسترش سرمایه گذاری ایرانیان (وگستر)، نفت پاسارگاد (شپاس)، پارس مینو (غپینو)، شهید قندی (بکام)، پالایش نفت تبریز (شبریز)، کاشی پارس (کپارس)، دارو ابوریحان (دابور)، بیمه ما (ما)، بیمه ملت (ملت)، فجر انرژی خلیج فارس (بفجر)، مرآت پولاد (تبولا)، سیمان آرتا اردبیل (ساربیل) و شرکت سرمایه گذاری توسعه آذربایجان (وآذر) مثبتترین نمادهای بازار بودند.
در هفتهای که گذشت، سیمان ساوه (ساوه)، شرکت سرمایه گذاری اعتبار ایران (واعتبار)، صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود (کشرق)، پیوند گستر پارس (بپیوند)، ویتانا (غویتا)، سیمان لار سبزوار (سبزوا)، پمپ ایران (تپمپی)، شرکت سرمایه گذاری ارس صبا (وارس)، قاسم ایران (قاسم)، گروه صنعتی ملی (و ملی)، نهادهای مالی بورس انرژی (انرژی ۱)، برق آبادان (آبادا)، شرکت سرمایه گذاری نیرو (ونیرو)، کشت و صنعت دشت خرمدره (زدشت)، صنایع نسوز توکا (کتوکا)، بانک گردشگری (وگردش)، غتلک سازان سپاهان (فسازان)، سیمرغ (سیمرغ)، پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول)،کاشی الوند (کلوند)، گل گهر (کگل)، موتورسازان تراکتور (خموتور)، توسعه مسیر برق گیلان (بگیلان)، نوسازی و ساختمان تهران (ثنوسا)، شرکت سرمایه گذاری نیروگاهی ایران سنا (وسنا) و ریخته گرس تراکتور (ختراک) از جمله نمادهای منفی معاملاتی در بازار بودند.
رویا ذبیحی سامانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی در پاسخ به این پرسشها گفت: باتوجه به معاملات هفته گذشته و افزایش نظرسنجیها به سمت آقای بایدن و انتظار کاهش قیمت دلار، اقبال به گروههای کامودیتی محور کم شده و تمایل به شرکتهایی که فروش ریالی دارند بیشتر شده است. در هفته پیش روی، نظرسنجیها تاثیر زیادی بر بازار و نوسانات آن خواهد داشت. وی افزود: پیش بینی این است که در هفته پیش روی، اقبال به گروههای سیمانی و دارو بیشتر باشد.
ذبیحی سامانی اظهار داشت: با بازگشایی پالایشی یکم، پیش بینی میشود که معاملات گروه پالایشی جالبتر شود. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: این هفته بازگشایی نماد شستا را نیز شاهد خواهیم بود که نحوه بازگشایی این نماد هم میتواند بر روی شاخص کل بسیار تاثیر گذار باشد. به همین دلیل، ورود یا عدم ورود شاخص کل به کانال ۱.۶ میلیون واحدی بستگی به نحوه بازگشایی شستا دارد که اگر این نماد مثبت باز شود، میتوان امیدوار بود که شاخص کل به کانال ۱.۶ میلیون واحدی برگردد.
محمد بامودت، دیگر کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه نیز در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: بازار در شرایط فعلی با مجموعهای از ابهامات پیرامون شرایط کلان اقتصادی کشور از جمله نتایج انتخابات آمریکا رو به روست و میتواند بر نرخ ارز که در سالهای اخیر مهمترین محرک بازار بوده است تاثیر بگذارد. معمولا افزایش نرخ ارز خبری مثبت برای بازار بوده است، اما در صورتی که این افزایش از محل التهابات سیاسی باشد، نمیتواند در کوتاه مدت خبر مثبتی برای بازار باشد.
وی افزود: ادامه افزایش نرخ ارز میتواند سیاست گذار را به سمت افزایش نرخ سود بانکی برده و بازدهی مورد انتظار فعالین بازار سرمایه از دو محل افزایش نرخ سود بانکی و افزایش ریسکهای سیستماتیک افزایش خواهد یافت و شاهد کاهش نسبتهای قیمت گذاری مانند نسبت قیمت به درآمد خواهیم بود. نتیجه این ابهامات همچنان بر بازار تاثیرگذار خواهد بود و به نظر امکان شکل گیری روند قوی در بازار وجود ندارد و بیشتر شاهد گردش نقدینگی در بین گروههای مختلف خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: با این حال، انتظار میرود در این هفته با کف سازی صورت گرفته در بازار شاهد روند کلی مثبتی در بازار باشیم و احتمالا اقبال به گروههای فلزی، معدنی، شیمیایی و دارویی بیشتر خواهد بود و چنانچه شستا بازگشایی مثبتی داشته باشد، امکان شکست مقاومت ۱.۶ میلیون واحدی نیز وجود دارد.