قانون جدید آمریکا برای «گرسنه نگه داشتن» مردم سوریه، همکاری اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل برای حمله به سوریه، ورود ۶۰ خودروی نظامی آمریکا به سوریه و شکایت لبنان از اسرائیل به سازمان ملل و شورای امنیت، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تحریم ۱۶ نهاد و ۳ فرد در ارتباط با ایران از سوی آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ در ادامه مواضع خصمانه واشنگتن علیه تهران، وزارت خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه از اعمال تحریمهای جدیدی در ارتباط با ایران خبر داد.
در بیانیه صادره از سوی وزارت خزانه داری آمریکا در این خصوص اعلام شده است که دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه (OFAC)، ۱۶ نهاد از جمله تولیدکننده واکسن کرونا در ایران را در لیست تحریمهای جدید خود قرار داده است.
اشخاصی که امروز به فهرست «اتباع و افراد خاص تحریمشده» (SDN) این وزارتخانه اضافه شده اند، عبارتند از؛
* احمد مروی، دارای تابعیت ایران
* محمد مخبر، دارای تابعیت ایران
* «عبدالعزیز المحمداوی» (Abd al-Aziz Al-Muhammadawi)، دارای تابعیت عراق
نهادهایی که در لیست تحریم امروز وزارت خزانه داری امریکا قرار گرفته اند، عبارتند از: شرکت تولید نیروی برق آبادان، آستان قدس رضوی، موسسه دانش بنیان برکت (تولید کننده واکسن کرونا در ایران)، شرکت کمباین سازی ایران، شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران، موسسه حسابرسی مفید راهبر، شرکت مسکن و عمران قدس رضوی، شرکت معادن قدس رضوی، شرکت کاشی سنتی قدس رضوی، شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار رضوی، سازمان اقتصادی رضوی، شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات رضوی، شرکت توسعه نفت و گاز رضوی، شرکت مدیریت زنجیره تامین رضوی، شرکت شهاب خودرو و شرکت توسعه حفاری.
قانون جدید آمریکا برای «گرسنه نگه داشتن» مردم سوریه
در حالی که تنها چند ماه از اجرای قانون سزار آمریکا علیه سوریه میگذرد، گزارشها حاکی از این است که یک نسخه اصلاح شده از این قانون، به زودی به رأیگیری گذاشته میشود و احتمالا تحریمها علیه سوریه را تشدید خواهد کرد. این مساله نشان میدهد که آمریکا تاکنون نتوانسته نتایج سیاسی از اجرای این قانون به دست آورد.
به گزارش روزنامه الاخبار لبنان، با اینکه انتظار نمیرفت، آمریکا به هشدارهای سازمان ملل درباره خطر اوضاع انسانی در سوریه توجه کند و تحریمهای اقتصادی را کاهش دهد، در عین حال انتظار نمیرفت که به جای گوش دادن به آن هشدارها پیشنویس قانون جدیدی را مطرح کند که بر میزان تحریمهای این کشور بیفزاید.
علی کنعان، رئیس بخش بانکها و بیمه در دانشکده اقتصاد دانشگاه دمشق این روند را «خفقان» اقتصادی توصیف کرده، به ویژه اینکه هنوز شش ماه از اجرای قانون گذشته است.
به گزارش رسانهها پیشنویس جدید با استناد به پیشنهادهای کمیته پژوهشهای حزب جمهوریخواه در کنگره ـ که سال ۲۰۱۹ صادر شده ـ تهیه شده است؛ بنابراین، رئیسجمهوری آمریکا میتواند مناطق اقتصادی خارج از مناطق تحت سیطره دولت سوریه را برای فعال کردن اقتصاد آن و ایجاد روابط تجاری با آمریکا و دیگر کشورهای جهان ایجاد کند. همچنین متن آن بر این اساس است که هدف اول سیاست آمریکا در سوریه اول باید سرنگونی بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه باشد.
بنا بر گزارش رسانههای حامی مخالفان این اقدام برای پر کردن شکافهای قانون سزار و بستن راه بر دولت جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا در صورت سهلانگاری این دولت در برخورد با دمشق است.
به گفته مسئولان آمریکایی، پیشنویس جدید مستقیم افراد و نهادها و شرکتهای غیرسوری را که همچنان با دولت سوریه در تعامل هستند یا در آینده تعامل خواهند داشت، هدف قرار میدهد. هدف از این اقدام، افزایش فشار بر دمشق از طریق عمیق کردن بحران معیشتی است که طی ماههای اخیر به دلیل تأثیر بحران اقتصادی در لبنان و قانون سزار وخیمتر شده است.
اما چه چیزی دولت کنونی آمریکا را واداشته تا در روزهای آخرش چنین قانونی را تدوین کند؟ حتی مسئولان کنونی آمریکایی جوابهای متناقضی برای این سؤال دارند. برخی معتقدند این اقدام تلاشی برای کاهش گزینههای رئیسجمهوری جدید در تعامل با پرونده سوریه و محدود کردن آن به ادامه فشارهای نظامی و سیاسی و اقتصادی است. برخی بر این باورند، دولت دونالد ترامپ میخواهد نظام سوریه را به خاطر همکاری نکردن در پرونده شهروندان مفقود آمریکایی مجازات کند. این پروندهای بود که ترامپ سعی کرد از آن در انتخابات بهرهبرداری کند،ولی شکست خورد.
برخی دیگر معتقدند که گزینه تحریمها از نظر غرب طی دو سال اخیر نتایج مهمی داشت. برخی از سیاستمداران آمریکایی می گویند، افزایش تحریمها علیه سوریه باعث میشود این کشور امتیازهای سیاسی بزرگی بدهد؛ اما هدف هرچه باشد تأثیر یکی است و آن فقیرتر شدن سوریها و افزایش مشکلات آنهاست.
ذوالفقار عبود، استاد دانشکده اقتصاد در دانشگاه تشرین در لاذقیه گفت: دولت آمریکا گزینههای زیادی برای فشار بر دولت سوریه دارد. هرچه فشارها بیشتر میشود، میتوان نتیجه گرفت که محاصره اهداف مورد نظر آمریکا را محقق نکرده است؛ هرچند پیامدهای منفی بر اقتصاد سوریه و شهروندان دارد.
وی درباره تأثیر پیشنویس قانون جدید آمریکا گفت: پیامدهای این قانون متوجه همگان خواهد شد؛ اما از گرسنگی نخواهیم مرد.
همکاری اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل برای حمله به سوریه
یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا اعلام کرد، حملات رژیم صهیونیستی به سوریه با اطلاعات ارائه شده از سوی آمریکا به اهداف تعیین شده صورت گرفته است.
به گزارش آسوشیتدپرس، این مقام اطلاعاتی گفت که آمریکاییها به اسرائیلیها اطلاعات لازم درباره یکسری انبارها در سوریه را که برای نگهداری و ذخیره سلاخ استفاده میشده، داده است.
این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، گفت: مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه در گفتوگو با یوسی کوهن، رئیس موساد سازمان جاسوسی اسرائیل در واشنگتن درباره این حملات با وی گفتوگو کرده است.
یک گروه نظارتی اعلام کرده که هجده حمله به دیرالزور و همچنین نقاطی در مرز عراق و سوریه صورت گرفته که طی آنها چندین انبار سلاح تخریب شده است.
ورود ۶۰ خودروی نظامی آمریکا به سوریه
نظامیان اشغالگر آمریکایی یک کاروان مرکب از ۶۰ کامیون حامل خودروهای نظامی و اسلحه و چند تانکر را از عراق وارد استان الحسکه سوریه کرد.
به گزارش تلویزیون سوریه، این کاروان برای ارسال کمک به پایگاههای اشغالگران آمریکایی در منطقه الجزیره سوریه از گذرگاه غیرقانونی الولید وارد خاک سوریه شد تا سرقت نفت و ثروتهای معدنی سوریه توسط آمریکا و شبه نظامیان مورد حمایت آن از گروه نیروهای دموکراتیک سوریه ادامه یابد.
رسانههای وابسته به گروههای مسلح و مخالفان دولت سوریه میگویند، آمریکا در مقطع اخیر دهها کامیون حامل تسلیحات و تجهیزات نظامی به مناطق شمال شرق سوریه ارسال کرده است.
استان الحسکه در اشغال نظامیان آمریکا و شبهنظامیان مورد حمایت این کشور قرار دارد و طی سالهای گذشته، این شبه نظامیان به بهانه مقابله با داعش مجهز و مسلح شده اند و همین نگرانی ترکیه را در پی داشته که به دنبال آن آنکارا سه عملیات نظامی در شمال سوریه انجام داد و مناطقی در شمال استان حلب، ادلب و حسکه را به اشغال خود درآورد.
شکایت لبنان از اسرائیل به سازمان ملل و شورای امنیت
شکایت وزارت خارجه لبنان از رژیم صهیونیستی به دستور میشل عون، رئیس جمهور این کشور تنظیم شده و برای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل و شورای امنیت ارسال شده است.
وزارت خارجه لبنان در این باره اعلام کرد: تجاوزات مکرر رژیم صهیونیستی به حریم هوایی این کشور، نقض صریح قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت است و این تجاوزات باید سریع محکوم و جلوی آن گرفته شود تا ثبات و امنیت منطقه حفظ شود.
ذکر این مهم لازم است که جنگندههای اسرائیلی بارها برای حمله به خاک سوریه، اقدام به نقض حریم هوایی لبنان کردهاند.