کیوسک بین الملل تابناک: بازداشت ۱۰۰ نفر از عوامل حمله به کنگره و ادامه تدابیر شدید امنیتی، درخواست نخست وزیر کانادا برای تشکیل جبههای متحد علیه چین، مذاکره کره جنوبی با دولت بایدن برای بهبود روابط خود با ایران، رایزنیهای دیپلماتهای روسیه و آمریکا درباره قره باغ و کره شمالی و رونمایی کره شمالی از موشک جدید بالستیک زیردریایی از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بازداشت ۱۰۰ نفر از عوامل حمله به کنگره و ادامه تدابیر شدید امنیتی
به دنبال حمله روز چهارشنبه هواداران «دونالد ترامپ» به ساختمان کنگره آمریکا، رسانهها به نقل از سازمانهای امنیتی گزارش دادند که پلیس فدرال این کشور حداقل یکصد نفر را در همین ارتباط بازداشت کرده است.
براساس گزارش روزنامه «ایندیا تودی» از واشنگتن، «کریستوفر ری» رئیس سازمان اف بی آی گفته، آژانسهای امنیتی آمریکا همچنین به طور فشرده در حال رصد گفتوگوها و مکالمات آنلاین شبکههای اجتماعی در آستانه بیستم ژانویه، روز تحلیف «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا هستند. این سازمانها نگران ناامنی و هرج و مرج های برنامه ریزی شده توسط هواداران ترامپ در روزهای منتهی به مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا هستند.
روز ششم ژانویه، همزمان با جلسه کنگره آمریکا برای تایید آرای الکترال و تایید ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس جمهور منتخب، هزاران نفر از هواداران خشمگین ترامپ به داخل ساختمان «کاپتیال هیل» رفته و باعث ایجاد یک بحران کم سابقه و تاریخی در قلب ایالات متحده شدند. در این حمله حداقل چهار تن از جمله یک افسر پلیس گارد کنگره کشته شدند.
بر اساس این گزارش، کریستوفر ری در جریان یک دیدار با «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا گفته، ما و شرکایمان بیش از ۱۰۰ نفر از این افراد را به خاطر فعالیت های مجرمانه و جنایی در جریان اشغال کنگره بازداشت کردهایم.
وی تاکید کرد، این تلاش ها نه تنها از تکرار اقدامات مشابه جلوگیری می کند، بلکه هشداری جدی به همه افرادی است که قصد دارند به چنین اقداماتی ادامه دهند.
رئیس پلیس اف بی آی هشدار داد، ما در ارتباط با حوادث روز ششم ژانویه بیش از دویست نفر را شناسایی کردیم. وی خطاب به مهاجمان گفت، «بنابراین ما شما را میشناسیم و هر جا باشید، عوامل اف بی آی می آیند و شما را پیدا میکنند.»
پلیس اف بی آی پیش از این با انتشار تصاویری از عوامل حمله به کنگره از مردم خواسته بود در شناسایی این افراد به پلیس کمک کنند. تا کنون پلیس برخی از سردستههای معترضان و همچنین افرادی که بیش از بقیه تصاویرشان در رسانههای اجتماعی منتشر شده بود را بازداشت کرده است.
مقامهای آمریکایی هشدار دادهاند، تظاهرات مسلحانهای از سوی طرفداران دونالد ترامپ در تمام ۵۰ ایالت برنامهریزی شده و این نگرانیها درباره احتمال بروز خشونتهای بیسابقه در روز تحلیف را افزایش داده است.
پیش از این، ترامپ برای مقابله با شرایط امنیتی قبل و بعد از مراسم تحلیف دولت بعدی این کشور، دو هفته در شهر واشنگتن وضعیت اضطراری اعلام کرده بود.
یک مسئول در فرماندهی گارد ملی آمریکا نیز به شبکه «اسکاینیوز» گفته که شهر واشنگتن در روز تحلیف، در حالت تعطیلی کامل و منع آمدوشد خواهد بود.
درخواست نخست وزیر کانادا برای تشکیل جبهه ای متحد علیه چین
به گزارش رویترز، «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا روز پنجشنبه در سخنانی با اشاره به اینکه [شهروندان] همه کشورها در معرض خطر [بازداشت از سوی دولت چین] قرار دارند، از تمام کشورهای جهان خواست تا علیه بازداشت شهروندان خارجی توسط دولت چین، یک جبهه متحد را تشکیل دهند.
این سخنان ترودو در حالی بیان شد که دولت چین به دو مرد تبعه کانادا که در دسامبر ۲۰۱۸ به جرم جاسوسی دستگیر کرده بود، امکان دسترسی کنسولی بیشتری داده است.
با این حال، کانادا بارها از متحدان خود خواسته برای آزادی این دو تبعه کانادایی، مقامات پکن را تحت فشار قرار دهند.
ترودو در مصاحبه با رویترز ـ که روز پنجشنبه پخش شد ـ مدعی شد: «ما نه تنها با ایالات متحده بلکه با متحدانمان در سرتاسر جهان اتحاد فوقالعاده ای داریم و پیوسته دیپلماسی قهری را که چین به طور فزاینده بکار میگیرد، زیر سوال می بریم».
وی در ادامه ادعای خود افزود: «همه ما باید در کنار یکدیگر در برابر چین بایستیم، چون کسی نمیداند که شهروند کدام کشور نفر بعدی خواهد بود؟!»
گفتنی است، پس از بازداشت مدیر مالی شرکت چینی هوآوی در کانادا، چین نیز دو این دو تبعه کانادایی را بازداشت کرد.
سخنگوی وزیر خارجه کانادا اعلام کرد که کانادا ظرف ماههای گذشته توانسته برای افزایش دسترسی این دو تبعه کانادا به خانوادههایشان و همچنین مقامات کنسولی به توافقهایی دست یابد.
مذاکره کره جنوبی با دولت بایدن برای بهبود روابط خود با ایران
یک روزنامه کرهای در گزارشی نوشت، نشانههایی وجود دارد که بازگشت نفتکش کره جنوبی و خدمه این کشتی که توسط ایران توقیف شده، در حال تبدیل شدن به یک پروژه بلندمدت است.
روزنامه «هانکیوره» چاپ سئول نوشت، این به خاطر آن است که موضوع نفتکش به مسائل جدی دیگر در روابط بین الملل از جمله ۷ میلیارد دلار داراییهای توقیف شده حاصل از فروش نفت ایران در بانکهای کره جنوبی به خاطر تحریمهای آمریکا و همچنین تنش بین تهران و واشنگتن در آستانه روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور بعدی ایالات متحده است.
این روزنامه کرهای با ادعای اینکه ایران از توقیف این نفتکش غیرنظامی به عنوان ابزار چانه زنی استفاده میکند در ادامه به سئول توصیه کرد، اگر کره جنوبی بتواند از ابزار دیپلماتیک پیشرفتهتری برای دستیابی به پیشبرد روابط خود با آمریکا، ایران و کره شمالی و همچنین پیشبرد مذاکرات واشنگتن-پیونگ یانگ استفاده کند میتواند بسیار کمک کننده باشد.
در ادامه این گزارش با اشاره به اولویت جو بایدن برای احیای توافق هستهای ایران و ۱+۵ آمده است، احیای این توافق گام مهمی در نجات سیاست خارجی فاجعه باری است که ترامپ از خود بر جا گذاشته است. همانطور که جو بایدن نیز تاکید کرده، دیپلماسی چندجانبه و اتحادهای قوی تر، یکی از اهداف اساسی در این مسیر است.
روزنامه هانکیوره در ادامه با اشاره به نقش آمریکا در بلوکه شدن پولهای ایران افزود: سئول تلاش کرده از داراییهای ایران در قالب اینستکس برای خرید واکسن توسط ایران استفاده کند، اما هر بار با دیوار بتنی آمریکا مواجه شده است.
این گزارش با اشاره به این مساله از مقامات کره جنوبی خواست هر چه سریعتر مذاکرات خود را با مقامات وزارت خارجه و امنیت ملی جو بایدن پیرامون نفتکش توقیف شده و داراییهای ایران آغاز کند.
این گزارش در پایان با اشاره به چند بعدی بودن مسائل دیپلماتیک نوشت، کره جنوبی نیاز دارد برای حل مشکلاتش با ایران با آمریکا رایزنی و همچنین از تلاش بایدن برای جلوگیری از بسته شدن مذاکره با کره شمالی برای عمیقتر کردن استراتژی خود در بازی پیچیده شطرنج در سیاست بینالمللی استفاده کند و گامهای بیشتری مثل سفر اخیر معاون وزیر خارجه خود به ایران به عنوان ماموریتهای اقتصادی داشته باشد.
رایزنیهای دیپلماتهای روسیه و آمریکا درباره قره باغ و کره شمالی
به گزارش خبرگزاری «ارمن پرس»، وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که روز پنجشنبه "آندری رودینکو" معاون وزیر خارجه این کشور در دیدار با "جان سالیوان" سفیر آمریکا در مسکو و "پیر لیوی" سفیر فرانسه، نتایج بدست آمده در جریان مذاکرات سهجانبه روز دوشنبه "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه با "الهام علیاف" رئیس جمهوری آذربایجان و "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان درباره برداشتن گامهای جدید در جهت حل و فصل مشکلات در قره باغ کوهستانی را به اطلاع آنها رساند.
طبق این اطلاعات، این دیدار در چارچوب تبادل نظرهای مرتب بین روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (روسیه، آمریکا و فرانسه) درباره روند اوضاع در قره باغ انجام گرفت.
وزارت امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرد، روز گذشته (پنج شنبه) مذاکرات تلفنی بین "ایگور مارگولییف" معاون وزیر خارجه این کشور با "استیون بیگان" معاون اول وزیر خارجه ایالات متحده و نماینده ویژه واشنگتن در امور مربوط به کره شمالی صورت گرفت.
در این گفتوگوی تلفنی که به ابتکارعمل طرف آمریکایی انجام شد، روند اوضاع کنونی پیرامون مسائل مربوط به شبه جزیره کره و گامهای بعدی در جهت جلب کشورهای این منطقه به حل و فصل مجموعه کلی مشکلات این شبه جزیره مورد بررسی و تبادل نظر دو طرف قرار گرفت.
مارگولییف و بیگان، آخرین بار در اوایل ماه دسامبر سال 2020 با یکدیگر رایزنی تلفنی انجام داده بودند.
رونمایی کره شمالی از موشک جدید بالستیک زیردریایی
کره شمالی در یک رژه نظامی جمعه از یک موشک بالستیک با قابلیت شلیک از زیردریایی رونمایی کرد.
خبرگزاری رسمی کره شمالی گفت: «قدرتمندترین سلاح هستهای دنیا موشکهای بالستیک با قابلیت شلیک از زیردریایی یکی پس از دیگری وارد میدان شده و قدرت نیروهای مسلح را به نمایش میگذارند.»
این رژه نظامی همزمان با برگزاری مراسم کنگره خلق حزب کارگران برگزار شد. این مراسم هر ۵ سال یک بار برگزار میشود.
رونمایی از این موشک بالستیک در شرایطی صورت گرفته که «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا کمتر از یک هفته دیگر وارد کاخ سفید میشود. او وعده داده مواضعی سرسختتر از «دونالد ترامپ علیه کره شمالی اتخاذ خواهد کرد.
بایدن در مناظرات انتخاباتی از «دونالد ترامپ» به این دلیل که از «کیم جونگ اون»، رئیس کره شمالی به عنوان «دوست خوب» نام برده بود، انتقاد کرد.
ترامپ در طول دوره ریاست جمهوری خود، سه بار با کیم دیدار کرد اما هیچ یک از این دیدارها به نتیجه نرسیدند.
آمریکا و اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد از زمان اولین آزمایش اتمی کره شمالی در سال ۲۰۰۶ میلادی، چندین دور تحریم علیه کره شمالی وضع کردهاند.
کره شمالی علیرغم این تحریمها بر تقویت توانایی نظامی خود برای مقابله با تهدید حضور نیروهای آمریکایی در منطقه تأکید کرده است و میگوید تا زمانی که آمریکا به سیاست خصمانه خود برای براندازی نظام حاکم در پیونگیانگ پایان ندهد، از برنامه موشکی و هستهای خود عقبنشینی نخواهد کرد.