کیوسک بین الملل تابناک: تهدید روسیه به قطع روابط با اتحادیه اروپا، عصبانیت ترکیه از نشست کشورهای اروپایی و عربی، ممنوع شدن پخش سرویس جهانی بی.بی.سی در چین، ادامه جلسات استیضاح ترامپ در مجلس سنا و بیانیه جدید تروئیکای اروپایی علیه ایران از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تهدید روسیه به قطع روابط با اتحادیه اروپا
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز جمعه (امروز) به اتحادیه اروپا درباره احتمال قطع روابط مسکو با این اتحادیه هشدار داد.
سه روز بعد از اظهارنظر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص احتمال اعمال تحریمهای جدید این اتحادیه علیه مسکو، وزیر خارجه روسیه به اتحادیه اروپا درباره تبعات این اقدام هشدار داد.
به گزارش اسپوتنیک، «سرگئی لاوروف» روز جمعه (امروز) در جریان یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد، در صورتی که اتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعمال کند، مسکو آماده قطع روابط با این اتحادیه است.
در پی تشدید تنشهای دیپلماتیک میان روسیه و کشورهای اروپایی و اخراج چند دیپلمات اروپایی از مسکو به دلیل مشارکت در تظاهرات غیرقانونی در حمایت از «الکسی ناوالنی» چهره غربگرای مخالف روسیه، بورل روز سهشنبه از احتمال تحریم روسیه خبر داد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این خصوص به پارلمان اروپا گفت: «در وهله اول ما ۲۲ فوریه (چهارم اسفندماه) در شورای امور خارجه و در ماه مارس (ماه آینده میلادی) در شورای اتحادیه اروپا درباره این موضوع (تحریم روسیه) بحث خواهیم کرد».
وزیر خارجه روسیه روز جمعه به مسئولان اتحادیه اروپا درباره اقدام در جهت اعمال تحریمها علیه مسکو به شدت هشدار داد و آنها را از انجام چنین اقدامی برحذر داشت.
لاوروف گفت: «اگر ما دوباره شاهد تحریمهای جدید باشیم که شاید خطراتی برای اقتصادمان از جمله در حساسترین بخشهای اقتصادمان داشته باشد، ما (برای قطع روابط با اتحادیه اروپا) آمادهایم. ما خواهان منزوی شدن از جهان نیستیم اما باید آماده باشیم. اگر شما خواهان صلح هستید، باید برای جنگ آماده باشید».
عصبانیت ترکیه از نشست کشورهای اروپایی و عربی
«حامی آکسوی» سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، امروز (جمعه)، به نشست کشورهای عربستان سعودی، بحرین، مصر، امارات،اردن، یونان، قبرس و فرانسه واکنش نشان داد.
وزرای خارجه کشورهای یادشده روز پنجشنبه در نشستی تحت عنوان انجمن دوستی در آتن گرد هم آمدند که برخی تحلیلگران این اقدام را در راستای تشکیل یک جبهه مشترک علیه ترکیه قلمداد کردند.
وزارت خارجه ترکیه در واکنش به این اقدام در بیانیهای اعلام کرد که هر انجمنی که در آن ترکیه به عنوان یک عضو محوری منطقه و بخش ترکنشین قبرس حضور نداشته باشد، نمیتواند یک مکانیسم دوستی، همکاری موفق و موثر برای آزمایشهایی باشد که منطقه با آن دست و پنجه نرم میکند.
در ادامه این بیانیه آمده است که اتهام و افترازنی وزیر خارجه یونان در پایان انجمن یادشده علیه ترکیه که ادعا کرد «هیچ کشوری در این انجمن هدف قرار نگرفته است»، در واقع نشان میدهد که این ابتکار تلاشی برای دشمنی با ترکیه است و نه دوستی، آنطور که گفته میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه همچنین در اظهاراتی شدیداللحن علیه کشورهای مشارکتکننده گفت: «کسی که برای منافع محدود و خواستههای افراطی خود با به آغوش کشیدن کودتاچیها، لیبی را به بیثباتی کشانده، کسی که برای تشکیل کمربندی تروریستی تلاش کرده؛ کمربندی که شاید باعث تجزیه سوریه و عراق شود و همچنین کسی که سالها در برابر اشغال خاک آذربایجان سکوت اختیار کرد، این حق را ندارد که از سیاستهای انسانی و مبتنی بر انصاف ترکیه انتقاد کند».
آنکارا در ادامه با تضعیف کننده خواندن این اقدامات برای تلاشهای اتحادیه اروپا، اقدامات یونان و بخش یونانینشین قبرس را تهدیدی برای صلح و ثبات منطقه خواند و از دو طرف خواست که عقلانی رفتار کنند.
وزارت خارجه ترکیه همچنین از دیگر کشورهای مشارکتکننده در این نشست خواست که «قربانی بازیهای دیگران» نشوند.
این اظهارات پس از آن است که «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، روز چهارشنبه هفته جاری، ضمن حمله لفظی به نخستوزیر یونان، گفت که برای مسأله قبرس راهحلی جزء ایجاد دو کشور مستقل وجود ندارد.
قبرس کشوری جزیرهای در شرق دریای مدیترانه است که در بخش شمالی آن، مردم ترکتبار و مسلمان و در بخش جنوبی آن، مردم یونانیتبار هستند.
دولت ترکیه طی سال گذشته چند کشتی حفاری و اکتشافی به مناطقی از شرق مدیترانه فرستاد؛ مناطقی که به گفته این کشور تحت حاکمیت ترکیه هستند؛ اما یونان ضمن رد اقدامات ترکیه مدعی است که آنکارا در حال نقض قوانین بینالمللی و حاکمیت آتن و قبرس است.
این اقدمات ترکیه در شرق دریای مدیترانه به تشدید تنشها میان این کشور و کشورهای اروپایی منجر شده است.
یونان و قبرس به همراه برخی کشورهای اروپایی میگویند که اقدامات ترکیه غیرقانونی و تنشآمیز است و به آنکارا درباره تبعات این اقدامات هشدار دادهاند؛ با این حال، ترکیه اعلام کرده که این کشور تنها در حال تأمین حقوق خود در این دریا و دریاهای سیاه و اژه است.
ممنوع شدن پخش سرویس جهانی بی.بی.سی در چین
اداره ملی رادیو و تلویزیون چین اعلام کرد پخش سرویس جهانی رسانه دولتی انگلیس، «بی.بی.سی»، در این کشور ممنوع شده است.
اداره ملی رادیو و تلویزیون چین گفته برخی از گزارشهای بی.بی.سی در خصوص چین ناقص اصول صداقت و بیطرفی در روزنامهنگاری بوده است.
وزارت خارجه چین هفته گذشته از این رسانه دولتی به سبب بهرهبرداری سیاسی از مسئله شیوع جهانی ویروس کرونا، انتقاد کرده و اخبار این رسانه در این خصوص را «جعلی» توصیف کرده بود.
این وزارتخانه اعلام کرد شبکه بی.بی.سی «همهگیری جهانی [ویروس کرونا] را به امور سیاسی ربط داده و فرضیاتی درباره سرپوش گذاشتن چین بر روی برخی مسائل را ساخته و پرداخته است».
اعتراض دولت چین به بی.بی.سی تنها ساعاتی پس از آن صورت میگرفت که مرکز تنظیم مقررات پخش شبکههای تلویزیونی در انگلیس (آفکام) مجوز پخش شبکه برون مرزی چینی «سیجیتیاِن» را لغو کرد.
آفکام در توضیح این اقدام مدعی شد این شبکه چینی به اشتباه اعلام کرده بود تحت مجوز «استار چاینا مدیا» کار میکند اما در واقع «دارندگان چنین مجوزی نمیتوانند توسط گروههای سیاسی کنترل شوند».
این مرکز تنظیم مقررات رسانهها در انگلیس مدعی شد «حزب کمونیست چین» شبکه سیجیتیاِن را تحت کنترل دارد و به همین دلیل نمیتواند در این کشور فعالیت داشته باشد.
ادعاهای شبکه بیبیسی علیه دولت چین درحالی مطرح شدهاند که تیم تحقیقاتی سازمان جهانی بهداشت متشکل از گروهی بینالمللی از کارشناسان، در این کشور در حال بررسی منشاء شیوع ویروس کرونا هستند.
دولت انگلیس بارها بهخاطر شیوع جهانی ویروس کرونا چین را مورد انتقاد قرار داده است اما سویه جدید این ویروس که به کرونای انگلیسی معروف شده، تنها ظرف چند ماه در حدود هفتاد کشور جهان منتشر شده است.
ادامه جلسات استیضاح ترامپ در مجلس سنا
سومین روز از دومین استیضاح دونالد ترامپ رییس جمهور پیشین آمریکا در مجلس سنای این کشور دنبال می شود.
تصاویر زنده ارسالی که نشست امروز مجلس سنای آمریکا را نشان می دهد از ادامه سخنرانی موافقان دومین استیضاح ترامپ به دلیل تشویق به حمله به کنگره در حادثه ششم ژانویه سال جاری میلادی حکایت دارد.
سناتورها هم اکنون در حال ارایه مستندات صوتی و ویدئویی خود در خصوص نقش ترامپ در حادثه حمله به کنگره آمریکا هستند.
دومین استیضاح ترامپ سه شنبه شب هفته جاری به وقت تهران در سنای این کشور آغاز شد؛ سناتورها شامل ۶ سناتور هم حزبی رییس جمهور پیشین آمریکا در ساعات اولیه ۵۶ به ۴۴ به ادامه استیضاح وی رأی مثبت دادند.
گفتنی است که پس از اتمام سخنان مخالفان ترامپ، تعدای از سناتورهای جمهوریخواه نیز در روزهای آینده در حمایت از وی سخنرانی خواهند کرد.
بیانیه جدید تروئیکای اروپایی علیه ایران
سه کشور اروپایی امضاکننده توافق هستهای ایران روز جمعه با صدور یک بیانیه مشترک بار دیگر اتهامزنی به تهران در موضوع پایبندی به تعهدات توافق هستهای برجام را تکرار کردند.
بنا بر گزارش وبسایت وزارت خارجه فرانسه، در بیانیه مشترک این کشور با آلمان و فرانسه آمده است: «ما دولتهای فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده (انگلیس) با نگرانی بسیار تاییدیه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که طی آن اعلام شده، ایران در حال تولید اورانیوم فلزی است را نگاه کردیم، اقدامی که نقض برجام است. طبق برجام، ایران متعهد شده که طی 15 سال در زمینه فعالیتهای تولید یا به دست آوردن اورانیوم فلزی یا تحقیقات و توسعه روی استخراج اورانیوم اقدام نکند».
تروئیکای اروپایی مدعی شدند: «ایران هیچ توجیه معتبری در زمینه فعالیت غیرنظامی (در زمینه برنامه هستهای) در خصوص این اقدامات ندارد؛ اقداماتی که گامی کلیدی در مسیر تولید سلاح اتمی هستند».
آنها در پایان بیانیه ادعایی خود ادعا کردند: «ما قویا از ایران میخواهیم بدون هر گونه تاخیری این اقدامات خود را متوقف کند و اقدامات جدیدی در حوزه عدم پایبندی (به تعهدات برجامی) در برنامه هستهای خود برندارد. ایران با تشدید اقدامات خود در زمینه عدم پایبندی (به برجام)، در حال تضعیف کردن فرصت احیای دیپلماسی برای رسیدن کامل به اهداف برجام است».
لفاظی جدید تروئیکای اروپایی و تکرار ادعای عدم پایبندی ایران به برجام در شرایطی انجام شده که فرانسه، آلمان و انگلیس به رغم امضای این توافق و اعلام مکرر تعهدشان به آن، در عمل اقدامی برای اجرای تعهداتشان انجام نداده و فقط خواستار ادامه پایبندی یک طرفه ایران به تعهداتش شدهاند.