کیوسک بین الملل تابناک: توافق رهبران ناتو و اتحادیه اروپا بر اتحاد مقابل چین و روسیه، موضع گیری جدید مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره راه حل دیپلماتیک با ایران، هشدار آمریکا به چین نسبت به استفاده از زور در دریای چین جنوبی، درگیری مسلحانه در پایتخت سومالی و معرفی چین به عنوان چالش اول آمریکا از سوی پنتاگون، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
توافق رهبران ناتو و اتحادیه اروپا بر اتحاد مقابل چین و روسیه
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو و مقامهای ارشد اتحادیه اروپا شامل اورسلا فون درلاین و شارل میشل بر تقویت مناسبات میان این نهاد و آمریکا تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، این سه مقام از رویکردهای جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا استقبال و گشایش فصل جدیدی در روابط ترانس آتلانتیک را تایید کردند.
استولتنبرگ در کنفرانس امنیتی مونیخ که نشست سالانه رهبران جهان در حوزه سیاست امنیتی بین المللی است، گفت: ما باید دوباره اتحادمان را تقویت کنیم؛ اتحادی که برگرفته از قول ما برای دفاع از یکدیگر است.
دبیرکل ناتو با توصیف آن به عنوان یک "فرصت تاریخی پس از اختلافات میان اروپا و آمریکای شمالی" به بایدن و رهبران اروپایی تاکید کرد، برای جلب دوباره اعتماد و تقویت دوباره اتحاد تلاش کنند.
ینس استولتنبرگ تاکید کرد، این ائتلاف نظامی به گسترش مفهوم امنیت نیاز دارد، زیرا تغییرات اقلیمی و پاندمی کرونا اهمیت انعطافپذیری را نشان دادهاند. او گفت ائتلاف ناتو باید از طریق کاهش آلایندگی عملیات نظامی و وابستگی آنها به سوخت های فسیلی، کاری برای تغییرات اقلیمی انجام دهد. او گفت: امنیت و آب و هوا دست در دست هم هستند.
دبیر کل ناتو گفت، ما با چالشهایی بزرگ نظیر قدرت گرفتن چین، حملات پیچیده سایبری، رفتارهای بی ثبات کننده روسیه مواجه هستیم.
او در بخشی از سخنانش که مجازی برای کنفرانس امنیتی مونیخ پخش میشد، گفت: در سالهای اخیر شاهد بروز اختلافهایی بین اروپا و آمریکا بودیم. پرسشهای جدی درباره قدرت ائتلاف در ترانس آتلانتیک مطرح است. مناسبات ترانس آتلانتیک نیز دچار دودستگی شدید شده است. حالا فرصتی تاریخی فراهم شده تا ائتلافی قوی بسازیم تا بار دیگر اعتماد را به دست بیاوریم و اتحادمان را تقویت کنیم تا اروپا و آمریکا در قالب ناتو با یکدیگر همکاری کنند. ما با چالشهای بزرگی مواجه هستیم، از جمله قدرت گرفتن چین، حملات پیچیده سایبری، فناوریهای فریب دهنده، تغییرات اقلیمی، رفتارهای بی ثبات کننده روسیه و تهدید مستمر تروریسم. هیچ کشور و قارهای نمیتواند به تنهایی با این مشکلات مواجه شود.
وی در ادامه گفت: ما تعهد خود را به اتحاد ترانس آتلانتیک نه در حرف که در عمل نشان دادیم. به همین علت، تحت برنامه ناتو ۲۰۳۰ در تلاش هستیم برنامهای بلندپروازانه برای آینده ناتو اجرا کنیم. ما باید مفهوم راهبردی ناتو را به روز کرده تا مسیری مشترک در حرکت رو به جلو را ترسیم کنیم. ما باید رویکردمان را در خصوص امنیت، گسترش بدهیم. دشمنان بالقوه ما از همه ابزارهایی که دارند استفاده میکنند؛ اعم از ابزارهای نظامی، سیاسی و اقتصادی تا نهادهای ما را به چالش بکشند و جوامع و امنیت ما را تضعیف کنند.
دبیر کل ناتو تصریح کرد: بی تردید، برای تامین امنیت به ارتشی قوی نیاز داریم. اما در عین حال به جوامعی قوی نیازمندیم. در عین حال، ما باید برای حفظ برتری خود در عرضه فناوری سرمایه گذاری کرده و اطمینان حاصل کنیم که نیروهای مان قوی بمانند و استانداردهایی اخلاقی درخصوص استفاده از فناورهای اخلال گرایانه جدید تدوین شود. به تاثیرات امنیتی تغییرات اقلیمی نیز باید بپردازیم. معتقدم ناتو باید اهدافی استاندارد درخصوص نحوه کاهش آلایندگی کربنی تعیین کند و اینکه نیروهای نظامی برای تحقق این هدف چه نقشی میتوانند ایفا کنند.
وی گفت: چین و روسیه در تلاش هستند این قوانین را بازنویسی کنند آن هم به گونهای که به نفع خودشان باشد. قدرت گرفتن چین، موضوعی اساسی برای جوامع ترانس آتلانتیک است. ناتو باید روابطش را با شرکای نزدیکش ازقبیل استرالیا و ژاپن تعمیق بخشد و مناسبات جدیدی در سراسر جهان بوجود بیاورد. ما فقط با اقدامات هماهنگ میتوانیم دیگران را ترغیب کنیم که براساس قوانین بازی کنند. دفاع از نظم مبتنی بر قانون با دفاع از ارزشهایما در داخل کشورهای مان شروع میشود.
اورسلا فون درلاین هم که ریاست کمیسیون اروپا را عهدهدار است، از آمریکا دعوت کرد تا در مبارزه علیه تغییرات اقلیمی شریک اتحادیه اروپا باشد.
او ابراز امیدواری کرد که واشنگتن الگوی اتحادیه اروپا را دنبال کند و به آلایندگی صفر تا ۲۰۵۰ متعهد شود. فون درلاین گفت: اطمینان دارم که یک تعهد مشترک ترانس آتلانتیک به آلایندگی صفر تا ۲۰۵۰ این امر را به یک معیار جهانی جدید تبدیل میکند.
در همین حال شارل میشل، رئیس شورای اروپا اشاره کرد که میخواهند "دوباره یک جهان بهتر، منصفانهتر و سبزتر برای همگان" ایجاد کنند. او گفت، اتحادیه اروپا و آمریکا اکنون "نفوذ بزرگتری برای ارتقای دموکراسی و حرکت دادن اقتصادهایمان رو به جلو" دارند.
شارل میشل تاکید کرد: ما در کنار هم، برای دفاع از نظم بینالمللی مبتنی بر قانون از حملات نظامهای خودرای چه روسیه، چین یا ایران، قویتر هستیم. ما همچنین در تضمین صلح و امنیت هم قویتریم.
موضع گیری جدید مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره راه حل دیپلماتیک با ایران
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با «کریستین امانپور» مجری شبکه سی ان ان گفت، دیپلماسی باید بخشی از تلاش ها برای حل مشکلات با ایران باشد.
براساس گزارش شبکه سی ان ان، وی در ادامه با اشاره به این که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از آنها خواسته تا با دعوت اتحادیه اروپا برای آغاز مباحث پیرامون ایران موافقت کنند، گفت: فکر میکنم دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک امکانپذیر است؛ مساله این است که پشت یک میز بنشینیم، اما این فقط شروع یک مرحله است. باید با کشورهای عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان بحث کنیم که چگونه میتوانیم ایران را به تعهداتش ذیل برجام بازگردانیم.
وی در ادامه افزود: در نهایت این به تصمیم ایران بستگی دارد که چگونه بخواهد به دنیا نشان دهد که برنامه هستهای این کشور صلح آمیز است.
سالیوان در ادامه اضافه کرد، آنچه ما بارها گفتهایم این است که هر زمان ایران به تعهداتش در چارچوب توافق برگردد، واشنگتن آماده است همان کار را انجام دهد. چیزی که در حال حاضر نگران کننده است این که ایران در حال حرکت به سمت اقدامات بیشتر برای عدم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
اظهارات سالیوان در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران را تایید کرده است و بازرسان این سازمان همچنان در ایران مستقرند.
دولت جو بایدن که در مبارزات انتخاباتی قول داده بود فورا به توافق هستهای بازخواهد گشت هنوز هیچ گام عملی برای جبران نقض تعهدات خود در چارچوب برجام انجام نداده و در عوض ایران را به نقض تعهدات خود متهم کرده است. مقامات ایران تاکید کردهاند که ابتدا واشنگتن باید به تعهدات خود عمل کند و پس از آن ایران فعالیتهای هسته ای خود را مطابق با برجام پیش خواهد برد.
سالیوان در اولین تماس تلفنی خود بعد از حضور در کاخ سفید با همتایان خود در انگلیس، فرانسه و آلمان درباره مسائل مهم سیاست خارجی آمریکا از جمله ایران بحث و رایزنی کرده بود.
هشدار آمریکا به چین نسبت به استفاده از زور در دریای چین جنوبی
وزارت امور خارجه آمریکا به ابراز "نگرانی" در مورد قوانین جدید تصویب شده از سوی چین پرداخت که به گارد ساحلی این کشور اجازه استفاده از تسلیحات علیه کشتیهای خارجی در صورت تشخیص ورود غیر قانونی این کشتیها به آبهای چین را میدهد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار کرد، متن آن "قویا به این اشاره دارد که این قانون را میتوان برای ارعاب همسایگان دریایی جمهوری خلق چین مورد استفاده قرار داد."
پرایس به خبرنگاران گفت: ما به جمهوری خلق چین و همه نیروهای فعالش در دریای چین جنوبی یادآوری میکنیم که نیروهای دریایی مسئول همراه با حرفهایگری و خویشتنداری در اجرای اختیاراتشان عمل میکنند.
وی افزود: ما همچنین هر چه بیشتر نگران هستیم که چین برای تاکید بر ادعاهای دریایی غیرقانونی در دریای چین جنوبی به این قانون جدید متوسل شود.
پرایس گفت، دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بار دیگر بر یک بیانیه منتشر شده در ماه ژانویه از سوی مایک پامپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا در قبال دریای چین جنوبی تاکید میکند. پامپئو در آن بیانیه اعلام کرده بود که ادعاهای پکن بر منابع دریایی در دریای چین جنوبی "کاملا غیرقانونی" هستند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با توشیمیتسو موتگی، همتای ژاپنیاش نسبت به قانون دریایی چین اظهار نگرانی کرده بود.
درگیری مسلحانه در پایتخت سومالی
در پی دعوت معارضان به برگزاری تظاهرات ضد دولتی در موگادیشو پایتخت سومالی، درگیری بین نیروهای دولتی و شورای تعیین نامزدهای ریاستجمهوری به وقوع پیوست که در نتیجه آن چهار نیروی دولتی و یکی از نیروهای این شورا کشته شدند.
همچنین هفت نفر نیز از نیروهای دو طرف در این درگیری زخمی شدند.
دستگاههای امنیتی سومالی موانع زیادی را در نقاط مهم شهر کار گذاشته و دولت نیز برگزاری تظاهرات را ممنوع کرده بود.
طبق گزارش شبکه الجزیره، پنجشنبه شب درگیریهایی در موگادیشو به وقوع پیوست که تا صبح روز جمعه (دیروز) ادامه داشت و دولت سومالی و ائتلاف معارض نامزدهای ریاستجمهوری اتهاماتی علیه یکدیگر وارد کرده و همدیگر را مسئول این حوادث برشمردند.
در همین ارتباط «شریف شیخ احمد» رئیسجمهور سابق و یکی از رهبران ائتلاف نامزدهای ریاست جمهوری گفت که نیروهای امنیتی به هتل محل اقامت اعضای این ائتلاف یورش بردهاند.
وی دولت را به سرکوب مردم و ممانعت از بیان دیدگاههای خود متهم و در مقابل دولت نیز اعلام کرد که برخی «شبهنظامیان» سعی داشتند به تأسیسات نظامی و دولتی حمله کند.
سازمان ملل ضمن ابراز نگرانی از درگیریها در پایتخت سومالی، اعلام کرد که درگیریهای مسلحانه در موگادیشو میزان نیاز به برگزاری مذاکرات فوری بین دولت و روسای اقلیمهای سومالی برای پایان دادن به اختلافات سیاسی و برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی را میطلبد.
هیأت سازمان ملل در سومالی در صفحه خود در فیسبوک نوشت که ما تمامی طرفهای ذینفع را به آرامسازی و خویشتنداری دعوت میکنیم و از آنها میخواهیم که برای پایان دادن به تنش کنونی در میز مذاکرات حاضر شوند.
همچنین آمریکا و برخی هیأتهای کشورهای اروپایی در سومالی در بیانیهای همه طرفها را به آرامسازی و دستیابی سریع به توافقی در خصوص برگزاری انتخابات فراخواندند.
در حال حاضر اختلافاتی بین دولت از یک سو و روسای اقلیمها و معارضان از سوی دیگر درباره برخی مسائل مربوط به سازوکار برگزاری انتخابات، وجود دارد.
معرفی چین به عنوان چالش اول آمریکا از سوی پنتاگون
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در سخنرانی گفت که چین چالش اولی است که آمریکا با آن مواجه است.
وی که در اولین کنفرانس خبری خود از زمان تصدی پست وزارت دفاع صحبت میکرد، افزود: «باید در برابر روسیه و چین، تروریسم و وضعیت افغانستان متحد شویم.»
آستین گفت که مشتاق است تا ببیند متحدان بیشتری در ناتو به بودجه دفاعی خود که 2 درصد از تولید ناخالص داخلیشان است، پایبند باشند.
وزیر دفاع آمریکا با استقبال از اقدامات ناتو در برابر چین گفت: «من این را شفاف ساختهام که آمریکا به دفاع از قوانین بینالمللی بر اساس نظمی که چین مدام آن را تضعیف کرده، پایبند است.»
وی اضافه کرد: «ما درباره افغانستان در یک روند دقیق قرار داشته و متحدان ما این را درک کردهاند. ما واقعا بر ایجاد اطمینان از روند مذاکرهای که انجام شده، تمرکز کردهایم.»
آستین تاکید کرد: «خشونتها هم اکنون باید در افغانستان کاهش یابد و از تمامی طرفها میخواهیم تا مسیر صلح را پیگیری کنند.»
وزیر دفاع آمریکا مدعی شد که هیچ تصمیمی درباره حضور نیروهای آمریکا در افغانستان گرفته نشده و دیگر هیچ گونه شگفتی برای متحدان آمریکا وجود نخواهد داشت.
وی در ادامه گفت که آمریکا هرگز اجازه نخواهد داد، افغانستان به پناهگاهی برای گروههای تروریستی تبدیل شود و با متحدان درباره گامهای آتی درباره افغانستان رایزنی خواهد کرد.
آستین مدعی شد که توسعه ماموریت ناتو در عراق به درخواست دولت این کشور انجام شده است.
وزیر دفاع آمریکا اضافه کرد، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا کاملا شفاف بوده و واشنگتن از هرگونه حملات سعودیها به یمن حمایت نخواهد کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.