تا فردا دومین محموله واکسن هندی کرونا به کشورمان وارد خواهد شد؛ محمولهای که حجم واکسن وارداتی کشورمان را به یک میلیون و ۱۷۰ هزار دوز خواهد رساند.
به گزارش «تابناک»؛ محموله دوم واکسن «کوواکسین» شامل ۳۷۵ هزار دوز، امروز از هند به مقصد تهران ارسال خواهد شد؛ این خبری است که ساعاتی پیش به نقل از سخنگوی سازمان غذا و داروی کشورمان منتشر شد و گامی جدی در مسیر تحقق واکسیناسیون گروههای پرخطر در کشورمان پیش از پایان سال محسوب میشود.
این در حالی است که پیش از این، محموله ۱۲۵ هزار دوزی این واکسن تحویل کشورمان شده و با تحویل محموله دوم، سهم واکسنهای هندی وارد شده به ایران به نیم میلیون دوز خواهد رسید. عددی قابل توجه که احتمالا به زودی رشد چشمگیری خواهد داشت، چون هندیها زیرساخت بسیار خوبی برای تولید واکسن دارند و این مهم را از گذشته با تولید بیش از ۶۰ درصد واکسنهای مصرفی در جهان ثبات کرده اند.
نکتهای که با تامل در خاستگاه کوواکسین نیز به چشم میخورد؛ واکسنی که بر پایه روش «ویروس غیرفعال» ـ که به اشتباه، ویروس کشته هم گفته میشود ـ و در شرکت «بهاراتبیوتک» هند ساخته شده و ماحصل همکاری شورای تحقیقات پزشکی هند و موسسه ملی ویروس شناسی این کشور است. یکی از شانزده واکسن تولیدی باهارات که تحقیقات اخیر نشان داده در مقابله با ویروسهای جهش یافته نیز موثر است.
بدین ترتیب، واردات دومین محموله از این واکسن به کشورمان را میتوان به فال نیک گرفت و چشم انتظار تداوم آن در آینده بود. تداوم واردات واکسنهای با کیفیت خارجی که تا عبور واکسنهای وطنی از فازهای آزمایشی و رسیدن به تولید انبوه، واکسیناسیون گروههای پرخطر در کشورمان از جمله کادر درمان به کمک آنها صورت خواهد گرفت.
این مسیری که از مدتی پیش و با واردات واکسن روسی «اسپوتنیک وی» آغاز شده و بعد با واردات محموله دو واکسن دیگر تداوم یافته است. مسیری که قرار است تا تولید واکسنهای ایرانی ادامه پیدا کند و آن گونه که هدف گذاری شده، قرار است در گام نخست به واکسیناسیون بیش از یک میلیون نفر از گروههای پرخطر در سال جاری منجر شود.
اما تا کنون چند دوز واکسن به کشورمان وارد شده است؟ این سوالی است که کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی کشورمان در پاسخ به آن به «تابناک» میگوید: تا کنون ۴۲۰ هزار دوز واکسن اسپوتنیک از روسیه و ۲۵۰ هزار دوز واکسن سینوفارم از چین وارد شده و با رسیدن محموله دوم کواکسین، واردات از هند هم به ۵۰۰ هزار دوز خواهد رسید که مجموعا یک میلیون و ۱۷۰ هزار دوز واکسن میشود.
وی در ادامه میافزاید: با این تعداد واکسن، میتوان ۵۳۵ هزار نفر را کامل واکسینه کرد؛ یعنی تزریق دو دوز واکسن به ۵۳۵ هزار نفر. افزون بر آن، میتوان به ۱۰۰ هزار نفر دوز اول واکسن را تزریق کرد تا بعد از مدتی آماده دریافت دوز دوم واکسن شوند و واکسیناسیون شان کامل گردد.
جهانپور با تاکید بر این که از میان واکسنهای وارداتی، تنها واکسن روسی اسپوتنیک است که دوزهای اول و دومش تفاوت دارند، میگوید: واکسن اسپوتنیک در دوز اول و دوم تفاوتهایی در تولید دارد که ناشی از بهره بردن از دو نوع متفاوت آدنوویروس در تهیه آنها برای اثرگذاری بالاتر واکسن است و بنابراین، دوز اول واکسن درپوش ابی رنگ دارد و دوز دوم درپوش قرمز. این در حالی است که کوواکسین و سینوفارم این گونه نیستند و دوزهایشان فرقی با هم ندارند.
وی در ادامه در خصوص واردات ۱۰۰ هزار دوز واکسن کوبایی «سوبرانا ۰۲» میگوید: بحث واردات آن واکسن جداست و جزء واکسنهای وارداتی قرار نمیگیرد، چون برای مطالعه بالینی به کشورمان منتقل شده و به زودی فاز سوم آزمایش انسانی آن با مشارکت انستیتو پاستور کشورمان آغاز خواهد شد.
هندی ها اگرچه به نظر ورود چندان سریعی به عرصه تولید و توزیع واکسن در جهان نداشتند و از چند کشور جا ماندند، اما اکنون با صادرات واکسن کووید19 به بیش از 71 کشور جهان، بار دیگر در مسیر اثبات توانمندی خود در عرصه تولید واکسن در جهان هستند.