کیوسک بین الملل تابناک: تعلیق نشست دیپلماتیک امارات با آمریکا و اسرائیل، اعلام آمادگی آمریکا برای تبادل زندانیان با ایران، سقوط جنگنده نیروی هوایی ارتش هند، هشدار ترکیه درباره افزایش اسلامهراسی و بیگانهستیزی در جهان و مانور مشترک آمریکا - مصر در دریای سرخ، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تعلیق نشست دیپلماتیک امارات با آمریکا و اسرائیل
بعد از لغو سفر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی به ابوظبی، دولت امارات عربی متحده نیز نشست آتی با تلآویو و آمریکا را تعلیق کرد.
به نوشته روزنامه «جروزالمپست»، این نشست قرار بود در ماه آوریل با حضور نتانیاهو، نمایندگانی از دولت آمریکا و کشورهای عربی که با تلآویو توافق سازش امضا کردند، برگزار شود.
«انور قرقاش» مشاور دیپلماتیک رئیس امارات ضمن اعلام خبر تعلیق این نشست، در صفحه توئیتر خود نوشت: «از نظر امارات، مقصود توافقهای آبراهام، ارائه بنیان استراتژیک محکم برای تقویت صلح با اسرائیل و همچنین در کل منطقه بود.»
قرقاش در ادامه این توئیت توضیح داد: «امارات بخشی از کارزار انتخاباتی داخلی اسرائیل نخواهد بود؛ اکنون یا هر زمان دیگری».
شبکه فلسطینی «قدس نیوز» نیز گزارش داد، اماراتیها در پیامی که به تلآویو دادند، ناراحتی «محمد بن زائد آل نهیان» ولیعهد ابوظبی از لغو مکرر سفر نتانیاهو به این کشور را ابلاغ کردهاند.
تاکنون کشورهای امارات، بحرین، سودان و مغرب وساطت دولت وقت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ»، توافقنامههای سازش با رژیم اشغالگر قدس موسوم به «توافقهای آبراهام» را امضا کرده و رسماََ مناسبات دیپلماتیک برقرار نمودند.
پیشتر روزنامه «جروزالمپست» با بیان اینکه تعلل اردن در موافقت با عبور هواپیمای نخستوزیر رژیم صهیونیستی در لغو سفر وی به ابوظبی مؤثر بود، اما نوشت که اماراتیها نیز همچنان در پذیرش نتانیاهو تردید داشتند.
اعلام آمادگی آمریکا برای تبادل زندانیان با ایران
«جالینا پورتر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روزانه آمادگی دولت این کشور درباره تبادل زندانیان با ایران را ابراز کرد.
یک خبرنگار در نشست خبری شامگاه چهارشنبه به اظهارات «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با «پولیتیکو» در خصوص موضع تهران درباره گفتوگو با آمریکا اشاره کرد. او پرسید، آقای ظریف در آن مصاحبه گفته که ایران دلیلی برای گفتوگو با ایران نمیبیند اما آماده گفتوگو بر سر تبادل زندانیان میان دو طرف است.
جالینا پورتر گفت: «البته ما همیشه آماده تعامل معنادار و ورود به دیپلماسی معنادار با ایران هستیم و از اینکه آنها در آن میز به ما ملحق شوند استقبال میکنند.»
وی در ادامه اظهاراتش درباره موضوع تبادل زندانیان گفت: «این یکی از مسائل متعددی است که مایل به گفتوگو با ایران در خصوص آن هستیم و نسبت به انجام آن پذیرا هستیم.»
دولت «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به توافق هستهای برجام که «دونالد ترامپ» اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد بازگرداند.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مقالهای که چندی پیش در مجله «فارنافرز» منتشر کرده بود، شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) اعلام کرده بود.
دولت بایدن از سوی دیگر شرط بازگشت به برجام را عقبنشینی ایران از اقدامات جبرانیای عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعدههای طرفهای اروپایی در دستور کار قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تأکید کرده، واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
سقوط جنگنده نیروی هوایی ارتش هند
نیروی هوایی هند چهارشنبه از سقوط یک فروند جنگنده خود در مرکز این کشور حین یک ماموریت آموزشی خبر داد.
به نوشته وبگاه «هندوستان تایمز» این حادثه زمانی رخ داد که یک فروند جنگنده «میگ-21» ارتش این کشور آماده برخاستن از باند برای انجام یک تمرین در پایگاه هوایی در مرکز این کشور بود. نیروی هوایی هند در حساب توییتری خود تایید کرد که خلبان این جنگنده بعد از این حادثه که صبح چهارشنبه در مرکز هند رخ داد، جان خود را از دست داد.
نیروی هوایی هند بدون ارائه جزئیات بیشتر از این حادثه از انجام تحقیقات پیرامون یافتن علت این حادثه خبر داده است.
چندی قبل نیز جنگنده چند منظوره «میگ-۲۹ » هند بعد از برخاستن از تنها ناو هواپیمابر این کشور دچار سانحه شد و در دریای مکران سقوط کرد. مقامهای هند اعلام کردند که این جنگنده نیز دریای مکران سقوط کرد.
نیروی هوایی هند، سالهای پر حادثهای را میگذراند، به گونه ای که از سال ۲۰۱۹ تاکنون بیش از ده فروند هواپیمای نظامی را در جریان سوانح هوایی از دست داده و در نتیجه شماری از پرسنل زبده این کشور کشته شدهاند.
هند برای نخستین بار در دهه هشتاد میلادی اولین جنگندههای سبک وزن تک نفره را دریافت کرد. به همین دلیل، هم اکنون به شدت به جنگندههای پیشرفته قرن ۲۱ نیاز دارد. چندی قبل، سخنگوی دولت هند اعلام کرد که ۱۲ جنگنده سوخو-۳۰MKI و ۲۱ جنگنده میگ-۲۹S به ناوگان جنگندههای نیروی هوایی هند اضافه خواهند شد.
برآوردها حاکی از آن است که ۲۷۰ جنگنده سوخو-۳۰S و ۶۵ فروند جنگنده میگ-۲۹S ستون اصلی خط مقدم نیروی هوایی هند را تشکیل میدهند. اما هند تعدادی جنگنده میراژ ۲۰۰۰ و رافائل فرانسوی نیز دارد و جنگنده «تجاس» ساخت داخل هند نیز در نیروی هوایی این کشور به کار گرفته میشود.
هشدار ترکیه درباره افزایش اسلامهراسی و بیگانهستیزی در جهان
«مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه شامگاه چهارشنبه درباره افزایش اسلامهراسی و بیگانهستیزی در جهان هشدار داد.
چاووشاوغلو طی سخنرانی آنلاین در همایش «روز بینالمللی مبارزه با اسلامهراسی» - که توسط سازمان همکاری اسلامی برگزار شده بود، خواستار ایجاد سازوکارهای مؤثر برای ریشهکن کردن تمایلات ضد اسلامی و نفرتپراکنی در قبال مسلمانان شد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، وی در این همایش توضیح داد: «عوامفریبی، نژادپرستی، بیگانهستیزجی و نفرتپراکنی در تمام جهان رو به افزایش است. ظهور [ویروس] کووید۱۹ نیز این تمایلات را بیشتر افزایش داد.»
وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه حملات، توهینها و اقدامات تبعیضآمیز علیه مسلمانان رایج شده، تاکید کرد که چنین اعمالی، بزرگترین تهدید برای همزیستی مسالمتآمیز است. وی افزود: «گزارشهای اخیر نشان میدهد که جرایم تنفربار علیه مهاجران نیز در کشورهای میزبان روبه افزایش است.»
بنابراین، چاووشاوغلو در ادامه گفت: «باید در کنار یکدیگر مقابل هر نوع عمل خشونتبار که از تنفر از دین نشأت گرفته، شامل اسلامهراسی، یهودستیزی و مسیحیتهراسی بایستیم.»
پیش از این نیز، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه با انتقاد از تبدیل شدن رسانههای اجتماعی غربی به بستری برای ترویج اسلامهراسی و بیگانهستیزی، از جامعه جهانی خواست مانع این روند شود.
مانور مشترک آمریکا - مصر در دریای سرخ
ارتش مصر از مانور دریایی مشترک با آمریکا در دریای سرخ خبر داد.
به گزارش شینهوا، در بیانیه نیروهای مسلح مصر آمده است: نیروهای دریایی مصر به همراه نیروی دریایی آمریکا، مانور مشترکی را در دریای سرخ برگزار کردند.
در این بیانیه آمده است که در این مانور یک ناو شکن مصری به همراه یک کشتی کانتینر بر آمریکایی مشارکت داشتند.
مصر تاکید کرده که مانورهای آموزشی دریایی برای آمادگیهای امنیتی در دریای سرخ انجام شده است، چون این مانورها تاثیر مثبتی بر حفظ امنیت دریایی و ثبات منطقه دارد.
مصر مرتب مانورهای نظامی مشترک با دیگر کشورها برای تقویت آمادگی ارتش خود و تبادل تجربیات نظامی برگزار میکند.